В София и в още 9 града ще има протести за "Странджа" и всички природни паркове

В София и в още 9 града ще има протести за "Странджа" и всички природни паркове

© Красимир ЮскеселиевОбщонационален протест в защита на Странджа, който прерасна в протест в защита на всички природни паркове, ще има тази вечер в общо десет града на страната. Хиляди граждани от София, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Сливен, Перник, Пазарджик и Трявна са заявили присъствие в организиараните в социалната мрежа Фейсбук страници на протеста.


В София до момента над 2 500 души планират твърдо да отидат в 18.30 часа на Орлов мост - началната точка на шествието, което ще премине след това през бул. "Цар Освободител", Ректората на Софийски университет на кръстовището с бул. "В. Левски", площада на Народно събрание, градинката пред бившия вече ресторант "Кристал", ул. "Раковска" към пл. "Славейков", ул. "Уилям Гладстон", за да завърши пред сградата на Министерството на околната среда и водите.


"Битката за спасяването на природен парк Странджа вече се превърна в битка за спасяването на всички природни паркове, застрашени от своеволията на институциите. Заповедта на министъра на регионалното развитие за спиране на общия устройствен план на община Царево е нещо, което не решава дългосрочно проблема. За да сме спокойни, че нито този, нито който и да е общ устройствен план на друга община, приет без екологична оценка, няма да създаде други проблеми, са необходими промени в закона за устройството на територията и действия на МОСВ, които парламентът и министърът до момента не са предприели." пише в мотивите на организираното във Фейсбук събитие.
Според организаторите, след влезлия в сила скандален общ устройствен план на Царево – благодарение на окончателното решенеи на Висшия административен съд от 15 януари, няколко черноморски и планински общини възнамеряват да последват приемра на Царево за новите си устройствени планове без екологични оценки, след като решението на съда и правителството им даде тази възможност.


Основните искания на протестиращите са  парламентът да приеме бързи законодателни промени, които да гарантират, че няма да се прилагат общи устройствени планове без иначе задължителните екологични оценки, в противоречие на българското и европейско право.


Очакванията на природозащитниците са Европейската комисия да започне процедурата, която да принуди властите у нас да спрат да погазват законите и природата.
 


Паралелните протести са планувани както следва: Пловдив в 18:00 на площад "Стефан Стамболов" (Копчетата); в Бургас от 18:00 пред Часовника; в Русе от 17:00 ч. пред паметника на Баба Тонка и 18.00 пред сградата на общината; в Стара Загора от 17:00 на Гъбата; в Сливен в 18:00 на Старият бряст; във Велико Търново от 17:00 на площад "Майка България"; в Пазарджик от 18:00 пред Часовника; в Перник от 18:00 пред Пощата; в Трявна в 18:30 пред часовниковата кула; в Габрово от 08:00 часа пред сградата на ДПП "Българка".

Междувременно се случи и друго скандално назначение от страна на изпълнителната агенция по горите, което също провокира силни негативни реакции не само сред гражданите, но дори и в политическите среди: Али Алиев от ДПС стана директор на природен парк "Българка", въпреки че не е от екипа на администрацията на парка. Освен председател на ДПС в Севлиево и общински съветник, Алиев има бизнес, свързан с дърводобив и транспорт. До момента той не е прекратил участието си във фирмата си "Бара Али Алиев" ЕТ, което е нарушение на Закона за администрацията, изискващ ръководителите на държавни институции, които имат функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт, да не изпълняват търговска дейност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK