"За Земята": Подходът към отпадъците до 2020 г. е назадничав, води и до по-висока такса смет

"За Земята": Подходът към отпадъците до 2020 г. е назадничав, води и до по-висока такса смет

© Анелия НиколоваНазадничав и недалновиден – така експертите от сдружение "За Земята" определят подхода към отпадъците, заложен в оперативна програма "Околна среда 2014 – 2020 г.". В становището си
относно окончателния вариант на програмата те подчертават, че този подход категорично не води към управлението на отпадъците като ресурс, не отговаря на европейските цели и ще доведе до повишаване на такса "битови отпадъци". 


Основните критики на експертите от "За Земята" са насочени към голям проект, предвиждащ изграждане на инсталация към "Топлофикация София" за изгаряне на 180 хиляди тона гориво от преработени смесени битови отпадъци годишно. Според тях той


не е съвместим с нито един от
четирите ръководни принципа, които от програмата (ОПОС 2014-2020) заявяват, че ще прилага при избора на проекти за финансиране: 1) финансиране, основано на ангажиментите по законодателството; 2) устойчиво развитие; 3) устойчивост на инвестициите, и 4) ресурсна ефективност, напомнят природозащитниците. Става дума за финансирането на трета фаза на проекта за интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община – голям проект на стойност 60% от всички средства за отпадъци, предвидени за цяла България до 2020 г.


На практика финансирането на инсталация за изгаряне на отпадъци по никакъв начин не подпомага постигането на ключовите цели, определени в Рамковата директива за отпадъците на Европейския парламент, а именно подготовка за повторна употреба и рециклиране на 50% от отпадъците до 2020 г, алармират експертите и коментират още, че: "Подходът на проекта е неамбициозен и залага на формално и минимално изпълнение на изискванията на европейското и национално законодателство в областта на отпадъците, като се разчита основно на осигуряване на инфраструктура за енергийно оползотворяване на механично обработени (разделени) смесено събрани битови отпадъци, за да се избегне тяхното обезвреждане на депо."


Европейска паралелна реалност


В същото това време Европейската комисия е в процес на преразглеждане на ключовите цели, заложени в европейското законодателство за отпадъците, в това число и количествените цели за подготовка за повторна употреба и рециклиране на битови отпадъци, както и за други конкретни потоци отпадъци (строителни, биоразградими, опаковки и др.). Очакванията са тези цели


да бъдат повишени още в края на 2014 г.


"Ако програмата осигури финансиране на този проект, неизпълнението на новите по-високи цели от Столична община е почти сигурно. Неспазването на европейското законодателство в крайна сметка води до наказателни процедури и налагане на огромни глоби", предупреждават от "За Земята".


Те предвиждат как през следващите 2-3 десетилетия Столична община ще бъде принудена да захранва инсталацията със 180 хиляди тона отпадъци на година със задължителна минимална калорична стойност, за да бъде работата на съоръжението за изгаряне финансово оправдана. Най-малко до 2040 г. Столична община ще предпочита да изгаря в "Топлофикация София" гориво от смесени битови отпадъци с високо съдържание на калорични материали като пластмаси, хартия и картон.


Така необходимата за целта преработка и самото изгаряне на отпадъците ще повишат значително ежегодните разходи за управление на отпадъците в столицата, което ще доведе


до покачване на такса "битови отпадъци".


Основна цел в националните политики за управлението на отпадъците в Европейската общност трябва да бъде 50% подготовка за повторна употреба и рециклиране до 2020 г., както и целта, заложена в Пътната карта за ефективно използване на ресурсите в Европа, предвиждаща забрана на изгарянето на отпадъци, които подлежат на рециклиране или компостиране. Поради нулевия си принос към тези цели проектът за изгаряне на отпадъци в Столична община не отговаря на общоевропейските приоритети.


По пътя на изгарянето на отпадъци


Изгарянето на отпадъци използва един-единствен път нищожна част от енергията, вложена в изхвърлените материали и продукти чрез добив на суровини, производство, транспорт, материали и труд. След него остават около 20% от обема на отпадъците под формата на токсична пепел, която изисква сложна и скъпа инфраструктура за обезвреждане.


Най-ефективно от ресурсна гледна точка е предотвратяването на отпадъците. Унищожаването им в еднократен процес за извличане на калоричната им стойност стои на най-ниското стъпало по отношение на ефективно използване на ресурсите, коментират експертите от "За Земята".


Те препоръчват на експерите от ековедомството, изготвили програмата, да погледнат сериозно на очакваното тази година повишаване на задължителните общоевропейски цели за повторна употреба и рециклиране и да отделят основната част от финансовия си ресурс за мерки, които доказуемо, измеримо и съразмерно с направените инвестиции допринасят за предотвратяването повторната употреба и рециклирането на битови отпадъци.


Това би довело до повишаване ефективното използване на ресурсите в българската икономика, намаляване на зависимостта от внос на суровини, откриване на нови зелени работни места, намаляване на обществените разходи за преработване на отпадъците, спестяване на вредни емисии и намаляване на рисковете за общественото здраве, свързани с погребването и унищожаването на отпадъци чрез изгаряне, припомнят природозащитниците.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Очакваме програмата на новия министър! А и самият министър, разбира се!

 2. 2 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Най-ефективно от ресурсна гледна точка е предотвратяването на отпадъците. Унищожаването им в еднократен процес за извличане на калоричната им стойност стои на най-ниското стъпало по отношение на ефективно използване на ресурсите, коментират експертите от "За Земята".

  Абсолютно правилно! Имаме чудесни примери в световен мащаб, като Канада и Япония, но е въпро на огромни инвестиции и промяна на обществените нагласи!

 3. 3 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Проблемът с отпадъците е отскоро. Няколко хиляди години такъв проблем липсва, а отпадъците се трупат на сметища, след което се зариват образувайки хълмове, при това безплатни.
  Това, че са безплатни ощетява бюджета на страните с висок дял на услугите в БВП и доведе до всякакви налудни идеи за "оползотворяване" на отпадъците, т.е. те да се подложат на такива операции, които да се калкулират в бюджетите, а изтеглените от там пари да се разпределят междуу различни престъпни групировки, напр. "Камора-Бундестаг" по отношение отпадъците на Неапол.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 4. 4 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Програмата ''ОПОС''-кване 2014-2020 , сега като почне едно грухтене и папкане на чиновници -ихаааа
  Най убаво е отпадъците да се третират в съотношение 1към 3
  33% Да се изгарят ,33% да се преработват и 33 да се компостират И не е проблема в изгарянето в Швеция даже има недостиг на боклук, дори внасят от чужбина за пещите на завода имат си и тец , който дава почти безплатна енергия

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Всичко естествено е в името на по-високата такса смет. Останалото го знаем.

 6. 6 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1064 Весело

  Шшшшшт! Тихо! Дайте първо да се уточним кои са експертите тук, "За Земята" или кабинета? Защото си мислех, че Орешарски е избрал най-експертните експерти за министри.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 7. 7 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 537 Неутрално

  не стана ли вече на всички ясно, че историята с рециклиранията и многото занимавки с боклуците е изключителна измама.
  най-добрият начин е добро сметище със забити в него тръби за метан и драмата приключва. зелените талибани гледат и обясняват нещата изключително едностранчиво и ни забиват с огромни инвестиции във всевъзможни корупционни проекти....

  Ти за мен си Мики Маус!
 8. 8 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  "подготовка за повторна употреба и рециклиране на 50% от отпадъците до 2020 г"

  Всъщност ако се прочете внимателно Рамковата директива (член 11, параграф 2, буква а) може да се види, че става въпрос за рециклиране на 50% от определени видове отпадъци - хартиени, метални, пластмасови и стъглени. В следващата буква б) става въпрос за използване дори на 70% от определени видове строителни отпадъци.

  Линк:

  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:312:0003:0030:BG:PDF

  Всичко това не е в противоречие с изгарянето на гориво, получено от отпадъци - защото в битова отпадъци има такива фракции, които ако не бъдат депонирани или изгорени (или по друг начин използвани за енергорпоизводство), остава само да бъдат компостирани. А по няколко причини (голямото количество, съдържанието на опасни вещества) компостът от битови отпадъци не е особено търсен продукт.

  Така че изгарянето на битовите отпадъци (директно, или във вид на гориво от отпадъци) за големи градове като София е стъпка напред в сравнение с депонирането.

  А що се отнася до хартиените, металните, пластмасовите и стъклените отпадъци - би било интересно да се види колко процента от тях се събират в момента, чрез пунктовете за вторични суровини и чрез фирмите за разделно събиране.

 9. 9 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Провалът за София е заложен още с избора на технология. Едни хора научиха Боце, че от това може да се печели повече от амфетамина, а ББ веднага се зарови у темата.
  През 2006 имахме тезата "Завод за боклук, ама утре и евтино". Днес имаме съоръжение на цена майка плаче и с цена на услугата "реве цялото семейство".
  А някой да помни онова време?
  А някой да помни, че София е в ръцете на ГЕРБ толкова, колкото бе в ръцете на Софиянски?

  Ecrasez l’infâme
 10. 10 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1107 Весело

  [quote#3:"др. Иванов"]Проблемът с отпадъците е отскоро. Няколко хиляди години такъв проблем липсва,[/quote]


  Ти си рядко съчетание от проницателност и скромност...

 11. 11 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#9] от "Graf":

  Ти не се пали толкова и не се връзвай на зелените еуглени, управлението на отпадъците не им е сила......
  Избраната и реализирана в момента технология за обработване на 350000 тона/година отпадъци, може да не е най-добрата но е State of the Art в тази техника и удачно се комбинира с производството на топлина в ТЕЦ София, ще намали потреблението на газ от казаната ТЕЦ доста яко поне 10%...
  Да не говорим че време за разтягане на локуми вече отдавна няма.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 12. 12 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Последно - ще имаме ли най-сетне завод за боклук?

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 586 Весело

  До коментар [#11] от "boby1945":

  Понякога и нещо умно излиза от теб, стига да не е политика

 15. 15 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#11] от "boby1945":

  Верно?
  Ъъъъ...
  А ТЕЦ София още колко ще просъществува с новата цена на топлото? Щото в ДКЕВР решиха да проведат наказателна акция към всички общини дето гласуват за ГЕРБ и сега гербаджиите ще се топлят на брикети или на слънчева светлина.
  Ако знаете какви веселби ви очакват около заводчето на Боце.

  Ecrasez l’infâme
 16. 16 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#7] от "stonedridah1":

  Тук си прав, обикнованото сметище от съвременен тип е най доброто решение, когато имаш земя... Но Мафиянски и хората на Бат БАм проиграха този шанс 2003 и 2006 и конкретно за София, място за депониране по класическия начин със запръстяване, няма как да се намери.....
  А имаше такава възможност край изоставените минни разработки..... ама завист и акъл.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 17. 17 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#15] от "Graf":

  Сега при дотирането на топлоенергетията конкретно в София има нарастване, макар и малко на мераклиите за централно топлоснабдяване, къде 20-25000 нови домакинства от 1989 насам...
  Сега ако плавно премахнат кръстосаните субсидии през тока, цената ще нарастне поне с 25%, вероятно някои ще се откажат, но от сегашните 415000 домакинства, поне 85% ще останат.... "парното" си е парно, и не дотирано пак добре....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 18. 18 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Доколкото разбирам, тази статия иска да докаже, че в ЕС има само глупаци, които финансират безсмислен проект. Нещо не ми се вързва.

 19. 19 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#9:"Graf"]Провалът за София е заложен още с избора на технология. Едни хора научиха Боце, че от това може да се печели повече от амфетамина, а ББ веднага се зарови у темата. [/quote]

  3% от годишните приходи в продължение на 30-40 години му се видяха малко за първото предложение, после не знам какво са избирали, но явно ББ смята песния от няколко милиона годишно за недостатъчна за изкарване на споскойни старини.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 20. 20 Профил на Maria Krustewa
  Maria Krustewa
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Изцяло подкрепям идеята за рециклирането но не като качим "такса смет", а след като кметовете престанат да си заравят главите в пясъка и да попитат най-после за каква и за колко отпадъци от опаковки са отговорни организациите по оползотворяване. Предлагам на вашето внимание следната статия http://www.mediapool.bg/spravedliva-taksa-smet-misiyata-vazmozhna-news220462.html

  MK
 21. 21 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#18] от "stedim":

  Представа нямаш, колко си близко до истината.... представа...
  Проектът за третиране на отпадъците в София е на цена над 210 млн.ЕВРА, съвременен и много амбициозен....
  Ако не бяха сбъркали Мафиянски и компания в 1998-2000 за 350000 т/година отпъдъци щяха да стигнат три класически съвременни депа всяко от по 20-25 млн. лева, строени последователно през 6-8 години....
  Да ама Не, Мафиянски и Ал Бож 2003 разлаяха и политизираха нещата и отидохме на 210 млн.ЕВРА.... единственото ни утешение че голямата част от парите са от ЕС.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 22. 22 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 909 Весело

  [quote#15:"Graf"]А ТЕЦ София още колко ще просъществува[/quote]
  Много поне 50 години.... постоянно се правят реконструкции и модернизации.... от първата ТЕЦ Сталин, практически нищо не е останало да работи освен административната сграда и порталът....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 23. 23 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изгарянето на отпадъците с оползотворяване на енергията със сигурност е многократно по-добре от депонирането им. Винаги като се заговори за реализиране на подобен проект и НПОтата започват да пречат.... не разбирам какво предлагат. Имам предвид ясно е, че много по-добре е да се рециклират, но с години нищо не се прави и само някой да спомене, че ще се изгарят и веднага се намира някой да обясни колко е лошо това.... а да плащам по 150 лв. такса само за да ми закарат отпадъка от дома до депото е много хубаво....... е сигурно се включва и поддръжката на депото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK