"Часът на Земята" призовава към личен ангажимент

"Часът на Земята" призовава към личен ангажимент

© Гергана КурукювлиеваКогато загасим осветлението в "Часа на земята"тази вечер, напомняме на другите около нас неотложната нужда за справяне с климатичните промени.


Паралелно със символичния жест на акцията, "Часът на Земята" вече е и по-мащабен и ефективен. Тази година в Часът на Земята се включват 157 страни, а началото ще даде екипът на филма "Невероятният Спайдърмен II" в Сингапур.


Тази година инициативата обединява и популяризира хиляди местни природозащитни проекти в цял свят – от спасяването на леопардите в Русия до подкрепата за традиционни рибарски общности във Филипините, които не застрашават рибните популации. Това обяснява Владимир Иванов от WWF - България. Организацията участва в тазгодишното издание на Часът на Земята с призив за личен ангажимент за опазване на природата и с възможности за включване в многобройни зелени инициативи.
До момента участие в инициативата са потвърдили рекорден брой български общини и областни администрации – 105. И в България можем да се включим лично в опазването на дивата природа по много начини. Например като разберем значението и помогнем за опазването на вековните гори – останали са само 5% в цялата страна. Като спрем да консумираме продукти от диви есетри – много бързо унищожаваме вид на 200 милиона години. Или снимаме един изчезващ и красив вид като червеногушите гъски, които зимуват в Дуранкулашкото езеро, но не ги убиваме. В сезона на залесяванията може да се включим в залесяване на местни видове, които са в симбиоза с българската природа, можем да се включим и в акциите за защита на последните живи реки на България. И в ежедневнието си пестим ресурси – енергийни, водни, хранителни.


Всеки може да се регистрира и да сподели какъв е неговият личен ангажимент или нужда за опазване на природата и да се включи по този начин в "Часът на Земята".


Тазигодишната акция е подкрепена от супергерой – Спайдърмен, който призовава хората да използват своята сила в защита на природата. Цели 193 000 пластмасови бутилки са били спестени благодарение на устойчивите практики на продукцията на филма "Невероятният Спайдърмен 2", информира Нина Благоева от "Александра филмс". През цялата продукция екипът е използвал стъклени бутилки в стремежа си да намали количеството отпадъци. Всички други отпадни материали са били рециклирани, като по този начин е предотвратено изхвърлянето на 755 тона боклук, а цял резервоар за отпадъци от 595 куб. м е останал празен. Биоразградимите отпадъци са събирани разделно и са превърнати в органична тор, за цялата продукция са употребявани енергоспестяващи крушки, биогорива и сертифицирана дървесина, а автомобилите, използвани в каскадите, са били възстановени или дадени за рециклиране.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK