Екоминистърът да спре застрояването на дюните край Несебър, настояха природозащитници

Строителство върху пясъчни дюни в къмпинг "Оазис"

© Юлия Лазарова

Строителство върху пясъчни дюни в къмпинг "Оазис"Застрояването на дюните край Несебър да бъде спряно веднага със заповед на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова за срок от една година, настояват от коалицията от повечето действащи неправителствени природозащитни организации "За да остане природа в България" в своя официална позиция, разпространена в началото на седмицата, след като в късните часове на миналия петък Административният съд в Бургас на практика узакони намерението за строеж на ваканционно селище върху 29 дка дюни край Несебър.


Природозащитниците ще внесат това свое искане с официално писмо до Министерството на околната среда и водите във вторник, уточни за "Дневник" Тома Белев от Асоциацията на парковете в България, която е част от коалицията.


Засега обаче не е ясно как ще реагират отговорните органи. "Дневник" отправи запиване, но все още няма отговор във връзка с някакви конкретни действия на МОСВ и ДНСК.
В позицията си еколозите напомнят още, че единственият начин да се спре презастрояването на незасегнатите части от българското Черноморие е отново екоминистърът да издаде заповедите за официалното обявяване на зоните от европейската екологична мрежа "Натура 2000" по крайбрежието и в тях да са изрично записани забрани за строителство по брега.


С промените в Закона за устройство на територията от 2010 г. всички актове по закона не само не могат да се обжалват от гражданите, но дори не подлежат на обжалване на втора инстанция, съобщават още еколозите и заключават, че по този начин се затваря потенциален корупционен кръг изцяло на местно ниво. "Така решението на Бургаския административен съд, което на практика пуска багерите в Несебър, не подлежи на обжалване във Върховния административен съд."


Природозащитниците обръщат внимание, че некачествено подготвените актове на държавата за спиране на строежите не само в дюните на Несебър, но и например в Иракли, паднаха в съда, след като правителството не положи необходимите усилия, за да ги защити.


Готовността им за протестни действия остава, защото освен случая в Несебър крайбрежието на Природен парк "Странджа" продължава да е застрашено от застрояване. Издадените заповеди от регионалния министър и от министъра на околната среда да се спре изпълнението на новия общ устройствен план на община Царево до преработването му също лесно могат да паднат в съда, предупреждават те и за пореден път настояват за промени в Закона за устройство на територията, които да позволят на гражданите да обжалват общи устройствени планове, както и да се обявят за нищожни общите устройствени планове без екологична оценка и оценка за съвместимост.


Междувременно и от ПП "Зелените" излязоха с декларация, с която заявяват, че възобновяване на застрояването и унищожаването на дюните край Несебър показва системно нежелание на управляващите от последните няколко правителства за трайно решаване на проблемите свързани с опазването на Черноморското крайбрежие.


"Зелените" намираме за скандално, че два последователни парламента поддържат злоупотребите с публични имоти и природни ценности като дюните. Парламентарното мнозинство на БСП, ДПС и "Атака" продължава да поддържа законодателство без система за контрол за неговото прилагане и с очевидни и добре скроени дупки за заобикалянето му", се казва в декларацията им.


За да се реши проблемът трайно, партията им предлага:


– МОСВ да издаде заповед по Закона за биоразнообразието за превантивна защита на дюните по член 122 и 123 и спиране на строителството;


– Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и органите на Министерство на регионалното развитие да обявят за незаконен Подробния устройствен план (ПУП) за предвиденото строителство, поради противоречие с Общия устройствен план на община Несебър. ДНСК да контролира и инициира отмяна  на строителните книжа и ПУП за застрояване на несебърските дюни;


– Министерство на земеделието да предприеме стъпки да разтрогне сделките за продажба на държавна земя върху дюни поради явно противоречие с конституцията;


– Дюните да бъдат спешно отразени в кадастъра на страната, и то за всички видове собственост;


- Промени в Закона за черноморското крайбрежие и Закона за устройство на територията, които да позволяват обжалваемост на общи и подробни устройствени планове.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK