Черен щъркел подрани с цял месец в "Русенски Лом"

Черен щъркел подрани с цял месец в "Русенски Лом"

© Цвета НешеваЧерен щъркел в природен парк "Русенски Лом" е подранил тази пролет с месец, като е пристигнал още на 21 февруари. За пръв път защитената птица долита още през зимата и ще се следи чрез малък сателитен предавател като част от проект "Дейности по устойчиво управление" на парка. От четири години на гнездото на този вид птица е монтирана и камера, уточнява директорът на парка Цонка Христова, цитирана от БТА.


"Русенски Лом" отбелязва днес 44 години от създаването му като защитена територия. В момента в природния парк се извършват редица дейности, свързани с птиците и тяхното опазване.


Сред птиците, които трябва особено да се пазят, е редкият вид египетски лешояд. В Поломието са проучени също и 25 гнезда на хищни птици - на обикновен мишелов, на малък и на голям ястреб и на малък креслив орел. Към момента в парка има монтирани и 50 дървени къщички за малки птици. Те ще бъдат наблюдавани през целия период на гнездене, като идеята е в една от хралупите да бъде поставена камера.
До средата на март в "Русенски Лом" по проекта ще бъдат обезопасени 100 електрически стълба, като по проводниците ще бъдат поставени протектори. Целта е опазването на птиците, които често загиват от токов удар. Това съобщи биологът Стоян Николов, който е част от екипа, в Русе. Към момента са локализирани две места, които са опасни за птиците - в района на село Нисово и край село Кошов. Когато протекторите бъдат монтирани, дори и да кацне на тях птица, тя ще бъде защитена.Първоначално паркът е бил 2226 хектара, сега вече е над 3200 хектара. Растителните видове са 902, сред които и 15 вида редки орхидеи. Животинските видове включват 10 вида земноводни, 19 вида влечуги, 22 вида риби, раци, охлюви и речни миди, 66 вида бозайници. Едно от най-големите богатства са птиците – 192 вида, от които в парка гнездят 110 вида, а защитените видове са 124. Открити са и над 200 пещери, като интересен факт е, че най-известната пещера в областта - Орлова чука, не попада в територията на природния парк. Директорът на парка обяснява, че в плановете за разширяване на парка е включена и тази пещера, тъй като тя с особено важна за биологичното разнообразие в региона със своите 14 вида прилепи. В границите на парка са и двата археологически резервата Ивановски скални църкви и Средновековен град Червен.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK