"Вие сте позор, оставка и затвор" на поредния протест в защита на "Странджа" (хронология)

Снимката е от протеста на 4 февруари тази година.

Снимката е от протеста на 4 февруари тази година.Въпреки новината от по-ранните часове на деня, че екоминистерството спира спорния общ устройствен плана на Царево, хиляди протестиращи се събраха отново на символичния за опазването на природен парк Странджа "Орлов мост". Оттам тръгна шествие към сградата на министерство на околната среда и водите.


Протестът спря за кратко пред парламента и до сочен за резиденция на собственика на КТБ Цветан Василев луксозен имот в градинката на "Кристал". Шествието събра основно млади хора. Имаше и много знамена със символа на "Ранобудните студенти". Роди се и нов рефрен: "Вие сте позор, оставка и затвор" след скандиранията под прозорците на Министерството на околната среда и водите. Чуха се също традиционните викове "Оставка", "Мафия" и "Странджа не е манджа".


20.30 часа
Протестът за днес приключи. Петко Цветков от "Биоразнообразие" каза по мегафона "За тази вечер приключваме, за да имаме сили за утре."
20.15
Шествието стигна до Министреството на околната среда и водите, крайната точка на днешния протест. Виковете са основно "Оставка", "Мафия" и "Кой продаде Странджа", освиркванията са оглушителни. Чуват се и скандирания "Вие сте позор, оставка и затвор". Появи се транспарант "Природата няма глас, има нас".


20.10 
Шествието стигна до кръстовището на улица "Раковски" и "Граф Игнатиев". Там момиче изпя на мегафона "Хубава си, моя горо" и беше бурно аплодирана.


20.00
Шествието спря за кратко до луксозен офис на "Кристал", за които се твърди, че е луксозна резиденция на собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Там се чуха викове "Знам къде е "Лафка" и "Искаме природа, не искаме бетон".


19.55
Шествието се отправя към сградата на Министерството на околната среда и водите със скандирания "Мафия" и "Оставка".


19.50
Движението на кръстовището на "Орлов мост" е нормализирано. В момента не може да се минава само по "Цар Освободител" в частта между Софийския университет и Министерски съвет и по ул. "Раковски".


19.45 часа
Протестиращите стигнаха до сградата на Народното събрание.


19.35
Образуват се задръствания в района на Орлов мост заради протеста в защита на природен парк, предаде "Фокус". По бул. "Цар Освободител" се пропускат само коли на градския транспорт в посока СУ "Св. Климент Охридски". Движението на Орлов мост се отбива по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в посока Националния стадион "Васил Левски".


19.20
Хората тръгнаха по бул. "Цар Освободител" към сградатата на Народното събрание. На огромен транспарант пише "Природата няма цена, Странджа ни е само една". Има много знамена със символа на "Ранобудните студенти". На митинга-шествие има много колоездачи, хора с деца, група с китара, която се придвижва с песни. Полицейски коли предвождат шествието. Плановете са хората да минат по софийските улици и да стигнат до сградата на Министерството на околната среда.


19.15
Екологичен протест срещу застрояването на територии в Природен парк "Странджа" се състоя и в Сливен, съобщи "Фокус". Протестът е част от националната кампания за запазването на Природен парк "Странджа". Около 20 протестриращи от различни екологични и граждански обединения се събраха под Стария бряст с настояване за ограничителни мерки срещу застрояването на терени от природния парк, промени в Закона за Териториално селищното устройство, които да гарантират, че при всеки проект за застрояване ще се прави оценка за въздействие върху околната среда.


19.00
Надпис от свещи "Странджа" бе запален в центъра на Бургас по време на екопротеста тази вечер, предаде радио "Фокус" - Бургас. Около 30 души се събраха на протеста в центъра на града.


За какво се борят протестиращите
След действията на двамата министри – на екологията и на регионалното развитие, протестиращите продължават да настояват за:


– промени в Закона за утройство на територията. "Докато нямаме обжалваемост на общи устройствени планове и изрично обявяване на невалидността на такива, които са без екологична оценка, този казус може да се повтори," мотивират тов свое искане организаторите на протеста и питат риторично: "Ако утре като ни представят същия план със същата глупост някъде другаде, какво правим?"


– уволнение на заместник министърът на екологията Чавдар Георгиев, с чийто подпис становището на МОСв беше подменено и това обърна решението на Висшия административен съд, с което общия устройствен план на Царево влезе в сила без екологична оценка. "Той забърка тази каша и си седи чинно и кротко и пак ще забърка следващата," предупреждават организаторите на страницата на протеста.


– връщане на уволнения изненадващо и веднага след решението на съда Стефан Златарев като директор на природен парк "Странджа" и махане на наскоро скандално назначения Али Алиев от ПП "Българка".


– закриване на Министерството по инвестиционното проектиране, защото "основната му цел е застрояването на природата". Природозащитниците припомнят в тази връзка, че именно на това ново ведмоство е поверен контрола над Дирекцията за национален строителен контрол, а в същото време то беше възложено на архитект Калин Тихолов, който изготви точно ОУП на Царево. В последствие ресорният министър Иван Данов се обяви за застрояването на морето, припомнят те.
– спиране на строежите в къмпинг "Корал".


Защо протестите продължават


Аргументите да продължават протестите въпреки промяна в посоката на действията на отговорните ведомства са:


- Заповедта на ековедомството от този вторник е със "странни условности и мотиви". Според еколозите, много по-чисто щеше да е, ако мотивът на министър Искра Михайлова бе: "Спирам реализацията на ОУП, поради липса на екологична оценка".


- само след силен граждански натиск институциите действат, иначе нещата щяха да са свършени вече. "Ако не бяхме излезли на улицата - нищо нямаше да стане. Писна ни от липсата на прозрачност и диалогичност при действията на управляващите," пишат организаторите.
- видно е, че това правителство действа системно и координирано против Странджа и другите паркове, казват още природозащитниците и дават за пример проекто-назначението на арх. Тихолов за министър, назначението на Иван Данов, който иска да се строи по Черноморието, зам. министърът Чавдар Георгиев, уволнението на Златарев като директор на парк Странджа веднага след решението на ВАС, назначенията в РИОСВ, които компрометират защитата на природата чрез съмнения за задкулисни корупционни практики, това, което става по другите паркове.
 


Маршрут на шествието в София:
18:30 - събираме се на Орлов мост
19:00 - тръгване по бул. "Цар Освободител"
19:15 - Ректората на СУ, отпред (кръстовището с бул. "В. Левски"), продължаване по бул. "Цар Освободител"
19:30 - пл. Народно събрание, продължаване по бул. "Цар Освободител"
20:00 – градинката пред бившия вече ресторант "Кристал", продължаване по ул. "Раковска" към пл. "Славейков"
20:15 – пл. "Славейков", до фонтана, продължаване по ул. "Уилям Гладстон" до сградата на МОСВ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK