Екоминистерството одобри оценката за морската част на "Южен поток"

Строителят обещава, че хората ще могат да ползват плажа Паша дере, докато строителите прокопават тунели за четирите тръби.

© Спас Спасов

Строителят обещава, че хората ще могат да ползват плажа Паша дере, докато строителите прокопават тунели за четирите тръби.Българското екоминистерство одобри оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на морската част от газопровода "Южен поток", съобщи компанията строител "Южен поток транспорт". Заключението на доклада е, че проектът няма да засегнe значително околната среда.


"Южен поток транспорт" се надява да получи всички необходими разрешителни и да започне строителството в средата на 2014 г. 


В съобщението до медиите строителят подчертава, че са предвидени над 200 мерки за защита, за да се гарантира, че проектът няма да оказва никакво значително въздействие. Български и чуждестранни експерти са проучили околната среда, културното наследство и социално-икономическата среда при строителството и експлоатацията на българския морски участък от тръбата, а заключенията им са част от доклада. 
Документът, одобрен от министър Искра Михайлова, включва и обратната връзка от общността на място. Като пример за това се посочва решението на компанията да полага тръбите не като разкопае плажа Паша дере, а по микротунели, които ще бъдат издълбани на 20 метра дълбочина. По този начин ще се избегнат строителните и изкопните работи на повърхността на самия плаж и ще се запази достъпът на хората до плажа, пояснява компанията. 


На 24 януари Висшият експертен екологичен съвет даде положително становище по доклада. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  е има си хас да не го одобри
  то цялото контра-българско правителство е на щат в Газпром

  zenrus.ru
 2. 2 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Заключението на доклада е, че проектът няма да засегнe значително околната среда."
  Е, малко природа позасегната, много важно! Важното е Троянският кон да хрупа рубли и да тропка и ЕС-то

  'Let light surround you' Dream Theater
 3. 3 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Библиотекарката Искра Михайлова ,съвместяваща (вменена и) длъжността Екоминистър поставила подписа си "ОДОБРЯВАМ", заблудена от експерти във ведомството ,че се касае за посещение на група граждани в столична библиотека .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 4. 4 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Закривай!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 5. 5 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално
 6. 6 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 808 Любопитно

  Еко оценките и ОВОСите са такива, че ако минат и никой не успее да обжали успешно, а такива хора има много, няма проблеми за екологията.

  Ако обърнете внимание на съседния скандал около парк Странджа, ще видим, че проблемите са точно от не-спазване на процедурите, а не че процедурите са такива, че да водят до еко-вреди.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 7. 7 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Заключението на доклада е, че проектът няма да засегнe значително околната среда." ... в София

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK