"Зелените" сезират върховната прокуратура за заграбени 700 дка по Южното Черноморие

"Зелените" сезират върховната прокуратура за заграбени 700 дка по Южното Черноморие

© Юлия ЛазароваЗелените" ще сезират Върховната касационна прокуратура този петък (23 май) или най-късно в понеделник (26 май) заради заграбени незаконно 700 декара по Южното Черноморие, предимно в територията на на територията на природен парк "Странджа". Това каза съпредседателят им Борислав Сандов пред "Дневник", след като той и други представители на партията дадоха подробности по случая на пресконференция в четвъртък. От екокоалицията "За да остане природа в България" ще застанат зад искането на "Зелените" за ново разследване на случая, каза адвокат Александър Дунчев от WWF за "Дневник".


В същото време природозащитниците алармираха и за поголовна сеч отново в парк Странджа, за която партията ще подаде сигнал към всички отговорни органи.


Заграбените земи, които се намират в защитени територии по крайбрежните зони на Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово са били иззети преди повече от седем години чрез фалшифициране на документи от страна на петима бургаски адвокати без знанието на истинските си собственици. От партията се позоваха на собствено разследване на сайта Биволъ, чийто главен редактор Атанас Чобанов е водач в листата им за евроизборите, както и на документи, с които разполагат, и справки в имотния регистър.
Земите са били присвоени в периода 2005-2007 г. и голяма част от тях са придобити директно или косвено от архитект Калин Тихолов (който изработи оспорвания общ устройствен план на Царево, който беше обжалван от неправителствени организации, но след дълги години на дела, магистратите го узакониха) и депутата от ДПС Йордан Цонев, заяви Чобанов. По думите му, те са предвидени за курортно застрояване и това обяснява дългогодишните опити да се извадят крайбрежните земи на парк Странджа от защитен статут, или да се закрие целия парк.


Архитект Тихолов не беше открит за коментар до публикуване на материала. Йордан Цонев от своя страна заяви пред БТА, че "тези обвинения не текат за пръв път през последните 10-15 години. Не ме вълнуват изобщо, нито ще се обяснявам, нито ще давам обяснения".


Според "Зелените" за целта са използвани фалшиви удостоверения за наследници, както и натиск върху собственици от района да дадат пълномощно на бургаски адвокати за разпореждане със земите им. Свидетелите за това са живи и могат да дадат показания.


При свое разследване преди четири години (2010-2011 г.), прокуратурата е установила нарушения от петима бургаски адвокати, но не е внесла обвинителен акт, заради изтеклата давност от пет години.  Тъй като придобиването на имоти в защитена територия, е ставало преди около 10 г., давностните срокове за обвинителни актове и присъди са изтекли, е обяснението на българската прокуратура. Проверката е разпоредена по нареждане на тогавашния Главен прокурор Борис Велчев.


Масова сеч в Странджа


По повод масовата незаконна сеч в Природен парк "Странджа", Милена Маринчева, която до тази сряда е била на място, разказа как камиони с немаркирана дървесина са се движели в 1.30 часа през нощта. Изсечените дървета в каросериите са били предимно бор и ела. Природозащитниците разполагат със снимков и видео материал. По думите на Маринчева навсякъде в района се чуват резачки, а според местните хора дървесината се изнася за Турция през пристанището в Бургас. Въпросните територии се стопанисва от Държавно горско стопанство "Звездец", уточниха от "Зелените".


Зелените ще подадат сигнал за незаконна сеч в парк Странджа в района до РИОСВ-Бургас, Диркецията по горите в Бургас и към Министерството на околната среда и водите.


Според Петко Цветков от Българска фондация "Биоразнообразие", основният проблем с масовите сечи в страната е свързан с това, че самите държавни горски предприятия обслужват корупционните схеми, а директорите, които отказват да участват в тях биват уволнявани. Цветков смята, че спирането на тези порочни практики може да стане единствено със законодателни изменения, с които да се ограничи максимално ползването на горите за дървесина като се заложи на екоуслугите. Това налага и идването на нови политици, посочи още екологът.


Маринчева алармира и за множество указателни табели в ловни полета в целия парк Странджа, които забраняват достъпа и на хора, и на превозни средства до тях. "Не знаем дали не рискуваме живота си, когато се разхождаме в Странджа и на какво законово основание са тези табели," каза Маринчева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK