"Алфа Рисърч": Близо 80% от българите са против още застрояване на Черноморието

"Алфа Рисърч": Близо 80% от българите са против още застрояване на Черноморието

© Юлия ЛазароваПочти 80% от запитаните български граждани са против ново застрояване на българското Черноморие и едва 3% са съгласни с това. Над 70% от хората не одобряват нови ски писти и лифтове в защитената природа на високите планини като Пирин, Рила, Родопите, Витоша и Стара планина, докато 27% са съгласни с това. Това показва ново национално проучване за обществените нагласи към опазването на околната среда, проведено от "Алфа Рисърч" през декември 2013 г. и януари 2014 г. Резултатите бяха представени от международната природозащитна организация WWF в началото на март.


В същото време почти 40% от интервюираните смятат, че опазването на околната среда не пречи на икономическото развитие, а над 30% са на мнение, че това по-скоро


помага на икономиката
Едва 4 на сто твърдят, че съхраняването на природата пречи на икономиката, а 17 на сто не намират връзка между двете.


Българските граждани имат доверие на неправителствения сектор за сметка на отговорните държавни институции, когато става дума за опазването на природата у нас. Най-големи очаквания и надежди за опазване на природата анкетираните имат към екологичните организации (почти 60%), докато доверие към ресорните министерства и агенции в това отношение имат 34 на сто. На второ и трето място по очаквания и надежди анкетираните нареждат научните институти (42%) и местните власти (38%). Най-малко доверие има към бизнеса и политическите партии – съответно 13 и 10% вярват, че те полагат усилия за опазването на природата.


Най-важният природен ресурс са


водите и реките


смятат 72% от анкетираните. Следват ги по значимост горите (66%), планините (40 на сто) и Черноморието (38%) и земеделските земи (31%), сочат резултатите от допитването с общо 1024 интервюирани, което се провежда за четвърти път от 2006 г. насам.


Над половината от българите заявяват, че за тях природозащитата е важна, тъй като всеки човек има неотменно право на чиста околна среда.


Като най-сериозен проблем за българската природа се припознава изсичането на горите (от 63% от запитаните), като през 2011 г. на това мнение са били 49%. Вторият по важност проблем според 46 на сто от анкетираните е презстрояването на планините и Черноморието, като тук процентът е скочил над два пъти от 2011 г. (21%). Незаконното строителство е проблем отново за 46% според данните от тази година, а преди три години това мнение са споделяли 24%. 45 на сто смятат за проблем и липсата на достатъчно грижа от страна на държавата. Като други проблемни тенденции се нареждат и замърсяването със смет и битови отпадъци (42 на сто) и на въздуха (според 37%), и на водата (32%), 29% виждат проблем в генномодифицираните продукти, а 26% - в неспазването на българското и европейското законодателство.


Основните заплахи за българските гори според 65 на сто са


незаконните сечи


а според 51% – това са горските пожари. Според 74% основният проблем за реките у нас е изхвърлянето на отпадъци в реките.


Половината от анкетираните смятат, че у нас промените в климата се изразяват в повишаване на температурите, а 43% – в засушаване, 15 на сто посочват, че ръстът на пожарите е следствие от климатичните изменения.


"Очевидно е, че българите са информирани за природозащитните приоритети в България и ясно идентифицират спешните нужди. Нашата работа ще е да им помогнем в начините сами да задвижат механизмите – законодателни и институционални, които се прилагат, за да се спрат злоупотребите с природните ресурси", коментира Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF България.


Изследването е проведено в края на 2013 г. и началото на 2014 г. чрез 1024 преки интервюта по домовете на интервюираните лица.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  всички живеем в тотален абсурд и мизерия ,без никаква мисъл за природата и тя скоро ще ни накаже за това ,на първо време трябва всички да слезат от джиповете ,на второ место всички тирове да пътуват само пълно ,пълно ,ако е празен в едната посока - не му се дава разрешително , самолети също ,само пълни ,въвеждане на лимити за ползване на леки автомобили ,в градските зони -само сутрин и вечер ,в останалото време на колела и т - н .

 2. 2 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Весело

  Много ясно.

  То не беше цекоминевщина, не беше калинтихоловщина...

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 3. 3 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  "Почти 80% от обществеността е против допълнително застрояване на българското Черноморие, а едва 3% са съгласни с това. Над 70% от хората не одобряват новото застрояване със ски писти и лифотве в защитената природа на високите планини като Пирин, Рила, Родопите, Витоша и Стара планина..."
  ------------
  С други думи - една шепа престъпници продължават (пряко волята на цял един народ) с опитите да бъде тотално съсипана природата на България.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 4. 4 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Е как да имаме доверие на "на отговорните държавни институции когато става дума за опазването на природата у нас"?
  Те разбират само от бетониране.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 5. 5 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Само като чета и ми става ясно колко нагласено и цялото това проучване. В социологията е много важно как са зададени въпросите, за да се получи коректен отговор. А тук явно всичко е въпрос на манипулация. Любопитно ми е кой е платил за това проучване? Явно WWF (жената на Тома Белев) и Алфа рисърч (Герб) са се сдушили яко... Грозна история.

 6. 6 Профил на liverpoolfc
  liverpoolfc
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Подобни проучвания служат на кукловодите като навигатора за това къде трябва да внедрят отровни хора за да подсилят позициите си и да заглушат надигащите се гласове на недоволство.

  Забрани флаша към Капитал, не позволявай да ти натрапват реклами!!!
 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4425 Неутрално

  Поредното доказателство, че в държавните институции отиват само "наши" хора или добре подплатени корумпета.
  Сега остава да си спомним кой не е слизал от властта (БСП/ДПС), за да разберем що за "българи" и "патриоти" са в тези ужпартии.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на delfina
  delfina
  Рейтинг: 388 Гневно

  Айдееееее, поредното обслужващо проучване на хората от ГЕРБ! Продължава се промиването на мозъците!!!

  Как може да си позволявате да цитирате: "2/3 от българите ... "

  Ами аз съм си на вилата на почивка в момента и никой не ме е анкетирал! Ей, престанете с тези манипулация !!!!! АМАН ОТ ВАС и платените ви бенджамини ("зелените" !!!

 9. 9 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Времето ще се оправи и Природата ще се успокои когато тази лайняна коалиция отиде в някоя химическа тоалетна ...

 10. 10 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Весело

  Докато не се организираме в хайдушки чети, няма кой да наложи ред у нас...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4425 Неутрално

  [quote#8:"delfina"]Ами аз съм си на вилата на почивка в момента и никой не ме е анкетирал![/quote]
  Ти ОЧЕВАДНО си от останалата 1/3-та.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Абе дали българските граждани наистина имат доверие на организации като Зелени Балкани или За да остане природа в България, които протестират и говорят само за неща, за които им се плаща? Защото именно тези неправителствени организации и думичка не са продумали за множеството сметища из цяла България. Именно те и дума не казват за незаконната сеч в Родопите и Стара планина.... Грозна история, грозно проучване.

  Приказка без край
 13. 13 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Който плаща той поръчва музиката. Имайки предвид фактите около WWF не искам да коментирам. Казали са си какво проучване искат - с какъв резултат, платили са си го и ей го на! Манипулации, гавра с читателя, грозна история

 14. 14 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Че кой вярва на държавните институции?
  Лошото е, че не са за вярване и напъните на т.н. екологични организации.
  Кото ако се разровят из работите им, май ще излезат на яве не толкова природозащитни нещица.
  Най-вече ще лъснат едни пари, дадени от едни хора, за определени действия, които да постигнат определени цели.
  Чедно е защо се захващат само с курортите, Черноморието и т.н., а не виждат какво се случва из цяла България.
  Ощи по-чудно е, защо са базирани в София и делата са им повече декларации и прочее, без да са отишли и видяли на место действителността и т .н. и т.н.
  Та така.

  ура и да живей!!!
 15. 15 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Много ясно. Държавните институции в момента се управляват от коалицията на заменките. Кога на комуне му е дремело за природата. Мърлави са в душичките те.

 16. 16 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Това са пълни глупости.

  Спонсорираните отвън НПО-та не могат да заменят националната политика.

  Точно там трябват промени.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 17. 17 Профил на delfina
  delfina
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#11:"Храбър"]Ти ОЧЕВАДНО си от останалата 1/3-та.[/quote]

  Гледай си работата.

 18. 18 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#16] от "socialen":

  Не могат разбира се. Но това не променя факта, че хората не вярват, че държавните институции работят. Може да смятате проучването за платено, но съм сигурен, че тези, на които им дреме за природата се надяват единствено някоя такава организация да направи нещо. Никой трезво мислещ човек не вярва, че политиците (особено БСП и ДПС!) ще направят нещо положително за природата. Тези, които им се доверяват, са тези, които чакат за някоя заменка и потриват ръце...

 19. 19 Профил на tochka87
  tochka87
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Редно е поне малко да уважавате читателите. Това изследване е пълна гавра! Поредните схеми за измиване на мозъците.

 20. 20 Профил на morgod
  morgod
  Рейтинг: 689 Весело

  [quote#5:"moti"]Алфа рисърч (Герб)[/quote]
  [quote#8:"delfina"] обслужващо проучване на хората от ГЕРБ![/quote]
  Това ли са новите опорни точки? Забравяте поправката "Витоша ски" и протестите на Орлов мост 2012 когато на власт бяха ГЕРБ БСП и ДПС изобщо няма да ги коментирам заменки, сеч, дюни и всевъзможни свинщини...

  For good people to do evil — that takes religion.
 21. 21 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4013 Весело

  До коментар [#8] от "delfina":


  [quote#8:"delfina"]Ами аз съм си на вилата на почивка в момента и никой не ме е анкетирал[/quote]Е ти си един от ония 3%,дето искат застрояване+ съветска власт.Спокойно,не се коси!

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8719 Неутрално

  Без гори,няма нито реки,нито води.

 23. 23 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#18] от "chaosfire":

  За жалост е така!

  Но по-добре хората да подсилват и избират наши, български зелени партии, отколкото неолиберални НПО-та.

  Те няма да върнат вярата в Държавата, а само подсилват невярата.

  Затова се и казват "неПравителствени". Не като противоположност, а като отричане.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 24. 24 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#21] от "yanne":

  Това разбира се, са пълни глупости.

  От застрояването на последните, останали, девствени места нито ще забогатеем, нито ще си решим проблемите.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 25. 25 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 605 Неутрално

  впечатлен съм от троловете на Цеко Минев.
  продължавайте - изкарвайте си парите.

 26. 26 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#20] от "morgod":

  За какво спорим сега?

  За това дали Г"Е"РБ са 0.5% преди или след БСП?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  В Странджа върви гола сеч, но нашите еколози пазят пляжовете от застрояване. Защо ли?

  Ами защото за пясъка някой може да бутне нещичко и да спрат да са толкова против, а вътре в гората няма такъв шанс.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Значи мутри,ДС ченгета и корумпирани чиновници са 20%?Да се чуди човек как 80те процента още не са ги отнесли..

 29. 29 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 605 Неутрално

  по отношение връзката между разивтието и защитените територии ще покажа само няколко цифри
  Защитените територии заемат:
  5,5 % от територията на България
  и
  54 % от територията на Германия
  29 % от територията на Щвейцария
  29 % от територията на Бразилия
  28 % от територията на Австрия
  22 % от територията на САЩ
  21 % от територията на Австралия
  20 % от територията на Нова Зенландия
  15 % от територията на Великобритания
  14 % от територията на Китай
  14 % от територията на Франция
  10 % от територията на Япония
  9 % от територията на Русия
  и в глобален мащаб:
  12 %от територията на света
  17 % от територията на Европа
  Можеш да станеш богат и развит само ако пазиш средата в която живееш. ако пазиш природата.

 30. 30 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#27] от "tribiri":

  Човек вижда само това което познава.
  Гьоте.

 31. 31 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#27] от "tribiri":

  Човек вижда само това , което познава.
  Гьоте

  в този смисъл имате интересни знания

 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  И аз се присъединявам,към огромната маса от гражданите,които са против допълнителното презастрояване на Черноморието!

 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  До коментар [#25] от "toma_belev":

  Ако ти си онзи Тома Белев, когото познавам, стискам ти ръка и ти се възхищавам на куража.

  Ако използваш чуждо име - ти си бери гайлето.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  [quote#32:"bat_plamen"]И аз се присъединявам,към огромната маса от гражданите,които са против допълнителното презастрояване на Черноморието![/quote]

  Аз моето мнение за ЧЦерноморието съм го изразил с портфейла си - няма сила, която да ме накара да загубя един ден от живота си на него и да дам един лев на пишман хотелиерите, таксиджиите, сергиджиите, кебапчиите, чалгаджиите, свиркаджийките и пр. фауна, която го е обсебила.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#23:"socialen"]Затова се и казват "неПравителствени". Не като противоположност, а като отричане.[/quote]

  Казват се неправителствени, защото не са част от правителството и не получават субсидии от правителството. Всеки в България знае, че правителството не се интересува от екология, а по-скоро е заинтересовано да унищожи природата за личната изгода на партийните гномове. В държавата ни многократно сме ставали свидетели на това как политиците затриват природата с лека ръка и вече всички знаем, че правителството е враг на българската природа.
  Когато се появи поне едно правителство, което поне малко да покаже загриженост към националното богатство (вместо да бърза да назначи гробокопачи като Арнаудов на ключови постове!) , тогава ще можем и да се опитаме да му се доверим. Няма как да стане по обратния начин. Иначе някой червен измикяр веднага ще вземе нашето доверие за наивност и ще замени 200-300 декара за закуска задно с приятелите си от ДПС. Те все пак винаги са готови да им служат.. малките предателски, червени душици мърляви!

 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3548 Неутрално

  Бургас е град с 240000 жители, пречиствателната станция на Несебър е оразмерена за 350000. В този район вече няма незастроено място. А и морето вече не е в състояние да поеме нито хората, нито техните отпадъци.

 37. 37 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4013 Неутрално

  До коментар [#24] от "socialen":


  [quote#24:"socialen"]От застрояването на последните, останали, девствени места нито ще забогатеем, нито ще си решим проблемите. [/quote]Че нали това казвам и аз.Ама твоите любимци бързат да освинят всичко по морето.

 38. 38 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#36] от "judjuk":

  250 000 еквивалент жители за пречиствателната в Равда, макар че проекта за разширение бе за 220 000. сегашния капацитет е 70 000. а броят на леглата в Агломерацията Елените -Св. Влас - Сл. Бряг - Несебър - РАвда - Ахелой - Каблешково е около 400 000.

 39. 39 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Голяма е разликата между строежа на хотели по морето и устройването на писти и подобрения за отдих в планината. Планинският отдих може да се развива без бетон и сгради. Планинският отдих и спорт - това е най-зелената икономика. Здраве за хората, истински отдих, работни места. А поддържането и оптимизиране на съществуващото на Витоша - това означава избягване/намаляване на огромните колони коли излизащи от София през празнични дни. Криворазбраната екология има обратен ефект.

 40. 40 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 605 Неутрално

  и аз съм за възстановяване на съоръженията на Витоша или за удвояване капацитета на кабинкта в Банско, ама собствениците на искат това - искат нови съоръжения. а това с новите е добре да става извън защитените територии. все пак защитените територии са само 5 % - остават цели 95 %.

 41. 41 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 660 Неутрално

  То има ли вече къде да се строи?

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 42. 42 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1452 Любопитно

  Само говорим, ама много малко са хората, които се сещат да хванат една лопата и една фиданка.
  От време на време в някоя фирма се организират екоакции и това е.

 43. 43 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#37] от "yanne":

  Много е просто -

  Не трябва да им позволим да "освинят морето"!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 44. 44 Профил на ggrigorov
  ggrigorov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#29:"toma_belev"][/quote]

  Terrestrial Natura
  2000 Area as
  % of
  National Area

  http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/barometer/docs/n2000.pdf

  България е втора по площ на Натура 2000 съотнесена към площа на страната.

 45. 45 Профил на ggrigorov
  ggrigorov
  Рейтинг: 442 Неутрално
 46. 46 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#35] от "chaosfire":

  По принцип е така, когато гледаш от страни.

  Погледнеш ли обаче по внимателно ще забележиш, че в повече случаи става дума за неолиберални организации и радикално либерални идеи, скрити зад фасадата на "Демокрацията" и "Гражданското Общество", целящи спадане на моралното доверие в каквато и да е държавност и сугестацията на държавна некадърност.

  При нашите и без това коруптни и некадърни политици, това е за тях лесна задача!

  Но това не означава, че това трябва да продължава и в бъдеще!

  В конкретния случаи нека помагат, но гражданите трябва да вярваме в демократичната система и на Зелените, които са партията, която е в състояние да защитава природното ни богатство.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 47. 47 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  И аз съм против!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 48. 48 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 605 Неутрално

  NOTE BENE:
  НАЛИЦЕ Е ПЪЛЗЯЩО A-LA "ATLANTIDA" ПОСТИНДУСТРИАЛНО ПРЕНАТОВАРВАНЕ НА Т.Н. "БАЛКАНИ" И - В ЧАСТНОСТ, НА СТРАНАТА ВСЕ ОЩЕ НАРИЧАНА БЪЛГАРИЯ:
  01. СТАРА АЕЦ;
  02. НОВА АЕЦ;
  03.РУМЪНСКА АЕЦ;
  04. ПРЕДСТОЯЩА ТУРСКА АЕЦ;.
  05. ЮЖЕН ПОТОК;
  06. НАБУКО;
  07. БУРГАС-АЛЕКСАНДРОПУЛОС;
  08. ВЕТРЕНИ ЕЛЕКТРОГЕНЕРАТОРИ;
  09. СЛЪНЧЕВИ ЕЛЕКТРОГЕНЕРАТОРИ;
  10. ПОДЗЕМНО НАТЪПКВАНЕ НА ЧЕРНО МОРЕ С ОТПАДНИ ВЪГЛЕВОДОРОДИ;.
  11. БЕЗБРОЙ ШЛАМООТВАЛИ;
  12. СТАРОМОДНИ ТЕРМОЦЕНТРАЛИ; 13. ТАНКЕРЕН ФЛОТ;
  14. ПРОГРЕСИРАЩО ОБЕЗЛЕСЯВАНЕ;
  15. НЯКОЛКОСТОТИН АКТИВНИ СВЛАЧИЩА;.
  16. УДИВИТЕЛНО НИСЪК ЖИЗНЕН СТАНДАРТ;.
  17. ХАОТИЗИРАН АВТОМОБИЛЕН ТРАФИК;.
  18. ВЛОШЕНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ;
  19. ПРОГРЕСИВНО НАМАЛЯВАНЕ БРОЯТ НА КОРЕННОТО НАСЕЛЕНИЕ;.
  20. ДЕПА ЗА ЯДРЕНИ ОТПАДЪЦИ;
  21.ПРЕНАТОВАРЕНО СЪС СТРОИТЕЛСТВО КРАЙБРЕЖИЕ;.
  22. ЗАГИВАЩО МОРЕ;
  23. НИСЪК ДОБИВ НА РИБА;.
  24.ЗАМЪРСЕНИ ПИТЕЙНИ ВОДИ;.
  25.НЕЕФЕКТИВНИ ПРЕЧИСТВАТЕЛНИ СТАНЦИИ;.
  26.ПРИМИТИВЕН ЖЕЛЕЗОПЪТЕН ТРАНСПОРТ;.
  27.ВСЕ ПО-НИСКА СОЦИАЛНА ЧУВАЕМОСТ;.
  28.БЕЗБРОЙ ИЗВЪНОТЧЕТНИ МИКРОЯЗОВИРИ;.
  29.НАД 265 РЕГИСТРИРАНИ СВЛАЧИЩА ОБХВАЩАЩИ НАД 56 000 ДЕКАРА - ОТ ТЯХ НАД 28 АКТИВИРАНИ ВЪРХУ НАД 2 862 ДЕКАРА АКТИВНИ СВЛАЧИЩА;И
  30. МАСИРАН НАПЛИВ ОТ НЕЛЕГЕТИМНИ БЕЖАНЦИ;
  31. ТЕКУЩИ РАЗРАБОТКИ ПО ШЕЛФА НА БЪЛГАРСКОТО ПРИЧЕРНОМОРИЕ;
  32. НЕПРЕСТАНЕН НАТИСК ЗА РАЗРАБОТКИ НВА ШИСТОВ ГАЗ;
  33. ЦЯЛОСТНО ОБЕЗЛИЧАВАНЕ НА МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ;
  И БЕЗБРОЙ ДР.П.

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 49. 49 Профил на pippo
  pippo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#44] от "ggrigorov":

  само да вметна, че има разлика между защитена територия и защитена зона по Натура, нали знаете?

 50. 50 Профил на K.
  K.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  WWF никога не е плащало за тези изследвания. "Алфа Рисърч" ги прави безвъзмездно. Основни въпроси се повтарят и може да се видят нагласите през годините.

  K.
 51. 51 Профил на Olga
  Olga
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#42] от "rainbou1":
  За акциите по озеленяване се иска специално разрешение от Общината, районните...и понякога има спънки, колкото и да е абсурдно. Иначе сте прав. Но дори и това е нещо, ако дадено мероприятие е ежегодно, защо не!

 52. 52 Профил на boris333
  boris333
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Нека оставим поне част от черномориета ни чисто!!!

 53. 53 Профил на tonio26
  tonio26
  Рейтинг: 388 Неутрално

  И аз съм против застрояването. Трябва да спрат да си перат парите разни босове като застрояват ивицата с бетонните си хотели.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK