След спешно писмо от Брюксел общият устройствен план на Царево е спрян

Къмпинг Нестинарка до Царево

© Анелия Николова

Къмпинг Нестинарка до ЦаревоМинистърът на околната среда Искра Михайлова днес е подписала заповед за принудителна административна мярка "спиране на действието" на Общия устройствен план на Царево до изработването на нов и влизането му в сила заедно с нова екооценка, съобщиха от пресцентъра на ведомството й. Михайлова, цитирана от БТА, обяснява действието си с "писмо от Брюксел", както и с гражданските протести, с писма на граждани, които искат да строят и с жалби от неправителствени организации, според които се нарушават правата на собствениците на земи.


"Направихме анализ на ситуацията и си дадохме сметка, че при тази неяснота не може да продължава развитието на региона. Най-добрият вариант е да се направи пълна актуализация на целия общ устройствен план, да се направи екологична оценка като междувременно се спре действието на плана с тази принудителна мярка до изработването и влизането в сила на новите правила", коментира този вторник Михайлова.


Само до преди седмица тезата на екоминистъра, както и на всички други отговорни органи в кабинета беше, че няма нужда от спиране действието на целия Общ усторйствен план, защото и частични изменения в него са достатъчни придония парк Странджа да бъде защитен от застрояване, а това решавало целия проблем в общината.
"Бърза поща" от Брюксел


Изненадващо обаче посоката на официалните действия беше сменена в последния ден от миналата работна седмица (7 февруари), когато министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева издаде заповед да започне проектиране на изменение на плана за цялата територия на общината, с което също спря изпълнението му. 


В същия този ден (7 февруари), часове преди "решителната стъпка" на Терзиева, правителстото ни е получило официално писмо от Европейската комисия с искане за спешна информация какво се случва с Общия устройствен план на Царево, научи "Дневник" от източници, пожелали анонимност. Крайният срок, който комисията е дала за обратен отговор в случая е бил две седмици или 14 дневен срок, а обичайното време, което ЕК дава при подобни казуси е 70 дни. От писмото на комисарите става ясно, че България няма да получи удължаване на срока. Редакцията ни отправи питане към МОСВ и МРРБ за писмото на ЕК, но вместо отговор, получи съощение до всички медии за заповедта, която Михайлова мотивира с "писмо от Брюксел".


В същото време природозащитниците все още не са сезирали Комисията въпреки заканите си. Мотивът за изчакването е, че са се надявали "екоминистърът да се вразуми и да предприеме адекватни действия." Не е ясно кой е информирал Брюксел за новите действия около ОУП на община Царево, който изненадващо влезе в сила с окончателното решение на Върховния административен съд от 15 януари и предизвика масова негативна реакция и граждански протести заради заложеното в него плътно застрояване на Южното Черноморие.


"Самият факт, че регионалният министър спира в момента плана означава на практика, че той е действал без екологична оценка. Това доказва от своя страна, че три важни европейски директиви не са отразени в нашето законодателство, коментира Тома Белев от Асоциацията на парковете в България. Според него, и Терзиева, и Михайлова сега спират действието му в закъснял опит да предотвратят именно наказателните процедури. Със сигурност те не могат да предотвратят всичките наказателни процедури, които ни грозят. В конкретния случай Европейската комисия дори няма нужда да проучва, за да прецени дали да стартира такава, самите заповеди на министрите са достатъчно доказателство за това, обясява Белев.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 533 Гневно

  Добре, че има кой да ни дърпа ушите!

  Оставка, продажници!

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Е сега ще трябва да се връщат пари, да му мислят тези дето нЕма да могат.

 3. 3 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  Май вече така ще се действа - комуноид по потник, със сатър в ръчица и грознострашна гримаса препуска към агне насред полянка. Смел брюкселски чиновник изскача из храстите и го заглежда изпод мустак (ала Поаро). Грозен комуноид се спъхва и отива вкъщи да маа пръжки (от сельодка) и да напопържа.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 4. 4 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1162 Весело

  Някой каза,че като научил
  данчо Ментата се прехапал!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 5. 5 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1068 Весело

  [quote#4:"ambrozia"]Някой каза,че като научил
  данчо Ментата се прехапал! [/quote]

  Само???
  Аз що си мисля ,че ще хлъцне и позеленее!

  Похвалите са за Брюксел на за мижавата министърка!

 6. 6 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1464 Разстроено

  Станахме за смях - управляващите се вразумяват, само когато от Брюксел им размахат предупредително пръст ( или изпратят писмо).

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 7. 7 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  А виновните за гафа какво ги правим?
  Не може вечно на Брюксел да се надяваме, а мафията да си го кара през просото - ако мине - мине, ако не, пробваме следващата дивотия.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Е то е ясно, че нашите гьонсурати от вътрешни протести не се стряскат. Само натиск от Брюксел ги оправя, щото парите им са на запад и децата им учат на запад. Това не значи тук да не протестираме де, заради протестите тук и сезирането на Брюксел е дошло и писмото от там.

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  [quote#7:"virtual brain"]А виновните за гафа какво ги правим? [/quote]
  Проблемът е наистина, че има толкова престъпни планове, че работата "на парче" става вече неефективна. Трябва да се измисли нещо, което не позволява на системно ниво да се бълват непрекъснато престъпни планове. В този смисъл и аз съм за строги наказания на допусналите гафа - толкова строги, че другите да си помислят следващия път, преди да започнат.

 10. 10 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Ние трябва да останем в ЕС, дори и само ние и германците да сме останали

 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5226 Неутрално

  е защо да чакаме Брюксел да ни ръчка по задните части , та да се сетим .

 12. 12 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Гневно

  Оказва се, и ВАС говори на различен език!
  Но за тях - или добро, или нищо!
  Нали и те са от "умрелите" т.е. - съдебна система...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 13. 13 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Иначе още една причина защо ни е толкова необходим ЕС. За да ни защити от беззаконността на тези, които са призвани да следят за спазването на закона.

 14. 14 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 497 Гневно

  Ей,голяма наглост,голямо нещо! Още малко и ще ни накарат да повярваме,че спират заради протестите,а не защото им набиха канчетата от Брюксел!!!
  Оставка,бе,наглеци талива!

  Дневник-токсичният сайт
 15. 15 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#9:"heliana"]Трябва да се измисли нещо, което не позволява на системно ниво да се бълват непрекъснато престъпни планове. В този смисъл и аз съм за строги наказания [/quote]
  Имаме положителна еко оценка от 2006, спряна от министър Караджова, след което есента на 2013 имаме промяна в позицията на МЕ, вследствие на което ВАС отхвърля жалбите срещу градоустройствения план и той влиза в сила. Т.е позицията на БСП и ДПС е крайно последователна, а единственото наказание е те да бъдат изхвърлени от власта. Иначе ще си играем на котка и мишка вечно, като ние няма да сме котката.

 16. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Само Брюксел ще ни оправи нас.

 17. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  До коментар [#1] от "гарата":
  +++++++++++++++++++++++
  Ако не са тези от Брюксел у нас престъпните политици и безкрайно алчните олигарси ще си правят каквото си искат за сметка на хората и природата ни!

 18. 19 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Какво излиза сега - ВАС не бръсне ЕС?

 19. 20 Профил на mtiholoff
  mtiholoff
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Пак ни набиха канчето, но до кога ще продължаваме така?

 20. 21 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Хахахаха. Браво на този, който е светнал Брюксел.
  И да - ОСТАВКА!

 21. 22 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2725 Весело

  Пак им нашокаха канчетата на чугунорията...

 22. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Не знам защо Дневник не го споменава, но това е поредната добре свършена работа от Светльо Малинов.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 24 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#3] от "moriarti":

  Отдавна не се бях смял така в тоя форум

  Порусначен народ- слаба държава
 24. 25 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Този нов план трябваше да се поръча още като дойде на власт правителството, за да извърви целия път по актуалното законодателство и да се приеме окончателно, за да се строи на спокойствие. Другият вариант беше да се изчака докато се промени закона за Черноморското крайблежие и се приемат повишени показатели за плътност и височина на застрояване, както и някой други наложителни промени.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 25. 26 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2725 Весело

  До коментар [#23] от "Тони!":


  [quote#23:"Тони!"]Не знам защо Дневник не го споменава, но това е поредната добре свършена работа от Светльо Малинов. [/quote]
  Това да знаеш е голям пропуск...и аз ще изокам...алооооу Дневник...как забравихте да споменете, че другаря Малинов е наколадил другарчетата си?

 26. 27 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Разстроено

  Ужас.Сигурно от Брюксел гледат на нас като на олигофрени....

  Добре,че не на всички...

 27. 28 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1208 Весело

  God bless the EU!

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 28. 29 Профил на xps
  xps
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ако и Брюксел ни избере политиците...... ех какъв живот..

 29. 30 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#1] от "гарата":

  докъде я докарахме. местните комунисти изобщо не се интересуват от протести и мнението на гражданите си. трепери само ако някой силен и властен диктатор, или директорията от Брюксел им начуква канчето?!? преди бяха от Константинопол, после Истанбул, след това Москва, а сега и Брюксел. а ние така ще си умрем зависими и ненаучени

  РЕФОРМИ !
 30. 31 Профил на whatever
  whatever
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Благодарности към ЕК!

  Само да припомня, по времето на ГЕРБ, протестиращите срещу застрояването на парк Пирин природозащитници, бяха изкарани, че са едва ли не комунисти. Може и да е имало такива, но поне сега е ясно, че има хора, на които истински им пука за природата и те не са партийни.

 31. 32 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Снимката с блоковете на плажа е отчайваща.
  Добре, че поне сме в ЕС.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 32. 33 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#15] от "olly":
  Късно е, от 15 януаре да вчера знаеш ли колко проекта са съгласувани и утвърдени, колко разрешителни са подписани, колко номера в деловодството са запазени??? При предното управление на БСПДПС помните ли как бяха запазени 100-тина номера в деловодството на МЗГ ден преди да се промени закона за заменките на гори?
  Глей след година багерите- само да мине дамностния срок за обжалване на разрешенията.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 33. 34 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  [quote#32:"Lady Zeppelin"]Снимката с блоковете на плажа е отчайваща.
  Добре, че поне сме в ЕС. [/quote]
  Ако питаш троловете путинофили от ЕС полза никаква.
  Браво на Брюксел!

  Пазете се от доносника vesolr
 34. 35 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  [quote#33:"chichka"]Глей след година багерите- само да мине дамностния срок за обжалване на разрешенията. [/quote]
  Какъв е този срок? Надявам се не е изтекъл, така че да може да се обжалва.

 35. 36 Профил на nonsense
  nonsense
  Рейтинг: 442 Любопитно

  А г-жа Михайлова няма ли да си подаде оставката?(нз що си представих тая министърка в ролята на циганката дето вика ''ша чупа тоз талавизор'')

  shut up retard
 36. 37 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 629 Разстроено

  "В много страни има мафия,
  но в България мафията си има държава."

  Безумието на границата с Турция от що е?!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 37. 38 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Наложи се Брюксел да нарита червените задници.

  Графчо ще го отчете като успех на Орешарски!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 38. 39 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Е в такива случаи падам на колене и със сълзи на очите благодаря на всевишните, че с шутове в г..а ни вкаарха в ЕС...

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 39. 40 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1200 Гневно

  [quote#25:"др. Иванов"] Другият вариант беше да се изчака докато се промени закона за Черноморското крайблежие и се приемат повишени показатели за плътност и височина на застрояване, както и някой други наложителни промени.[/quote]
  Иванов ... и аз на тебе да ти е.. ...ата!

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 40. 41 Профил на afanko
  afanko
  Рейтинг: 502 Весело

  Добре дошло Гражданско общество!
  ДрОгари, изнасяйте се, че скоро няма да има далавера!

  ... забравих да ви кажа ОСТАВКА!

 41. 42 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  От ЕС са категоричн.Веднага и без уговорки щом се касае за защитена природна територия.

 42. 43 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  ,,...В същия този ден (7 февруари), часове преди "решителната стъпка" на Терзиева, правителстото ни е получило официално писмо от Европейската комисия с искане за спешна информация какво се случва с Общия устройствен план на Царево, научи "Дневник" от източници, пожелали анонимност. Крайният срок, който комисията е дала за обратен отговор в случая е бил две седмици или 14 дневен срок, а обичайното време, което ЕК дава при подобни казуси е 70 дни. От писмото на комисарите става ясно, че България няма да получи удължаване на срока...,,

  Щом за един градоустройствен план Брюксел ни набива чемберя, какво остава ако научат за другите далавери на това правителство.

 43. 44 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  До коментар [#19] от "eyewitness":

  ,,Какво излиза сега - ВАС не бръсне ЕС? ,,

  Ама Ес обръсна ВАС без сапун и с тъпо ножче, ох как скуби самоо това тъпо ножче.

 44. 45 Профил на София
  София
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Не е ясно кой е информирал Брюксел за новите действия около ОУП на община Царево, който изненадващо влезе в сила с окончателното решение на Върховния административен съд от 15 януари и предизвика масова негативна реакция и граждански протести заради заложеното в него плътно застрояване на Южното Черноморие."

  На мен пък ми е ясно:

  http://smalinov.eu/2014/01/30/lack-environmental-assessment-tsarevo/

 45. 46 Профил на София
  София
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Така че, редно е да споменете българския евродепутат, който свърши много важна работа по този случай!

  Светослав Малинов.

 46. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#34:"GreenEyes"]Ако питаш троловете путинофили от ЕС полза никаква. [/quote]
  Ако ги питаш путиновите тролове и ибрици (Атака), от ЕК полза имали само гейовете. Тъй е, за тях бетонирването на страната ни не е престъпление, особено ако парите идват от ......

 47. 48 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Пак ли някой не разбра, че България само печели от ЕС. Дори само това, че ни пазят от собствените ни глупости!

  chavo64
 48. 49 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1098 Весело

  Ужас, сега някой ще трябва да връща парите..

  Евроатлантида
 49. 50 Профил на lubenmark
  lubenmark
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Робска държава. Какъв Брюксел? Няма ли Българи в България?

 50. 51 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Тия да си подадат оставката, вместо да се бият в гърдите как били спрели строежите! То бива, бива наглост, ама тяхното няма граници!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 51. 52 Профил на komitata80
  komitata80
  Рейтинг: 225 Гневно

  Мръсници, разкарайте се вече от властта.
  Погнусихме се от вас до козирката.

 52. 53 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 857 Неутрално


  поредния ужас и резил!
  това е една от добрите страни на евро-членството. жалкото е, че ако не ни нашамарят от брюксел няма оправия.

  чудя се кога ще се въведат парични глоби и санкции за лицата отговорни за тези нарушения. ЕС каквато и глоба да тресне на държавата на тия им е все тая, а ги плащаме ние всички в крайна сметка

 53. 54 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Еколозите пак натиснаха. Дано не обрекат местните на глад и мизерия завинаги. Защото ставаше дума само за 0.04% от региона

 54. 55 Профил на tochka87
  tochka87
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#54] от "tmax500":

  Нали се сещаш, че врявата им попринцип е обвързана с много парички, които ще вземат, ако се разгорещят. А в Поморие си строят палати без ОВОС...

 55. 56 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 508 Неутрално

  [quote#6:"Jessika"]Станахме за смях - управляващите се вразумяват, само когато от Брюксел им размахат предупредително пръст ( или изпратят писмо).[/quote]

  за съжаление обаче не знаят "зелените" как изнасят пари от България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK