Екокоалиция: Номинацията за министър на екологията е изсмиване в лицето

В предизборанта нощ Анастасов е до спортния министър Мариана Георгиева

© Георги Кожухаров

В предизборанта нощ Анастасов е до спортния министър Мариана ГеоргиеваКато изсмиване в лицето определиха от екокоалицията "За да остане природа в България" номинирането на Станислав Анастасов за министър на околната среда и водите. По думите на природозащитниците кандидатурата, предложена лично от председателя на ДПС Лютви Местан, надхвърля всички граници на политическото приличие.


"Ясно е, че министрите винаги са политически лица. Абсурдно е, когато за министър се предлага човек


без образование в тази сфера
и с професионален опит, натрупан изцяло като младежки партиен функционер. Това показва и осезаема липса на подготвени кадри и експерти в областта сред управляващите - много тревожна тенденция, като се има предвид значението на екоминистерството," заявяват от коалицията и припомнят, че екоминистерството е едно от най-проблемните – наказателните процедури на Европейската комисията в областта екология са близо 15.


Според автобиографията на личния сайт на Анастасов, той е завършил семестриално "Информатика" в Техническия университет – Мюнхен, Германия, бакалавър е по "Стопанско управление" в СУ "Св. Климент Охридски" и има магистърска степен по политически мениджмънт и публични политики в Нов Български университет. Завършил е гимназията, в която е учил и премиерът Сергей Станишев - 35 СЕУ.


Този четвъртък (5 юни) след сигнал от читател, че Анастасов не е завършил Техническия универистет в Мюнхен – както той твърди в личния си сайт и както са обявили на сайта младежкото ДПС, "Дневник" потърси самия Атансов да обясни, но той отказа категорично да говори преди гласуване на номинацията му в Народното събрание. От Техническия университет в Мюнхен отговориха на редакцията, че заради строгите правила за защита на личните данни в Германия, учебното заведение първо трябва да се допита до самия Анастасов, дали той е съгласен те да бъдат оповестени. Прессекретарят на университет Улрих Марш потвърди пред "Дневник", че запитването към Анастасов е отправено и ще могат да дадат информация, когато той даде съгласието си.


Преди пет години пред "Капитал" самият Анастасов споделя, че се е завърнал от Германия след като една година е учил "Приложна математика" заради желанието си за реализация в политиката.


Прогнозите на еколозите са, че ако и заместник министрите на околната среда останат същите, нищо добро не очаква екоминистерството и природата на България. Те дават за пример решение на сегашния зам. министър Чавдар Георгиев (пак като зам. министър от 2008 г.) за приемане на общия устройствен план на община Царево, което доведее до наказателна процедура срещу България, затворена с отмяна на решението от следващия министър на околната среда и водите.


Ръководителят на Националната служба за защита на природата Михаил Михайлов беше осветлен като сътрудник на бившата Държавна сигурност и остава несменяем на поста си от години, без значение кое правителство е на власт, е друг пример, който природозащитниците изтъкват.


За управленските позиции в екоминистерството и регионалните му структури няма изискване нито за специализирана образователна квалификация, нито дори за трудов стаж в тази област. Те са политизирани по закон, а от тях зависи застрояването в защитените територии, включително с нови морски и ски курорти.


"В последните няколко години българското общество беше поставяно твърде много пъти в абсурдни ситуации, които почти постигат целта си да накарат хората да се отвратят и да спрат да се интересуват от случващото се в държавното управление и в опазването на околната среда. Но евентуалното назначение на Станислав Анастасов за министър на околната среда и водите ще покаже само едно – и управляващи, и граждани не са научили урока след случая "Делян Пеевски," завършват многозначително позицията си от коалицията.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на argosan
  argosan
  Рейтинг: 488 Весело

  "той е завършил семестриално "Информатика" в Техническия университет" - те такова понятие в германската образователна система няма! Или си завършил, тоест дипломирал, или не си!

  "Bolshevism is not a policy, it is a disease."
 2. 2 Профил на Jordan
  Jordan
  Рейтинг: 1345 Неутрално
 3. 3 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Цялата ни политическа каста е изсмиване в нашите лица...

 4. 4 Профил на joodi
  joodi
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ааа умно ние момчето от наще е не мойте го така......ха ха ха

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  То си е направо кикот....

 6. 6 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1215 Разстроено

  Изсмиване ... хм ! А назначението на спортната министърка ... като изсиране върху спорта ли да го смятаме?

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 7. 7 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ае писна ми от тая безкрайна помия, бе! Тоя бантустански народ кога ще се събуди и ще избере свестни хора, които съм сигурен, че са някъде там сред нас и скромно изхранват държавата, носейки всички на гърба си?

 8. 8 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 648 Любопитно

  Дипломата е :
  TUM - Die Technrsche Universitat Munchen verteit mit dieser Urkunde
  /ИМЕ + дата на раждане + място на раждане/
  DIPLOM - INFORMATIKER UNIV. (Dipl.- inf. - Univ.)
  nachdem er die vorgeschrieben wissenschaftlichen Stuienleistungen nachgewiesen und die Diplomprufung an der Technischen Universitat Munchen erfolgreich abgelegt hat.
  Die Einzelergebnisse der Prufung sind in einem gesonderten Zeugnis zusammengestellt
  ..........................
  Prof. Dr. h.c. mult. ..............

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 9. 9 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 648 Любопитно

  [quote#8:"RED MAFIA"]TUM - Die Technrsche Universitat Munchen verteit mit dieser Urkunde [/quote]
  TUM - Technische Universität München, разпространяван с този документ
  / ИМЯ + дата на раждане + място на раждане /
  ДИПЛОМА - Computer UNIV. (Dipl. - INF -.. Univ)
  след това той демонстрира необходимата научна Stuienleistungen и подадена Diplomprufung в Technische Universität München, успешен.
  Отделните резултати от тестовете са обобщени в отделен доклад

  TUM - Die Technische Universitat Munchen verteilt mit dieser Urkunde
  /ИМЕ + дата на раждане + място на раждане/
  DIPLOM - INFORMATIKER UNIV. (Dipl.- inf. - Univ.)
  nachdem er die vorgeschrieben wissenschaftlichen Stuienleistungen nachgewiesen und die Diplomprufung an der Technischen Universitat Munchen erfolgreich abgelegt hat.
  Die Einzelergebnisse der Prufung sind in einem gesonderten Zeugnis zusammengestellt

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  Гимназията на Станишев явно е специална.Завършваш и ставаш я министър,я мин.председател...

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3156 Неутрално
 12. 12 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1092 Весело

  Ривяхте за демокрация, на ви демокрация! Сега пак ривете, защо така се случило при демокрацията! Ами хората такива избраха! Работеща демокрация!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 13. 13 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Весело

  До коментар [#1] от "argosan":

  човекът си го е написал в личния си уебсайт/блог/фейсбук:
  "Преди пет години пред "Капитал" самият Анастасов споделя, че се е завърнал от Германия след като една година е учил "Приложна математика" заради желанието си за реализация в политиката."

  което означава, че е изтекъл поне един семестър, в който тоя мушморок е бил в определен университет в Мюнхен и един господ знае дали изобщо е взел някакъв изпит, или не...

  какъв по-подходящ комсомолец може да се включи в партийната надпревата в България? особено пък в редиците на ДПС

  РЕФОРМИ !
 14. 14 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  "Доколкото и БСП и ДПС бяха само параван на реалните мандатоносители при формирането на правителството, не може да се очаква от тях решение за неговата оставка. Ако някой е имал съмнение в адекватността на въпроса # КОЙ, то двудневното разтягане на лукуми е ултимативно доказателство. Та молбата ми е, Ахмед Доган, Цветан Василев, Делян Пеевски и Моника да съобщят на Сергей и Людовик, че правителството е довиждане и няма да ги бият ако употребят думата # ОСТАВКА. И по- бързо, че тия двамата ще се избият с водни пистолети по телевизията."

  Петър Москов
  Зам.-председател на ДСБ

 15. 15 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 970 Разстроено

  [quote#2:"Jordan"]Калинки-малинки ... [/quote]

  Не-е-е-е !

  Това си е чист колорадски бръмбар!
  И като прибавим,кой спрягат за министър на правосъдието?

  Ужас!
  На Видовден ,14,06, да им покажем ИЗХОДА и да им видим гърбовете!

 16. 16 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 970 Неутрално

  [quote#12:"Диверсификация на корупцията и излишните проекти"]Ривяхте за демокрация, на ви демокрация! Сега пак ривете, [/quote]

  Внимавай - злобата изяжда човека от вътре!

 17. 17 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Най- големият проблем на България е, че се назначават тотално некомпетентни хора на ключови управленски длъжности. Законите се пишат от богослови, спорта се финансира от синтаксист, екологията се ръководи от програмист, ... е как да се вземат адекватни решения? Ако ще бъдеш министър на здравеопазването, освен медицина трябва да имаш и финансова грамотност, както и "меринджейски" умения. Това важи за всички.

 18. 18 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 502 Весело

  Българкият политически живот трябва да се причисли към седемте чудеса на света, просто защото не спира да Ни изумява дори Нас самите, да не говорим за света!

 19. 19 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 513 Гневно

  Още един успял мъж около 30-те, нали?
  Да ви *§€** боклици!

 20. 20 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Гневно

  Кариеристчето не е виновно - с дуп_то си е извоювало тая номинация. Да си български гражданин и да пожелаеш да бъдеш част от дпс - това заслужава по една храчка в лицето от всеки един българин ! Кадър на дпс = мекере .

 21. 21 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#20] от "ТМаринов":

  Същото се отнася и за БСП и разни "националистически" партии.

 22. 22 Профил на sir_matt
  sir_matt
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Бахти, къде съм блеял толкова години. Тц-тц-тц.

  Т'ва умно момче излиза в чужбина, изкарва-неизкарва един семестър, и после му щуква гениалната идея, че иска да се реализира в политиката. И хоп, обратно. След някоя година - министър! Е, това е патриот!

  А пък толкова смешници като мен... години учене, все далеч от вкъщи, толкова години работа - а нито в полза роду, нито имам шанс за министър. Срам ме е.

  "Me and Jimmy... we're men of grass, and boots, and beauty. "
 23. 23 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#17] от "Светулка":Е па нали здравната министърка на Бойко беше адвокатка ! Притежаваща болница.

 24. 24 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#23] от "ahasver":

  И какво, като е адвокатка, няма икономически познания, както и не е работила в сферата на здравеопазването. Аз бих поканила финансовите директори на успелите болници у нас и с техния опит и познания да се направят програми за останалите здравни заведения. Това важи и за останалите министерства. В България има много образовани и умни хора и поканвайки ги на консултации и изслушвайки компетентни мнения, могат да се направят много конструктивни промени. Само, че тогава няма да може да се отклоняват средства.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK