"Зелените" атакуват в съда решението на кабинета за Карадере

"Зелените" атакуват в съда решението на кабинета за Карадере

© Радослав СаровЗелените" атакуват във Върховния административен съд решението на Министерски съвет да предостави сертификат за приоритетен инвестиционен проект на офшорната компания "Мадара юръп" АД за сторителство в местността Карадере. Партята е внесла жалбата си в съда тази сряда (2 април), се казва в съобщение до медиите.


Един от мотивите на природозащитниците е, че държавата дава привилегии на инвеститор, който не отговаря на законовите критерии за това. Самата същност на инвестиционния проект противоречи на целите на двете защитени зони в мрежата на Натура 2000, поясни представител на организацията за "Дневник". Очаква се и още природозащитни организации да застанат зад жалбата пред ВАС.


"Дружеството е собственик на земя до плажа "Карадере" и смята да го застрои, като по този начин има реална опасност да бъдат унищожени дюните в района, както и да се съсипе природата в едно от последните останали девствени кътчета по българското Черноморие," алармират от ПП "Зелените".
Партията кани журналисти и заинтересовани от казуса на брифинг по темата в четвъртък (3 април) на площад "Независимост" от 14 часа. Половин час по-късно ще заседава парламентарната Комисия по регионална политика, която ще продължи да разглежда промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие.


Представители на Зелените ще участват и в заседанието на Комисията и ще защитават предложените от тях промени, които според природозащитниците могат да решат казуса с Карадере, както и всички бъдещи казуси, свързани с опазването на природа по крайбрежието в съответствие с обществения интерес. Предложенията им предвиждат да се спре всяко ново строителство в двукилометровата ивица на зоните А и Б на пясъчната ивица, които попадат в териториите по НАТУРА 2000 за опазване на защитени природни местообитания и видове. В тези двукилометрови територии от НАТУРА почти няма застроени места, посочват от партията


Част от предложенията на Зелените за промени бяха разгледани на заседанието на Комисията по регионална политика и местно самоуправление преди две седмици и бяха отхвърлени чрез гласуване "въздържал се" от всички политически сили, припомнят в съобщението си "Зелените" като уточняват, че друга част от текстовете ще бъдат разгледани на утрешното заседание на комисията. Въпреки че бяха отхвърлени в комисия, предложенията ще бъдат гледани и в пленарна зала, където могат да бъдат приети при наличие на добра воля от страна на политическите сили в парламента, подчертават от организацията.


Вносители на предложението – освен партия "Зелените", са и коалиция от природозащитни организации "За да остане природа в България", Българска туристическа камара и Българска асоциация за алтернативен туризъм.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK