"Грийнпийс" настоя за край на ерата с ядрен риск

Анти-ядрено шествие в Токио, Япония

© Грийнпийс-България

Анти-ядрено шествие в Токио, ЯпонияЯдрената индустрия се надява, че японският народ и света ще забравят за жертвите и за ужасяващите уроци от Фукушима. Надяват се, че ще могат да рестартират стари опасни ядрени реактори и че останалата част от света ще купува японска ядрена технология. Те промотират една енергийна система, която зависи от остарели, мръсни и опасни технологии, работещи с ядрено или друго изкопаемо гориво." Това заявява директорът на "Грийнпийс"- Япония Юничи Сато по повод три годишнината от ядрената катастрофа във Фукушима в съобщение до медиите.


В Япония и навсякъде по света "Грийнпийс" изразява своята съпричастност с жертвите на Фукушима с различни акции като показва, че хората по света помнят катастрофата. От екоорганизацията настояват да се сложи край на ерата на ядрен риск. "Крайно време е човечеството да премине на чиста, безопасна и възобновяема енергия."
В София ще има прожекции на кратки видеа "Истории от Фукушима" тази вечер от 20 ч. в Арт-хостел на ул. "Ангел Кънчев" 21а.


Компанията TEPCO и японското правителство не само не успяха да удържат под контрол ядреното бедствие, но не успяха и да помогнат на жертвите на ажарията и гражданите на страната. Стотици хиляди изселени семейства все още не са получили адекватна компенсация, с която да могат да продължат напред с живота си, коментират още от международната природозащитна организация.
Миналият месец "Грийнпийс" изпрати представители на Корея, Индия, Полша, Франция и Германия във Фукушима, за да се срещнат с някои от жертвите и свидетелите на катастрофата три години по-късно.


Една от жертвите на бедствието Кеничи Хасегава, който е бил собственик на млечна ферма в региона, споделя, че страната му е разрушена, а той като фермер не може да събере вече мляко тук. "Трябва да помним, че ядрената енергия е най-ужасната. Не трябва да оставяме това мръсно нещо на следващото поколение," казва Хасегава.


Фукушима е най-страшната ядрената катастрофа досега, констатират природозащитниците и припомнят, че все още няма технологично решение за хилядите тонове радиоактивна вода, която всеки ден се използва за охлаждане на гръмналите реактори. Милиарди бяха похарчени от японското правителство, а ситуацията не е подобрена.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Тази "зелена" фасада първо да осветли на 100% източниците на средства за "акциите" си и едва след това да се прави на "еко и анти-ядрена"!!!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "Къти":

  +++++++++++++++++++++++++++

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  И Чернобилската АЕЦ я заливат с бетон непрекъснато ,и там нищо не е възстановено.Някои рубладжии искат и тук атомна бомба.НЕ на Белене!

 4. 4 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Аз предлагам да се сложи край на бедността, причинена от финансистите, които промотират една система, при която парите зависят от производството на стоки и други такива неща. Крайно време е човечеството да премине към система, при която да се напечатат парички за всички!

 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Любопитно

  "Фукушима е най-страшната ядрената катастрофа досега, констатират природозащитниците и припомнят, че все още няма технологично решение за хилядите тонове радиоактивна вода, която всеки ден се използва за охлаждане на гръмналите реактори. Милиарди бяха похарчени от японското правителство, а ситуацията не е подобрена."

  За три години харчовете на японското правителство за справяне последствията от Фукушима са стотици милиарди долари... за в бъдеще ще се харчат още, като накрая сумата ще набъбне на билиони долари! Това е огромна катастрофа, която идва да покаже, че ядрената енергия може да бъде прекалено опасна!

  До коментар [#3] от "hodounski":

  А, какво е вашето мнение за социалистическата идея да се строи нов ядрен реактор (който ще бъде американски) в Козлодуй!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иво":

  Същото.Без атомни бомби!

 7. 7 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "Къти":

  Според теб опасна ли е ядрената енергия?

 8. 8 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#7] от "hinhril":

  Ако знаеш нещо друго правено от хора за хора, което да може да унищожи не само хората, но и всичко живо на земята, за най-кратко време, дай ми да знам?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 9. 9 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#8] от "Къти":

  Ако правилно те разбирам, и ти смяташ, че ядрената енергия е опасна. Какво е значението тогава, кой спонсорира Грийнпийс в случая?

 10. 10 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#9] от "hinhril":

  Важното е в ЛЪЖАТА! Ако не е важно, защо крият, кой, как и защо ги финансира? Милиони по света се заблуждават, че тези "зелени" правят нещо в техен интерес, а на практика ядрената мафия трепе всичко подред. Има ли значение, ВАЖНО ЛИ Е, нещо да се спаси?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 11. 11 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#10] от "Къти":

  Защо да крият кой ги финансира? На всички сайтове на организацията има ясно описано, че финансиране от държави, политически партии, корпорации и прочее не се приемат и ако някой им изпрати такова, то се връща автоматично на изпращача. Отделно се изготвят одитирани годишни отчети с всички постъпления и всички разходи. Лично аз не съм забелязал нищо от това , което твърдиш. Не приемам като чиста монета дейността им, но наистина до момента не съм видял нещо, което да ме наведе на тази мисъл. Не се заяждам, нищо чудно да си прав. Дай ми пример за това, което твърдиш.

 12. 12 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#5:"Иво"]Това е огромна катастрофа, която идва да покаже, че ядрената енергия може да бъде прекалено опасна! [/quote]
  Ядрената енергия е потенциално изключително опасна, това е ясно. Ядрената енергия, обаче, е и много по-скъпа, отколкото се опитбват да ни убедят.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Любопитно

  До коментар [#6] от "hodounski":

  Съгласен съм, аз съм на същото мнение!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#11] от "hinhril":

  Ти не си забелязал, НО аз СЪМ забелязал. Случката беше около година след аварията във Фукушима. Световната ядрена мафия бясно разгръщаше постановката "стрес-тестове на АЕЦ". НО реални стрес-тестове не са провеждани на нито една АЕЦ по света. Трагедията в Япония се използваше за "усвояване" на още няколко милиона (над 100 милиона евра в Европа и над 10 милиона лева у нас, за което даже и в този вестник е писано нееднократно). През лятото на 2012-та г. родния клон на ГРИЙНПИЙС ("Приятели на земята" издават луксозна, 30-странична брошура, за "резултатите от стрес-тестовете" в Европа. Есенцията на луксозното творение беше - ДА проведени са "стрес-тестове", НО не са довършени напълно. Преведено на български - похарчете и "усвойте" още поне толкова милиони, за да си "довършите" започнатото. Аз попитах по мейла българското лице на ГРИЙНПИЙС (Деница Петрова, ние се познаваме) от къде са взели парите за тази луксозна книжка? Тя ми отговори, че парите за дейностите им идват от австрийски анти-ядрена организация, финансирана от ... правителството на Австрия!!! В добавка ме питаше, дали ще обвиня правителството на Австрия в про-ядрени настроения?
  Аз и отговорих, че не мога да припозная правителството на тази страна за про-ядрено, защото, понеже, обаче вече повече от 50 години генереалния щаб на световната ядрена мафия (МААЕ) се помещава на територията на собствената и столица - Виена. В резултат на публикуването на кореспонденцията ми с ней на моя блог тези "мирни хора" искаха да ме линчуват Имам още няколко подобни истории, автентични, доказуеми и изобличаващи "зелените" човечета.
  Поздрави!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 15. 15 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#14] от "Къти":

  Ами звучи....грозно, както много други подобни неща. Точно за това си пазя нотка скептицизъм. Не съм се интересувал подробно от дейността им и на пръв поглед изглеждат с правдоподобна дейност. На зелените не съм давал дарения, но кажи ако имаш инфо и за Уницеф, че там наливам редовно ресурси

 16. 16 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#15] от "hinhril":

  Не, за УНИЦЕФ нямам нищо, защото се интересувам и занимавам единствено и само с ядрената мафия. Но имам доказателства, как същите тези "зелени" и ГРИЙНПИЙС тайно са се договаряли с шефа на АЕЦ "Козлодуй", как да не пречат, за изграждането на 7-ми блок там. Инфото е документирано на видео и идва лично от предния изпълнителен директор на АЕЦ-а Валентин Николов (ПП ГЕРБ). Преговорите са се водили точно месец преди бутафорния "референдум" за проекта АЕЦ "Белене".

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 17. 17 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#16] от "Къти":

  А това даже не ме учудва. Тук в България тези неща са ежедневие за всички ни....за съжаление

 18. 18 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#16] от "Къти":

  Пусни материала по телевизиите. Ще стане голям сеир.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK