Какво значи да живеем "Заедно" дискутират лектори и публика на следващия форум "Горичка"

Маги Малеева

© Фелия Барух, Горичка

Маги МалееваЗаедно" е темата на първия от втората поредица форуми на "Горичка", които инициативата за популяризиране на устойчиво развитие ще организира до края на тази година. Той е плануван за 27 април (неделя) и ще е отново в залата на Модерен театър.


"Всички предходни теми на форумите ни – "Родителство", "Дом", "Храна", "Промяна", са идвали в подходящото за тях време и не бяха избрани случайно. И със "Заедно" се случи така: усетихме, че духът на времето ни е такъв в последната една година, че имаме нужда да помислим и дискутираме какво означава да живеем заедно и да се свързваме и защо има ситуации, в които различията ни са невъзможни за преодоляване",  разказа Магдалена Малеева, един от създателите на инициативата за устойчиви практики. Новият сезон от активности "Горичка" отпразнува в клуб "Микстейп 5" този вторник (8 април) в компанията на музикантите Kottarashky & The Rain Dogs.


Специално за форум "Заедно" пристига известният норвежки криминолог и социолог Нилс Кристи, който ще е и един от лекторите на събитието. Неговата тема е "Доброто общество е спорещото общество".
Какво значи да живеем "Заедно" дискутират лектори и публика на следващия форум "Горичка"

© Фелия Барух, Горичка


В списъка с лектори са и архитектът Пламен Братков, активистът Яна Тавание, хижарят Венци Златарев, алпинистът Иван Кожухаров, режисьорът Мартин Киселов. Екипът на събитието обещава и различни преживявания извън сцената: храна от четири различни държави, изложби, книжарница с тематични заглавия, работилници и игри.


Наред с форумите екипът на "Горичка" се е заел да организира отново едноседмичен зелен филм фестивал, планира ново видеосъдържание и радиоподкаст, които вече ще са част от зелената платформа gorichka.bg. Събитията им ще се финансират по Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България - EEA Grants.


"Горичка филм фест" ще се случи за втори път в края на септември и ще продължи една седмица. Предишното издание беше през 2011 г. и покри десет от най-добрите нови документални филми, свързани с храна, енергия, устойчиво развитие, биоразнообразие. Тази година филмите отново са внимателно подбрани, с награди и номинации от световни фестивали. Различното тази година е, че на фестивала ще бъдат включени и филми за малките, на които родители и деца ще могат заедно да научават за света на природата.


Форум "Промяна" е плануван за ноември. Видеосъдържанието ще включва кратки аналитични коментари по конкретни теми като промените в климата и отговорен бизнес. Радиоподкаст ще се води от двамата модератори на форумите Маги Малеева и Манол Пейков, който е издател на "Жанет 45".


"Горичка" планира и голямо събитие по повод излизането на втората книга на Ивон Шуинар "Отговорният бизнес" на български език. Специално за премиерата ще дойде в България и най-старият служител на Патагония и съавтор на книгата Винсент Станли. Първата книга на Ивон Шуинар "Пусни народа ми да кара сърф" излезе в няколко тиража.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK