Впрегни този балон на работа – плаваща въздушна турбина произвежда електричествоПлаваща въздушна турбина, която се издига над облаците, за да захранва с енергия домовете ни, а паралелно служи като разпръсквател на интернет или антена на мобилни оператори – така може да изглежда едно по-зелено бъдеще. 


Идеята е на ветроенергийната компанията, създадена през 2010 година от Масачузетския технологичен институт (MIT), Altaeros Energies. В експеримент в Аляска те ще се опитат да издигнат надуваемата вятърна турбина на височина над 304 метра. 


Компанията е създала вятърен електрогенератор, който функционира без носещ стълб -  Buoyant Airborne Turbine, или галено the BAT. Целта им е да пуснат първата височинна въздушна турбина с комерсиална цел, която изпраща произведеното електричество до земята по силови кабели. 

Самите турбини представляват надуваеми балони с хелий, които издигат високо над земята леки перки. Към тях могат да се прикрепят допълнителни устройства, антени например. 


"Защо с балон ли? Защото ветровете на такава височина са пет до осем пъти по-силни от тези близо до земята. Така се произвежда поне двойно повече енергия, отколкото от обикновените ветроагрегати – просто има много повече вятър", обяснява изпълнителният директор на компанията Бен Глас.


Впрегни този балон на работа – плаваща въздушна турбина произвежда електричество

© Altaeros Energies


Тъй като не са трайно прикрепени към земята, турбините могат бързо и лесно да достигат до отдалечени райони, включително терени, пострадали от природни бедствия, и да доставят там електричество и интернет, обяснява Глас.


Впрегни този балон на работа – плаваща въздушна турбина произвежда електричество

© Altaeros Energies


От десетилетия изграждането на вятърни електрогенератори е изисквало кранове и огромни стълбове, които да ти издигнат на няколко десетки метра над земята. А и там ветровете понякога са накъсани и твърде бавни - така от компанията описват мотивите си да мислят в посока нагоре.   


А и това, че надуваемата плаваща турбина действа без мачта, може да освободи терени, заети от ветропаркове, и да намали последиците за околната среда, смятат в компанията. 

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1034 Весело

  А не, искаме си Белене. Това е ... вятърничава работа!

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Практично решение, но дали някой по-засилен вятър, не отнесе научната мисъл?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 778 Неутрално

  идеята е хитра, въпроса е колко мощен генератор можеш да издигнеш с балон. и едно такова трябва да се сваля при първи наличия за буря....

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 4. 4 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 470 Неутрално
 5. 5 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Поредната глупост....,по същата логика аз ще си направя перка с гащи ,като Карлсон......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Идеята е добра. Най-вече за места с по-постоянни ветрове.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Поредната вятърничава идея.

 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  [quote#3:"beatles"]въпроса е колко мощен генератор можеш да издигнеш с балон[/quote]
  Въпросът ти ме накара да се замисля дали е възможно генераторът да не на семята, а свързващото въже да е еластично? Едно време имаше такива дървени или хартиени модели на самолети, задвиждвани с ластик.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1296 Весело

  Няма ли поне два-три ДС посредника от балона до поребителя, не е за България.
  Шумкаря семейство трябва да храни, еййй, какви еко-енергии, какви чудеса...Да идва Ваня с АЕЦ-а и бум, с един куршум 7 млн заека,а шуми на ривиерата.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  [quote#8:"Храбър"]дали е възможно генераторът да не на семята[/quote]
  Боже какво съм написал!
  "дали е възможно генераторът да е на земята"

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Оригинално, дума да няма

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 12. 12 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Хубава новина

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 13. 13 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#10:"Храбър"]"дали е възможно генераторът да е на земята" [/quote]
  Отнема пространство, ще пречи на дивите животни, птици, нека си виси горе

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 14. 14 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 778 Любопитно

  [quote#8:"Храбър"]Въпросът ти ме накара да се замисля дали е възможно генераторът да не на семята, а свързващото въже да е еластично? [/quote]
  мииииииии...доколкото разбирам от ток ( а то не е много де)-не може. ток се правеше, поне навремето, от два компонента...турбина и свързан към нея генаратор. нещо, в случая вятър, върти турбината , а тя-най-грубо казано един магнит в едни намотки (друг магнит ако щеш). и така се генерира потенциална разлика, сиреч ток.
  как смяташ да предадеш въртенето, дето се генерира горе ( щото без турбина горе нема да минеш) чак до долу, без някакви гигантски загуби или твърди контрукции ?

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 15. 15 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#9:"СДС"]Няма ли поне два-три ДС посредника от балона до поребителя, не е за България.
  [/quote]
  изправят им се косите като си помислят ,за енергиина независимост и ли ефективност за обикновените хора , затуи и не върви реформата в енергетиката ..

 16. 16 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#5] от "sto67nes":

  Ми направи си

 17. 17 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  "Защото ветровете на такава височина са пет до осем пъти по-силни от тези близо до земята. "

  Този явно само по земята е ходил за да каже такова нещо..

 18. 18 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#17] от "herbaltea":

  Твърдението е напълно вярно. Не само че са по силни, но и по постоянни като сила и посока. Няма нужда да е на морския бряг и да се разчита на бриза, или в пранините.

  chavo64
 19. 19 Профил на oldie
  oldie
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Според мен в съвсем близко бъдеще ВЕИ ще станат основен производител на електричество, с единствено условие - откриването на мащабируеми системи за съхранение на енергия, които да направят досегашната ни енергетика излишна.
  Това е единственият ни път като цивилизация - иначе просто ще изчезнем (дали от ядрена катастрофа като във Фукушима, дали от свръхзамърсяване от въглищните централи и останалите изкопаеми горива, дали от някой ядрено-въоръжен сатрап като Путин...).

  Но тези хитреци от статията и видеото са едни от многото, за съжаление, остапбендеровци, които яхат вълната на настроенията и с определена доза лобизъм и галям наглитет обират парите от разни държавно-спонсорирани кампании за развитие на нова енергетика, независима от петрол и въглища.

  Балончето е от 2010 г, че и от преди това, и нищо не се е променило нито в дизайна, нито дори в клипа им (преди 5 години пак бяха в офанзива). Просто явно са в нов етап на фондонабиране (разбирай - търсене на поредната американска държавна агенция, която да се прилъже да им даде пари да живуркат на гърба на бюджета) и са пуснали въдицата.

  Въпроси-сламки за който разбира:
  - С този голям балон и тази мижава перчица колко смятате, че е съотношението вложение - резултат (за коефициент на ефективност говорим)? И колко хиляди такива перчици ще са необходими за производството на 1 Гвтч за една година?
  - Хелият в балона колко ли ще се задържи вътре, преди да се просмуче (както прави хелият винаги) през материала на балона и отлети в атмосферата, а оттам - в Космоса? И колко често ще трябва да се зарежда с хелий, който напоследък става все по-дефицитен, и следователно все по-скъп?

 20. 20 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#14] от "beatles":
  И сега е така още, със силов кабел се предава ток, а не въртене, та има си и генератор вътре. Ама идеята е доста стара, както и тая за слънчевата турбина и все нещо не може да се реализира. Слънчеви турбини, впрочем, се правят, токът им е тройно по-скъп от тоя на фотоволтаиците, та сигурно тука е още по-безсмислена финансово идеята. Иначе, технически е реализуемо, очевидно е.

 21. 21 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Нещо като "Космически асансьор" - идеята е проста, разбираема и стара.
  ... Проблемът е в детайлите, технологиите ... и достатъчно наука за да премислиш нещата предварително ...
  ... То, затова и МИТ се е заел с тази работа, а не Пернишкия университет

  [quote#10:"Храбър"]дали е възможно генераторът да е на земята[/quote]

  На теория - може. Иначе казано, вместо да пренасяш електричеството до Земята, да "пренасяш" въртеливото движение от перките. ... Не съм силен в механиката, но ми звучи в пъти по-неефективно.

 22. 22 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#18] от "chavo64":

  Твърдението е почти невярно. Може и да има някое изключение но то едва ли би било в населено място.
  Ако беше вярно то при 2м/с приземен вятър би трябвало на 300м по-високо скоростта му да е 10м/с.
  Ти знаеш ли колко са 10м/с? Мога да ти кажа че са доста и никъде не съм виждал такъв градиент на вятъра, дори и в планината.

 23. 23 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#22] от "herbaltea":

  В планината също има ефект на повърхността ( граунд ефект) имам представа и М/сек и възли, това ми е работата вече 30 години. Много често се случва на 500-1000 фита да има вятър 15-30 възла, а под 100-150 фита да падне под 10 възла. Вече не работя с М/сек, та си намери в нета таблицата ако те интересува.

  chavo64
 24. 24 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 624 Весело

  забравили са да сложат и фотоволтаици по леките перки и гръмоотвод или гръмопровод

 25. 25 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 785 Неутрално

  При мощност около 2 MW теглото само на генератора е около 7 тона. Ако не се лъжа гондолата с цялото оборудване отиваше към 30 тона. Какъв ли балон ще трябва за да се вдигне това чудо ?

 26. 26 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Турбините за които имам информация (Vestas и Nordex) работя до 20 m/s, имаше модел който спира при 24. Така че 10 m/s може да изглеждат много, но не са нещо особено. Турбините 2-3 MW всъщност точно при около 10 m/s достигат номиналната си мощност и нагоре до 20 кривата на мощността им е практически плоска.
  И не случайно ги вдигат на максимално високи кули - наистина има разлика в скоростта на вятъра във височина. Типична 2,5 MW машина е на около 90-105 m кула.

 27. 27 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#9] от "СДС":

  ++++++++++++++++++++++++++++++
  очи в очи

  www.soundcloud.com/x2805
 28. 28 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 860 Неутрално

  идеята е страхотна. това може да е бъдещето на енергетиката. на тази височина скоростта на вятъра е много голяма и варира относително в малки граници. дано успеят да развият технологията.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 29. 29 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#25] от "nigel":

  Само произведен в Позитания балон!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 30. 30 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#23] от "chavo64":

  Пич, аре да не ми се правиш на интересен с разни възли и фОтове

  1 фУт (foot) = ~31cm
  1 възел (knot) = ~0.50 м/с

  Това за което говориш е склоновият ефект (граунд ефекта), който пак не произвежда 5 пъти по-силен вятър за 300м денивелация.

  Не те знам какво работиш но знанията са ти като от учебник от 64-та.
  Летя с парапланер, делта, катеря постоянно баирите и продължавам да твърдя, че за 300м денивелация не може вятъра ти да се ускори 5 до 8(!) пъти.
  Знам го просто защото имам четирицифрено число летателни часове.

 31. 31 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1967 Любопитно

  Kaк ли смятат да преодолеят “лосовия фактор” с гугутки и пр. на не толкова големи височини?!

  I Want To Believe
 32. 32 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 579 Любопитно

  До коментар [#10] от "Храбър":

  Как ще се предава въртящия момент от турбината до земята? Изглежда невъзможно. Освен това мисля, че загубите по кабелите ще са доста големи, но пък енергията предполагам, че ще е доста евтина. Няма да има нужда да теглят от мрежата ток, за да тръгнат турбините след като силата на вятъра е по-голяма и конструкциите би трябвало да са в пъти по-евтини спрямо изливането на 100-200 тона желязобетон за текущите турбини.

  Драконови закони ще оправят държавата!
 33. 33 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 367 Неутрално

  А тези знаят ли, че хелият на Земята е ограничен, и като свърши, повече няма и няма откъде да има! Ще свърши до 20 години.

 34. 34 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Интересна идея. Страхотно хвърчило за възрастни .

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 35. 35 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Зелената" енергия нали беше "лоша" - какво стана?

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 36. 36 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  Сладури са тия юнаци. Със сигурност ще съберат поне милион долара от зелени откачалки с тва хвърчило само заради идеята без грам сметки.
  Готини са.

 37. 37 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Интересно че на сайта на въпросната компания няма нито една цифра, само рекламни раздувки.
  За съжаление единственото място където намерих някаква информация се оказа статията в Wikipedia (не е най-достоверният източник, но е по-добре от нищо): http://en.wikipedia.org/wiki/Airborne_wind_turbine
  --------
  Boston-based Altaeros Energies uses a helium-filled balloon shroud to lift a wind turbine into the air, transferring the resultant power down to a base station through the same cables used to control the shroud. A 35-foot prototype using a standard Skystream 2.5kW 3.7m wind turbine was flown and tested in 2012.[21] In fall 2013, Altaeros was at work on its first commercial-scale demonstration in Alaska.[22]
  ---------
  Прототипът е 2.5kW - колкото за два климатика. Ако над всяка къща стърчи по едно такова слънчев лъч няма да стигне до земята
  Колкото и по-силни да са ветровете на 300 m над земята, съмнявам се това хвърчило да може да изкара над 100 kW. Мощността на машината зависи от диаметъра на перката. На 100 m от земята при диаметър 100 m се генерират 2-3 MW, зависи от скоростта на вятъра. И както писах по-горе - оборудването стига до 30 тона.
  Да не говорим че съоръжения на височина 300 - 600 m вече представляват проблем и за въздушното движение.
  Изобщо засега това ми изглежда по-скоро голяма реклама за интересна технология с ограничено приложение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK