До март екоминистерството ще съобщи кои обществени поръчки са нарушени

До март екоминистерството ще съобщи кои обществени поръчки са нарушени

© Велко АнгеловНай-късно до началото на март Министерството на околната среда и водите ще информира Брюксел и българските граждани за това кои точно обществени поръчки са нарушени по оперативна програма "Околна среда". Това съобщава екоминистърът Искра Михайлова в интервю за вестник "24 часа".


Повод за анагажимента й стана поредното напомняне от страна на Европейската комисия, че парите по програмата могат да бъдат спрени окончателно, този път в изявление на говорителя на Европейската комисия (ЕК) по въпросите на регионалната политика Ширин Уилър от миналия четвъртък.


В същото време министър Михайлова подчертава, че никоя страна - член на Европейския съюз, не е застрахована от грешки и че със спирането на парите за "Околна среда", България
не е "изключителен случай"


като се аргументира с това, че над 150 програми в ЕС в момента са спрени.


Според Михайлова превантивният контрол е единственият начин да бъдат избегнати подобни нарушения и в следващия програмен период.


В началото на март българската страна ще трябва да изпрати коментарите си по одитния доклад на комисията. "Ако не го направим, се приема, че националните органи са съгласни с констатациите в одитния доклад и той става окончателен."


В последното си писмо, за което съобщи и Ширин Уилър мииналата седмица, ЕК повтаря констатациите, които получихме на 27 ноември 2013 г., и ни напомня, че българската страна трябва да опише всички мерки, които предприема за подобряване на системите за управление и контрол. "Ние няма да получим плащания, докато не изпълним тези указания", каза Михайлова.


В момента се проверяват 195 договора по обществени поръчки между 2010 и 2013 г. Проблемните зони, върху които се концентрира проверката, са пет: смесване на критерии, съкращаване на крайни срокове, дискриминационни изисквания, неравно третиране на кандидатите и удължаване на сроковете. За това имаме дадени 2 месеца.


"Имаме план за действие, правим преглед на договорите, работим заедно с одита на средствата от ЕС към Министерството на финансите", отчете още Михайлова и не пропусна да посочи, че българският одит е похвален от г-жа Уилър. "Ако ние се съобразяваме с неговите изисквания, няма да имаме проблеми. Ако  не отговорим, комисията би могла да вземе решение за суспендиране, т.е. за спиране на средствата."


В момента плащанията са спрени от страна на ЕК, но бюджетът поема ангажимента по проектите и се разплаща с бенефициентите - общините. Ако България не изпълни указанията, ЕК може да не ни възстанови тези пари.


За следващия програмен период 2014-2020 г. средствата за околна среда ще са


между 1,5 и 1,6 млрд. евро


прогнозира Искра Михайлова. Водите ще са отново приоритет, но уговорката с Брюксел е реформата във водния сектор да е предварително условие за сключване на споразумението за партньорство. България има срок до 2016 г. да я реализира, а в нея е заложено да има ясно разграничение на собствеността, отговорността и ролята на бенефициентите по оперативната програма. 


В сектора отпадъци трябва да съсредоточим усилията не върху изграждане на депа, а върху инсталации


за намаляване обема отпадъци


за депониране, подчертава екоминистърът и допълва, че се налага да увеличим оползотворения отпадък, т.е. който отива за рециклиране, или отпадъка за производство на компост. Според Михайлова промяната във формулата за изчисляване не би трябвало да доведе до ръст на таксата, ако има необходимата инвестиция и добро планиране.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Вече не "оставка!", а "чиба" трябва да им викаме на тея.

 2. 2 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Трудно ми е да проумея, поради какви причини нашите управляващи винаги, без изключения, само следват събитията и се оправдават, че техните нарушения не са единствените в общността!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Що пуснахте багерите в дюните кажи, не ми обяснявай глупости. Докато бяхте опозиция вдигнахте вой до небето, сега тихомълком ги пуснахте. И тия се оказаха от вашите, А? Простотия след простотия, не че сме очакали друго. А за европейските средства забравете, тук ако можете да лъжете нагло и минаваномера в Европа не минава.

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Всички обществени поръчки за нашата природа са обвързани с Тома Белев и неговите дъщерни семейни НПО-та. Дано обаче министерството покаже това и докаже с факти това, което казвам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK