Две нови проучвания оспорват ползите от биоенергия в борбата с климатичните промени

Две нови проучвания оспорват ползите от биоенергия в борбата с климатичните промени

© Associated PressПолзите от биоенергията за смекчаване на климатичните промени ще са много спорни в близко бъдеще, при условие че не се въведат нови предпазни мерки в политиката за възобновими енергийни източници. Ако не се ограничи използването на дървесна биомаса за енергия, бъдещите парникови емисии в резултат на изсичането на горите ще бъдат същите като спестените годишни емисии на ЕС между 2005 и 2012 г. С настоящите предпоставки използването на дървесна биомаса ще помогне за намаляване на емисиите след не по-малко от 100 години.


Това сочат прогнозите на две нови проучвания по поръчка на Европейското бюро за околна среда  Birdlife – Европа, и Transport & Environment.


Изследвания показват още, че някои биогорива всъщност може да имат по-голям въглероден отпечатък от традиционните горива. Това се случва, когато в сметката влезе и въздействието на т.нар. индиректна промяна в земеползването. То включва изсичане на гори за промяна на предназначението на земята с цел засаждане на "енергийни култури".
В същото време основно заключение в докладите е, че обемът дървесина и количеството земя, предвидена за отглеждане на т.нар. енергийни култури, налични на територията на Европейския съюз, в близко бъдеще няма да са достатъчни, за да отговорят на търсенето на биомаса за производството на енергия в Европа.


Планираното търсене на дървесна биомаса има вероятност да надмине обема, който може да бъде добит по устойчив начин от европейските гори, сочи първото изследване на Международния институт за стратегии за устойчивост (IINAS), Европейския институт за горите и Joanneum Research.


Така действащите политики ще доведат до значителен


натиск върху eвропейските и световни гори,


ако не започнат пълноценно да се оползотворяват дървесните отпадъци от добива и промишлеността в горското и селското стопанство – нещо, което е малко вероятно да се случи без допълнителни стимули, е един от изводите в доклада.


Другото проучване - на Института за европейска политика в областта на околната среда (IEEP), прави констатацията, че размерът на земята за отглеждане на "енергийни култури" – при положение че не се пренасочва производството на храна и не се разрушават ценни местообитания, е едва 1,3 милиона хектара. В същото време Европейската комисия предвижда към 2030 г. да има търсене на "енергийни култури", които биха изисквали


пет пъти повече площ.


Според доклада размерът на земята, която може да бъде безопасно "заделена" за осигуряване на биогорива за транспортния сектор, може да задоволи едва 1% процент от прогнозираните нужди.


Тук може да изтеглите двете проучвания.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Относно така наречените "климатични промени" време е някой да се провикне "царят е гол!".

 2. 2 Профил на Wandering jew
  Wandering jew
  Рейтинг: 395 Неутрално

  бъдещето се клати а хората инвестират в банки, имоти, оръжия, войни, копаене на залежи... но не и в наука (там инвестициите са нищожни на фона на останалото)

 3. 3 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Ще се сетят, ама първо трябва да се "усвоят" едни пари.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 4. 4 Профил на zarco
  zarco
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#1] от "lordcris":

  кажи го на хората в Сърбия и Босна, на които им се наводниха градовете и селата.

 5. 5 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#0:"Статията"]Европейските и световни гори[/quote]

  С кво ли са заслужили това уважение европейските гори? Верно, че другите европейски работи в статията са си добре с главна буква, ама то в правописа е като в икономиката, нема универсални рецепти.

 6. 6 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 450 Весело

  В същото време Европейската комисия предвижда към 2030 г. да има търсене на "енергийни култури", които биха изисквали пет пъти повече площ.
  А вчера какви метани, какви ахкания имаше към ЕК! А сега мълчание!

 7. 7 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 698 Неутрално

  [quote#4:"zarco"]кажи го на хората в Сърбия и Босна, на които им се наводниха градовете и селата[/quote]

  И това ли било от глобалното затопляне? Брех колко промити мозъци има на този свят.

 8. 8 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Проучванията изглеждат сериозни, въпреки странния коментар. Например интересно е да се видят резултатите за емисионните фактори при различни видове електропроизводство (на стр. 34 и 35 от Проучването на IINAS и Joanneum Research), изразени в г СО2 екв./МДж входяща енергия и отразяващи цялостния жизнен цикъл:

  въглища: 109
  течни горива: 87
  газ: 66
  ядрена енергия: 6
  дърва: 0
  дървесни пелети от горското стопанство: 6,4
  дървесни пелети от дървопреработването: 3,9
  дървесни пелети от внос от САЩ: 16,2
  биодизел от рапица от ЕС: 33,4
  биоетанол от пшеница от ЕС: 47,5

  И т.н. Обяснен е също и въпросът за начините за определяне на емисиите от изгаряне на биомаса (стр. 15).

 9. 9 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Да се унищожават гори е престъпление,науката е достатъчно напреднала за да предотврати това.Всяка страна трябва да има свободен избор за енергийната си източници.

 10. 10 Профил на Geo
  Geo
  Рейтинг: 616 Весело

  Каква изненада!!! По-скъпото е... по-скъпо??? Невероятно! Сензационно! Особено за тези, които не са отваряли книжка по икономика...

  Истината ще ви освободи
 11. 11 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ние самите сме унищожители на природата, изсичаме горите, замърсяваме водоемите и въздуха и се сещаме едва когато наближи края, че с действията си унищожаваме земята, на която живеем.

 12. 12 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#2] от "Wandering jew":

  Е, БАН може да се закрие, щом си имаме "Пайнер"!

  Да разлая троловете!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK