Зелените палят свещ за жертвите на авариите във Фукушима и Чернобил

Снимката е илюстративна

© Reuters

Снимката е илюстративнаЗелените", Българска антиядрена коалиция, симпатизанти и граждани, подкрепящи алтернативите в енергетиката ще почетат жертвите на авариите във Фукушима и Чернобил тази вечер (10-ти март) от 18:30 ч., съобщавата от ПП "Зелените" в съобщение до медиите.


В градината пред Народния театър организаторите ще припомнят с прожекция как се случи тройната авария във Фукушима. "Противно на масовата представа, че унищожителната вълна цунами е единствена причината за аварията, известно е, че бедствието е резултат от поредица човешки грешки и небрежност, предимно на висши  мениджъри и оператори", заявяват още Зелените.


Авариралата с три разтопени реактора АЕЦ "Фукушима" продължава и днес да изпуска радиация във въздуха и водата. Само преди 20 дни в океана изтекоха нови стотици тонове радиоактивна вода. В неделя десетки хиляди японци участваха в протест срещу атомната енергия в Токио.
Като израз на съпротива срещу ненаучения и досега урок от България, събралите се ще кажат и три пъти "Не на АЕЦ". Зелените са твърдо против изграждането на нови ядрени реактори в България - АЕЦ "Белене" и АЕЦ "Козлодуй" 7 и 8, както и против удължаване живота на блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй".


"Три години след третата голяма авария в атомна електроцентрала – тази във Фукушима, в знак на солидарност със стотиците хиляди хора, чийто живот бе променен необратимо през март 2011 г., Зелените ще запалим свещ, за да напомним, че светлината на човешкия живот е по-ярка и по-топла от хилядите мегавати, произведени на цената на най-сериозния технологичен риск в мирно време", заявяват от партията в съобщението си до медиите.


Знамената на Япония и Украйна ще бъдат обиколени от граждани със запалени в ръце свещи, "за да заявим спешната нужда от промяна на политиката на диктат, зависимост и риск в енергетиката".


Еколозите сравняват строенето на ядрени реактори със спонтанното окупиране на територии в чужди страни – "и двете практики представляват бомби, които могат всеки момент да експлодират и унищожат човешки животи в хиляди квадратни километри отвъд границите на отделните държави, в които са заложени." По думите им рискът от нова ядрена катастрофа в АЕЦ е по-малък от риска от война или терористичен акт, но последните значително увеличават вероятността от проявление на първия. "Безумие е това да не се вземе предвид от отговорните институции, особено в настоящата напрегната  обстановка в Украйна и Черно море", пишат Зелените и определят като проява на изключителна безотговорност от страна на изпълнителната власт липсата на модерна адекватна програма за подготовка и реакция на населението в случай на голяма ядрена авария.


"Срещу лъжите на политически партии и отделни лобисти, че ядрената енергетика е най-евтина, най-сигурна и най-чиста", Зелените обещават да представят доказателства от световната и родна практика, че тя е точно обратното – скъпа, опасна и замърсяваща, обслужваща предимно интересите на енергийната мафия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK