Опасен за лешоядите препарат се продава свободно на европейския пазар

Египетски лешояд

© Торстен Прол, БДЗП

Египетски лешоядСилен противовъзпалителен препарат, довел до почти пълното унищожаване на лешоядите в Индия, Пакистан и Непал, в момента се продава свободно на пазара в Европа, алармират експерти от мрежата от природозащитни организации в над 100 страни BirdLife International и от Фондацията за опазване на лешоядите.


Препаратът диклофенак – мощно противовъзпалително средство, се използва като упойка при домашните животни в някои страни. Отново този препарат обаче е изключително токсичен за защитени и ценни птици като лешоядите, които загиват от него, след като се хранят с останките на животни, третирани с него.


В същото време в Европа се срещат четири вида лешояди и всички те са под закрилата на европейското законодателство. Милиони евро са инвестирани в спасяването на тези европейски лешояди и сега те са в опасност.
Въпреки наличието на алтернативни, безопасни и лесно достъпни лекарства диклофенак в момента е разрешен за употреба при лечението на домашни животни в Италия и Испания. Последната е страната, която поддържа значителна част от популациите и на четирите вида лешояди в Европа, напомнят експертите. "Използването на диклофенак ще доведе до масовото измиране на лешоядите - харизматични, застрашени от изчезване и изключително ценни за околната среда представители на дивата природа", се казва в досие, изготвено от Испанското орнитологично дружество (SEO/BirdLife), Кралското дружество за защита на птиците (RSPB) и Фондацията за опазване на лешоядите (VCF).
 


След десетилетия природозащитни усилия в европейски мащаб популациите на белоглавия лешояд и на брадатия лешояд наскоро се възстановиха от много ниска численост.


В България понастоящем популацията на белоглавите лешояди наброява 67 двойки, докато символът на природозащитата в страната – брадатият лешояд, все още не се е завърнал в нашата природа. Според международния червен списък на IUCN черният лешояд е отбелязан като "Почти застрашен", а от България е изчезнал като гнездящ.


Най-застрашеният лешояд и като цяло хищна птица в Европа е египетският лешояд. От този световно застрашен вид (включен в международния червения списък на IUCN в категория "Застрашен") у нас са останали едва 26 двойки и популацията всяка година става все по-малка.


Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) координира една от най-мащабните програми за опазването на вида – проектът "Помощ за египетския лешояд", финансиран от програмата LIFE+ на Европейската комисия и фондация "А. Г. Левентис".

Третирането на добитъка с диклофенак е причина за почти пълното унищожаване на популациите на лешояди в Индия, Пакистан и Непал. В тези страни диклофенакът вече е забранен. През 90-те години става изключително популярен в тези страни, където култът към кравите кара стопаните да ги обезболяват с големи количества диклофенак при ревматични и други заболявания. При смъртта на третираното с лекарството животно препаратът остава в организма и причинява почти моменталната смърт на лешоядите, които се хранят с трупа на животното.


В рамките на десетина години популациите на лешоядите в тези страни


са намаляли с 99%,


с което някои от най-често срещаните и емблематични хищни птици на индийския субконтинент са пред изчезване. Това рефлектира и върху човешкото здраве, тъй като растящото количество неизядени органични отпадъци, с които иначе се справят природните санитари, води до рязко увеличаване числеността на бездомните кучета и плъховете, пренасящи вируса на бяс и други опасни за човека болести.


"Въпреки че за момента няма сведения диклофенакът да е с широка употреба в България и той не фигурира в списъка на лицензираните ветеринарномедицински продукти, за него има официално определени допустими дози в храни с животински произход и няма изрична забрана за ползването му във ветеринарномедицинската практика у нас", коментира д-р Стоян Николов, ръководител на проекта на БДЗП "Помощ за египетския лешояд".


Експертът припомня още, че България е една от страните с най-богато биоразнообразие в Европа и не можем да си позволим да загубим това изключително природно наследство за идните поколения, като повторим екологичната катастрофа от Южна Азия. БДЗП призовава за реакция от страна на релевантните институции у нас в подкрепа на забраната за прилагането на диклофенак във ветеринарномедицинската практика в страната.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK