Център "Източни Родопи" отваря врати с подновена изложбена зала

река Арда до гр. Маджарово

© Илия Илиев

река Арда до гр. МаджаровоИзточните Родопи са едно от най-богатите на биоразнообразие места в Европа. Това е домът на 4 329 животински вида, от които 278 вида птици.


От Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) са избрали първия ден на пролетта (22 март), за да открият новия туристически сезон в този регион с подновена изложбена зала на природозащитния и информационен център "Източни Родопи" в град Маджарово. Обогатен с още информационни табла, снимки, рисунки и графити, той разказва на постетителите впечатляващи детайли за това богатство и кара всеки гост да се почувства част от природата на този красив  район.


Обновената изложбена зала в Природозащитен информационен център "Източни Родопи"

© Николай Терзиев, БДЗП

Обновената изложбена зала в Природозащитен информационен център "Източни Родопи"


Център на вниманието в Маджарово са най-известните диви обитатели на района - лешоядите. Четирите вида, които могат да бъдат видени в България - египетският, белоглавият, черният и брадатият, имат свои "лични карти" с най-важната информация за живота им. Първите два вида гнездят в района на град Маджарово, а третият – черният - е само гост от Гърция. Брадатият лешояд е една от най-редките птици у нас, но можете да бъдете и истински късметлии, ако го зърнете на живо в района. Сигурно е, че ще се запознаете с него чрез изложбата.


Египетски лешояд, сниман в района край гр. Маджарово

© Торстен Прол

Египетски лешояд, сниман в района край гр. МаджаровоПо време на пътешествието в Източните Родопи, ще научите и през специални информационни табла факти за уникалното биологично разнообразие на местността. През рисунки и текст, обособени в специален кът, ще видите как дивата природа постепенно се завръща в района, благодарение на усилията на местните хора. Автори на въздействащите рисунки в залата на Центъра са графити артистите от "140 идеи".


Промени има и около Центъра на лешоядите. Възстановена е тъмната стаичка в дъбовата гора, където на тъмно могат да се "чуят" и "видят" някои от обитателите по долината на река Арда. Оттук можете да наблюдавате и снимате пойни птици, кацащи на специално поставените за целта хранилки. Около самия център има определени места, от които с бинокли и орнитологични тръби могат да се наблюдават дивите обитатели на района. Мостът над река Арда и специално изграденото укритие са идеални за целта.


ПЗЦ "Източни Родопи" е открит през 1998 г. и се управлява от БДЗП. Той се посещава годишно от повече от 2 000 български и чуждестранни туристи.

Обновената изложбена зала в Природозащитен информационен център "Източни Родопи"

© Николай Терзиев, БДЗП

Обновената изложбена зала в Природозащитен информационен център "Източни Родопи"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Дано го съхраним за поколенията така както сме го приели от предшестващите

 2. 2 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Една хубава новина в това тъжно време!

 3. 3 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#1:"xalikarans"]Дано го съхраним за поколенията така както сме го приели от предшестващите
  [/quote]
  ,,предшестващите'' /тия преди 1989/така го бяха съсипали ,че се наложи наново да се подхранва и възстановява колонията и да се правят наново площадки за подхранване и места за наблюдения и изследвания

 4. 4 Профил на Антоанета Йотова
  Антоанета Йотова
  Рейтинг: 374 Неутрално

  За истински устойчивото развитие на туризма в България ще спомогне изграждането на възможно повече такива природозащитни и информационни центрове навсякъде в страната, а не като се застрояват с бетонни комплекси атрактивни кътчета на българската природа!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK