Брюксел дава срок до март България да отговори за Царево (допълнена)

Брюксел дава срок до март България да отговори за Царево (допълнена)

© Йово Николов, КапиталМарт месец Европейската комисия очаква да получи от българското правителство отговор на писмото си от миналия петък (7 февруари), с което Брюксел иска информация относно случващото се с Общия устройствен план на Царево. Това съобщи за "Дневник" говорител на комисията в сряда (12 февруари).


С други думи, Съюзът дава на страната ни изключително кратък срок за отговор от около три седмици при обичайна европейска практика на срок "в рамките на 10 седмици".


От Министерския съвет и Министерството на околната среда и водите три дни не  предоставяха информация за съдържанието на въпросното писмо, а заместник-министърът на екологията Атанас Костадинов, отговарящ и за дирекциите  "Национална служба за защита на природата" и "Национални паркове", заяви пред журналисти в парламента в сряда, че не е запознат със съдържанието му.
След като общия устройствен план на община Царево изненадващо влезе в сила с окончателното решение на Върховния административен съд от 15 януари тази година без екологична оценка, това предизвика масова негативна реакция и граждански протести заради заложеното в него плътно застрояване на Южното Черноморие. Само до преди седмица всички други отговорни органи в кабинета споделяха тезата, че е по-добре да има такъв план, отколкото да няма изобщо. Последва хипотезата, че няма нужда от спиране действието на целия Общ усторйствен план, защото и частични изменения в него са достатъчни придония парк Странджа да бъде защитен.


Резкият завой в действията на управляващите се случи точно в последния ден от миналата работна седмица, когато е пристигнало и "спешното" писмо от Комисията. Тогава министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева издаде заповед да започне проектиране на изменение на плана за цялата територия на общината, с което спря и изпълнението му. Преди ден пък екоминистър Искра Михайлова също подписа заповед за принудителна административна мярка "спиране на действието" на ОУП на Царево до изработването на нов и влизането му в сила заедно с нова екооценка.


Брюксел: Спазва ли се европейското законодателство


В отговор на запитване на редакцията Европейската комисия потвърди, че е изпратила писмо до българския кабинет миналата седмица.


"Това, което можем да кажем на този етап, е, че запитването е направено по проект "EU Pilot" (опит за разрешаване проблеми между ЕС и страните членки, който се използва и като общо правило преди първия етап от процедурата за нарушение - бел. ред.). С тази стъпка комисията иска да се увери, че законодателството на Европейския съюз, свързано със защита на природата и екологичните оценки, се спазва", пишат още в отговора си от комисията. В тази връзка те са поискали "фактическата информация и правната уредба", свързани с конкретния случай.


Когато получат отговора от българската страна, европейските служби ще направят оценка на наличната информация. "Всички по-нататъшни стъпки на комисията зависят от отговора, който ще получат", обясняват още от Брюксел.


Според природозащитници, запознати с хронологията на казуса с Общия устройствен план на Царево, налагането на забрана за действие на плана от страна на двама министри – на регионалното развитие и на екологията, е достатъчно доказателство, че планът е действал без екологична оценка, което от своя страна показва, че европейското законодателство не е отразено в българското такова. А това ще скъси значително действията по наказателната процедура от страна на комисията. 


Причината за спешното писмо от страна на Комисията най-вероятно е въпросът, отправен към ЕК от евродепутата Светослав Малинов от Синята коалиция, зададен на 30 януари тази година. След като дава подробна информация и хронология по казуса с общия устройствен план на община Царево, Малинов пита Комисията как в този случай ще гарантира изпълнение задълженията на България по отношение на Директива 2001/42/EEC относно оценката на въздействието на някои планове и програми върху околната среда и Директива 92/43/ЕИО за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна и по-специално с правното задължение, че всички устройствени планове могат да бъде одобрени и се прилагат само след приемането на техните екологични оценки по посочените директиви.


МОСВ: Предприети са редица действия за спазване на законодателството на ЕС


Час след публикуване на материала, от пресцентъра на МОСВ също отговориха писмено на питането на "Дневник" като потвърдиха, че миналата седмица е получено писмото от ЕК.


Като компетентност запитването от Брюксел е насочено към екоминистерството, което следва да подготви информация до Комисията по случая, информират още от ведомството.


"До момента са предприети редица действия от компетентните органи, с които се гарантира спазването на европейското законодателство," пише още в отговора на ведомството. Сред тези действия се посочва и издадената заповед от министър Михайлова за спиране на реализацията на Общия устройствен план на община Царево до провеждането на процедура по изменение на ОУП за цялата територия на община Царево и се подчертава, че за това изменение задължително следва да се проведат процедури по екологична оценка и оценка за съвместимост.


От МОСВ изтъкват още и заповедта на министъра на регионалното развитие да се изработи проект за изменение на Общ устройствен план за цялата територия на общината. "С тази заповед е одобрено и заданието на новия проект и е спряно прилагането на одобрения общ устройствен план на Царево."


С тези действия според МОСВ, ОУП на Царево – одобрен след решението на ВАС, няма да произведе правно действие до провеждането на задължителните процедури по екологична оценка и оценка за съвместимост.Проектът "EU Pilot"


Проектът "EU Pilot" функционира от април 2008 г. с цел предоставяне на по-бързи и по-пълни отговори на въпроси и решения на проблеми, възникнали при прилагането на законите на ЕС - особено тези, повдигнати от граждани или предприятия, които изискват потвърждаване на фактическата или правна позиция в държава-членка.


Целта му е да се подобри комуникацията и решаване на проблеми между службите на Комисията и на органите на държавите членки по въпроси, свързани с прилагането на правото на ЕС или на съответствието на закона в държава членка с правото на ЕС. Проектът се случва на етап преди процедура за нарушение, която започва по силата на член 258 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС). Когато има причини за прибягване до процедурата за нарушение, "EU Pilot" се използва и като общо правило преди първия етап от процедурата за нарушение съгласно член 258 от Договора за функциониране на Европейския съюз по инициатива на комисията.


Член 258 (ДФЕС)


Ако комисията счита, че дадена държава членка не е изпълнила задължение, произтичащо от договорите, тя издава мотивирано становище по този въпрос, след като е дала възможност на съответната държава да изложи своите съображения.


Ако съответната държава не се съобрази с това становище в срока, определен от комисията, комисията може да сезира Съда на Европейския съюз.
 

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Резолюция от Олигарски-да дадат отговор другарите Данчо Ментата,др.Дарнаудов и др.Евгени Мосинов.Те отговаряха за прелапаните имоти.

 2. 2 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 720 Весело

  Брюксел го бръснем само когато НИ е изгодно

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Браво, още шамари по престъпното ни управление! Искам служебно правителство назначено от Брюксел.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да отговори сега кмета на Царево,който иска да бетонира и малкото незастроено.

 5. 5 Профил на liverpoolfc
  liverpoolfc
  Рейтинг: 263 Весело

  Тук се обявяват конкурси продължаващи едва денонощие и се назначават хора на отговорни позиции, а сега ревем, че цяло министерство и не знам си колко агенции имали само три месеца.
  Ха дайте справка колко пари е дала държавата на отговорните за това положение институция

  Забрани флаша към Капитал, не позволявай да ти натрапват реклами!!!
 6. 6 Профил на sonita_bonita
  sonita_bonita
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Желанията на Брюксел ще се окажат пак глас в пустиня. То бива, бива геополитика , но тия вече си скубят косите дето ни взеха в ЕС . А сегауправляващите- ни лук яли , ни лук мирисали.

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  Те хубаво питат от Брюксел... И искат отговор до март! Ама не уточняват до кой месец март! Тоя ли, следващия ли...
  Та имам чувството, че отговора доста ще се забави, докато уточнят, точно за кой месец март става въпрос и през коя година! А дотогава, строителството ще е приключило...!

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 598 Весело

  [quote#7:"tww09306483"]Ама не уточняват до кой месец март! Тоя ли, следващия ли... [/quote]

  "С други думи, Съюзът дава на страната ни изключително кратък срок за отговор от около три седмици при обичайна европейска практика на срок "в рамките на 10 седмици"

  911,959,964,993
 9. 9 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  "В същото това време от Министерския съвет и Министерството на околната среда и водите все още не са предоставили официална информация за съдържанието на въпросното писмо, а заместник-министърът на екологията Атанас Костадинов, отговарящ и за дирекциите "Национална служба за защита на природата" и "Национални паркове", заяви пред журналисти в парламента, че не е запознат със съдържанието му."

  Хич не се хабете с бързане! То и не ви слагат на тези постове, за да вършите нещо, ами за да пречите нещо да се свърши. А две седмици са дълъг срок, при условие, че отговорът вече е готов. Нали Искра Михайлова каза, че всичко, което ще се предприеме в Царево, ще законно. Само да не забравите да обясните на хората от ЕС, че какво е законно ще се установи накрая, когато всичко се построи - за да не се изпусне нещо, не за друго.

 10. 10 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 507 Неутрално

  А заместник-министърът на екологията Атанас Костадинов е много добър в това да не е чел и да не е запознат. Не за пръв път се сблъсквам с това.

 11. 11 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Единствено Брюксел може да блокира кърджалийските набези на мутрокомунистите към българската природа!
  Затова и путинофилите, вкл. и в този форум, така пищят в защита на московския диктатор и не пропускат и най-малката възможност да се подиграват и да хвърлят гръм и мълнии срещу ЕС.

  Пазете се от доносника vesolr
 12. 12 Профил на florina
  florina
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Познавам добре другаря зам министър Атанас Костадинов и съм наясно,че от ровене в сайтове за запознанства и от чукане на проститутки по хотелите, не му остава време да прочете писмото от Брюксел, камо ли да мисли за някаква си природа. Освен това, не може да си зареже бизнеса с Божков, че да се занимава с проблемите на Странджа , птичките и тревичките .
  По време на предишния мандат пак се издъни от некадърност и мързел , но червените го назначиха отново, което е нелепо.Както е нелепо един зам министър да се оправдава,че не бил прочел важно писмо от Брюксел, сякаш му пише поредната любовница,а не важна европейска институция .
  Не е ли удачно тоя път да го разкарат вече?

 13. 13 Профил на Dimitar Kanariev
  Dimitar Kanariev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Асоциацията ми с "Брюксел" е дрога, проституция и порнография, и брадясали френски/фламандски мутри с поршета посред нощ на площада около Gare Le midi, няколко хубави ресторанта, жълтата сладкарница на площада пред двореца и корумпираните педали в ЕП и ЕК. Незнам, с какво нахалство коментират България и определят "директиви" за развитие? За съжаление у мас няма политици патриоти, които знаят за какво се борят и как да отстояват национални интереси. Жалки ебалници

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK