WWF: Повече място за реките, повече сигурност за хората

WWF: Повече място за реките, повече сигурност за хората

© Красимир ЮскеселиевБедствените наводнения в Сърбия и Босна не са изолирано явление. Нивото в долната част на българския участък на река Дунав ще продължи да се покачва до края на тази седмица и очакванията са около четвъртък и петък ситуацията да се усложни заради сведения, че от хидровъзела "Железни врата" в западната ни съседка ще бъдат изпуснати по-големи водни количества. Пролетните дъждове у нас също създават сериозни проблеми и наводнения през последните седмици.


Бедствената ситуация показва и колко слабо сме приспособени да се справяме с екстремните прояви на времето. За това напомнят от международната природозащитна организация "WWF - България", които обясняват експертно и подробно за кризисните ситуации, които в този момент могат да създадат изкуствено стеснените реки у нас, както и инфраструктурата около тях, която е концептуално остаряла и опасна.


Експертите напомнят, че ежегодните наводнения всяка пролет в различни части на страната невинаги се дължи на десетките литри дъжд, паднали за денонощие. Старата, но за съжаление и новата инфраструктура, изградена около реките, следва отхвърлени концепции, предупреждават от организацията и посочва като причина това, че стесняването на речните корита заради продължаващото строителство в крайречните райони затлачва реките и около тези тесни участъци те преливат.
Променена от човека река

© сдружение "Балкани"

Променена от човека река


От друга страна, възприетата стратегия за изправяне и канализиране на реките унищожава крайречната растителност и вместо да отвежда водата бързо, пренася проблемите по-надолу по течението. Недостатъчното място за разливане и функциониране на естествените речни системи е пагубно за природата и вреди на хората, е мнението на природозащитниците.


Повечето диги и част от мостове у нас са построени прекалено близо до реките. Така вместо да предпазват от наводнение, те предизвикват повишаване на водните нива и създават предпоставки за бедствия. Изграждането на диги и стени около реките продължава да е предпочитан метод за предпазване от наводнения, посочват от WWF и припомнят емблематичния пример от миналата година, когато беше направен опит да се построи стена около река Луда Камчия. Той беше спрян благодарение на протестите на местното население и мнението на експертите, че проектът е по-опасен отколкото полезен.


Погрешно се внушава на обществото, че почистването на деретата и коритата означава изсичане на дървета. Всъщност боклуците и ниските храсти, които израстват на мястото на отсечените крайречни гори, могат да бъдат далеч по-опасни.


Естествена река

© сдружение "Балкани"

Естествена река


Начинът за предпазване от бедствени наводнения е даден от природата. Това са


естествените крайречни гори и влажни зони.


Принципът "повече място за реките - повече сигурност за хората" се прилага широко в много страни от Европейския съюз. WWF е част от проект за възстановяване на река Русенски Лом, където нагледно е демонстриран този принцип. Високите води се разливат в крайречните зони, после се връщат в реката, без да оставят наводнени земи. Освен че предпазват от наводнения, крайречните зони създават условия за размножаване на риби, влаголюбиви видове и хранене на черни щъркели. Биоразнообразието в тези зони е огромно.


WWF приветства всички мерки и ангажименти за възстановяване на влажните зони, меандрите, заблатените места и крайречните гори, които не само ще предпазят хората от наводнения, но и ще защитят много животински видове.


Случилото се през изминалата седмица у нас, както и бедствието в западните ни съседки са повод обществото да вземе активно участие и да следи този важен процес, призовават от международната природозащитна организация.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ...И ПО-МАЛКО ЗЕЛЕНИ ТАЛИБАНИ

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Когато не се съобразяваш с Природата и тя не се съобразява с теб.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  Зоните около реките и залесяването на свлачищата са много важни.Безразборното изсичане е голям проблем.

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Място за реките а 9 млрд жители на планетата къде да живеят.
  Пълно е с левичари, които твърдят, че планетата може да изхранва все повече и повече хора.

  подпис
 5. 5 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Тоест пак хората сме си го направили. То е достатъчно само да се погледне снимката към темата. Що за идиот трябва да си, за да забиеш пътен знак върху живо дърво?

 6. 6 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2026 Весело

  Някой някога е забравил "на дните", и днес имаме ядове с " на реките".
  ...
  Ще дойдат години
  и ний ще ги стегнем тогава,
  на дните водите
  ще впрегнем в бетонен ръкав.
  Не ще ги изпуснем, нали?
  Ще ги впримчиме здраво.
  Ще им кажем:
  "Така ще вървите!"
  И те ще тръгнат — така!
  ...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 7. 7 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Те хората отдавна говорят за тези проблеми. За изсичането на крайречните гори, изправяне на коритото, и всякакви безумни корекции, а в същото време всеки си изхвърля боклука в реката и никой не чисти. Управниците си предпочитат социализЪма. Както и архитект Диков, който строи големи пътища в София за сметка на зелените площи и бори по този начин трафика. А колкото повече големи пътища има за автомобилите, толкова по-голям трафик има. Ама нали си е купил дипломата за архитект, защо да очакваме, че може да мисли?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK