За едно малко сърне, което не бе спасено

За едно малко сърне, което не бе спасено

© Иван Клисуров, Спасителен център "Зелени Балкани""Дневник" препубликува историята на едно сърне, което не бе спасено, или как понякога ненамесата е най-добрата помощ, разказана от Ивайло Клисуров - управител на Спасителния център за диви животни.


Дълго време – като основател, гледач, работник и управител на Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани", съм давал напътствия на хора как да постъпят, когато намерят диво животно. Съвсем наскоро, при посещение в гората, ми се случи нещо, за което бях инструктирал много хора какво да правят, без да имам практически опит, а само теоретичен.


На черен път из централната част на Стара планина една възрастна сърна пресече пътя пред нас, издаде специфичен звук и изчезна в гората. Малко след това, приближавайки към мястото, забелязахме едно малко сърне, притаило дъх отстрани на пътя, но напълно видимо на фона на свлечената кафява пръст.
Какво беше станало: преминавайки през пътя, двете животни са срещнали преграда - черен път с висок сипей от едната страна. Малкото сърне не е могло да прескочи сипея и при уплахата от идващите по пътя туристи е получило сигнал от майката да се прикрие незабавно и да изчака преминаването. Инстинкт и то доста ефективен, но не и на мястото, където това се случи. За съжаление сърнето беше доста видимо за човешкото око.


За едно малко сърне, което не бе спасено

© Иван Клисуров, Спасителен център "Зелени Балкани"


Разбира се, ние не направихме нищо, просто подминахме и животинката се скри в гората, където – издавайки специфичните си звуци, със сигурност е била намерена от майка си.


След като подминахме мястото на случката, си представих какво щеше да се случи, ако не бяхме специалисти, а случайни туристи. Това, което е кошмар за нас в спасителния център. Минувачите щяха да се спрат и да вземат "изоставеното" от майката малко, да го занесат в цивилизацията, за да му помогнат. Вкъщи щяха да осъзнаят, че малкото е истинско бебе, което се нуждае от постоянно време и внимание и което се храни с мляко, което не могат да осигурят. Пред очите им малкото ще губи тегло, ще отказва и връща храна, ще получава тежки стомашни проблеми.


Безкрайно загрижени за животното, хората ще намерят телефоните на Спасителния център или на други колеги и ще ни поставят пред свършен факт: "намерихме едно бедстващо животно и вие трябва да се погрижите за него". Лошото е, че дори и най-добрите специалисти да се грижат за това сърне, то вече е обречено "зоопарково животно". Всеки знае приказката – златна и красива клетка, ама клетка. Дори и живо и здраво, то няма да живее в дивата природа, където му е мястото и то защото някой е решил, че е бедстващо и изоставено, а това въобще не е така. Просто майката-сърна следва инстинктите си, а при опасност и невъзможност малкото да избяга, то включва механизма на прикриване.


Какъв е изводът от случката – умоляваме ви, не вземайте диви животни от природата! Помислете много хубаво, дори и да ви изглеждат безпомощни, това въобще не е така. С милионите години еволюция, дивите животни умеят много по-добре от нас да оцеляват в дивата природа, от която ние хората все повече и повече се откъсваме!


Още важна информация по темата, снимки и истории за спасени животни в дивата природа ще откриете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  Много хубава статия.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Имах подобна случка миналата пролет.Няколко деца се бяха събрали под дърво в парка и пазеха едно "котенце".Котенцето беше голям уличен котарак, качен на дървото на метър от гнездо на сврака.Около него летяха поне 15 свраки и се опитваха да го прогонят. Децата бяха много впечатлени от поведението на свраките.Прогонихме"котенцето",после вдигах децата на ръце да видят гнездото на свраките.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Много трогателна статия.Има едни разкази на Емилиян Станев,които въздействат по подобен начин.
  Поздравиавам и Дневник и автора !
  Колко малко нежност и разум ни трябва - да уважаваме природата и да не пречим на нейните закони!

  Tony
 4. 4 Профил на vainooo
  vainooo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ах, каква си красота!!!

  Дневник, дневнииииик, дневник!
 5. 5 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Много силен текст, благодаря!

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 6. 6 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Хубава статия. Поздравления!
  Сърнета и ние сме намирали. Те лежат, сливайки се с природата, изпъстрената им с бели петна кафява козина точно наподобава пропъстрената със слънчеви зайчета горска шума и присъствието им е добре замаскирано. Лежат си кротко и чакат майка си. Случвало се е да доближим такова сърне на една ръка разстояние, преди да избяга. Сърната вика малкото си с много странни звуци, нещо като пищене, ако е разтревожена, уплашена стават още по-чудновати, защото заприличват на лай. Когато бяга, малкото следва майка си и по "огледалото" - голямото бяло петно на задника ѝ.
  Всъщност, най-добре е изобщо да не го доближаваш сърне, няма защо да го плашиш и да се намесваш в живота на дивата природа.

 7. 7 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1215 Неутрално
 8. 8 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Поздравления за статията.

  През 2001 година мъж и жена, мои познати, намериха малко сърне при бране на гъби край село Конска, Брезнишко. След известно умуване взеха сърнето за отглеждане - първо в село Режанци, Брезнишко, а след това в Младост в София. Сърничката получи името Лъки. По това време Симеон Сакскобургготски се върна за постоянно в България, спечели изборите и стана премиер, а мъжът от двойката, намерила Лъки - кадър на НДСВ. Лъки беше подарена на новия министър-председател, за да обитава Врана. Обаче няколко месеца по-късно сърничката беше изядена от бездомни кучета, влезли в парка.

 9. 9 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Впечатлена съм! Честно казано, аз не зная как да действам в такава ситуация! ... Навярно бих решила, че трябва да се погрижа за него!
  От статията разбрах каква грешка може да направи човек, дори, когато иска да помогне!

 10. 10 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Горкото,даже не умее да се крие така добре се е скрило, че изобщо не се забелязва

 11. 11 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Много полезна статия. Понякога от доброта можем да нанесем много вреди, без въобще да искаме.

 12. 12 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Колко ли се е страхувало сърнето, докато му направят снимката!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 13. 13 Профил на Биби Бояджиева
  Биби Бояджиева
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Крайно време е в нашите училища да има предмет с практически занимания, който да учи децата как да се държат и съответно да оцеляват в природата. Без да подценявам другите предмети, тези знания ще запомнят за цял живот, а наистина може да им потрябват.

 14. 14 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Хубава и поучителна статия

 15. 15 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Спомням си един филм,в който водолаз се беше спуснал на морското дъно,а около него обикаляха десетки акули от някакъв безобиден вид,чието име в момента не си спомням.Животните плуваха на една ръка разстояние от мъжа,можеше да ги докосне,ако поиска.Потитаха дали не се е изкушавал да го направи.Той отговори,че през цялото време е благодарял мислено на тези риби,че са го допуснали в техния свят,че е бил неканен,но добре приет гостенин.Едно докосване би било нещо съвсем чуждо за тези риби,те едва ли биха го усетили,но "аз ще знам,че така съм нарушил хармонията в техния свят!"

  rock n' roll is king!
 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Евала!
  Много точен текст!

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Малката сърничка Е СПАСЕНА, защото е оставена при майка си сред естествената й среда!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 18. 18 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Приятно и полезно четиво.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK