68 тона отпадъци са събрани от всички природни паркове за шест години

68 тона отпадъци са събрани от всички природни паркове за шест години

© Асен ТоневПриродните паркове на България – 11 на брой, съхраняват част от последните чисти реки и вековни гори, безценни животински и растителни видове. Те са най-голямата защитена територия в страната ни. От същите тези уникални местообитания са събрани 68 тона отпадъци за последните шест години. За това помагат над 13 000 доброволци в рамките на кампанията "Национален ден на природните паркове". За това информира организаторът на инициативата WWF – България.


През годините са били открити и разчистени редица нерегламентирани сметища. Най-голямо количество отпадъци за целия период на инициативата са събрани в природните паркове "Странджа", "Златни пясъци" и "Рилски манастир", а най-много участници са регистрирани в парковете "Витоша" и "Рилски манастир", отчитат организаторите.


В рамките на инициативата са изградени 12 моста и нови кътове за отдих, и са поставени над 100 информационни табели, които обясняват правилата за отговорно поведение на посетителите.
Целта на ежегодната акция, която завършва тази година (2013 г.) е да ангажира българската общественост в дейности по опазване и облагородяване на природните паркове. Всяка година хиляди доброволци от цялата страна участват в почистването и обновяването на инфраструктурата в парковете.


"За няколко години успяхме да заведем десетки хиляди хора от цялата страна сред красиви и ценни местообитания и да ги приобщим към опазването на крехкия природен баланс в парковете," коментира програмният ръководител на WWF България Веселина Кавръкова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK