До "Алеко" и назад

кадър от филма "Витоша"Витоша като спасителен остров насред София си стои, надвесена над нас, каквато е била винаги и каквато трябва и да остане. А с нея, тоя криво застроен, мръсен и не особено уютен, макар и любим град, има едно място, което остава празно, в смисъл на не-претоварено с въжделенията и безчинствата на хората.


Tака я усеща режисьорът Любомир Младенов, който направи документалния филм "Витоша".


Лентата разкрива планината през различни ракурси и истории на хора, свързани силно по различен начин с нея – с участието на архитект Христо Генчев, алпиниста Дойчин Боянов, природозащитника Тома Белев, бай Бичи, Иван Христов, Симеон Арангелов, Любомир Костадинов, Мартина Попова...както и с участието на протестиращите в защита на планината в столицата още преди четири години.
"Защитата на Витоша е случка, която просто я няма в по-новата ни история", каза режисьорът на продукцията в интервю за "Дневник" миналия февруари. Защото Витоша е и прекрасно близо, и опасно близо. Градът неусетно я "налазва и застроява". Филмът е вдъхновен и е успял да запечата неповторими моменти от  първите природозащитни протести – пробуждането на гражданското ни общество, което стигна до големия протест на Орлов мост преди две лета и успя да спре тихите договорки между олигарси и властимащи и спасиха статута ù на защитена зона. Точно тези протести си продължават и с днешна дата. Идеята и сценарият са на Иван Попйорданов.


С премиерата на "Витоша" беше открит "София филм фест" точно преди една година, залата беше пълна. След 12 месеца обикаляне по международни фестивали, лентата


най-сетне влиза и в българските кина.


Този понеделник (24 февруари) ще бъде и първата му прожекция – в кино "Одеон" от 19 ч. За разговор след нея в залата ще са и продуцентите Галина Тонева, Кирил Кирилов, режисьорът Любомир Младенов, както и някои от участниците във филма.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK