Екокоалицията: "Зелен борд" за Карадере е прах в очите

Екокоалицията: "Зелен борд" за Карадере е прах в очите

© Google Maps



Екокоалицията "За да остане природа в България" отхвърля идеята на инвеститора "Мадара Юръп" АД да се създаде "зелен борд", който да контролира, че той спазва правилата и няма да разрушава природата в местността на Карадере, докато осъществява планираното мащабно строителство там, за да изгради т.нар. комплекс "Бляк сий гардънс еко ризорт".


Поводът е  решение на правителството, което миналата седмица одобри изненадващо Меморандум за разбирателство за изпълнението на приоритетен инвестиционен проект за "три хотелски структури и зони за обществено обслужване, част от голям комплекс с курортно предназначение" в община Бяла. Става дума за рестарт на проект, представен през 2008 г., и още тогава предизвика обществена реакция заради планираното сериозно застрояване, изграждане на яхтено пристанище и много неясноти около земите, заменките на част от тях и  защитените зони, в които е местността.


Карадере попада в екомрежата "Натура 2000", в защитена зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.




С днешна дата същият инвеститор възобновява намеренията си, като твърди, че проектът е значително намален, ще спази всички законови изисквания и ще представи намеренията си на всички заинтересувани страни. Едно от предложенията, дошли след новата вълна на обществено недоволство и масови протести, беше за създаването на "зелен борд."


"Историята показва, че "зелените бордове" са тактика за замазване на очите на обществото, в която обикновено се включват уж екологични организации, свързани с инвеститора или правителството. Участието в "зелен борд" означава, че се дава карт бланш да се застроява", е позицията на действащите природозащитни неправителствени организации, обединени в коалицията "За да остане природа в България", разпространена в съобщение до медиите в понеделник (24 март).


Пример за подобно отвличане на вниманието по думите на еколозите е появата на организация, която обяви, че проблемът с увреждането и загиването на Седемте рилски езера не идва от повишения десетки пъти поток от туристи заради прокарания незаконен лифт, а от липсата на инфраструктура като кошчета за смет и тоалетни. Същата организация сега иска да се създаде "зелен борд" за Карадере.


От коалицията отново напомнят за своите предложения за решаване на проблема, а именно да се въведе забрана на строителството в защитените зони от "Натура 2000" по местообитанията на 2 км от брега (зони А и Б на черноморското крайбрежие), което да опази не само Карадере, но и Иракли, Странджа, Камен бряг и останалите все още незастроени места по крайбрежието.


"За да остане природа в България" настоява държавата и инвеститорът да публикуват повече информация за намерението, както и меморандума, а община Бяла - действащия общ устройствен план на общината и подробния устройствен план на Бяла Север.


Еколозите припомнят и факта, че сегашните управляващи от БСП се обявиха за опазване на конкретни места по Черноморието – включително Карадере, само преди година, когато бяха в опозиция.


"Опитът показва, че държавата всячески се стреми да ограничи ролята на неправителствените организации, като например променя Закона за устройство на територията и спира възможността да се обжалват устройствени планове, които увреждат защитените територии", коментират още от коалицията.


Еколозите допускат, че самите държавни институции "правят всичко възможно да не спазват законите в полза на офшорни инвеститори, вместо да защитават обществения интерес." Примери за това според тях са безрезултатните действия на държавата по всички сигнали за незаконно строителство в Национален парк Пирин, в Природен парк Витоша, Рилските езера, както и прикриването на далавери с публична собственост като заменките на гори, продажбата на дюни и др. Тези скандални договорки все още не са разтрогнати, припомнят от коалицията.


"Колкото и "зелени бордове" да се направят, докато държавата е изтъкана от корупция и зависима от олигархични и офшорни интереси, опазването на околната среда не е възможно с цивилизовани административни инструменти", завършват позицията си от екокоалицията.

Коментари (19)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на blaueaugen
    blaueaugen
    Рейтинг: 524 Неутрално

    "Колкото и "зелени бордове" да се направят, докато държавата е изтъкана от корупция и зависима от олигархични и офшорни интереси, опазването на околната среда не е възможно с цивилизовани административни инструменти"
    Това е положението.

  2. 2 Профил на Федор Езерский
    Федор Езерский
    Рейтинг: 969 Неутрално

    Абе тази "Еко коалиция" няма ли нужда от грантове? Или не са се разбрали за сумичката?

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  3. 3 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 3758 Весело

    До коментар [#2] от "Федор Венедиктович Езерский":
    Ти обаче очевидно си се разбрал!

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
    Натътрузен десебар, слуга на БСП
    Рейтинг: 1107 Неутрално

    Екокоалицията: "Зелен борд" за Карадере е прах в очите

    Нищо ново под слънцето, типичните комундерски номера.

    Няма шики-мики.
  5. 5 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 10141 Неутрално

    това са комунистическите прийоми - прах в очите и си мислят че им вярваме .ОСТАВКА !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  6. 6 Профил на Georgi Yordanov
    Georgi Yordanov
    Рейтинг: 696 Неутрално

    Тоооой “зеления борд“ е вече сформиран - зелени пачки в зелени/офшорни зонички.
    Та прави са колегите - прах в очите и модерни заобикалки на законите!!!
    Долу лапите от Природата!!!

    Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
  7. 7 Профил на rrv
    rrv
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Айде пак хотелиери и други обиновенно изпери левче печалбари ще почнат да говорят за баланс на интересите, хармония между човека и природата, и блага за регионите.... Абе хора неможе всичко да застроите спрете се, не остана плаж без хотел в България!!!

  8. 8 Профил на Skydiver
    Skydiver
    Рейтинг: 531 Неутрално

    Вместо да мрънкат да предложат нещо конструктивно различно от "да не се прави нищо".

    Проблемът в Бг е че ГЕРБ и БСП нямат полза от ясни правила в инвестициите в туризма, но и еколозите нямат. Защото ако правилата са ясни няма подкупи за управляващите, които и да са те в момента, но няма и подкупи за екоорганизациите за да си мълчат.

  9. 9 Профил на Хриси
    Хриси
    Рейтинг: 1907 Любопитно

    Абе кой го съчини това "БлЯк" и откъде тръгна, та всички безмозъчно и папагласката го копи-пействат вече близо седмица?

    If I had a tail, I'd swat the flies.
  10. 10 Профил на zippie
    zippie
    Рейтинг: 987 Весело

    Голяма еко-офанзива ни е затресла нещо. Като сме тръгнали така, `що не вземем да бутнем Албена (и други) и да върнем тресавищата в първоначалния им еко-вид? Навити ли сте?
    Би могло, като бутнем Златни пясъци, да запазим само Аладжа манастир, но инфраструктурата да се коригира така, че до там да се стига само с каруци! Найс, а (както казва Коцето Калки в Мисия Лондон)?

  11. 11 Профил на Bro
    Bro
    Рейтинг: 574 Неутрално

    "който да контролира, че той спазва правилата и няма да разрушава природата в местността на Карадере"

    Пречиствателна стания има ли? Не? Тръба в морето?
    Хммм...

    "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
  12. 12 Профил на virtual brain
    virtual brain
    Рейтинг: 1682 Неутрално

    "От коалицията отново напомнят за своите предложения за решаване на проблема, а именно да се въведе забрана на строителството в защитените зони от "Натура 2000" по местообитанията на 2 км от брега (зони А и Б на черноморското крайбрежие), което да опази не само Карадере, но и Иракли, Странджа, Камен бряг и останалите все още незастроени места по крайбрежието."
    ------------
    Само това е изхода и НИЩО друго! Баста! Никакви строежи на Карадере!

    АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
  13. 13 Профил на anitamihaylova
    anitamihaylova
    Рейтинг: 409 Неутрално

    Трябва да не позволяваме застрояването на Карадере.

  14. 14 Профил на Нощен злодей
    Нощен злодей
    Рейтинг: 409 Неутрално

    [quote#11:"Bro"]Пречиствателна стания има ли? Не? Тръба в морето?
    Хммм...[/quote]
    Сега има л*йна из храстите... добре те наторяват... торбички, бирички...

  15. 15 Профил на shamandurcho
    shamandurcho
    Рейтинг: 244 Неутрално

    100 лв на ръка-толкова са давали вчера в Бяла на тези,които излязат да подкрепят "инвестицията" !!!
    Информацията е от първо лице!

  16. 16 Профил на Федор Езерский
    Федор Езерский
    Рейтинг: 969 Весело

    До коментар [#3] от "Храбър":

    Не съм бе! Ако бях разбрал щях да споделя, а не да питам

  17. 17 Профил на antonio_vivaldi
    antonio_vivaldi
    Рейтинг: 3536 Неутрално

    Нина Гергова ще оглави борда.

  18. 18 Профил на goblenka
    goblenka
    Рейтинг: 696 Неутрално

    Да контролира? Да гарантира? Инвеститорът? Все едно, хищникът да гарантира, че само ще оближе, няма да изяде плячката!

    goblenka
  19. 19 Профил на migo6
    migo6
    Рейтинг: 243 Неутрално

    До коментар [#15] от "shamandurcho":

    колко ти платиха за да напишеш това,беленци имат имоти и твоите сто лева са най голямата простотия,тук не сме северозападна България с мързеливите комунисти.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK