Министерството и общината за бъдещия курорт: Още е рано да се тревожите

Карадере

© Надежда Чипева, Капитал

КарадереВ пространно съобщение Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) се опита за поясни позицията си, че вчерашното решение на правителството не вкарва бетоновози на един от малкото последни незастроени плажове - Карадере.


Министерството смята, че не дава "реален старт на инвестицията", твърди, че проектът все още е в идейна фаза и тепърва предстои да мине през всички процедури по екологичното законодателство. Подобна е позицията на община Бяла, която също напомня необходимостта проектът първо да получи Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), както и да се проведе обществено обсъждане. 


Вчера правителството разреши изграждането на "три хотелски структури и зони за обществено обслужване, част от голям комплекс с курортно предназначение" от инвеститора "Мадара Юръп" АД върху терени в община Бяла. Местността Карадере попада в екомрежата "Натура 2000", в защитена зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.
Кабинетът определи проекта за приоритетен заради предвиденото вложение от над 100 млн. лв. и предвиденото разкриване на 500 работни места в общината. Така строежът на нов курорт ще получи помощ от държавата под формата на индивидуално административно обслужване в съкратени срокове и институционална подкрепа от междуведомствената работна група. 


Инвестиционният проект трябва да отговори на всички изисквания по екологичното законодателство и Закона за устройство на територията, за да стане факт, това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката, цитирани от агенция "Фокус". 


"Проектът може да се реализира единствено след приключване на процедурите по екологичното законодателство - ОВОС и Оценка на съответствието по Закона за биологичното разнообразие. Тези процедури биха могли да завършат с несъгласуване на инвестиционното предложение или предписание за неговото изменение, с което инвеститорът ще следва да се съобрази. В зависимост от крайната преценка по екологичното законодателство би могло да се пристъпи и към инвестиционно проектиране и издаване на разрешение за строеж", гласи съобщението им. 


Напомнят още, че след изпълнение на екологичното законодателство трябва да бъдат приключени и всички процедури по Закона за устройство на територията. "Инвестиционният проект "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт" се намира на етап, на който одобрение са получили само предстоящо издаване на сертификат за инвестиционен проект и проект на Меморандум за разбирателство между държавата и инвеститора. С меморандума се определя задължението на инвеститора да изпълни инвестиционния проект в съответствие със законодателството и да следва процедурите, а държавата да осигури административно обслужване в съкратени срокове и да създаде междуведомствена работна група, която да съдейства на инвеститора в това. Такава е обичайната практика, предвидена в Закона за насърчаване на инвестициите, която се прилага при сертифициране на всички големи проекти", заяви зам.-министър Анна Янева. 


Сходен е тонът на съобщението на община Бяла. Оттам уточняват, че при тях не е внесен нов инвестиционен проект за изграждането на курортен комплекс в Карадере, в землището на село Самотино. Повтарят законовите изисквания - първо да се направи ОВОС на проекта, след което може да се иска промяна в териториалноустройствния план на община Бяла и подробен устройствен план на "Бяла-север". Строително разрешение се издава, след като всички тези стъпки са преминали успешно, включително и след обществено обсъждане, напомнят от общината. Допълват, че "реализацията на проект с подобен мащаб би се отразил положително на икономическото състояние на общината и региона, тъй като ще осигури заетост и допълнителни работни места. Това обаче трябва да стане при спазване на всички законови, нормативни и екологични изисквания".


Бургаската екоинспекция одобри изпълнението на проекта през май 2011 г. Екосдружения тогава изпратиха жалба до министъра на околната среда, защото според тях има пропуски в становището на инспекцията. Планът тогава предвижда застрояване на около 700 дка в местността Карадере и изграждането на ваканционно селище с 5000 апартамента и вили и капацитет за 15 400 души. 


Този първоначален проект беше представен от брата на тогавашния премиер Сергей Станишев Георгий като проект на британския архитект сър Норман Фостър. Негов инвеститор трябваше да е регистрираният на лондонската борса фонд "Мадара Бългериън пропърти" (Madara Bulgarian Property). 
Проектът сега е преработен и на този етап обхваща разгъната застроена площ от 210 дка. Предвидено е изграждането на 1200 самостоятелни жилищни единици със среден размер от около 120 кв.м разгъната застроена площ.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  "Министерството и общината за бъдещия курорт: Още е рано да се тревожите"

  После, обаче, ще е късно.

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Сега било рано, като налеят бетона ще викат, че било късно.

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2200 Любопитно

  Тези ме развеселиха. Ще чакаме може би заповед от министъра РД-намсикой номер, за да почнем да се тревожим???

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  Късно е да се обяснявате! Вън!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 5. 5 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Този първоначален проект беше представен от брата на тогавашния премиер Сергей Станишев, Георгий

  Аха за това е целия зор да съществува това правителство,за да може на Сергей брат му да лапа и за това Станишев формално не е министър председател така няма конфликт на интереси.

  писнало ми е от левичари
 6. 6 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Рано било да се тревожим? Тия ни вземат за малоумици и ще почнат да ни казват и кога да се тревожим.

  А опитът ми казва, че ако не се тревожим сега, после най-наглоще ни заявят "късно е вече, да сте протестирали когато е трябвало".

  ОСТАВКА!!!

  Няма шики-мики.
 7. 7 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ха-ха, вече е късно да се тревожите...

 8. 8 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 975 Разстроено

  "Не се тревожете, ние мислим вместо вас... "

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 9. 9 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Да, по-добре е да се притесняваме, когато вече е късно.

 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9631 Неутрално

  какво е рано , тия ще наблъскат с бетон , и после ще е късно .

 11. 11 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  Ами така е-гАлям Архитект е брата на Сергей-трябват му гАлями прАекти.

 12. 12 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да спрем брата на Станишев навреме. Утре ще е късно. Тези наглите ще залеят с бетон всичко дето е Природа, та Георгий Димитриевич Станишев да папка.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Строителството може и да се разреши - до 2/два/ етажа максимум, всяка хотелска единица до 100 кв.м. максимум, с 1 дка прилежаща площ, минимум на 200 метра от бреговата линия, евтиният алкохол на 300 м. от брега, свободен достъп на граждани да плажуват със собствени чадъри, автомобилите до алкохолната линия.

 14. 14 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 582 Гневно

  Да кажем СТОП на фамилия Станишеви.

  писнало ми е от левичари
 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1057 Разстроено

  Наглост! Искат първо да го построят, пък след това протестите са безпредметни!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Напротив! Много е късно! Тревожихме се по време на изборите!

  ОСТАВКА!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 17. 17 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  Кланът Станишеви трябва да бъде притиснат до стената!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 18. 18 Профил на .
  .
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не само ще е късно после, но ще има пак: "Тука са се събрали 50-тина души да протестират. Къде бяха протестиращите, когато ххххх направи еди какво си?"

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/02/11/2239480_bivolu_internet_trolove_sa_proizveli_nad_10_000/
 19. 19 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 526 Гневно

  Изобщо не е рано. Не трябва да се позволява ситуация тип "след дъжд качулка". А г-жа министърката като е толкова невменяема за да допусне това да си подаде оставката !!!!!!!!!

  This is the place where puddings die.
 20. 20 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Даже е късно гадове ниедни. Трябваше да идете на г*за на географията за да се разбере най-късно. И фирмата, макар и офшорка след като е платила на когото трябва няма да ви чака. Не става дума за държавата, която не разбирам защо се хвърля да насърчава изпирането на пари.
  А след тази издънка очаквама телевизионните водещи да направят Данчо ментата на г*з заради прехваления му закон за офшорките (дето уж го писали със свинята).

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 21. 21 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 659 Гневно

  Тези изчакват хората да се уморят и изтърсват някоя наглост, хората се организират, власта се снишва до следващата наглост!

  Писна ми от вас дебили ниедни, искаме спокойствие, искаме да ни чувате без да крещим. До кога ще безчинствате!

 22. 22 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Всичко направено от управляващите може да буди ЕДИНСТВЕНО тревога и уплаха

 23. 23 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 613 Неутрално

  "Приспивна песен",
  в изпълнение на
  Министерство, Община и хакапелен Хор на очакваната далавера...

 24. 24 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Когато инвестицита за подобен обект е на стойност над 100млн.лв. според лобисткия закон прокарван от БСП държавата трябва да изгради инфраструктурата, т.е. данъкоплатците в България да подарят милиони на мошеническите кланове оглавявани от националния предател Гей Дмитриевич, чийто брат е основният лобист за налагане на проекта.

 25. 25 Профил на sapundzieva
  sapundzieva
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Като бъде построен ли да започнем да се тревожим?

 26. 26 Профил на wunderbar
  wunderbar
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Шубето е голям страх! Не е рано,даже е късно измекяри!Не ви ли приседна?ОСТАВКА,издънки!

 27. 27 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Току - що Ореха каза ,че правителството е осигурило само административна подкрепа на британски инвеститор и нямало да се заобиколи законо.....
  Има ли един човек да вярва на седянкаджията.........

 28. 28 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Брата на Сергей - Георгий /!/ ще инвестира 100 милиона в проекта .
  Държавата ще построи пътя , електро и водоподаване и пречиствателна станция за общо 120 милиона !
  Държавата ще даде 120 млн. за да открие 500 работни места !
  Ами че за тези пари могат 120 години да им дават заплати на 500 човека без да разрушават девствената природа .
  Ходил съм там . Сегашното подобие на път / офроуд / е 15 км пресечена местност утъпкана земя между ниви и дерета . Това го спасяваше от мераци досега . Но лакомията е голяма - да няма властник без хотел на морето . Да построят и в Крим малко , стига по нашето крайбрежие .

 29. 29 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Когато застроят плажа, вече ще е късно.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK