Доклад: Органичното земеделие спасява пчелите

Доклад: Органичното земеделие спасява пчелите

© ГрийнпийсОрганичното земеделие като единствено, но и напълно постижимо решение на сериозния проблем с масовото измиране на пчелите и други опрашители по света. Към този извод води серията от проучвания на проблема в кампанията за спасяване на пчелите и земеделието на международната природозащитна организация "Грийнпийс".


Последното от тези изследвания - "Plan Bee - Living without pesticides. Moving towards Ecological Farming", обединява съвременно научно познание за биоземеделието и практическо знание на фермери, учени и екопредприемачи от цяла Европа. И в този доклад се констатира, че органичното земеделие, в което не се използват пестициди и химикали, се прилага все повече на континента и за пореден път демонстрира значимостта на пчелите за глобалното осигуряване на храна. В същото време в земеделието продължават да се използват прекомерно синтетичните химически пестициди.


"Грийнпийс" илюстрира възможностите на екологичното земеделие чрез серия видеоистории, в които учени, фермери и представители на изследователски центрове и компании от десет различни европейски страни споделят опита си като подкрепят органичното земеделие и доказват, че биометодите в селското стопанство се практикуват успешно в цяла Европа.
"Европейските фермери и експерти са направили важни стъпки за спасяването на пчелите и земеделието. Като прилагат методи, които са добри и за пчелите, те осигуряват здравата ни храна за днес и утре, запазват чиста почвата, водата, подпомагат биоразнообразието. Не замърсяват околната среда с генно модифицирани организми или химикали. Тези хора са доказателството, че екологичното земеделие работи – и политиците трябва да се вслушат в тях", обясняват от организацията.


Природозащитниците припомнят, че измирането на пчелите в целия свят е симптом на индустриалното земеделие, която се базира на все по-голямо използване на химикали и енергия, монокултурни посеви и зависимост от няколко мултинационални агрокомпании. Това земеделие води до нарастващата устойчивост на плевели и вредители, намаляващата плодородност на почвите, замърсяване на водите, увеличаване на емисиите от CO2 и същевременно загуба на разнообразието и независимостта при производството на храна.


Трансформацията към екологично земеделие е наложителна – за да се спасят пчелите и за да имаме здрава храна на трапезата си.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Монсанто донт лайк дис.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Не мога да кажа какъв е проблема с измирането на пчелите .но мога да кажа като земеделец .препаратите с които в момента се третират растенията са много по малко видове от преди години .тогава не знам но не се оплакваха от измиране на пчели.

 3. 3 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Пчелите измират от точно определена и въведена сравнително наскоро група пестициди - никотиноиди.

  Много по-удачно би било да се разработят нови, неубиващи пчелите вещества, вместо да се скача в крайност.

  По простата причини, че био земеделието е в пъти по-неефективно, за него трябват в пъти повече земеделска земя = изсечени гори. Сами преценете кое е по-опасно.

  I had a dream, Joe
 4. 4 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Е, аз мога да направя още много такива научни открития - ако се спре ловът, ще се реши проблемът с масовото измиране на вълците, ако се спрат ВЕЦ-овете, ще се реши проблемът на некои риби, ако социалните помощи станат 10 000 лева, циганите ще живеят по-цивилизовано, а ако намалим малко слънцето, нема да има глобално затопляне.

 5. 5 Профил на Maslara
  Maslara
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#2] от "liion44":

  Преди време не се пръскаше и "тореше" в такова количество като в момента и се спазваха норми. В момента се пръска със самолети в забранен часови пояс и всички се правят на приятно разсеяни - докато проверяващите взимат по 340 лева заплата на месец няма как да спрат самолетите - те харчат толкова за гориво за 15 мин.

  Отделно "зелените" препарати не са толкова зелени. Има пручвания, че прехвалените фунгициди водят до смърт при пчелите.

 6. 6 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Нормално е - не мисля, че изследването на Грийнпис дава нова информация.
  Използването на химикали винаги е вредило на пчелите и винаги ще вреди. Био земеделие е възможно но на много малки места и стопанства. Да не си правим илюзии, че то ще доминира конвенционалното земеделие след години. Истината е, че просто арендаторите трябва да предупреждават, когато пръскат.
  От друга страна още не мога да разбера защо пчеларите водят пчелите си покрай такива големи масиви, където е ясно, че се пръска.
  Аз лично никога не бих ги завел там където ще бъдат тровени.

 7. 7 Профил на Maslara
  Maslara
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#6] от "smart":

  Пчелата изминава до 5-7 км полет, за да се отдели нектар трябва да лети поне километър. Няма как се ограничат и не могат да събират мед в бетона. По твоето предложение трябва всички пчели да са в планините и по-рядко населените райони около тях.
  Тогава остава въпроса как да се опрашат растенията? От вятъра няма как да стане.
  Проблем в България е, че растениевъдите се видяха в пари от субсидии и се чувстват безнаказани. Но като няма как да се опрашва слънчогледа ще бъде интересно. Имам познати който казват какаво толкова като пръскам с препарат час по-късно от разрешеното - има проблем, защото цветчето се е отворило и отровата попада на прашеца оттам в пчелата. Затова часовите пояси за април, май, юни месец са различни.

 8. 8 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ослик, суслик, паукан":

  --------------"По простата причини, че био земеделието е в пъти по-неефективно, за него трябват в пъти повече земеделска земя = изсечени гори. Сами преценете кое е по-опасно."_________________________

  Нещо не съм съгласен с Вас!
  Био земеделието е неефикасно там където няма пчели! От собствен опит знам, че ако пчели опрашват слънчоглед, добива нараства до 7-8 пъти! Разбира се, че и зависи от сорта и времето. При опрашване на люцерна, за семе, се стига до повишаване на добива до фантастичните 12-13 пъти!
  Истината е, че в нормалните държави се печели не от меда, а от опрашването на растенията! Там фермерите заплащат, определена такса, на кошер, за ден престой до масивите с цъфтящи растения! Освен това самите фермери стриктно следят, да не се тровят пчелите, защото втори път при тях пчелар няма да иде, да опрашва и загубите им ще бъдат много големи!

 9. 9 Профил на Ron
  Ron
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Земеделците не разбират добре вредите, които нанасят на пчеларите като използват безоледно пестициди и хербициди. Използването на подобни гадости не може да бъде оправдано с по-високи добиви (разбирайте печалби).
  На мой познат от 120 кошера му останаха 8 в рамките на месец след едно леко третиране в района на пчелната паша. И това се случва навсякъде по света. Скоро пчелите ще изчезнат като вид ако продължава това безумие.
  Гледах в Китай, имат вече въведени практики на изкуствено опрашване, защото нямат вече пчели. Разно сътрин един автобус стоварва една сюрия хора в овощната градина, всеки е снабден с малка четчица и започват като пчелички да ходят от цвят на цвят, опрашват!

 10. 10 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#9] от "анонимен":

  То това за Китай не е новост. На времето обявиха обикновеното врабче за вредител и ходиха масово да го ловят и изтребват! Нароиха се адски много гъсеници и пеперуди и всякакви други вредители, в следствие на това безумие! Стигна се до там, Китай да се моли и да прави внос на врабчета от други държави!
  Та те са страна с доста крайности, както в политиката, така и в земеделието и икономиката!

 11. 11 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Използването, или по точно злоупотребата с пестициди е много лошо без съмнение. Че това унищожава и пчели е безспорно.Но пчелите изчезват и по места, където не се пръска с пестициди. Поради това проблема е световен, а не локален. Това се дължи на вид акари, които унищожават личинките. Добрата новина е, че в последно време пчелите са започнали сами да се справят с вредителите. Може би положението не е толкова мрачно.

 12. 12 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 627 Неутрално
 13. 13 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#8] от "razlichen123":

  абсолютно вярно!

 14. 14 Профил на wishsaler
  wishsaler
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#4] от "usero":

  а като ликвидираме идиотите няма да има такива слабоумни постове като твоя

  Светльо в Парламента !!!
 15. 15 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#7] от "Maslara":

  Ами да - нека всички се качат в планините - когато реколтата спаднес 30-40%, тогава самозабравилите се растениевъди ще отидат в планината и ще говорят с пчеларите. Иначе само пчеларите го "ядат". Не виждам какъв е проблема.
  Друг е въпроса, че има пчелари, които са готови да им тровят пчелите и след това правят отводки и възстановяват загубите - въпросът е необходимо ли е това като може един разговор на маса да се направи и да се обясни. В крайна сметка ако пчелите не умират е win win за двете страни.

 16. 16 Профил на Ksharp
  Ksharp
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  Сигурно все още има хора, които не вярват в думите 'органично', 'зелено' и т.н.
  И после реват от рак, язви, инфаркти и го приписват на стреса...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK