Екоминистърът да спре застрояването на дюните край Несебър, настояха природозащитници

Строителство върху пясъчни дюни в къмпинг "Оазис"

© Юлия Лазарова

Строителство върху пясъчни дюни в къмпинг "Оазис"Застрояването на дюните край Несебър да бъде спряно веднага със заповед на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова за срок от една година, настояват от коалицията от повечето действащи неправителствени природозащитни организации "За да остане природа в България" в своя официална позиция, разпространена в началото на седмицата, след като в късните часове на миналия петък Административният съд в Бургас на практика узакони намерението за строеж на ваканционно селище върху 29 дка дюни край Несебър.


Природозащитниците ще внесат това свое искане с официално писмо до Министерството на околната среда и водите във вторник, уточни за "Дневник" Тома Белев от Асоциацията на парковете в България, която е част от коалицията.


Засега обаче не е ясно как ще реагират отговорните органи. "Дневник" отправи запиване, но все още няма отговор във връзка с някакви конкретни действия на МОСВ и ДНСК.
В позицията си еколозите напомнят още, че единственият начин да се спре презастрояването на незасегнатите части от българското Черноморие е отново екоминистърът да издаде заповедите за официалното обявяване на зоните от европейската екологична мрежа "Натура 2000" по крайбрежието и в тях да са изрично записани забрани за строителство по брега.


С промените в Закона за устройство на територията от 2010 г. всички актове по закона не само не могат да се обжалват от гражданите, но дори не подлежат на обжалване на втора инстанция, съобщават още еколозите и заключават, че по този начин се затваря потенциален корупционен кръг изцяло на местно ниво. "Така решението на Бургаския административен съд, което на практика пуска багерите в Несебър, не подлежи на обжалване във Върховния административен съд."


Природозащитниците обръщат внимание, че некачествено подготвените актове на държавата за спиране на строежите не само в дюните на Несебър, но и например в Иракли, паднаха в съда, след като правителството не положи необходимите усилия, за да ги защити.


Готовността им за протестни действия остава, защото освен случая в Несебър крайбрежието на Природен парк "Странджа" продължава да е застрашено от застрояване. Издадените заповеди от регионалния министър и от министъра на околната среда да се спре изпълнението на новия общ устройствен план на община Царево до преработването му също лесно могат да паднат в съда, предупреждават те и за пореден път настояват за промени в Закона за устройство на територията, които да позволят на гражданите да обжалват общи устройствени планове, както и да се обявят за нищожни общите устройствени планове без екологична оценка и оценка за съвместимост.


Междувременно и от ПП "Зелените" излязоха с декларация, с която заявяват, че възобновяване на застрояването и унищожаването на дюните край Несебър показва системно нежелание на управляващите от последните няколко правителства за трайно решаване на проблемите свързани с опазването на Черноморското крайбрежие.


"Зелените" намираме за скандално, че два последователни парламента поддържат злоупотребите с публични имоти и природни ценности като дюните. Парламентарното мнозинство на БСП, ДПС и "Атака" продължава да поддържа законодателство без система за контрол за неговото прилагане и с очевидни и добре скроени дупки за заобикалянето му", се казва в декларацията им.


За да се реши проблемът трайно, партията им предлага:


– МОСВ да издаде заповед по Закона за биоразнообразието за превантивна защита на дюните по член 122 и 123 и спиране на строителството;


– Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и органите на Министерство на регионалното развитие да обявят за незаконен Подробния устройствен план (ПУП) за предвиденото строителство, поради противоречие с Общия устройствен план на община Несебър. ДНСК да контролира и инициира отмяна  на строителните книжа и ПУП за застрояване на несебърските дюни;


– Министерство на земеделието да предприеме стъпки да разтрогне сделките за продажба на държавна земя върху дюни поради явно противоречие с конституцията;


– Дюните да бъдат спешно отразени в кадастъра на страната, и то за всички видове собственост;


- Промени в Закона за черноморското крайбрежие и Закона за устройство на територията, които да позволяват обжалваемост на общи и подробни устройствени планове.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Да се спре.
  Природата е една.
  Чиновниците са много.

 2. 2 Профил на rattrack
  rattrack
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Подкрепям 100%.
  Предлагам вместо на дюните да им се разреши да строят в градинката пред кметството..като обезщетение..хем кмет и главен архитект да си ги гледат от прозореца и да им се радват

 3. 3 Профил на martin.varna
  martin.varna
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Подкрепям на 100%.
  Аман от алчни и продажни души!!!!!

 4. 4 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 503 Разстроено

  Късно е либе за китка... Те вече им е... ма... на дюните...

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 5. 5 Профил на dimityrkostov
  dimityrkostov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как да се спре като един от "Министерството на инвестициите" от кабинета "Орешарски" е акционер в "ДюниГейт" лудницата е пълна

 6. 6 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  абе прави са ,ама се не сещат кой им е насреща ,нищо няма да стане

 7. 7 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Екоминистърът ще спре нещо само ако го притиснат няколко десетки хиляди разгневени българи. Дори и в Брюксел вдигнаха ръце вече.....

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4576 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":
  ++++++++++++++++++++++++
  Алчността и корупцията погубват нашето прекрасно Черномоерие!

 9. 9 Профил на 451–1
  451–1
  Рейтинг: 409 Гневно

  Кой нормален специалист застроява къмпинг, та и дюни?

 10. 10 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Драги екозащитници! Политиците, техните креатури и отявлените мутри, заграбили благата на майка България, ще ви изпълнят в хор народната песен "Като ми пееш Пенке ле, кой ли те слуша!
  И додето не съсипят всичко читаво в природата на родината ни, няма да мирясат.
  Трижди "Анатема" за тях!

  ура и да живей!!!
 11. 11 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 926 Весело

  Да си внесат протеста в общената в Несебър, не на жълтите павета.... на площад Славейков дюни няма.... !!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 12. 12 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Щом съда реши че, може пишете ги фира и тези дюни. Скоро само бетон и мангали и тъпи мутри с изпрани пари мислещи че развиват туризъм.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 13. 13 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 926 Весело

  До коментар [#9] от "birgit":
  Познаваш ли прроекта? Ако да, дай линкда видим адеба какво толкова се случва в Несебър!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 14. 14 Профил на tsekata
  tsekata
  Рейтинг: 697 Неутрално

  НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ВЕЧЕ, ЧЕ СРЕЩУ МУТРИТЕ СТЕ БЕЗСИЛНИ?!?!

 15. 15 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Екоминистърът да спре застрояването на дюните край Несебър, настояха природозащитници
  -------------------------------------------
  Що бе,сега пък какво не ви харесва?
  Я се дръжте поне веднъж малко демократично.
  Да не могат да си строят хората,щото вие сте казали?
  А Боко тиквата си сменяше решенията на ден по два пъти,така ли беше?
  Пастири с вишу се търсят много.Айдее,плувайте с овцете и се любувайте на природата колкото щете сега.

 16. 16 Профил на 451–1
  451–1
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не е нужно да познавам проекта! Пренаселено място като и около Несебър и трайно и сигурно строителство върху пясък ми звучи достатъчно несериозно. Абсолютно на първо място стои опазването автентичността на природата. Проектът може и да е съобразен с някой и друг закон, но липсва целенасоченост или е до такава степен примитивна, та противоречи на съвременните виждания за природосъобразен начин на живот и почивка. Така си мисля До коментар [#13] от "boby1945":

 17. 17 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 926 Весело

  До коментар [#16] от "birgit":

  Останах с впечатлението че знаеш детайли, щото ако като не познаваш проекта не е редно да си толкова крайна/ краен в съжденията си.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 18. 18 Профил на 451–1
  451–1
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Проектът не би трябвало крайно да противоречи на общественото мнение, крайно време е обаче да се спрат административни и архитектурни решения, които показват бедна икономическа и обща култура, да не говорим за европейско виждане и признание.

 19. 19 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 466 Гневно

  !!СТО・・・・・・・・П!! С РАЗГРАБВАНЕТО НА ТЕРЕНИ ОТ НЕПРИКОСНОВЕННАТА РОДИНА НА ДЯКОНА, БОТЕВА И ВАПЦАРОВА.

  ЗНАЙТЕ ЧЕ НЕПРИКОСНОВЕННАТА ТЕРИТОРИЯ НА
  ВЕЧНА-БЪЛГАРИЯ Е, ЕДИНСТВЕНА СОБСТВЕНОСТ НА ДЪРЖАВАТА А НЕ НА НАС ЖИВЕЕЩИТЕ В НЕЯ ВРЕМЕННО АЛЧНИЦИ!!
  ДЪРЖАВНАТА ТЕРИТОРИЯ НЕМОЖЕ ДА СТАНЕ ЧАСТНО ПРИТЕЖАНИЕ НА НИКОГО, ЗАЩОТО ТЯ Е ЗАВОЮВАНА ОТ МНОГО ПОКОЛЕНИЯ ПРЕДИ И С МНОГО ТРУД СЪЗДАВАНА, ЗА МНОГО ПОКОЛЕНИЯ НАПРЕД.
  А НЕ САМО ЗА НАС, ВРЕМЕННИТЕ АЛЧНИ РОДИНО-ПРОДАЖНИЦИ!

  ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИТА НИ Е ПРЕДАДЕНА ОТ ПРАДЕДИТЕ И НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИ НЕПРИКОСНОВЕННО ДА Я ПРЕДАДЕМ НА СЛЕДВАЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ, БЕЗ ДА ТЪРГАШИМ С ТОВА КОЕТО НЕ СМЕ СЪЗДАЛИ!
  ГРЕХОТА Е СЕГА В 21-ви Век ДА СЕ ПОКУПКО-РАЗПРОДАВАТ недвижими терени и площи от РОДИНАТА НА ДЯКОНА, БОТЕВА И ВАПЦАРОВА.

  ЗА ТЕЗИ КОИТО НЕЗНАЯТ ЩЕ ПОВТОРЯ ЧЕ,
  РОДИНА, СВОБОДА и ХЛЯБ са имена “Съществителни”!
  Нека ние ХОРАТА, най-вече Българи, да издигнем моралното съзнание не само собствено но и съзнанието на ЧОВЕЧЕСТВОТО, ЧРЕЗ ЗАКОН НА ПРИЕМСТВЕНОСТТА, подсказвайи че ние всички сме различни в убеждения-идейно, различнo вярващи-религиозно и различни, етнико-произходно.
  Време е да забраним друг-другиго да се конфронтираме, да поборничиме и потдържаме ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУП-МАЖОРИТИРАНА БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТ ДОВЕЛА НИ ДО СЪСТОЯНИЕТО НА ОТКРИТАТА ЗАПАДНО-ПАРЛАМЕНТАРНА ДИСКРИМИНАЦИЯ;
  Груп срещу-група,Човек срещу човека и Нелоял срещу ТАЛАНТА. ВСИЧКО ТОВА ПОТДЪРЖАЩО мажоритетно, средното нелоялно решение на СИВАТА ПОСРЕДСТВЕНОСТ, в следствие на безприемствеността МЕЖДУ тези 3 по-горе упоменати КУЛТОВИ, ЧАСТНО-ГРУПИРАНИ ТЕЧЕНИЯ СРЕД НАС!
  За да имаме щастие и запазим бъдещето на децата си трябва СПЕШНО ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА, ПРИЕМАЙКИ ЗАКОНА НА ПРИЕМСТВЕННОСТТА!
  В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ СМЕ ОБРЕЧЕНИ НА ГИБЕЛ НЕ САМО НИE, НО И ПЛАНЕТАТА Земя.

  Вижте какво е направила ЗАТВОРЕНО-ПАРТИЙНАТА ИДЕОЛОГИЗАЦИЯ с обществото в държавата на ДЯКОНА?
  Всички сме жертва на ЧАСТНАТА КУЛТОВО-МАЖОРИТИРАНА ПАРЛАМЕНТАРНА ПОЛИТ-УЗУРПАЦИЯ!
  ДОКОГА?
  Меж-партийна безприемстйвеност, пререкания, поборства, НЕНАВИСТ, ОМРАЗА, тотално социално-разцепление, още повече в Държава с многоетническо общество, като РОДИНАТА НА ДЯКОНА!
  И то в момент когато ни трябва КОНСОЛИДАЦИЯ а не безприемствена ПАРТИЙНО-ИДЕОЛОГИЗИРАНА, РАЗЕДИНЯВАЩА НИ групщина, за да оцелeeм.

  ТЕЗИ ТРИ (политика, религия и етнос СБИРЩИНИ), КУЛТОВО НЕПРИЕМАЩИ СЕ ЕДИН ДРУГ ЧАСТНО-ГРУПИРАНИ ФАКТОРА, СА НИ ПОСТАВИЛИ В БЕДСТВЕНОТО И БЕЗ БЪДЕЩЕ ПОЛОЖЕНИЕ НА РЕЛИГИОЗНИТЕ ВОЙНИ, НА ПОЛИТ-КУЛТОВАТА, ЗАПАДНО-ПАРЛАМЕНТАРНА-ПОБОРЩИНА, И НАЙ СРАМНОТО, ГРУП-МУЛТИ-ЕТНИЧЕСКАТА НИ САМООТРЕКЛА ПРОИЗХОДА НА ЧОВЕКА, ОЗВЕРЕНА-НЕНАВИСТ.
  И ЗАРАДИ УМИШЛЕНОТО НЕПРИЕМАНЕ РАЗЛИКИТЕ НА БЛИЖНИЯ КАТО ИНДИВИД ИЛИ ГРУПА, СМЕ СЪЗДАЛИ “ЗАПАДНО-Парламентарната ДИСКРИМИНАЦИЯ”!

  ДО КОГА БЕ ХОРА НА 21-ви Век, ТАКА ГРУП-БЕЗПРИЕМСТВЕНО, РАЗЕДИНЕНО-ПОБОРНИЧЕСКИ И НАСТЪРВЕНО ЕДИН-ДРУГ ЩЕ ЖИВУРКАМЕ?

  ДО КОГА БЕ ХОРА НА 21-ви Век, ТАКА ГРУП-БЕЗПРИЕМСТВЕНО, РАЗЕДИНЕНО-ПОБОРНИЧЕСКИ И НАСТЪРВЕНО ЕДИН-ДРУГ ЩЕ КРАДЕМ БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА СИ?

  ДО КОГА БЕ ХОРА НА 21-ви Век, ТАКА ГРУП-БЕЗПРИЕМСТВЕНО, РАЗЕДИНЕНО-ПОБОРНИЧЕСКИ И НАСТЪРВЕНО ЕДИН-ДРУГ, ЩЕ ТЪРСИМ МИР И ЩАCТИЕ, разбръщолевили НАПЪЛНО НЕРАЗБРАНО ДУМАТА Демокрация?

  НИЕ-БЪЛГАРИТЕ СМЕ ТЕЗИ ПРЕД КОИТО СТОИ ЗАДАЧАТА, ДА НАПРАВИМ ИСТИНСКА-ДЕМОКРАЦИЯ, И ПРОМЕНИМ СВЕТА!

  ТОВА ЗНАЧИ ЧЕ ТРЯБВА ОСНОВНО ДА ПРЕРАБОТИМ КОНСТИТУЦИЯТА СИ, ЗАБРАНИЛИ СЪС ЗАКОНА НА ПРИЕМСТВЕНОСТТА, ЕДИН ПЪТ ЗА ВИНАГИ НАМЕСАТА НА ЧАСТНИЯТ КУЛТОВ ТРОИЧЕН ФАКТОР; (Политика, Религия и Етнос) разпокъсващи консолидарността на Народа течения, да се мешат в общо-народните вътре и вън ДЪРЖАВНИ ОТНОШЕНИЯ!
  Нека ние ХОРАТА, най-вече Българи, да издигнем моралното съзнание не само собствено но и съзнанието на ЧОВЕЧЕСТВОТО, ЧРЕЗ ЗАКОН НА ПРИЕМСТВЕНОСТТА, подсказвайи че ние всички сме различни в мисли, различни в убеждения-идейно, различнo вярващи-религиозно и, различни етнико-произходно.
  Време е да забраним друг-другиго да се конфронтираме, да поборничиме и потдържаме ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУП-МАЖОРИТИРАНА БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТ, ДОВЕЛА НИ ДО СЪСТОЯНИЕТО НА ОТКРИТАТА ЗАПАДНО-ПАРЛАМЕНТАРНА ДИСКРИМИНАЦИЯ;
  Груп срещу-група,Човек срещу човека и Нелоял срещу ТАЛАНТА. ВСИЧКО ТОВА ПОТДЪРЖАЩО мажоритетно, средното нелоялно решение на СИВАТА ПОСРЕДСТВЕНОСТ, в следствцие на безприемствеността МЕЖДУ тези по-горе упоменати КУЛТОВИ, ЧАСТНО-ГРУПИРАНИ ТЕЧЕНИЯ СРЕД НАС!

  За да имаме щастие и запазим бъдещето на децата си трябва СПЕШНО ПРОМЯНА НА КОНСТРИОТУЦИЯТА, ПРИЕМАЙКИ ЗАКОНА НА ПРИЕМСТВЕННОСТТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ СМЕ ОБРЕЧЕНИ НА ГИБЕЛ НЕ НСАМО НАС НО И ПЛАНЕТАТА Земя.

  СТОП на Българското участие в членство с КОЛОНИАЛИСТИ В РАЗПАДНАЛИЯ СЕ ВЕЧЕ €ВРО-КОЛОНИАЛ-КОНГЛОМЕРАТ!
  ТАЗИ МАСОНИЗИРАЛА СБИРЩИНА В КОЯТО ДОПУСНАХМЕ МАСОН-ЛУКАНОВИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ -"РАН-ЪТ" < http://bgsviat.narod.ru > ДА ПОСАДЯТ И БЪЛГАРИЯ В €ВРО-КОЛОНИЯЛ ЧЛЕНСТВО, НИКОГА НЕ Е БИЛА А И НЕМОЖЕ ДА БЪДЕ в тази си ФОРМА, съюз, а кмоли "демократичен", както са се самоназвали, незнаейки значението на истинската ДЕМОКРАЦИЯ!
  ЗАЩОТО ПРАВИЛНОТО НАЗВАНИЕ НА €C-то / €U-то, €вро-ШЕНГЕНA е;
  АВАНТЮРИСТИЧНО-НЕДООБМИСЛ€Н €-КОНГЛОМЕРАТ на
  КОНЦ€ПТУАЛ€Н, Ш€НГ€НO-МАСОНСКИ КОНСТРУКТИВИЗЪM.

  КОНГЛОМ€РАТ-Сбирщина от Царства, Кралства, Р€публики, Монархии и даже най-срамното, в чл€нство € допуснат най-голямият КОЛОНИАЛИСТ в момента на план€тата.
  Става дума за Колониалиста Но-1, кралство-АНГЛИЯ, и за Народа на Островите Чагос.
  Колониалиста Но-1, кралство-АНГЛИЯ € подложила на ИЗГНАНИ€ до д€н дн€ш€н, цял €дин Народ без Родина, д€мек-ократично?
  БРИТАНСКИТ€ КОЛОНИАЛИСТИ Но: #1 в 21ви В€К, НЯМАЛИ НАЙ-НАКРАЯ ДА ПОТВЪРДЯТ МИЛИТАРИСТИЧ€СКИЯТ СИ КОЛОНИАЛ€Н-Г€НОЦИД НА ОСТРОВИТЕ ЧАГОС???????

  За да скрият престъплението си са дали острова под на€м на НАТО от 1970г., а народа е изселен в ИЗГНАНИ€ до сега.

  Подробности ще намерите в Документалното филмче; (“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.)
  http://www.youtube.com/watch?v=Qnp2_8klt0I
  Къде въобще има, истинскa-демокрация в света?
  Осъзнай се БЪЛГАРИО!!

  ДО КОГА , пита вече истинският Българин-Енчев?
  http://www.youtube.com/watch?v=BGpTrDEqQRs&feature=related
  http://bgsviat.narod.ru
  http://www.bulgarlar.com/Pravda/Vostok/Gruz_Bulgar.html

  “Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда”!
  Стара Славянска поговорка

  БИ-СМИЛ-АЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!
  !امین, بسم اللہ الرحمن الرحیم
  Какво е да си Българин?
  Това значи да си разбрал че,
  “Истината за проблемите не престава да съществува,
  само защото сме я игнорирали.”
  Фактите са неоспорими!

  До кога ЧУЖДОПОКЛОННО ще се влачим под опашката на тази “Д€м(€к)-ократска, МАСОН-Й€вро-АНАРХИЯ”, ПИТА (полит-съветника, пророк ) ИЛИЯ ЕНЧЕВ, чието име цяла една улица в родният му град-ПЛОВДИВ, не случайно носи??

  С уважение:
  И.П.Енчев / enchev_ip@abv.bg

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK