Депутатите решават за законови поправки, които могат да спасят Карадере

Карадере

© Google map

КарадереПартия "Зелените" е внесла в парламента проектопромени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които да спрат строителството в зони А и Б от териториите по "Натура 2000". Тези поправки според природозащитниците са достатъчни, за да се предотврати опасността от застрояване на крайбрежието ни, включително и Карадере - казусът стана актуален отново след вчерашно решение на правителството за инвестиционен проект там. Проектопромените се обсъждат на второ четене в комисията по регионална политика днес следобед (20 март).


За предложенията съобщи Андрей Ковачев от партията, който заедно с колегата си Борислав Сандов и Тома Белев от Асоциацията на парковете в България отидоха в четвъртък преди обед в парламента, за да разпространят специална декларация "Карадере – заложник на проекта "Станишев". Проектът е свързан с изграждане на хотелски комплекси и вили в части от защитени зони от "Натура 2000" - "Камчийска планина" и "Плаж Шкорпиловци". Именно ново строителство в такива зони "Зелените" предлагат да бъде забранено.


Зад исканията за законодателните промени, които биха гарантирали опазването на основния ресурс на устойчивия туризъм – запазената природа, застават освен "Зелените" и природозащитници, и от туристическият бранш в лицето на Българската туристическа камара и Българската асоциация за алтернативен туризъм. "Имаме обща акция в парламента за спасяване на Черноморието и туризма", се посочва в декларацията им.
"Зелените" са внесли предложението си за промяна в закона чрез независимия депутат Светлин Танчев, който напусна ГЕРБ и обяви подкрепа за Николай Бареков. Според природозащитниците това се е случило, защото всички други парламентарно представени партии отказали съдействие, а той се съгласил. Те подчертават, че предложението им засяга хиляди хектари заменени дюни и гори по крайбрежието, които, въпреки че са с европейска и световна природозащитна стойност, вместо да станат отново държавна собственост, останаха частни и обслужват нечии интереси.


"Това са защитените зони по северното Черноморие, които могат да бъдат предпазени от застрояване, ако бъдат приети промените в закона за Черноморското крайбрежие. Най-южната зона включва и Карадере, а гората югоизточно от Долни Чифлик е на Мадара Юръп АД", пишат  "Зелените" във Фейсбук.

© Андрей Ралев, ПП "Зелените"

"Това са защитените зони по северното Черноморие, които могат да бъдат предпазени от застрояване, ако бъдат приети промените в закона за Черноморското крайбрежие. Най-южната зона включва и Карадере, а гората югоизточно от Долни Чифлик е на Мадара Юръп АД", пишат "Зелените" във Фейсбук.


"Поправката е жизнено необходим спасителен пояс за българската природа и българския туризъм. Тя ще преустанови елегантно и трайно попълзновенията по последните останали незастроени дюни в Слънчев бряг, по местности като Камчийски пясъци, Иракли, Странджа и други емблематични места", подчертават природозащитниците в декларацията си и поставят въпроси: "Ще бъде ли спъната тя от проекта в Карадере, познат вече като проекта "Станишев". Какво ще решат депутатите на БСП, какво им е поръчал господин Станишев и какво ще обяснява на протестиращите днес – лобира ли той за проекта, в който е ангажиран неговият брат, и кой всъщност нарушава закона?"


Защитените зони и по южното Черноморие

© Андрей Ралев, ПП "Зелените"

Защитените зони и по южното Черноморие


Междувременно от ГЕРБ предупредиха, че управляващите готвят промени в същия закон, с които се облекчават строежите в услуга на бързото реализиране на застрояването на местността Карадере. Не е ясно обаче дали опозицията ще подкрепи проектопромените на природозащитниците. На брифинг в парламента те обвиниха управляващите, че се готвят да бетонират Черноморието. "Всички си спомняме, че това правителство популистки каза, че ще спасява Черноморието, а на някои лидери им е лична кауза. В тази лична кауза виждам не кауза за спасение на Черноморието, а кауза за неговото унищожение и пълно бетониране", коментира бившият регионален министър Лиляна Павлова, цитирана от "Вести.бг". Не е ясно обаче защо партията й не е застанала зад предложеното от "Зелените". 


Те от своя страна припомниха и официалната позиция на БСП срещу застрояването на Черноморието. В началото на януари 2013 г. именно левицата внесе в Народното събрание проект за мораториум за забрана на строежите край морето, представен лично от лидера им Сергей Станишев.


До ранния следобед над 5000 граждани са заявили присъствие във "Фейсбук" на готвения за тази вечер протест  от 18 часа пред Министерския съвет. Той е под наслов "Да спрем застрояването на Карадере" и след 18:30 ч. ще се премести пред министерството на икономиката.


Скорошно проучване на "Алфа Рисърч" показа, че близо 80% от българските граждани смятат допълнителното застрояване на Черноморието за недопустимо.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK