"Грийнпийс" настоя за край на ерата с ядрен риск

Анти-ядрено шествие в Токио, Япония

© Грийнпийс-България

Анти-ядрено шествие в Токио, ЯпонияЯдрената индустрия се надява, че японският народ и света ще забравят за жертвите и за ужасяващите уроци от Фукушима. Надяват се, че ще могат да рестартират стари опасни ядрени реактори и че останалата част от света ще купува японска ядрена технология. Те промотират една енергийна система, която зависи от остарели, мръсни и опасни технологии, работещи с ядрено или друго изкопаемо гориво." Това заявява директорът на "Грийнпийс"- Япония Юничи Сато по повод три годишнината от ядрената катастрофа във Фукушима в съобщение до медиите.


В Япония и навсякъде по света "Грийнпийс" изразява своята съпричастност с жертвите на Фукушима с различни акции като показва, че хората по света помнят катастрофата. От екоорганизацията настояват да се сложи край на ерата на ядрен риск. "Крайно време е човечеството да премине на чиста, безопасна и възобновяема енергия."
В София ще има прожекции на кратки видеа "Истории от Фукушима" тази вечер от 20 ч. в Арт-хостел на ул. "Ангел Кънчев" 21а.


Компанията TEPCO и японското правителство не само не успяха да удържат под контрол ядреното бедствие, но не успяха и да помогнат на жертвите на ажарията и гражданите на страната. Стотици хиляди изселени семейства все още не са получили адекватна компенсация, с която да могат да продължат напред с живота си, коментират още от международната природозащитна организация.
Миналият месец "Грийнпийс" изпрати представители на Корея, Индия, Полша, Франция и Германия във Фукушима, за да се срещнат с някои от жертвите и свидетелите на катастрофата три години по-късно.


Една от жертвите на бедствието Кеничи Хасегава, който е бил собственик на млечна ферма в региона, споделя, че страната му е разрушена, а той като фермер не може да събере вече мляко тук. "Трябва да помним, че ядрената енергия е най-ужасната. Не трябва да оставяме това мръсно нещо на следващото поколение," казва Хасегава.


Фукушима е най-страшната ядрената катастрофа досега, констатират природозащитниците и припомнят, че все още няма технологично решение за хилядите тонове радиоактивна вода, която всеки ден се използва за охлаждане на гръмналите реактори. Милиарди бяха похарчени от японското правителство, а ситуацията не е подобрена.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK