Срокът за залесяване на пожарища и сечища се скъсява от 7 на 3 години

Срокът за залесяване на пожарища и сечища се скъсява от 7 на 3 години

© Иван ГригоровСрокът за залесяване на пожарища и сечища се съкращава от седем на три години, съобщи пред "Дарик" зам.-министърът на земеделието Валентина Маринова, цитирана от пресслужбата на министерския съвет.


Тя коментира промените в Закона за горите, приети от Народното събрание на второ четене.


Според практиката в горското стопанство в България 3 години е оптималният срок за възобновяване на невъзобновени сечища и за планиране на разсадниковото производство, каза Маринова. 
''Изменени са разпоредбите, свързани с осъществяване на горскостопански дейности и по-конкретно залесяването. Тъй като до момента бе налице непълнота в закона по отношение на субектите, които могат да възлагат и извършват залесяване, с настоящите промени се дава възможност това да се прави и от учебно-опитните горски стопанства и специализираните звена на Изпълнителна агенция по горите '', каза зам.-министърът.


Направена е и редакция на разпоредбите, уреждащи ползването на дървесина. Целта е да се регулират по-правилно възможностите за така наречените "местни фирми" и да се избегне неправилното тълкуване и прилагане на разпоредбите за насърчаване на заетостта и осигуряване на работа на малките и средни предприятия. С новата редакция всички фирми, регистрирани на територията на дадена община, могат да участват в процедурите като "местни търговци" във всички държавни горски и ловни стопанства на територията на общината. 


Маринова посочи, че са отменени разпоредби за ползването на дървесина, които са считани за спорни и неконсенсусни.  Има отмяна на една от нормите, даваща допълнителна възможност за сключване на дългосрочни договори, която заинтересованите страни в сектора, считат, че създава условия за установяване на монополно положение. Същата допуска и необосновано завишаване обема на добиваната дървесината по дългосрочните договори.


Тя допъллни, че са направени и няколко изменения, свързани с общините. Дава се срок на общините да изберат формата на общинска горска структура, чрез която ще осъществяват управление на горските територии –общинска собственост. ''Общините са вторият по големина собственик на гори след държавата и на ползването на дървесина от тези гори разчитат както бизнесът, така и голяма част от местното население'', обясни Маринова.


Зам.-министърът съобщи и за промени свързани с бюджета на контролния орган в сектора, както и с негови функции в изпълнение на Регламент (ЕС) 995/2010. Предлага се средствата от учредяване на сервитути и право на ползване на поземлени имоти в горски територии – държавна собственост да постъпват в приходната част на бюджета на Изпълнителна агенция по горите.


"Приемането на тези промени в Закона за горите, както и гласуваното в същия ден изменение и допълнение в Закона за обществените поръчки, което запазва горскостопанските дейности като изключение от задълженията за прилагане на закона, ще ни позволи да предложим за промяна Наредбата за възлагане на дейности и ползването на дървесина, подобряват взаимоотношенията между държавните предприятия, като продавач на дървесина и възложител на дейности от една страна, и бизнеса от горския сектор от друга", каза Маринова.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Е, и. седем години, три години, все тая.
  Достатъчна е само една година, за да обрастят пожарищата с храсталци, плевели и други растения, които после стават причина, средствата, които се влагат да се удвоят и утроят.
  Правим комисийка, казваме, че пожарището е заето от растителност (нищо, че за нищо не става) и не залесяваме.
  Още от началото на рИформата в горите от 1998 година, та и до сега, все повече и повече чиновниците и послушните уж "научни" рботници ни убеждават, колко лошо нещо е това зелсяването и как е само загуба на пари. А, че красивите и величествени някога гори, заприличват на пущинаци и пустини все тая.
  Още повече, досега няма нито един санкциониран собственик на гора, който не е залесил пожарищено си, или сечището си. Заедно с това санкциите са в пъти по-малки от разходите за залесяване.
  Причината е проста пазителите на българската гора - лесовъдите, бяха заменени от чиновници и търговци, обикновени верни подлизурковци на власимащите в момента. както във всички сфери на живота в БГ впрочем.
  И т.н. и т.н.
  Т.е. сбогом българска гора! Обичахме те, но не дотам (е докъдето даваш парички де)!

  ура и да живей!!!
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До една година е най-оптималният срок!

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2358 Весело

  А може би ,трябва да се съкрати на 6 месеца , защото явлението ромове с брадви и моторни триони вилнее на много места в страната и природата не може да се възстановява за 7 или 3 години!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Абе, от 7 на 3 си е пак някакъв напредък!
  Но и следва да се засили контролът и наказателните мерки спрямо нарушителите.

 5. 5 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#4] от "paf":

  Абе, от 7 на 3 си е пак някакъв напредък!
  Но и следва да се засили контролът и наказателните мерки спрямо нарушителите. +

  +++++
  Правилна мярка,но както подчертаваш важни са контрола и санкциите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK