Тома Белев: Строителната мафия в България е по-силна от конвенции и конституция

Тома Белев: Строителната мафия в България е по-силна от конвенции и конституция

© Анелия НиколваПо повод последната зелена дискусия преди Евроизборите "Устройство на териториите" (23 май 2014 г., 18 ч. в Червената къща), "Дневник" разговаря с експерта по темата в поредицата дебати  "Да говорим (на) открито: граждани и политици в диалог по политиките за опазване на околната среда" – Тома Белев е дългогодишен експерт по управление на защитените територии в България, бил е директор на природен парк "Витоша" и председател на УС на "Зелени Балкани". Като инициатор и председател на сдружение "Асоциация на парковете в България" работи за изграждане на капацитет и експертиза в институциите, отговорни за защитените територии в България."


Как бихте обяснили на обикновен гражданини защо е важна експертна тема като "устройството на територията" у нас и какво точно не е наред с "устройването" й?


– Независимо дали коментираме цялата територия на страната, отделен регион, област, община, защитена територия или защитена зона, как ще се развиват те зависи от това какво предвиждат устройствените документи – концепции, схеми или планове.
А от това как ще се развива територията зависи и средата, която обитаваме – дали до нашия дом ще има мина или магистрала, какво ще виждаме от прозореца си – гора или друг дом, за колко време ще пътуваме до друго населено място или с какво ще се отопляваме – газ или електричество – всичко това зависи от устройството на територията.


В контекста на продължаващато застрояване по Черноморието, възможно ли е все още да опазим последните диви места от бетона и как да стане това?


– Възможно е и това зависи от два фактора: дали те ще бъдат защитени чрез някаква форма на защита – чрез закон или заповед за защитена територия или зона, и чрез устройствените документи – планове и програми.


Идеята беше с приемането на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие – се предвиждаше да се планира къде и колко още ще се строи по брега чрез разработване и приемане на специална устройствена схема. За съжаление нито едно правителство не отдели пари за нейното изработване и преди година и половина този инструмент бе заличен от закона.


Друга възможност, но вече на локално ниво са общите устройствени планове на общините. По настояване на екологичните организации изработването на тези планове бе превърнато от възможност в задължение на общините и се надявам до три години всички общини да имат такива планове.


Друг инструмент за проясняване на въпросите къде и колко ще се застроява са защитените територии и зони. За съжаление, обещаният от това правителство национален парк Българско Черноморие все още не се вижда. Не се виждат вече седем години и стъпки за обявяване на заповедите за обявяване на защитените зони от НАТУРА 2000 мрежата, с които може да се забрани или ограничи строителството.


Явно е, че политиците и управляващите ни нямат интерес да се съхрани някаква незастроена част от крайбрежието ни. А защо това е така и защо се облекчават постоянно условията за бетониране на брега – всеки може сам да си отговори. Когато говорим за строителна мафия, трябва да знаем, че тя е факт и няма да се спре докато не се застрои всеки кв. метър земя, гора или дюна по морето.


Как се слува съчетаването на успешен туризъм и съхранена природа?


– Ние като природозащитни организации имаме обща визия с туристическите организации. Преди две седмици имахме работна среща с представители на най-големите организации в туризма – Българска туристическа камара, Българска асоциация на туристическтие агенции, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българска асоциация за алтернативен туризъм и с представители на академичната общност.


На тази обща дискусия установихме, че сме на едно мнение – ако искаме да развиваме туризъм трябва да спрем със застрояването и да се обърнем към дейности за развитие на туристическите продукти и услуги. Всички ние виждаме, че можем да увеличим двойно заетостта в хотелите, но това минава през спиране на строителството на нови сгради – основно от типа "втори дом", през развитие на атракции и обучение на персонала.


Тома Белев: Строителната мафия в България е по-силна от конвенции и конституция

© Надежда Чипева, Капитал

Как може гражданите да се информират и да дават мнение за инвестиционни проекти и териториални планове?


– Когато говорим за правата на гражданите, няма лесни начини да се защитават те. На ниво информиране в началото на 2013 г постигнахме успех – в предишния парламент промениха Закона за устройство на територията като по наше искане бе записано задължение на общините да публикуват на интернет страниците си всички проекти и утвърдени общи и подробни устройствени планове. Сега остава да ги накараме и да прилагат закона.


За съжаление, възможността да си кажеш мнението и да го защитиш – дори и в съда, е по–трудно. Второ подред Народно събрание отказва да изпълни задължението си по Конституция, а именно да даде достъп до правосъдие на гражданите по въпросите на общите и подробни устройствени планове.


По жалба до Орхуската конвенция за България на природозащитните организации преди три години бе признато, че се нарушават разпоредбите на конвенцията с това, че се лишават гражданите от достъп до правосъдие по отношение общите и подробни устройствени планове и някои разрешения за строителство. Но това не промени нищо , не се промениха законите. У нас строителната мафия е по-силна от конвенции или конституция.


Възможно ли в момента обикновените хора реално да оказват контрол над това какви да са местата, в които живеят?


– Не само е възможно, но е и задължително, защото ако искаме да живеем в качествена и здравословна обкръжаваща ни среда трябва да участваме на всяко ниво на устройството на територията. Няма кой да защити нашите права, освен ние самите.


Затова трябва да отделяме време, когато видим обява за обществено обсъждане – независимо дали е за устройствения план или неговата екологична оценка, да отидем и да се запознаем с документа и да си напишем становището. Само така ще знаем какво ще се случва там, където живеем и ще имаме възможност да повлияем на това в каква среда ще пребиваваме - не само ние, но и нашите деца и внуци.


Каква е вашата равносметка от изминалите четири зелени дебати? Има ли чуваемост между политици и граждани?


– Както и предполагахме от управляващите партии имаме пълен отказ от участие в дебатите. Те много обясняват по медиите как искат да чуят гражданите, но реално отказват даже да дойдат на срещи, камо ли да ни чуят. Засега на дебатите идват само от опозиционните партии.


Полза все пак има – време е политиците да разберат, че гражданите четат техните обещания преди изборите и следят какво те изпълняват. И това ще се случи ако приемаме за важни дебатите за това как искаме да се развиваме като общество и какво ни предлагат политиците. Те са сигнал, че обществото се интересува от политика, различна от кебапчетата.


Убеден съм, че ако ние като граждани продължаваме да "притесняваме" политиците, или те най-накрая ще ни чуят, или просто ще ги сменим.


Непрекъснато изникват нови казуси, свързани с ползване на държавни имоти, които са запалаха за природата и различни видове. Има ли как държавата да се справи с това или трябва гражданите да бдят и да се борят "на парче"?


За да не се занимаваме на парче, трябва да променяме нормативната база – закони и наредби. Трябва да изискваме политики, а не отделни решения. Държавните институции са тромави и бавни – 25 години след промените, те все още не знаят къде и колко са държавните имоти, колко струват и добре ли се управляват. И единствения начин да ги накараме да се променят трайно е като изискваме от тях, като водим съдебни дела, като коментираме действията им и настояваме за решения. Все пак те не съществуват сами за себе си, а заради нас гражданите, харчат се нашите данъци.


Достатъчни ли са протестите като проява на позиция за защита на дадена територия?


– Опазването на природата е област, в която имаме висока гражданска чувствителност и реакция. Това може би е функция на традиционната обич на българина към природата и гората или на това, че покушенията срещу природата са видими и не можеш да ги скриеш зад думи или обещания.


Протестите са последната форма на въздействие върху взимащите решения. Преди тях обаче имаме много други възможности и задължения като граждани – да следим какво приемат в Народното събрание или общинския съвет, да предлагаме алтернативите, които ни харесват, да контролираме институциите какво и как правят. Защото правата ни като граждани са ни дадени от законите, но ние самите трябва да ги защитаваме всеки ден, точно както демокрацията или щастието в семейството – няма начин да направиш едно действие, да постигнеш резултат и после дълги години да "мързелуваш".


Ако не можете да присъствате на място, дебатът (23 май, от 18 ч.) може да бъде проследен и онлайн в реално време тук и по  програма Бинар на БНР.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  БСП си направиха прехода и си раздадоха благата. Ограбиха хората и ги лъжат. Перверзното е че им се правят на благодетели.

  А иначе са се инфилтрирали навсякъде, бизнес, медии, власти. Съд и прокуратура са техни, не можеш да ги бутнеш.

  Гласувайте хора, да изметем червената мафия.

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на maminsin
  maminsin
  Рейтинг: 407 Весело

  Строителната мафия е по-силна навсякъде по света, не само в България. Няма по-лесен и безопасен начин да изпереш едни пари от това да заровиш част от тях под земята под формата на бетон.

  Проблемът у нас е, че еко-мафията не е по-различна от строителната такава. Така наречените еко активисти деградираха до обикновени рекетьори, много съм любопитен, какво ще излезе, ако се разследват паричните потоци на техните роднини и свързаните с тях фирми и организации с идеална цел.

 3. 3 Профил на koly
  koly
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Алоо, Белев !
  Няма строителна мафия ! Има политическа , банкерска, инвестиционна и пр., но няма строителна мафия. Не превръщаъте гордата професия СТРОИТЕЛ в бандитизъм. Така направихте и с друга професия - бизнесмен. Да те е срам да се наречеш такъв. Така, че бъди мъж и кажи - "Тази банка, този политик са виновни". Не ми казвай, че строителите са виновни, или бизнесмените !!

 4. 4 Профил на koly
  koly
  Рейтинг: 451 Неутрално

  НЯМА СТРОИТЕЛНА МАФИЯ ! Как да ви се обясни на простите кратуни, че тези мафиоти не са строители, не са виждали мистрия, не са виждали хоросан, ................ Тия мърши не са строители, за да ги наричате строителна мафия !!!!!

 5. 5 Профил на koly
  koly
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Сега видях за "екомафията". Абе телета, то и Готи - изключително известен мафиот в САЩ от началото на 20-ти век, са го наричали манекен , но никой не се е "сетил" да говори за "модилиерска мафия", "манекенска мафия", шиваческа и пр. Стига ви толкова - напускам форума !!!

 6. 6 Профил на Heavy Horses Ltd.
  Heavy Horses Ltd.
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Опазването на природата започва от налагането на законност, а то започва от стремежа на гражданина към свобода и равен шанс. Това е йерархията на ценностите, за която си струва да се борим. Гласуването е едно от най-мощните средства!

 7. 7 Профил на nikivan
  nikivan
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Мисля, че всяко нещо в определено количество е полезно. Както не мога да се съглася с презастрояването, така и не съм съгласен и с някой ограничения. Специално този Тома Белев изобщо не ме кефи като разсъждения. Извода го правя от едно интервю по нова с Влади Каролев, който го навря в миша дупка! Постарах се да намеря линк - http://bit.ly/1nj6qJ8. А, това, че гражданите трябвало да взимат участие също не съм особенно съгласен. Нали затова държавата има служители, закони, разпоредби и.т.н. Обикновените хора имат, работа семейство и един куб неща за които трябва да мислят, а благоденствието на териториите е ангажимент на страната ни. Затова плащаме данъци. Обществото може да се намеси само, когато се достигне до крайности.

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 8. 8 Профил на xxxxx1
  xxxxx1
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Да гласуваме за да изметем червената мафия. Това е призивът тези дни. Не виждам как ще изметем мафията, като гласуваме за същите мафиоти, които управляват страната вече 25 години. Няма нови качествени лица в политиката, няма алтернатива на статуквото.

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Да беше само строителна нашата родна мафия, с хляб да я храниш.
  Лошото е, че строителната мафия е доста несъществена част от мафията и затова ако ги караме по логичния ред, първо трябва да се извади и обезвреди правосъдната и правозащитна мафия, та да има инструмент, с който да се "оперира" многоглавата хидра (Октопода), който от всички страни ни е засмукал.
  Така че оставка, избори под условие за промени и прочистване на правосъдието и може би и след някое време, току виж и някакви резултати.

 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6955 Неутрално

  трябва да опазим околната среда за нашите деца и внуци , и това ще стане като помогнем с каквото можем , а най лесното за сега е да отидем всички да гласуваме .

 11. 11 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1135 Гневно

  Г-н Белев, мафията си има държава и подобни неща не могат да се случат в една нормална страна!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 12. 12 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 634 Неутрално

  вероятно бъркам с изразът "строителна мафия" и бих приел предложения по какъв начин да се обобщи този конгломерат от предприемачи, урбанисти, проектанти, архитекти, строители и контролни органи, които са създали собствена "държава" неподлежаща на контрол, освен от самите тях? те си пишат сами законите и правилата и лишават останалите от правото да си кажат мнение и да си го защитят, независимо, че са засегнати и търпят негативни последици. В момента всеки гражданин може да обжалва всички актове на премиера, но малко са тези, които могат да обжалват актовете на един главен архитект.

 13. 13 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Само Строителната Мафия ли ?

  Ами Аптекарската ?

  Абе, нали немаше мафия в България ?

  Алоооу, Плевнелиев, кажи нещо по въпроса !

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "протестите като проява на позиция за защита на дадена теитория?"
  Територия , това би трябвало да е съвкупността от имотите, които си имат собственици, нали. Та те ли протестират, не разбрах?

 16. 16 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#15] от "цаки":

  има всякакви собственици. има и по право, има и по партийна линия https://www.bivol.bg/emliachni-tiholov-conev.html

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8303 Неутрално

  И другата страшна мафия е енергиината.

 18. 18 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#16] от "toma_belev":
  [quote#16:"toma_belev"]има и по партийна линия[/quote]
  Партии, /някои зелени/ много, партийци също.
  Като се качите в хубав неработен ден по пътя за Черни връх на Стената , ще видите , че там има повече хора отколкото по Руски и Витошка, ведно с прилежащите им кафенета. Да, повечето са дошли с лифтовете, да ходенето до Черни връх не е много. И какво лошо? Все си мисля, че на Щастливеца това би му допаднало. Ама що ми се струва, че вие сте против.

 19. 19 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 403 Разстроено

  [quote#0:"статията"]Държавните институции са тромави и бавни – 25 години след промените, те все още не знаят къде и колко са държавните имоти, колко струват и добре ли се управляват.[/quote]

  Уви, затова сме на тоя хал.

  ПС: От проверка на правописа на статията:
  гражданини, продължаващато, слува, туристическтие, запалаха

 20. 20 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#16] от "toma_belev":

  Ами то може да се каже, че и ти си ЗЕЛЕН по партийна линия, ама не се казва.

 21. 21 Профил на Dimitar Kanariev
  Dimitar Kanariev
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#12] от "toma_belev": Ще ви улесня г-н Белев а.к.а. Зелен олигарх/мафиот. Този конгломерат от бизнес професии, които цитирате и оприличава те като "строителна мафия", се нарича просто: ДЕСНИ ГРАЖДАНИ ИЗПОВЯДВАЩИ ЛОГИКАТА НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР И РЕЛИГИОЗНЕН РЕСПЕКТ КЪМ ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ И ПРАВО НА ПОЛЗВАНЕ И СВОБОДНО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. С други думи се нарича КАПИТАЛИЗЪМ, там и това в което живеем ние и свободния свят! А, вие зелените искате връщане на комунизма в нов вариант! Няма да стане.

 22. 22 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#2] от "maminsin"

  - - - - - - - - ! много минуси! без да ти дочета поста и ти сложих +-но не съм съгласна с поста Ви!

 23. 23 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#21] от "anhialo":

  Капитализма и свободния пазар спазват законите! БСП и комунистите вършеят и крадат където и както им падне!

 24. 24 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#13] от "mad_petko":

  Наистина няма в мафията има някъкъв ред, тези са обикновени бандюги!

 25. 25 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#18] от "цаки":

  само ви се струва

 26. 26 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#21] от "anhialo":

  уважението към собствеността е и уважение към чуждата собственост. впрочем бихте ли споделили как реституирахте имоти в Поморийското езеро, което е публична държавна собственост?

 27. 27 Профил на Dimitar Kanariev
  Dimitar Kanariev
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#23] от "matematika":Капитализма и свободния пазар спазват законите! ...ДА ТАКА Е! БСП и комунистите вършеят и крадат където и както им падне! ....И ТОВА Е ВЯРНО + ЗЕЛЕНИТЕ ИМ БРАТЯ

 28. 28 Профил на Dimitar Kanariev
  Dimitar Kanariev
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#26] от "toma_belev": Коя е тази "чужда"? Има частна, общинска (образувана от частна) за нуждите на местната общност и държавна (остатъка между частната) и ....студено, студено...нямам общо с езеро и реституции "Впрочем", нали сте горски и срещу благоустрояването, как така "екперт по устройство на територията"? Урбанист, социолог, предприемач и общественик ли сте за да имате тези познания или обикновената лява демагогия...?

 29. 29 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#28] от "anhialo":

  чужда е тази, която не си купил или наследил - която не е твоя.
  но явно тези понятия в Поморие са много размити и неясни.
  опита Ви да обяснявате и защитавате кражбите и измами чрез дясна реторика е много смешен. дясното е уважение към своята и чуждата собственост. няма нищо дясно в кражбите, измамите и присвояванията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK