Защо остров Гуам е едно от най-страховитите места на света

Поглед от хеликоптер към о-в Гуам

© Associated Press

Поглед от хеликоптер към о-в ГуамДобре дошли на остров Гуам! Намира се в западната част на Тихия океан и е владение на САЩ. Известен е с това, че там се намира една от най-големите и ключови военни бази на американската армия. Но това не е всичко. Гуам е наричан Тихия остров, защото през последните десетилетия там не пеят птици - птици изобщо няма. Това е една от причините да го наречем едно от най-зловещите места на земята... А има и още.


За екокризата на о. Гуам говори докторантът по география в Софийския университет и преподавател в Американския колеж Димитър Желев по време на четвъртото издание на Софийския фестивал на науката миналата седмица. Лекцията му предизвика многобройни възгласи, ахкания и охкания сред публиката, която след това оживено обсъди проблемите и опита да намери решения. Никоя от идеите не е лесна за реализиране, предвид мащабите на кризата, обясни от своя страна докторантът по география.    


Екосистема от Ада
Причината да няма птици на целия остров от над 540 кв. км. е това, че те са били унищожени от инвазивен вид змия, попаднала там случайно. Става въпрос за кафявата дървесна змия, която по принцип се среща в Североизточната част на Австралия, на островната държава Папуа Нова Гвинея и на Соломоновите острови. След като екокризата вече била факт, учените проследили как се е случило и разбрали, че една единствена змия, очевидно бременна, е била пренесена на Гуам преди около 60 години от американски военен кораб. Тя бързо се размножила и заселила на острова, където до този момент нямало никакви видове змии.


Местното население от около 160 хиляди човека не обърнали внимание на множащата се напаст, докато не станало късно. По родните места на дървесната змия, за сравнение, следят много внимателно и контролират популацията й, заради агресията й към останалите видове. С годините тя методично се разпространявала на територията на целия остров и изяждала всяко яйце по пътя си.   


Това е кафявата дървесна змия. Местните вече са свикнали да я улавят.

© Associated Press

Това е кафявата дървесна змия. Местните вече са свикнали да я улавят.


Сега на остров Гуам са останали само три от стотици видове птици - градски врабчета, които също ще изчезнат - въпрос на време. Междувременно броят на змиите нараснал до 1500 на един кв. км., което е наистина ад за местните хора. Единственото успокоение е, че змията не е отровна и няма пострадали хора. 


Заедно с това, понеже няма птици, които да поддържат баланса на насекомите, в Гуам вече има и свръхпопулация на паяци и насекоми. От 2007 г. има и нов, привнесен и инвазивен вид напаст - кокосовият бръмбар носорог, който се храни с вътрешността на палмовите дървета и ако остане необезпокояван, може да унищожи цялата джунгла. Впрочем тя е застрашена и от това, че няма кой да разнася семената на растения. Местните са измислили специални "капани" за семена, с които да поддържат флората. 


Така освен Тихия остров, Гуам вече е популярен и като Рая на паяците и змиите. Причината за всичко това е, че островът е затворена екосистема и няма как популацията на видовете да се разсее. 


Защо не им пуснат таралежи? 


По-възрастните сред публиката, чакаха с нетърпение момента за въпроси, за да попитат "Защо не пуснат таралежи?". Първият който успя, предизвика бурен смях. Препратката е към класиката на Доньо Донев "Умно село". Причината "защо не" също е показана във филмчето. Желев обясни, че много мозъци са впрегнати в разрешаването на екокризата в Гуам, но повечето логични решения са отхвърлени, защото поставят друг риск за екосистемата на острова. Така например, ако изкуствено се постави враг на змиите на острова, при изобилието от храна, което ще има, той много бързо ще заеме мястото им като основна напаст. Освен това засега категорично няма смисъл островът да се населва наново с птици, които да помогнат с паяците и кокосовия бръмбар, тъй като това ще е смъртна присъда за тях, докато не се отстранят змиите. 


Досега местните жители са опитали какво ли не - капани, отрова, електрически огради. Заради многочислеността на змиите обаче, капаните и отровата имат минимален ефект, а с електрическите огради се родил нов проблем - почти непрестанни къси съедидениня, защото змиите се оплитат в жиците докато умират от тока. 


Предвид, че вече няма птици, с които да се хранят, една от надеждите на местните била, че змиите ще се самоизядат. Те действително вече прибягват до канибализъм, но няма вариант да се изтребят взаимно до последно. Освен това, заради оскъдната храна са нападнали и останалите видове на острова като гризачи и по-малки бозайници, така че е възможно да унищожат целия останал живот, преди наистина да се заемат със себеподобните си. 


Екип от учени започнал да разработва вирус, който атакува само змии и спира работата на дробовете им. Засега обаче опитите са неуспешни, тъй като вирусът бързо мутира и започва да се насочва и към останалите живи същества. 


Ако това не ви стига...


Освен всичко друго, остров Гуам не веднъж е бил жертва на бедствия като тайфуни и земетресения от 7.5 по Рихтер. През 2002 г. тайфуни на два пъти удрят острова в рамките на няколко месеца, като разрушават хиляди домове и нанасят щети на още десетки хиляди. Няколко години по-рано, тайфунът "Пака" минава с 240 км. в час и оставя над 2000 семейства на улицата (...сред змиите).


Архив: Щетите от тайфуна "Пака", 1997 г.

© Associated Press

Архив: Щетите от тайфуна "Пака", 1997 г.


Нашествието от змии и насекоми заедно с опасността от внезапно бедствие съсипват през последните години основният бизнес на острова - туризма, защото го прави не особено атрактивна дестинация. Напук на всичко обаче населението на Гуам расте. Местните вероятно се надяват бъдещето да оправи грешката от миналото.   


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anni_geo
  anni_geo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Доста страховито място наистина, определено не бих го посетила.

 2. 2 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 576 Весело

  Авторката има ли преки впечатление от Гуам или просто пише преразказ по картинка? Американците пак виновни

  911,959,964,993
 3. 3 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Както почти винаги става - Homo sapiens пак е в конфликт с природата, смята че е прав и пак се мъчи да я надцака, въпреки ,че всеки негов опит досега е завършвал с оглушителен провал.

 4. 4 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 598 Неутрално

  ?Екип от учени започнал да разработва вирус, който атакува само змии и спира работата на дробовете им. Засега обаче опитите са неуспешни, тъй като вирусът бързо мутира и започва да се насочва и към останалите живи същества. "

  ....

 5. 5 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 912 Неутрално

  "Екип от учени започнал да разработва вирус, който атакува само змии и спира работата на дробовете им. Засега обаче опитите са неуспешни, тъй като вирусът бързо мутира и започва да се насочва и към останалите живи същества. "

  Е те такива екипи от учени ще затрият хомосапиенс от лицето на Земята. Дайте им само малко време.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 6. 6 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Тази ситуация е удобна на хората от базите там - не им трябват птици да смущават важните стратегически полети на двукраките. Освен това колкото по-малко туристи, толкова по-добре за тайните на войската.

 7. 7 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Екосистемите, както и климатът се подчиняват на закони, които "модерната" наука скоро няма да проумее, защото видимият свят не е единственото битие... дори не е основното.
  Проблемът на Гуам, няма да се реши с механични методи с просто изваждане/внасяне на видове. Мислете си каквото искате, но докато тази военна база е там, така ще е

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 8. 8 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Да си внесат таралежи.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 9. 9 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Не е за мен

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 10. 10 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Не, благодаря...отказвам да посетя островът и това лято...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 11. 11 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  До коментар [#4] от "blaf":

  Ти представяш ли си каква беля може да стане с тоя вирус? Ми ако мутира и се насочи към основния враг на змиите на тоя остров - човека..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 12. 12 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И все пак във филмчето на Д. Донев има грешка. Със сигурност таралежите нема да наброяват 1500 бр. на кв. км. както змиите... Лекторе, лекторе

 13. 13 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#12] от "calc":

  Освен това таралежите влизат ли наистина по къщите? Не съм имал близък досег с таралежи до ся, ама според мен ако трябва да избират между нашествие на змии и на таралежи, по-добре е таралежи

 14. 14 Профил на bad_religioner
  bad_religioner
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#0:"статията"]в Гуам вече има и свръхпопулация на паяци[/quote]
  Това ми напомня за "Паяжина" от Джон Уиндъм Не че ще е много весело, де, ако нещата се развият като в едноименното произведение!

  Как, начи, да борим змиите? С жаби Да, бе, сериозно - в Австралия привнесли (случайно) някаква рогата ли, нам-ква-там беше жаба, дето отравяла змиите, които я кльопат...
  А кокосовия бръмбар можем да го борим с някоя нарочно привнесена паразитна оса - като си наснесе осичките в ларвите му, ще види тоя твърдокрил нахал що е "Пришълци", ама не точно по Джеймс Камерън

 15. 15 Профил на scrapisimo
  scrapisimo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Мисля, че остров Гуам ще е като неделна разходка в парка в сравнение с остров Ilha de Queimada Grande до Бразилия, където на всеки кв. м. има между 1 и 5 отровни змии вайпъри. Хора, разбира се, няма.

  http://www.treehugger.com/endangered-species/nature-blows-my-mind-tiny-island-filled-thousands-deadly-snakes.html

 16. 16 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#13] от "blaf":

  Другарю ти сядал ли си на таралеж, тежко ти ако те налазят таралежите. Мъжкият таралеж даже имал един бодил повече от женският. Птичетата сигурно са умрели от страх от рева на самолетите. В Китай ги унищожаваха с удари потенекета, поради което сега там е пълно с опасните панди човекоядци.
  Военните са най опасни за всички живи същества, от тях ще измрат и змиите скоро. Това е експериментална технология на ЦРУ и ще я приложат спрямо непослушните. Ето при нас вече изчезват добрите видове а се размножават лошите.

 17. 17 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 426 Неутрално

  По същата причина вече няма популация на миди в Черно море. През 50те години се възродил океанският флот на БМФ - наши кораби траулери са ловували риба в океаните. Старите моряци казват, че един такъв бил на дрейф в Японско море и от там донесъл рапаните, които били полепнали по корпуса му. В течение на десетки години популацията от рапани унищожи почти напълно тази на черноморски миди.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 18. 18 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#2] от "993":

  Очевидно не, никъде не се и прави такова внушение. Защо, ти имаш ли?

 19. 19 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Твърдо няма да влезе в списъка ми с дестинации

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 20. 20 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Хайде пак политически изказвания. Военната база била виновна. Има много такива еко проблеми по света. Важно е да се учим от тях. И най важното да се учим как да ги оправяме а не да си мислим че Американските военни са виновни за всичко. Всеки кораб е можел да донесе тези змии. В Калифорния някакъв идиот пусна една доста гадна китайска риба в едно езеро. Нормално тя се гледа в аквариум и е малка и доста смешна. Но пусната в езеро става голяма и изяжда всички други риби. Това езеро вече вда пъти го затварят и изтравят всичко в него с отрова но тая риба пак се появява.
  На Източното крайбрежие 50% от прилепите са измрели само за няколко години заради вирус пренесен в пещерите от Европейски туристи. И още много, и не само в САЩ а и по цял свят. Но в Булгаристан отговора е ясен - Американската армия е виновна! Сигурен съм че и в България има проблеми от подобен характер но никой не се занимава с тях. Отговора обикновено е - Ванга така е предсказала. И точка. Не случайно този въпрос е повдигнат в Американския университет а не в Софийския. Дано някой се събуди и това тъмно кътче на света и се опита да направи нещо за екологията. Измират пчелите в България - интересно ми е кой се занимава с този проблем, колко пари са отделени ... има места в Китай където въобще няма пчели и селското стопанство е рухнало - хората с метлички на ръка опрашват дърветата. Там поне се знае от какво са загинали пчелите.

  California Über Alles
 21. 21 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Това не е единственото подобно място. Колкото и странно да звучи, такива адски територии са манна небесна за целите на медицината и по-конкретно фармацията. Видео на Вайс за острова на змиите в океана, близо до Сао Пауло:

  https://www.youtube.com/watch?v=lrtpMR458Y4

  Hang on tightly, let go lightly
 22. 22 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#6] от "liksen":

  Птици има навсякъде, не съм видял умишлено да се изтребват за удобството на военните....

 23. 23 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Атоли, острови и цели архипелази, предимно в Тихия океан изглеждат като научнофантастичен трилър за хората в цивилизования свят. Фактът, че населението се увеличава, все пак е утешителен и вярвам, че ще намерят начин (неволята) да преодолеят тази криза. Бих попитала г-н Желев дали змиите стават за храна или друго полезно приложение.
  В Европа нямаме подобни тревоги и пак застрашително намаляваме, това е интересният извод в случая.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 24. 24 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Пълен ташак..
  Не са решили просто да ги ликвидират!
  Я да обявят надница от $5 за всеки 10 хванати змии - гарантирам, че за 2 месеца жива гадинка няма да остане!
  Но някой явно предпочита да си прави експерименти....

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 25. 25 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Да им пратим Маяма нолова?

 26. 26 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Четох някъде, че парацетамол, поставен, примерно в умряла мишка, убива змиите много ефикасно...

 27. 27 Профил на brumcho
  brumcho
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Той парацетамол в месо убива много ефективно и улична котка, но чак такъв гадняр не бих станал!

 28. 28 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  [quote#20:"Pontif"]Там поне се знае от какво са загинали пчелите. [/quote]
  От какво?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 29. 29 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#18] от "Вишински": Каква е добавената стойност, след като мога да си го прочета от източника. Освен това се хвърлят някакви обвинения, които е спорно да се коментират, ако авторката не ги има от първа ръка, т.е. говорила е с местните... Както и да е.

  911,959,964,993
 30. 30 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 426 Неутрално

  След като ядат яйца, да им оставят отровни яйца
  Или да внесат 100 роми и да им плащат по 10 лева за змия Една няма да остане, обаче и там стои въпросът, след като избият змиите...

 31. 31 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#22:"Sinergy"]не съм видял умишлено да се изтребват[/quote]
  Аз не съм казал умишлено, но пък тази ситуация е по-удобна вече. Това, че някой не е видял, не значи, че военните не са способни умишлено да избиват дори хора в името на своето удобство.

 32. 32 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Проблема със змиите може да бъде разрешен като проблема с хората на Великденските острови- Рапа Нуи и Пасха.
  Историите са напълно идентични.На Великденските островии е нямало хора после те идват(от някъде) започват да правят поразии и нарушават еко-баланса,изсичат дървета,остават без храна, започва канибализъм ,епидемии и т.н....и се сига до логичният хепи енд -пълното обезлюдяване на островите.
  Природата побеждава.Та така ще е и със змиите....до 20-30 години една от еко системите няма да я има.

 33. 33 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Изглежда не особено приятно. Не ми се ходи там.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 34. 34 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 479 Любопитно

  А дали месото на змията става за ядене? Защото ако става, предполагам че могат да си внесат виетнамци...

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 35. 35 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Типичен пример за сериозно отклонение при империалистите които считат тарлежите за по голяма и вредоносна напаст от змиите Просто невероятно

 36. 36 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1447 Весело

  До коментар [#34] от "Terry bear (Интернет Лумпен в Катарзис)":
  По принцип змиите си стават за ядене. Ако е много жилаво месото и/или има дъх, просто трябва повечко марината. (Ако добре се панира, може и в КФС или МкД да се пласира)

  Никола Йорданов
 37. 37 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Филмът на Доньо, направо е пророчески по въпроса.
  За съжаление в Гуам могат да го гледат пост фактум...

  I Want To Believe
 38. 38 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#5] от "Bullet":

  Точно защото вируса мутира, той няма да успее да затрие човечеството. Но пък може да избие доста хора.

 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  Интересна история, която признавам си не знаех досега... Интересно ми е, как жителите на остров Нова Гвинея от където идва тази змия се справят с нея!? На Гвинея има огромно разнообразие от птици, въпреки тези змии, които са опустошили Гуам... просто гуамците трябва да се поучат от гвинейците в техните методи за борба с тези гадини.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Специално американците, дето правят бизнес от всичко, имат опит със змиите. Например в пустинята на Калифорния върви доходна далавера със змийски кожи и отрова, добивани от калифорнийската гърмяща змия. Нищо чудно и да ги ядат, някои змии имат вкусно месо. Гледах филм за баба Джеси, която притежава голям парцел от пустинята, където има само жега ,камъни и големи кротали. Наследство от прадядо и, който го е купил от индианците за кариера. Та със специално разрешение на бабето в пустинята навлизат ловци на змии, пъхат ги по няколко в чували и после ги теглят на кантар. Ако отговаря на стандарта, 20 долара на парче. Баба Джеси получава процент. Бизнесът се регулира, за да може видът да се възпроизвежда. Тогава уловът е ограничен. Най-големият майтап беше, когато откриха гнезно под една барака. Докараха кран, дигнаха постройката и изловиха плячката.

 41. 41 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Аз чакам да измислят вирус, който унищожава хлебарките. Но само тях.

 42. 42 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 576 Любопитно

  Ето я истинската новина в статията:

  "Екип от учени започнал да разработва вирус, който атакува само змии и спира работата на дробовете им. Засега обаче опитите са неуспешни, тъй като вирусът бързо мутира и започва да се насочва и към останалите живи същества."

  .........

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 43. 43 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 576 Любопитно

  Ако местните още не са се научили да готвят и ядат змиите, да започнат да ги готвят за храна на кучета и котки.

  Да основат завод за кучешка/котешка храна която да изнасят в Австралия, Япония, САЩ и Китай... потекат ли парите, змиите бързо ще изчезнат.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 44. 44 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Напоследък и в Бъэлгария се наблюдава свръхпопулация на змийската гад...

 45. 45 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 374 Неутрално

  И все пак таралежи е по-добре.

 46. 46 Профил на Stefan Dimitrov
  Stefan Dimitrov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#17] от "Анализатор":

  Счита се че е доста по рано, 1850-те, и то от руски кораб от новоросийск или новосибирск...

 47. 47 Профил на pisymtse
  pisymtse
  Рейтинг: 220 Неутрално

  аз пък бях там миналия месец на път за Палау и беше страхотно, почти като на Хаваите

 48. 48 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 434 Неутрално

  трудно ще ги ядат змиите - хващане, дране и тн ще направи месото по-скъпо отколкото внос на телешко/свинско от континентални сащ или китай/югоизточна азия. не разбрах за таралежите - защо не докарат таралежи. и най-смисления съвет, който прочетох горе - да видят с какво борят змиите в папуа нова гвиненя и да вземат опит. макар че тъпо малко - световната свръхсила да взима опит от една от изостанала страна - друго си е хай-тека с вируси...

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 49. 49 Профил на largan
  largan
  Рейтинг: 5 Весело

  Хахаха, е не не мога!!!

  Тази статия е пълна измислица... Сестра ми живее вече 14 г. на съседен остров на този, част от северните мариански острови, и е ходила там милион пъти. На всичко отгоре е в хотелския бранш и има много добър поглед върху туризма там... Позволявам си да копирам коментара който тя написа на стената на Дневник във връзка с тази статия!
  ------------------
  Пиша по повод вашата статия за о. Гуам. Не знам дали докторантът по география в Софийския университет и преподавател в Американския колеж Димитър Желев си няма друга работа да съчинява научна фантастика, основана на реални факти, или репортерката е решила да направи подадения от докторантът материал по-скандален и да го напише в стил "Апокалипсис сега", но като цяло информацията за Гуам в много отношения е недостоверна, а заключението е обратно противоположно: туризмът на Гуам преживява необикновен растеж и няколко години подред са рекордни. Защо ли ще летят на Гуам 1 милион туристи годишно от Япония, Южна Корея, Руссия, Китай и други страни, като е толкова страховито? Да ни бяха питали първо българите, които живеят от много години тук, на тия страховити тропически острови, как оцеляваме сред змии и паяци
  ------------------
  Изводът... не вярвайте на всичко което се пише... особено в българските медии

 50. 50 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Не е нужно да са таралежи - може мангусти, може птици-секретари, може и други змии. Може и ... котки. Обикновените маци са толкова зли и методични ловци, че малко други инвазивни видове са направили повече бели на биоразнообразието от тях. И да - обичат да си играят на котка и мишка със змиите и нямат атавистичния страх на приматите от змии.

 51. 51 Профил на svetlio760
  svetlio760
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както змиите така и таралежите си имат естествени врагове- да привнесат цялата хранителна верига ве, кво толкоз!!! Известно е също, че животното на върха на веригата се размножава според хранителните ресурси! Защо лъвовете в Африка не изядат всичко живо?!

 52. 52 Профил на svetlio760
  svetlio760
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А в България нямаме подобни проблеми, защото там българите бихме изяли змиите и така бихме възстановили баланса, така както в Испания язовирите са пълни с риби, а тук всичко се излавя! ))

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK