Съдът узакони "Дюнигейт", три фургона на строителна фирма вече са на пясъка

Съдът узакони "Дюнигейт", три фургона на строителна фирма вече са на пясъка

© Спас СпасовАдминистративният съд в Бургас на практика узакони намерението за строеж на ваканционно селище върху 29 дка дюни край Несебър.  


С решение, публикувано късно вечерта в петък, съдът отмени заповедта на началника на Югоизточен район на ДНСК, с която се забраняваше изграждането на 124 къщи за 1800 души върху терен на фирмата "Сле груп". Решението на съда е окончателно и на практика няма законово основание строежът да не започна отново. 


Часове след това върху дюните вече са изникнали три фургона на строителната фирма, показа репортаж на "Нова телевизия". 
Според приетите промени в Закона за Черноморието върху дюни не може да се строи. От екоинспекцията в Бургас обаче коментираха пред Би Ти Ви, че това не се отнася за влезли в сила строителни разрешителни. Промените в закона бяха приети именно заради скандала, известен като "Дюнигейт", от началото на 2012 година. И до момента обаче се бави картирането на дюните и нанасянето им в кадстралните карти, за да е ясно къде точно се намират тези важни местообитания.


Скандалът с дюните между Равда и Несебър избухна в последните дни на 2012 г., когато еколози сигнализираха за строителството на терени, част от защитената зона Ахелой - Равда - Несебър от мрежата "Натура 2000". Появиха се и съмнения, че  29 декара държавна земя е продадена на изключително занижена цена, като първият купувач е спечелил милиони при препродажбата на терена.


Тогава премиерът спря намеренията на частен собственик да застрои пясъчни дюни. Стана известно още, че няколко държавни органа не са се съобразили с изричната забрана за строителство върху дюни – РИОСВ - Бургас, и община Несебър. Една от установените причини за това нарушение беше, че дюните не фигурират в кадастъра като такива. По Закона за Черноморието регионалното ведомство трябва да ги въведе в кадастъра от 2008 г., но това не е било извършено.


Все още продължава досъдебното производство на окръжната прокуратура в Бургас срещу кмета на Несебър Николай Димитров и главния архитект Валентин Димов.


По информация в медиите становището на РИОСВ в Бургас не само позволява застрояване на дюните, но дори не се изисква построяване на пречиствателна станция. Предписанието е мръсните води да бъдат заустени в морето, въпреки че терените са в "Натура" 2000.


Единственият начин да бъдат спрени багерите е с нова заповед от регионалната дирекция за строителен контрол на основание, че теренът е картиран като дюни и според новия закон на него не може да се строи, коментира пред Би Ти Ви журналистът Асен Йорданов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK