МОСВ: Да не се строи край Несебър до ново становище на екоинспекцията

МОСВ: Да не се строи край Несебър до ново становище на екоинспекцията

© Спас СпасовФирма "Сле груп" да не започва строително-монтажни работи в имота си край Несебър до ново произнасяне на директора на Регионалната екоинспекция в Бургас по съвместимостта на проекта със защитените зони в него. Това препоръчват от Министерството на околната среда и водите в свое становище по последното развитие на казуса "Дюнигейт".


Позицията на ековедомството излезе на сайта едва в късните часове на понеделник (в края на работния ден – 17 и 46 ч.), но извади няколко нови важни детайла по случая.


Решението на Административен съд – Бургас, от миналата седмица отмени на практика забраната на строителство в парцел от 29 дка южно от Несебър, където има защитени ценни местообитания, чието наличие се оспорваше до момента. В същото време тези дюни вече са картирани в зоните по "Натура 2000".
Веднага след съдебното решение, което е окончателно, на терена започнаха подготвителни строителни работи, а природозащитниците веднага настояха за бърза реакция на отговорните органи и забрана да се строи там една година.


В същото време от позицията на МОСВ става ясно, че ековедомството няма да издаде забрана за строителство. Вместо това министър Искра Михайлова възлага на директора на РИОСВ - Бургас, да инициира и проведе среща на всички заинтересовани страни: Министерство на инвестиционното проектиране, областния управител, Окръжна прокуратура, кмета на община Несебър, РДНСК, възложителя на инвестиционното предложение.


МОСВ ще иска съдействие от министъра на правосъдието за издаване на тълкувателно решение на ВАС по този и подобни казуси с инвестиционни намерения в защитени територии и зони по "НАТУРА 2000". "Каквото и да е тълкуванието на съда, то ще има сила на действие в бъдеще време – за други подобни казуси, но не може да промени по някакъв начин решението на Административния съд в Бургас, коментираха юристи пред "Дневник".


Дюните край Несебър имат значение


В позицията на МОСВ се казва, че имотът в местността "Кокала" в землището на гр. Несебър попада в защитена зона "Ахелой - Равда - Несебър" по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и там има "пясъчни дюни от приоритетен за опазване тип местообитание "Неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност (сиви дюни)".


Самата констатация, че в имота има наличие на сиви дюни, е новост. Има и експертиза със същата констатация от учени на БАН, внесена в прокуратурата. Това е важно ново обстоятелство, доказващо, че там не може да се строи. То трябва да се вземе предвид и административният орган да преразгледа решението си, коментираха за "Дневник" природозащитници. По мнение на експерти сивите дюни са изключително ценен вид местообитание.


В решението на Административния съд от 14 февруари тази година се посочва, че за имота е издадено решение по оценка за съвместимостта на инвестиционно предложение с предмета и целите на опазване на защитени зони от директора на РИОСВ - Бургас, с дата 19 август 2008 г. Според него «с реализиране на инвестиционното предложение, предмета на опазване в защитената зона за опазване на дивите птици и за запазване на природните местообитания и дивата флора и фауна


няма да бъде значително увреден.» 


След промяна на подробния устройствен план обаче вече има и нова екооценка с дата 17 декември 2012 г.


МОСВ изтъква още, че Административен съд - Бургас,


не е отчел, че тази екооценка е отменена


с решение на министъра на 25.01.2013 г., както и че е възобновено административното производство по издаването на нова оценка. Сезирана е била и Окръжна прокуратура - гр. Бургас, тъй като са констатирани "радикални, основни и тежки нарушения на материалния закон, административнопроизводствените правила и целта на закона".


Към настоящия момент обаче няма възможност както да бъде обжалвано решението на Административен съд - Бургас, така и да се отмени разрешението за строеж на главния архитект на община Несебър, издадено на фирмата на 21 декември 2012 г., се казва в позицията на министерството.


Според гл. архитект на община Несебър Валентин Димов, цитиран от вестник "24 часа", от решението на съда става ясно, че строителното разрешение е издадено по правилата и всеки друг коментар би бил излишен. Според него няма пречка фирмата да започне работа, след като прати до РДНСК уведомление за откриване на строителна площадка.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 620 Гневно

  Кел файда, след като вече изпомачкаха и изпотъпкаха де-що е имало уникално по тия дюни.

 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Фирма "Сле Груп" да не започва строително-монтажни работи в имота си край Несебър до ново произнасяне на директора на "Регионалната екоинспекция в Бургас по съвместимостта на проекта със защитените зони в него. Това попърчват от Министерството на околната среда и водите в свое становището по последното развитие на казуса "Дюнигейт".

  Червените пак се правят на изненадани. Докато техните бетонират брега. А народа попърча яко и на изборите ще ги пърчи като хала.

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Те "препоръчват" да не се строи, не забраняват строителството. Гиди дЪрво неокастрено за вас.

 4. 4 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Здравейте "Дневник"-ари!

  Какво точно означава попърчват във второто изречение от текста?

  Нов глагол ли сте открили или някой не си е гледал внимателно работата?

  Бъдете здрави!

 5. 5 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 488 Неутрално
 6. 6 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#4:"Gaijin"]Какво точно означава попърчват във второто изречение от текста?

  Нов глагол ли сте открили или някой не си е гледал внимателно работата? [/quote]

  Според мен волно или неволно са отразили правилно ситуацията. Всичката работа, която вършат всичките ни отговорни държавни структури е да "попърчват" - една неизвестна още дейност на досегашната ни цивилизация, която има нужда да се обозначи с нова дума.

 7. 7 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1464 Весело

  "Това попърчват от Министерството на околната среда и водите в свое становището"
  То верно,че цялата работа вони на пръчовина,но глаголът е трепач!

 8. 8 Профил на Ѧниматорът®
  Ѧниматорът®
  Рейтинг: 701 Весело

  Кучето попърча, кервана си върви

  Мъдър е този, който знае не много, а нужното. Есхил
 9. 9 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2221 Весело

  И аз препоръчвам слънцето да свети цяла година от шест до двадесет и два часа, ма нещо ме не слуша!

 10. 10 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2221 Весело

  До коментар [#3] от "aleko":Точно като в баснята на Крылов за котака, който задигнал наденицата, а готвачът, вместо да му я отнеме и да го напердаши, взел да му обяснява колко е лошо да се краде, "а Васька слушает да ест..."

 11. 11 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 1156 Гневно

  Шушумиги такива! Извадили били някои нови и важни детайла по случая,моля ви се,драги зрители! Така ги вадят детайлите-на час по лъжичка,според необходимостта за момента!

  Джордж Оруел-1984
 12. 12 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "Daniel Defoe - БСП капут, Хитлер гиби":

  Що пишеш глупости? Сле Груп е свързвана с Тодор Бояджиев и хора около Цвък. Кви червени кви пет лева? Ако не помниш първите протести тръгнаха точно от тея строежи и бяха директно срещу ГЕРБ. Кви червени?

 13. 13 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#1] от "laveol":

  Като гледах репортажа вчера по телевизията ми се вгади. Кви хора сме незнам, да допускаме да съсипват всичко що е хубаво в тая държава. Алчност, завист, егоизъм....

 14. 14 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 926 Гневно

  Какво становище, какви пет лева?
  Пише ли в закона че е забранено да се строи върху дюни - пише.
  Това дюни ли са - дюни са.
  Точка.

 15. 15 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 951 Неутрално

  "Говори ми за "Натура", шЪ сА барам за кобура!"
  Мотото на българския строителен предприемач

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 16. 16 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#12] от "hinhril":

  Що пишеш глупости? Глупави опорни точки имам предвид. СЛЕ не знам с кого се свързва и кой го свързва, знам че по времето на ГЕРБ спряха строежа, сега го разрешиха. Това са фактите, дрънканици всеки знае да дрънка.

  Няма шики-мики.
 17. 17 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Що никой не казва кой е тоя административен съдия и как така решава да се строи на защитена територия?
  Не ги е срам превърнаха Черномеорието в черна клоака със сиви пари по червен тертип и после чакай заможни и възпитани туристи...

 18. 18 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#16] от "Daniel Defoe - БСП капут, Хитлер гиби":

  Точно ти не ми говори за опорни точки, че ставаш смешен точно колкото Лилянчето Павлова....
  Първо, спряха строежа, защото имаше масови протести - да ти освежа паметта.
  Второ, не е решение нито на правителството, нито на праламента да се подновява каквото и да било, а е решение на съда.
  Трето, като незнаеш кой и какво свързва - brra.bg , там всичко си пише и ако малко от малко имаш сиво вещество ще знаеш къде да цъкнеш и кво да гледаш.
  Четвърто, сигурно повече от теб НЕНАВИЖДАМ БСП, тъй че не ми играй с опорните си бръщолевения!

 19. 19 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ей тоз ганьовски ламтеж за бърз келепир, не остави нито една защитена територия необезобразена !!! Явно желанията на туристите и инвеститорите у нас няма нито да се припокрият, нито дори да се доближат !! Туристите отиват на морето да си починат, да се попечат и да се полюбуват на красива природа, а не отиват да им спукат тъпанчетата със чалга, да се задушават с миризма на кебапчета и варена царевица, да им навират под носа нежелани атракциони, да стават свидетели колко сме напреднали с алкохолния туризъм !!! Така ли привличаме туристи- с бетон, чалга, евтин алкохол и грубо отношение на персонала ???

 20. 20 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#17] от "ludiakolio":

  Питам и аз същото - кои са тея хора, които ги решават тея неща, кои са тея хора дето искат да строят въпреки, че всички ги сочат с пръст? Къде са журналистите? Ало ДНЕВНИК!!? Разследване?

 21. 21 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Права е министърката, местните хора трябва да се съберат и да преценят какво да правят....
  Нещата се решават на място, като се отчитат интересите на всите заинтересовани, а не на кресльовците подскачащи на жълтите павета в София, например ......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 22. 22 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Весело

  Оу, усещат се, че немаастане

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 23. 23 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Едно разумно решение ...

  Stupid people make me sick
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK