Строителен контрол: Няма как да спрем пак "Дюнигейт"

Строителен контрол: Няма как да спрем пак "Дюнигейт"

© Асен ТоневНяма как да бъде издадена нова заповед за спиране на строителството върху дюните край Несебър. Това заявяват от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) в свое становище по казуса "Дюнигейт". Поводът е решението на Административен съд Бургас от миналия петък, което на практика върна багерите на "СЛЕ груп" върху 29 декара, част от които ценни дюни, защитени по "Натура 2000".


Веднага след съдебното решение на терена започнаха подготвителни строителни дейности и вероятно там съвсем скоро ще има "еднофамилни жилища и жилищна сграда за сезонно обитаване", както е предвидено според инвестиционния проект.


От ДНСК припомнят, че "решението на съда е окончателно", а след като от административния орган са излезли с решение, че заповедта за спиране на строежите е незаконосъобразна, то дирекцията им е длъжна да се съобрази с това постановление.
В тази връзка дирекцията изтъква, че според Административния процесуален кодекс всички актове и действия на административния орган, в случая - на органите на ДНСК, извършени в противоречие с влязлото в сила съдебно решение, са нищожни.


"Оттук следва, че одобрените инвестиционни проекти и издаденото от главния архитект на община Несебър Разрешение за строеж № 68/21 декември 2012 г. са потвърдени като законосъобразно издадени с окончателно съдебно решение. Тоест същите са влезли в сила на 14 февруари 2014 г. - датата на постановяването му, и не подлежат на отмяна", се казва в становището на ДНСК.


В същото време според природозащитници и експерти, излезли с официална позиция в понеделник, строежът е редно и може да бъде спрян и от директора на Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Бургас, както и от РДНСК - Бургас. Коалиция "За да остане природа в България" настоява пред всички отговорни институции да реагират и работата по обекта да бъде забранена. Основание за заповедта може да бъде нарушаване на правилата за "Натура 2000", защото теренът е част от мрежата "Натура 2000", защото на територията има изключително редки сиви дюни, уточни екологът Тома Белев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK