Организация ще иска от държавата хайка срещу дивото къмпиране

Организация ще иска от държавата хайка срещу дивото къмпиране

© Радослав СаровНационална асоциация "Българско Черноморие", която нашумя с акциите си срещу протестите за Странджа и срещу мораториума върху строителство по крайбрежието, възнамерява да поиска държавата да ограничи достъпа до нерегламентираните къмпинги, какъвто е и този на Карадере. Това съобщават от организацията с писмо до медиите, като настояват ограничението да влезе в сила още този летен сезон.


Предложението на асоциацията идва точно седмица след като Министерският съвет одобри изненадващо меморандум, според който инвестиционен проект за строителство в местността Карадере получи сертификат за приоритетен и това предизвика масови граждански протести. Голяма част от местността е в  екомрежата "Натура 2000", защитени зони "Камчийска планина" и "Плаж Шкорпиловци".


"Настояваме държавата да направи проверка на всички незаконни къмпинги, да ги обяви и да ограничи достъпа до тях през новия летен сезон. МОСВ да коригира заповедите за защитените зони и във всяка от тях да се забрани дивото кампиране в зона "Натура 2000", пишат от асоциация "Българско Черноморие".
Асоциацията обаче все още не е конкретизирала исканията си и не ги е изпратила официално до съответните ведомства.


"Искахме първо да информираме обществеността за настояванията си. Сега внимателно ще проучим законодателната рамка, за да можем да напишем аргументирано писма до Министерството на околната среда и водите, както и до здравното и земеделското министерство, защото проблемът касае и тях," обясни за "Дневник" секретарят на "Българско Черноморие" Тодор Георгиев.


Според асоциацията, възникналите нерегламентирани къмпинги по морето са опасни за здравето на хората и най-вече за децата, защото от тях могат да плъзнат зарази и болести. Друг проблем, на който акцентират от "Българско Черноморие", е това, че на тях няма изградена необходимата инфраструктура – пътища, вода, канализация, тоалетни, бани, сметосъбиране. "От години на нерегламентираните къмпинги се събират групи и от пияници и наркомани, които замърсяват околната среда. Те оставят огромни количества отпадъци и боклуци. Туристите ходят до тоалетна в храстите, където изхвърлят салфетки и тоалетна хартия", пише в съобщението до медиите.


Според изчисленията на секретаря Тодор Георгиев, който е медицинско лице, на тези къмпинги ходят по 2 хиляди души дневно и това прави минимум 9 тона фекалии.


Кои са "Българско Черноморие"


Същата асоциация се активизира и срещу гражданските протести в защита на природен парк "Странджа" от началото на годината (януари 2014 г.), като подаде сигнал до главния прокурор "за опасна организирана подривна дейност срещу демокрацията в страната, правовия ред и срещу установения от конституцията обществен и държавен строй".


Причина за негативната обществена реакция и граждански протести тогава стана решението на Върховния административен съд преди десет дни, с което се връща спорният Общ устройствен план на Царево, който позволява масивно застрояване на природен парк "Странджа" и последвалите граждански протести.


"Българско Черноморие" писа писмо през август 2013 г. до министъра на земеделието Димитър Греков в подкрепа на новоназначения началник на Горското стопанство в Царево Петко Арнаудов, известен със скандални действия през трите си мандата като кмет на същата морска община – като делото за изваждане природен парк "Странджа" от защитените територии на страната, с построяването на незаконно вилно селище "Златна перла", промяна в устройствения план на Царево, която да позволи строителство по брега с десетки хиляди нови легла в защитени територии.


Юли месец 2013 г. "Българско Черноморие" се обявява и срещу проекта за мораториум върху сделките с държавни земи по цялото Черноморие с мотива, че той блокира работата по археологическите разкопки, както и че забраната ще попречи за сключване на нови концесии на плажове по морето.


Национална асоциация "Българско Черноморие" не са регистрирани в обществена полза, сочи справка на "Дневник" в регистъра на Министерството на правосъдието. Асоциацията е в частна полза.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK