Учени откриха нови причини за разрушаването на озоновия слой

Учени откриха нови причини за разрушаването на озоновия слой

© Associated PressЧетири нови вида газ са идентифицирали в атмосферата учени от Университета в Източна Англия. Всичките те са причинени от човешка дейност и допринасят за разрушаването на озоновия слой, се констатира в ново изследване, публикувано тази неделя (9 март) в списание Nature Geoscience.


Проучването показва, че в атмосферата са били освободени над 74 000 тона от три нови вида хлоро-флуоро-въглерод (CFC) и един нов вид флуоро-въглерод (HCFC).


Хлоро-флуоро-въглеродните газове (CFC) са основната причина за дупката в озоновия слой над Антарктида. Законите за намаляване и постепенно премахване на т.нар. фреони (CFCs) влязоха в сила през 1989 г. Последва и пълната им забрана през 2010 г. Това доведе до успешно намаляване на производството на много от тези съединения на глобално ниво. В същото време и до днес съществуват законови вратички, позволяващи използването им за определени цели.
Учените са направили новото си откритие, като са сравнили въздушни проби от последните години с въздух, съхранен в полярните снегове, който на практика предоставя "естествен архив"  на атмосферата отпреди сто години. Изследователите проучват и въздуха от периода между 1978 г. и 2012 г. в Тасмания, която остава незамърсена.


Измерванията показват, че всичките четири вида нови газове са освободени в атмосферата в последните години. Два от тях са се натрупали значително. Няма друг вид газ хлоро-флуоро-въглерод (CFC) с подобен скок в ръста на емисиите от 1990 г., когато е въведен и контролът над тези газове. Нивата им обаче се доближават до пиковите емисии на CFC от 1980 г., когато те са достигали около един милион тона годишно.


Учените определят откритието си като много тревожно, защото новите видове газ ще допринесат за разрушаването на озоновия слой. Засега обаче изследователите не знаят конкретните източници на вредните емисии. Това тепърва трябва да бъде разследвано. Подозренията са, че възможните източници са изходна суровина за производство на химикали и разтворители за почистване на електронни компоненти инсектицид.


"Нашето изследване показа, че четири вида газ не са били в атмосферата до 1960 г., което предполага, че те са следствие от човешка дейност", подчертава д-р Йоханес Лаубе, водещият изследовател от Университета в Източна Англия.


Лаубе подчертава още, че трите вида газ хлоро-флуоро-въглероди (CFC) изчезват много бавно от атмосферата. Дори ако изпускането на емисиите им спре сега, те ще останат във въздуха десетилетия наред.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK