Какво планира инвеститорът за Карадере

Местността Карадере - поглед през Google Earth

© Google Maps

Местността Карадере - поглед през Google EarthПравителството одобри в сряда (19 март) Меморандум за разбирателство за изпълнението на приоритетен инвестиционен проект (по реда на Закона за насърчаване на инвестициите) - " три хотелски структури и зони за обществено обслужване, част от голям комплекс с курортно предназначение" в община Бяла.


Става дума за рестарт на проекта за строеж в Карадере, който беше представен през 2008 г., и още тогава предизвика обществена реакция, заради планираното сериозно застрояване, изграждане на яхтено пристанище и много неясноти около земите, заменките на част от тях и  защитените зони, в които е местността. Карадере е в екомрежата "Натура 2000", в защитена зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.


След това плановете бяха замразени, а за строителство се заговори отново през май 2013г. Сега инвеститорът възобновява намеренията си, като твърди, че проектът е значително намален и че ще спази всички законови изисквания. 
За много българи обаче Карадере се превърна в символ на последната съхранена без строителство зона по брега и съобщението на кабинета "Орешарски" предизвика остра реакция и протест в София, Варна, Пловдив днес.


Ресорните министри и министерства веднага преминаха в отбранителен режим, че меморандумът не означава строеж, че предстоят екооценка и проверка за строежа в защитените зони. Междувременно "Зелените" внесоха спешно дори поправка в Закона за  устройство на Черноморското крайбрежие, с която да се забрани строителство в защитени зони, но тя не беше приета, защото депутатите в комисията по регионална политика масово гласуваха "въздържал се". ГЕРБ обвини управляващите, че ще бетонират крайбрежието, а соцлидерът Сергей Станишев отрече проекта сега да има нещо общо с брат му (през 2008 Георгий Станишев беше консултант).


"Законът в никакъв случай няма да бъде заобиколен", зарече се и премиерът Пламен Орешарски на въпроси на журналисти в Брюксел.


Официалното представяне на проекта пред българските медии ще бъде в началото на април, информираха от инвеститора - "Мадара Юръп" АД. Една от големите въпросителни около него е кой е действителният собственик, заради офшорната регистрация.


Представител на "Мадара Юръп" отговори на въпроси на "Дневник" какво планира за Карадере и т.нар. комплекс "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт" (оригиналното изписване от фирмата - бел.ред.):


Кой стои зад инвеститора и защо собствеността е офшорна?


Дружеството е в процес на регистрация по новия закон за изясняване на физическите собственици. В момента инвеститорите на проекта са два фонда, собственици на "Мадара Юръп" АД – "Madara Bulgaria Property Fund" (Мадара Бългерия пропърти фонд) и "Rainbow Group Services" ("Рейнбоу Малта Лимитид"), който е и мажоритарния акционер. За финансирането на проекта мажоритарният акционер е осигурил банкови гаранции.


Това са английски инвестиционни компании, създадени по време на бума на пазара за имоти и туристически комплекси. Инвеститори във фонда са големи финансови компании и частни богати физически лица. По големите и известни от тях са например:


- RAB Capital - един от най-големите инвестиционни фондове;
– F&C (Foreign and Colonial) - един от най-големите английски пенсионни фондове;
– Downus - голяма английска строителна компания;
– Найджъл Шорт (Nigel Short) – физическо лице;
– Еди Джордан (Edi Jordan) – физическо лице.


Има ли българска собственост в дружеството-инвеститор?


Фондът е изцяло чуждестранен, но съгласно българското законодателство в борда на директорите му следва да има български представители.


Какъв е ангажиментът на инвеститора?


Инвестиционният фонд "Мадара Юръп" АД е създаден с единствената цел да инвестира в туризма в България. Идеята е да се построят три броя ексклузивни хотели и вилно селище и не много голяма част жилища, които да бъдат продавани или отдавани под наем.


Коя е първата фаза на проекта?


Първата фаза е построяването на хотелите и на вилното ваканционно селище. Идеята е да се популяризира дестинацията на първо време и в последствие да се продължи. Проектът не е много голям, застроителната площ е намаляла над пет пъти от първоначалната, която архитект Нормън Фостър представи преди доста години. Планът е променен и съгласуван спрямо сега съществуващото законодателство. Същевременно и границите на Натура се промениха и до този момент продължават да се променят.


Кой е автор на новия вариант на проекта?


Отново студиото на архитект Нормън Фостър, те участват в целия процес.

Първата идея за Карадере от 2007 година

© Дневник, Капитал

Първата идея за Карадере от 2007 година


Защо точно в този момент се рестартира проектът?


Проектът се възобновява в този момент, защото успяхме да привлечем инвестиции и да се възползваме от това съживяване на туристическия и имотния пазар. Поради чисто финансови причини беше спрян  през 2008 г.


Възобновяването на проекта се случва в мандата на БСП. Участва ли по някакъв начин братът на премиера – Георгий Станишев?


Георгий Станишев е бил първоначално назначен и избран от Норман Фостър, защото са работили и преди по други проекти. Но по възобновения проект, по който се работи от една година, Георгий Станишев няма участие.


Какви промени се случват с инвеститора от 2008 г. досега?


Дружеството е било публично и всеки може да си продава и купува свободно акции, но всички инвеститори са известни и ще бъдат декларирани съгласно новия закон. Като цяло инвеститорите в болшинството си с същите, които подкрепиха първоначално проекта.


Какво се проемни в самия проект?


Единствено застроителната площ е намалена и това е заради промените в закона. И сега проектът предвижда изграждането на екоселища в землището на село Самотино в близост до местността Карадере, които ще имат нулеви емисии на въглероден диоксид. Проектът ще създаде над 2000 нови работни места в периода на реализиране на инвестицията и над 500 постоянни за период от седем години.


На колко точно възлиза инвестицията?


Минималната задължителна инвестиция е 100 млн. лв., но вероятно целият проект ще надмине и 100 млн. евро, защото включва инфраструктура, облагородяване на зоната, залесяване и други процеси. Инвеститорът ще получи от държавата единствено административна подкрепа при реализирането на инвестиция. Финансова подкрепа, която обичайно се предоставя на приоритетни инвеститори, няма да бъде използвана от фонда.


Проектът към май 2013, когато инвеститорът започва да го преработва

© Мадара Юръп

Проектът към май 2013, когато инвеститорът започва да го преработва

Ще се строи ли яхтено пристанище и ако да – с какъв капацитет?


На този етап не се предвижда строителство на яхтено пристанище. Това е сложна процедура, която ще отнеме много време и няма как да бъде реализиран на този етап.


Ще се строи ли на плажа?


На плажа няма да се строи, защото това е държавна собственост. Плажната ивица на Карадере, както и достъпът до нея, ще останат непокътнати. Проектът не засяга дюни и държавни територии. При осъществяването му няма да бъдат изсичани дългогодишни дървета. Не се предвижда строителство в т.нар. заменени територии. Спазват се изискванията за зона А, където почти е забранено строителство – разрешено е в минимални параметри.


Как ще отговорите на притесненията на протестиращите, на къмпингуващите там и на хората, които приемат К арадере като последното оцеляло място на Черноморието?


Първо самата процедура на стимулиране на инвеститора за изграждане на този ексклузивен комплекс, не означава, че те са в позицията да започнат да строят веднага. Тепърва предстои една дълга екологична процедура, която трае между шест и девет месеца, където всички заинтересовани страни могат да изложат своите гледни точки, да участват на обществено обсъждане и това е регламентирано в българското законодателство и международните конвенции. Ще бъде направена изцяло нова Оценка за въздействието му върху околната среда (ОВОС). При реализацията на проекта ще бъдат спазени всички изисквания на европейската екологична мрежа Натура 2000, но в тези зони може да се строи според съответните изисквания и параметри.


Компанията има готовност и да отговори на очакванията на гражданските организации за включването им с наблюдателни и контролни функции в процедурите по ОВОС, да се съобрази с евентуални законодателни промени в тази насока, инициирани от правителството, да включи представители на гражданските организации в ръководния борд на проекта през целия период на осъществяване на инвестицията като гаранти.Детайли за проекта от представяне на инвеститора:


"В рамките на Проекта се предвижда изграждането на 1200 самостоятелни жилищни единици със среден размер от около 120 кв.м. разгъната застроена площ, от които 5% ще бъдат еднофамилни къщи, 10% - редови къщи, а 85% - апартаменти за сезонно обитаване. Височината на сградите в кварталите е от 1 до 5 етажа, като най-високите са разположени в покрайнините на жилищните структури за постигане на амфитеатрално разположение на сградите. Останалите етапи биха се изграждали единствено ако ландшафта и флората позволяват с цел да се избегне презастрояване и нарушаване на екологичната концепция проектирана он Норман Фостър. Дизайнът и проектирането на комплекса налага сам по себеси зелени площи от над 80%, които ще са обществено достъпни и ще бъдат ползвани от всички. Приоритет на инвеститорът остава залесяването на територияата и грижата за нея. Предвидената обща разгъната застроена площ за жилищната част за първите три фази е около 210,000 кв.м. Освен жилищната част, са проектирани 3 хотелски комлекса с категория 4 или 5 звезди. В зоните на обществено обслужване ще има:

 • Здравен център с поликлиника;
 • Кино и концертна зала;
 • Детска градина;
 • Галерии;
 • СПА център с изглед към морето;
 • Търговски център;
 • Заведения за хранене и обществено обслужване."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Най много от този безумен проект ще спечелят братя Станишеви.Сергей краде като за последно вижда,че му идва края.

  писнало ми е от левичари
 2. 2 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 627 Весело

  Да не окаже накрая, че и това е нещо "мустакато".

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 3. 3 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Наистина стана Бляк Сий, да му се доповръща на човек...

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 4. 4 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  Думи, думи, думи… а някак си не им вярвам. Що ли? А, да! Сетих се… Досега се наслушахме на тонове подобни изявления, вричания, клетви, които се оказаха 100% лъжи. И все комуноидите управляваха, управляват и крадат. Дали има някаква връзка?!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Какво планира инвеститорЪТ за Карадере, уважаеми редактори.

  След като застроят и тази местност, ще останат ли свободни площи за къмпингуващи и въобще волно прелитащи, или открай-докрай по цялото Черноморие ще са хотелски вериги и комплекси с ограничен достъп, макар в горния текст да се твърди различно?

 6. 6 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  – Еди Джордан (Edi Jordan) – физическо лице.
  -------------------

  От Формула 1

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 7. 7 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#5] от "Читател":

  Ама как можете така надъхано, със злоба едва ли не, да задавате неудобни въпроси? Не ви ли каза Йовчев от трибуната на Народното събрание, че подобни внушения са срам за българския род… Има, разбира се, и места за свободно къмпингуващи. Те са: "Люлин 7" (зад авторемонтна база "Кифте бакшиш", "Овча купел" (до АОНСУ), "Столипиново" (Пловдив таун), полето зад полигона в село Мечка, подлезите около "Сточна гара" (София баштаун)… и редица други. Ама ха! Аман от недоволни!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 8. 8 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Плановете на инвеститора изобщо не ме интересуват. Комуненцата могат само нещо за крадене да измислят, за това им стига акъла само. Не знам в гробищата ли ще носят парите...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 9. 9 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  В България дали действат, поне пет британски инвеститори ???...
  Тази хактивност на ОК край Карадере е повече от подозрителна...

 10. 10 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 796 Неутрално

  има няколко места по черноморието които все още не са бетонизирани и човек не се чувства като в ж.к. Обеля 2. Карадере е едно от тях. Сега крадливата комунистическа измет иска да разсипе и малкото незасегнати от бетонните уроди кътчета.

 11. 11 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Обяснения, обещания, вричания и накрая пак някой батак ще излезе. У нас сме се нагледали до втръсване на такива схеми.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  А какво планира главният редактор, за да научат неговите подчинени правилното членуване и да не се излагат още от заглавието?

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 13. 13 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  "сградите в кварталите" - а, колко запустели БГ села, с прекрасна природа ще продължават да са такива. Не е само заради морето - парата ще тече на вълни, на вълни...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 14. 14 Профил на arte
  arte
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Много бързо задействаха кризисния ПР. Трябва да засилим натиска - не ми пука колко екологичен курорт обещават - на Карадере НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СТРОИ!

  Костов е виновен. И циганите. И колоездачите...
 15. 15 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1233 Гневно

  Долу лапите от Карадере, бе! Никакви строежи там! Видяхме ви на Слънчев Бряг, Златните, Созопол... на какво сте способни. Продавайте хотели там!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 16. 16 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  ДО КОГА държавата ще подпомага:
  1)офшорни инвеститори*
  2)Бетониращи пясъка на първа линия**
  За братя на бивши премиери/станишев/ няма да питам

  * ** В началото с преференции на "инвеститор първи клас" се ползваха търговски вериги като Метро, Била и други, което после бе отчетено като "грешка"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 17. 17 Профил на pinizefendi
  pinizefendi
  Рейтинг: 458 Весело

  Никога не е лошо да има добра инфраструктура ! Няма да е лошо да има и човек къде да отседне! Но при положение, че това е едно от малкото останали незастроени плажове, защо искат да строят хотели направо върху пясъка?? И то с такива мащаби??!!
  Мястото може да остане ''диво'' дори с хотели, но определенйо не по този начин!

 18. 18 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  [quote#14:"arte"]Трябва да засилим натиска - не ми пука колко екологичен курорт обещават - на Карадере НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СТРОИ![/quote]
  Именно!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 19. 19 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Хайде стига сте ревали на кого му пука за вас.Не разбрахте ли най важно е фамилия Станишеви да спечели милиони.

  писнало ми е от левичари
 20. 20 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#19] от "koiot":
  [quote#19:"koiot"]Хайде стига сте ревали на кого му пука за вас.Не разбрахте ли най важно е фамилия Станишеви да спечели милиони.[/quote]

  Наистина ли мислиш, че ако някой, някъде нещо инвестира, фамилия Станишеви печели милиони. Не че Станишев не краде, но чак пък...

 21. 21 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1317 Гневно

  От статията: "Дизайнът и проектирането на комплекса налага сам по себеси зелени площи от над 80%, които ще са обществено достъпни и ще бъдат ползвани от всички. Приоритет на инвеститорът остава залесяването на територияата и грижата за нея. "

  Хайде няма нужда от токлова престараване. Всъщност сега е МНОГО по-зелено отколкото вие някога с вашите прашни тревясали площи и проскубани дръжчета и храсти ще постигнете. Та няма нужда всичко това уникално, дето сега го има, да бъде унищожено, за да може след това да се "наслаждаваме" на вашия "креативен еко-дизайн". Взимайте си парцалките и се упражнявайте в креативност на някое от стотиците вече съсипани места, те имат огромна нужда от добре поддържани малко зелени площи.

 22. 22 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#20:"svoboden"]Наистина ли мислиш, че ако някой, някъде нещо инвестира, фамилия Станишеви печели милиони.[/quote]
  Значи след като точно в този проект брат Станишев е главно действащо лице какво да си мисля.А и първите договори са подписани когато Станишев е премиер.

  писнало ми е от левичари
 23. 23 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 845 Любопитно

  Малки корумпирани хорица са се видяли у власт, как да не се накрадат и да не осе*ат малкото останала природа. Кога да си направя милионите - никакво разбиране, ей

  Евроатлантида
 24. 24 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1575 Гневно

  Бетонът там ли ще е? Там ще е.
  Всичко ще е оградено и барикадирано, а обикновеният българин няма да може да припари до плажа свободно.
  Не, благодаря. Искаме природа, естествена среда. Бетон по морето си имаме достатъчно!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 25. 25 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 574 Гневно

  "Какво планира инвеститорът за Карадере" - ОСТАВКА!!! ОСТАВКА!!! ОСТАВКА!!! Престъпници!

 26. 26 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#8] от "Нефертити":

  Какви гробища, другарите се мислят за безсмъртни.

 27. 27 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Доколкото имам информация,освен братя Станишеви,интерес и вложения има и Юри Лужков,бивш кмет на Москва и Георги Велчев,брат на Милен Велчев.
  Въобще много 3-ни коалиции са напъхани и нагушени в проекта.

  Tony
 28. 28 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Не на бетонирането на българската природа!!! Не, не, не!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 29. 29 Профил на liverpoolfc
  liverpoolfc
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Дневник, няма смисъл от такива статии. Ние, хората, желаем там да остане девствено място. Не кол, пирон не щем. Не ни интересуват проектите срещу които се борим!

  Забрани флаша към Капитал, не позволявай да ти натрапват реклами!!!
 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Каква е тая грозотия бе хора? Поне да беше читав проект...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ограждането , бариерите тип "5 лева Албена паркоден" и охранените гавази, които ще спират обикновения човек са едно на ръка.
  Като знам по хотелите какви отрови против хлебарки слагат, какви химикали и дезинфектанти.Всичко това като се измие се смесва с тоалетните води и се излива в морето на Карадере. Да ни е сладко. Да сме живи и здрави. Детето ми пак ще ходи в инфекциозното на системи, като след всяко къпане на плажа във Варна.
  А английските офшорки ще се налапат с милиардите на наш гръб, с нашата природа и благодарение на крадливите комунистически мърши Станишеви.

  Има ли живот след демокрацията ?
 32. 32 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  екслузивно бе ,екслузивно ,много ексклузивно ,само дето няма да можем да припарим до плажа ,щото ша пречим на другарете

 33. 33 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 242 Неутрално

  И на мен ми се иска девствено черноморие ама не. Та ако ще се застроява това е модела: малки луксозни комплекси.
  Иначе твърда забрана!

 34. 34 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Станишката толкова ли е тъп или е безгранично нагъл?След като видя какво се случи след Пеевски, не се ли сети, че народа е по-чувствителен от всякога и ще му гледаме простотиите под лупа.

  Вместо т'ва, пак старите филми като преди 5 години, все едно никой не помни - яко заменки, бетон, далавери тип дай ми на ти.Тоя път май няма да стане.

  The things you own end up owning you
 35. 35 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Ето това е най-долната опашата лъжа:

  "При осъществяването му няма да бъдат изсичани дългогодишни дървета."

  Точно пък на Карадере са едни от най-старите девствени гори у нас и въобще в Европа. И гората заема цялата площ около плажа, няма как да строиш, без да сечеш стара натурална гора.

  Ето ви за справка: http://gis.wwf.bg/forests/

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 36. 36 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Колко ли много от критикарите ще се възползват с превелико удоволствие и благодарност,когато бъде построен комплекса?!
  Аз няма.

 37. 37 Профил на nlv37356747
  nlv37356747
  Рейтинг: 8 Неутрално
 38. 38 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  „Инвеститори първи клас“, ги избрали „Опустошители първи клас“!!!
  Да пукнете дано, дето сте се надули от лакомия и лъжи!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 39. 39 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 500 Гневно

  "Какво планира инвеститорът за Карадере"

  Ако знаеше инвеститорът ние какво планираме за него... :@

 40. 40 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Моля, ако е възможно, редакцията да ни информира как, от кого и на какви цени е ставало хронологично закупуването на терените от инвеститора. Мисля, че там е заровено кучето, а препратката към брата на Станишев е по-скоро димна завеса. Извинявам се предварително , ако тази информация е вече публикувана.

 41. 41 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 612 Любопитно

  До коментар [#35] от "Barbarossa":

  Препратката е много интересна - благодаря. На картата се вижда колко малко са старите и девстените гори в горския фон на България и каква залесителна дейност е проведена през изминалите десетилетия.
  Само че Карадере не е отбелязано като стара девствена гора. Това съвсем не означава, че там трябва да се строи! Най-малкото защото сме се нагледали и наслушали на празни обещания както от овластени, но алчни и самозабравили се държавници, така и от некоректни инвеститори.

 42. 42 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  Не са проблемите в строителството,а в недоверието.Хората не вярват,че инвеститорите,политиците,държавните институции,общинските служители, кметове и всички,от които зависи изграждане на някакъв обект,са почтени хора.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  "...Ресорните министри и министерства веднага преминаха в отбранителен режим, че меморандумът не означава строеж, че предстоят екооценка и проверка за строежа в защитените зони. Междувременно "Зелените" внесоха спешно дори поправка в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с която да се забрани строителство в защитени зони, но тя не беше приета, защото депутатите в комисията по регионална политика масово гласуваха "въздържал се"...."

  Този цитат изразява цялата витиевата и проолигархична политика на ужуправляващите, които уж мислят за България и бъдещето на нейното население.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на tkirov
  tkirov
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Това е един много интересен проект! Строителите ще покажат иновативна технология, при която корените на дървета ще са в земята, а короните им на няколкостотин метра. Чрез нова и модерна технология водата изсмуквана от почвата ще се телепортира чрез мини аква телепорт (МАТ) до короната на дървото, там ще се материализира и ще храни листата на дървото. Реализирането на този революционен проект ще гарантира, че България ще я дават по Дискавъри, Анимал Планет и други, при това толкова редовно, колкото не сме и сънували. Тази безплатна реклама ще увеличи туристите и ще доведе до изграждане на нови курорти от този тип и в Ахтопол, Созопол, Никопол, монопол и други места, а освен това ще увеличи драстично пътникопотока в "депарчър" салоните на летищата в страната.

 45. 45 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Планира да си провали плановете, storyzovah !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 46. 46 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Това добре ама не казват, че целия плаж ще е в платени чадъри. Свободната зона верятно ще я изместят до някой лайнарник и ще обикалят пазванти които да рекетират хората за кинти.
  Това е тайния план. Те знаят, че изгонят ли хората от плажа, те няма да седят по зелените им зони. Още тази година ще го вземе подходящия "концесионер".

 47. 47 Профил на fokusnik
  fokusnik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не знаех, че има и "дългогодишни дървета". И е ясно, че като няма такива дървета, разбира се няма как те да се изсичат. Виж, ако са само многогодишни дървета, сигурно ще може.

 48. 48 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 756 Разстроено

  Пред очите ми все още е плажът на Златна рибка преди години и положението му сега.
  Хора, да спасим Карадере! Споделяйте тази статия с близки, приятели и неприятели! Имаме нужда от природата!

 49. 49 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Ако си реализират плановете, това моренце няма да е синьо като на идейния проект...

 50. 50 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Твърдението, че Черноморието е презастроено, драстично се разминава със съдържанието на Google Earth. Стига с тоя зелен тероризъм. Трябват инвестиции, за да имаме растеж. Дясното, капитализмът, това са инвестициите! Време е и това да се построи, и Иракли, и да се оправят лифтовете на Витоша. А зелените терористи трябва да бъдат изобличени като такива, и помилвани с указ на Президента!

  www.dobribozhilov.com
 51. 51 Профил на tkirov
  tkirov
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#50] от "Добри Божилов":
  Точно така!!!
  В допълнение зелените ТИРористи трябва да се натоварят в ТИРове и да се изпратят в град ТИР (Табар) в северен Иран, където да протесТИРат.

  Там иранското правителство като види, какво полза има от тях ще ги впрегне да садят зеле (нали са зелени) и така ще превърнат полупустинята в зеле(н/в)а градина, което ще доведе до увеличаване на количеството валежи в централна Азия, а това ще доведе до намаляване на парниковия ефект, сиреч до увеличаване на леда в Гренландия, оттам спадане на нивото на океаните, оттам каналите на Венеция ще се пресушат, демек няма да е вече интересна туристическа дестинация, тоест туристопотока ще се насочи към България и хоп - ФАНИ ТИЯ КИНТИ, ПРАИ СИ КЕФ.

 52. 52 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 432 Любопитно

  До коментар [#50] от "Добри Божилов":
  Разбира се, че не е презастроено - например нос Емине и нос Калиакра са свободни, на север от нос Калиакра също, на юг също се намира тук там местенце, абе място има.

  Виж там покрай Слъчев бряг, Несебър, Свети Влас, ще трябва на пясъка, да се строи ама карай, нали са инвестиции.

  Уфф, май и около Созопол не става много, там направо във водата, че да не се изпуска първата линия.

  А пък тия някакви си защитените зони на Ропотамо, Странджа, Кара дере, Иракли, Камчия, Аркутино за големите инвеститори като вас са идеални, така добре съчетавате бетонните комплекси с природата!

 53. 53 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#50] от "Добри Божилов":

  Трябва, но дали такъв тип инвестиции? Това предполага заключване в една дейност: достатъчно балами да решат да посещават красив, но пренаселен курорт. Ако има отлив, всичко почва да страда, а понеже са сгради- и да се руши. След време става тъмно петно, тъжно и уморено свидетелство за по-добри времена. Има доста такива курорти по света.

  Инвестициите следва да разширяват границите на човешката дейност, и да предизвикват иновативност, а не да са просто наливане на пари в обслужващи индустрии- екстензивни, загрозяващи, дори ако щете деградиращи и обидни за едно общество.

 54. 54 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Лицето Добри Божилов е неуспял политик.
  Неуспехът му се дължи основно на занижените му умствени параметри, които, както се вижда, демонстрира и тук - провокацията му е прекалено плоска и куха

  А районът около Карадере е една уникална среща на вековна гора и море. Дори само заради това там не трябва да се пипа. Лично аз дори бих поокастрил и напъните да се къмпингува в това райско кътче...

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 55. 55 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#41] от "sbk":

  Значи, северно от плажа има един баир. Точно там е една от трите "ядки" на застрояване, предвидени в проекта на "Foster and Partners". И там, на височината, има гора от "цер" на повече от 100 години!

  Останалите гори в северния край на плажа също са стари, макар и не на 100 години. Те са гъсти, без сеч не можеш да строиш нищо, освен бунгала. И там са разположени другите две "ядки" на застрояване по стария проект от 2008 год.

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK