Забравените реки на България

Забравените реки на България

© Александър Иванов, WWFВодата и реките са най-важният природен ресурс на България. Това са посочили 72% от анкетираните в най-новото проучване на "Алфа Рисърч" за нагласите на населението към проблемите в околната среда за 2014 г. В същото време хората не припознават състоянието им като сериозен проблем (замърсяването на водата е едва на седмо място – 32% от участвалите в допитването). Тези данни са повтаряема тенденция и в предходните години на същото изследване.


Проблемите, свързани с опазването на реките и водите, са много много сериозни, но има и пълно обществено неразбиране кои са те. Водата си остава безценна, а проливните дъждове и наводнения от последните седмици у нас, стихийността им на Балканите, както и промените в климата, които вече засягат географските ни ширини осезаемо, идват да покажат колко е наложително да се работи точно в обратната посока – анализ на ситуацията и спешно справяне с проблемите.


Малки ВЕЦ като най-голяма заплаха
Най-големият проблем за българските реки не е тяхното замърсяване, както смятат масово хората. Общото им състояние е значително подобрено, след като от началото на 90-те години качеството на водата са промени коренно заради отпадане на доста от замърсителите и изграждане на много инсталации за пречистване. Това потвърждава експертът по водите Иван Христов от WWF пред "Дневник". Христов очертава актуалните проблеми и заплахи, свързани с реките у нас.


Фрагментирането на реките и унищожаването на техните местообитания е най-сериозният проблем в момента, а стихийното застрояване с малки водноелектрически централи – особено през последните десет години, е конкретната причина за това и съответно най-голямата заплаха.


Забравените реки на България

© Андрей Ралев, WWF


Около 211 е броят на действащите мини ВЕЦ-ве (под 10 мегавата инсталирана мощност) според официални данни, получени от WWF по Закона за достъп до обществена информация. 439 са проектите и издадените разрешителни за изграждане на нови такива централи.


"Като следствие реките в момента са катастрофално разрушени, но тепърва предстои най-лошото, ако се реализират проектите за новите ВЕЦ", алармира Христов. И уточнява, че тези ВЕЦ засягат към 90% от реките в страната. Така съвсем скоро голяма част от тях вече няма да са естествени реки (според определението на Рамковата европейска директива за реките), а някакъв друг тип водно тяло.


Мащабът на застрояването с ВЕЦ като площ надминава застрояването на Черноморието и планините, свързано с туризма, макар последните да са по-видими и фрапиращи на пръв поглед.


А какво точно се случва: ВЕЦ накъсват реката на отделни секции, като се прекъсва връзката между тях, това спира миграцията на рибите и всички други организми; пречи се и на миграцията на наносите покрай реката, което е много важен процес; така се стига рано или късно до изчезването на организмите, а възстановяването им става или много бавно, или изобщо не се случва. При замърсяване на част от реката, която е отделена, това води до трайно обезрибяване, защото няма как рибата да се завърне (от другите части на реките) след изчистването на водите й.


Най-масовият тип ВЕЦ в планините ни е деривационният, при който водата от реката се отклонява с тръби, а самата централа се строи по-надолу по реката. В участъка между мястото на водохващането и самия ВЕЦ няма вода. Там реката е мъртва, няма живот дори и ако на по-късен етап се появи вода.


Иначе законово съществуват редица ограничения за изграждането на ВЕЦ. В Закона за водите строежът им се забранява в зоните от мрежата "Натура 2000", но това не се спазва. В плановете за управление на речните басейни има изрични забрани за построяването им и в други конкретни случаи (когато са разположени каскадно например, но пък няма дефиниция какво значи каскадно).


Забравените реки на България

© WWF


Сеч на гората край реката


Друг актуален проблем е масовото изсичане на крайречната растителност, която е изключително важна за състоянието на реката и живота в нея: предпазва от ерозия и наводнения; прави сянка и така поддържа естествената температура на водите с нормални нива на кислород, за да има живот в тях; редица видове животни се придвижват по тези естествени биокоридори, така се осъществява връзка между популациите и тези местообитания често са последните останали връзки за зависими от горите животни.


Основната причината за тази поголовна сеч по мнение на експерти в сферата е, че именно покрай реките процедурата за разрешаване на сеч е много облекчена, дори не минава по Закона за горите. И като претекст най-често се използват мотива "прочистване на крайречните корита" като превенция от наводнения, като сочените конкретни причини най-често са: 1) дърветата, които растат покрай коригирани корита (каквито са повечето в България) на изкуствено изградените диги, пречат и създават опасност от затлачване и наводнения; 2) падналите сухи дървета и растения в реката засядат по течението, най-вече се заприщват под мостове, където образуват бентове. Обикновено сечта се извършва не само край реката, а в много по-широк обсег, като така се изсича и ценна дървесина, алармират пред "Дневник" еколози и природозащитници.


коригиране на речно корито

© WWF

коригиране на речно корито


Коригиране на реките


80% от реките у нас са изправени изкуствено. В миналото коритата на нашите реки са били коригирани в долните им течения, за да се избегнат разливите при високи води и да се предпазят от наводнение крайречните земи. Някои реки са изместени и по тяхното течение са изградени защитни диги. В много случаи тази човешка намеса е довела до негативни ефекти като: стесняване и скъсяване на речните корита; ускоряване на течението; по-бърза и по-висока приливна вълна; усилване и пренасяне на проблема по-надолу по течението; опасност за населените места; ерозия; загуба на биоразнообразие.


Най-слабите места на изправените реки обичайно са в населените места и именно там реката прелива и създава сериозни проблеми, когато има покачване на речните нива при обилни валежи. Това съответно нанася големи щети. В същото време меандрирането (т.е. връщането й към естесвеното й състояние с извивки и завои) не може да се избегне, реката сама търси изход от правото корито.


Позитивната новина в случая е, че вече има и проекти за възстановяване на естествените реки в България. Преди десетина години е било невъзможно да се говори за подобни проекти, те по-скоро са се приемали на шега от страна на басейновите дирекции. Такива добри пример са Сребърна, Персина (о. Персин и Кайкуша), р. Марица (Градина, Чекерица, Злато поле др.), р. Веселина, р. Осъм, р. Русенски Лом


Повече за състоянието на реките и тяхното опазване може да прочетете в презентацията "Опазване на реките", представена от Иван Христов - WWF, по време на обучение по проект "Да свържем опазването на природата и устойчивото развитие на селските райони", организиран от Асоциацията на парковете в България.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1154 Разстроено

  Природата не прощава на никой!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 2. 2 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#1] от "grand funk railroad":


  [quote#1:"grand funk railroad"]Природата не прощава на никой![/quote]

  +++++
  Вярно си е! А ако прекалено не се съобразяваме с природата, няма как да очакваме, тя да се съобразява с нас...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 3. 3 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  За мен думата Природа ,
  трябва винаги да се изписва с главна буква !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 4. 4 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Както казват в УАСГ"Глупави проектанти има,глупава вода няма."

 5. 5 Профил на bezdnata
  bezdnata
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Отвратително! Истината е, че речната система на България е с малък дебит и е доста уязвима. Вецовете, масовата сеч, чудовищното бракониерство и неандерталския начин за поливане би трябвало да я довършат след известно време. Интересно ми е какво ще се краде и с какво ще се злоупотребява след ликвидирането на реките и горите?! Пред очите ми са реки като Вит и Искър, с които се гаврят.

 6. 6 Профил на Wonder Woman 2.0
  Wonder Woman 2.0
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Айде сега, новият пореден преуспял 30 годишен левент на ДПС, да каже какво ще правим?? Нали е предложен за министър на околната среда и водите - чакаме "експертното му мнение".

  "Днес всичко е наред. Това е нашата илюзия"
 7. 7 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 494 Весело

  Новият еко министър ще оправи цялата държава споко

 8. 8 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "Най-масовият тип ВЕЦ в планините ни е деривационният, при който водата от реката се отклонява с тръби, а самата централа се строи по-надолу по реката. В участъка между мястото на водохващането и самия ВЕЦ няма вода. Там реката е мъртва, няма живот дори и ако на по-късен етап се появи вода."

  Това е забранено.

  Не се допуска всичката вода от реката да се вземе в деривационното отклонение. Там се взема само една част и после тя се връща обратно в реката няколко десетки метра по-надолу. А в самото водохващане задължително трябва да има рибен проход.

  Вярно е, че участъкът на реката между водохващането и ВЕЦ-а остава с по-малко вода (но не по-малко от нормативно определен процент, дори и при маловодие).

  Този вид деривационни отклонения преобладават при така наречените "малки ВЕЦ", които се насърчават в последните години. Иначе безпорно най-голяма инсталирана мощност у нас имат "големите ВЕЦ", разположени под язовири.

  Любопитно е, че в чужбина преобладава мнението, че "малките ВЕЦ" са със значително по-малко въздействие върху околната среда в сравнение с големите. Все пак, едно деривационно отклонение изглежда много по-невинно от цял язовир.

 9. 9 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  За да се грижи природата за нас,грижата ни е поне да не й пречим.

 10. 10 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#4] от "slonsco":
  Не знам кой от УАСГ го е казал това: "Глупави проектанти има,глупава вода няма", но да не забравяме, че преди да станат проектанти, те са били студенти и са се учили в това УАСГ (ИСИ, ВИСИ, ВИАС), може би при тези преподаватели, които са пуснали тази "сентенция".

 11. 11 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Не трябва да забравяме, че реките (водата) са люлките на човешките цивилизации -( Нил и Египет; Месопотамия, Инд и др.) и така до ден днешен, независимо от постиженията на съвременната цивилизация. Техническите постижения да се използува водата за нуждите на човека са огромни, но заедно с тях са допускани и много грешки. Това е породило противоречия между хората - едни искат повече усвояване на реките (и водата като цяло), други - да се запази естествения харктер на реките. Но едно е истина: без техническите подходи за разумно използуване на водата не е възможна съвременната цивилизация. Не искам да навлизам в подробности, но искам само да посоча, че всички, които се борят да не се нарушава режимът на реките, предпочитат преди да седнат пред компютрите или да изнасят лекции за защита на реките, да си измият ръцете и лицата в банята в къщи, а не на близкия естествен речен поток. Има нещо, което се казва устойчиво развитие на водните ресурси, което изисква разумно използуване на реките и речните корита. Това е нещото, което липсва у нас. Крайностите не ще доведат до никъде.

 12. 12 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#8] от "ijj":

  Проблемът е, че тук контролът е само на хартия.

 13. 13 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1562 Гневно

  Преди изправяха реките. На места, които са подходящи за широколистни гори засадиха иглолистни(а широколистните са тези, които "правят" вода).
  Сега строят ВЕЦ и изсичат растителността около реките. Докога ще има издевателства над природата?
  Вече плащаме цената. Но кога ще се вразумим?!

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 14. 14 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Да, а едно време Тодор Живков и сие имаха проект да се обърне Места да тече наобратно, за да не се ползва от Гърция.
  Звучи като виц, но беше насериозно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK