Тома Белев: Бавенето при картирането на Черноморието позволява казуси като Карадере

Тома Белев: Бавенето при картирането на Черноморието позволява казуси като Карадере

© Спас СпасовОбщините масово не одобряват картите на дюните и могат да спрат процеса по изготвяне на специализираните карти на черноморското крайбрежие. За това са се оплакали от Агенцията по геодезия, картография и кадастър пред парламентарната комисия по регионално развитие, съобщава БНР.


Според природозащитниците този отпор от страна на общините не би трябвало да е пречка за картирането на Черноморието и едва ли може да доведе до неправилно отразяване на реалностите в картите. Забавянето с цели шест години прилагането на закона е всъщност реалния проблем за опазването на околната среда, който позволява да се случват казуси като този с Карадере. Това изтъкна Тома Белев от "Зелени Балкани" пред БНР като акцентира на това, че в конкретния случай – действащият териториално устройствен план на община Бяла не предвижда да се застроява Карадере и според закона там не може да се строи.


Специализираните карти на морския бряг трябва да определят къде се простират точно дюните, къде са плажовете и къде всъщност е позволено да се строи и крайният срок да се приемат, според заявките на министерството на инвестиционното проектиране, под чиято шапка е отговорната агенция, е 15-и септември тази година.
"Позицията на общините да не подписват кадастралните карти не може да спре реално изпълнението на закона," смята  с мотива, че отразяването на лагуните, плажовете, дюните в специализираните кадастрални карти е задължение по закон, съществуващ от 2008 г.


Белев допуска, че вероятно ще има желание за максимално забавяне на процедурата, за да няма ограничения за застрояване на Черноморското крайбрежие възможно по-дълго. В тази връзка той изрази съжаление, че няма система за контрол защо не се спазват сроковете.


По думите му общините се превърнаха в активен застъпник на идеите за застрояване, водени от интереса на съответните административни структури, защото "повече възможности за строителство означават и повече възможности за приходи, а и за корупция.


Белев обясни, че природозащитните организации следят как се върши процесът и участват в екологичната му част. Реално срокът, в който трябва да са готови кадастралните карти, е изтекъл, тъй като законът е много ясен – една година от предоставяне на информация на Министерството на околната среда и водите и шест месеца след това Агенцията по кадастър трябва вече да ги е нанесла в съответните кадастрални карти. МОСВ приключи проектът си през март миналата година. До май месец тази година изтича срокът, който е определил законът за отразяване на тези данни – къде има дюни, в кадастралните карти.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK