До средата на март планът за управление на "Странджа" трябва да влезе в екоминистерството

До средата на март планът за управление на "Странджа" трябва да влезе в екоминистерството

© Юлия ЛазароваПланът за управление на природен парк "Странджа" ще бъде внесен най-късно до средата на този месец (края на следващата седмица) в Министерството на околната среда и водите, съобщи Петко Цветков – изпълнителният директор на фондация "Биоразнообразие", цитиран от Капитал Дейли.


Работата по документа, който на практика задава рамката какво може и какво не може да се прави в защитените територии на парка през следващите десет години, започна още преди 14 години и това е третото му внасяне за одобрение в министерството.


Фондацията е поела ангажимента да го изработи. По процедура ведомството трябва да го разгледа и да прецени доколко той отговаря на изискванията и след това би трябвало той да бъде подложен на обществено обсъждане. Впоследствие трябва да бъде разгледан и на Висшия експертен екологичен съвет.
Той е инструментът, с който се прилага Законът за защитените територии и който конкретизира режимите, заложени от закона, предлага зониране на територията, така че да се осигури баланс между човешките дейности и целите за опазване на природата.


Последната редакция на плана съвпада със скандала заради спорния Общ устройствен план на община Царево, който залага масово застроявания по крайбрежната ивица на цялото Южно Черноморие чак до турската граница. С решение на Върховния административен съд, той влезе в сила, но след спешно писмо от Брюксел по казуса в крайна сметка планът ще бъде преработен.


По думите на Цветков планът за управление на парка предвижда 7-8 пъти по-малко застрояване в сравнение с общия устройствен план на Царево, или около 4500 декара.


Разработването на плана за управление на парк "Странджа" започва през 1999 г. като част от Българско-швейцарската програма за опазване на биоразнообразието. Тогава в резултат на междуправителствено споразумение между България и Швейцария, швейцарската страна е финансирала първоначалната работа по разработване на плана, а Българска фондация "Биоразнообразие" се явява наследник на тази програма и по тази линия е въвлечена в процеса.


Планът е готов през 2003 г. и е внесен в МОСВ, където трябва да бъде разгледан от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС). Това става следващата 2004 г., когато се разбира, че е необходимо да бъде направена екологична оценка на документа. Такава е извършена и през август 2005 г. планът отново е внесен в екоминистерството. Години наред не се обсъжда от съвета, тъй като няма законово изискване колко време ВЕЕС може да не се произнесе по темата. През 2008 г. "Биоразнообразие" завежда дело срещу ековедомството и го печели, но решението на съда не е изпълнено до ноември 2010 г.


В началото на 2011 г. МОСВ връща документа за актуализиране. "В решението на министерството се иска пълна актуализация на информацията, както и премахване на редица от предложените ограничения върху застрояването и изсичането на вековните гори. Нещо повече - изрично е поставено условието да се обособят територии без всякакви забрани за строителство в тях", обясняват от "Биоразнообразие".


"Този план за управление се прави практически три пъти, в различни свои части той бива осъвременяван, но истинската причина до този момент да няма одобрен план за управление е липсата на политическа воля той да се случи", казва още Цветков пред агенция "Фокус".


В периода 2011-2012 г. фондацията организира серия от срещи с представители на общините. Делата срещу общия устройствен план на Царево пък увеличават несигурността за "Биоразнообразие" през последните няколко години. Фондацията се съмнява дали, ако бъде внесен трети вариант на план за управление, и той няма да бъде върнат за преработка и в него да се нанесат промените, предвидени в общия устройствен план на Царево.


Със замразяването на общия устройствен план на Царево "Биоразнообразие" вижда нова възможност. "Надявам се, че МОСВ ще се възползва от положения труд", коментира Цветков.


За да изпълни указанията на екоминистерството, сега планът за управление на парка предвижда зони, които могат да станат обект на общ устройствен план, тоест предвиждат се комплексни зони за развитие на туризма. За целта трябва да се премине през процедура на изключване на тези зони от територията на парка.


Цветков подчертава, че при работата си фондацията е търсила баланс и е подбрала зони, които не представляват висока природна стойност и не отговарят на Закона за защитените територии, намират се в близост до населени места или на тях е имало строителство и преди като почивни станции, бунгала, земеделски сгради, минна дейност. Общо за целия парк това са около 1000 хектара, като почти половината от тях (4500-5000 декара) са в Царево. Това е 7-8 пъти по-малко от предвиденото за застрояване в ОУП на Царево, уточнява петко Цветков и подчертава още, че планът ще се опита да съхрани вековните гори, горите в близост до резервати и по поречията на реките.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 8476 Неутрално

    планът за управление на странджа ще го стомосват тук - там до като се успокоят зелените , и после си знаят

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK