Директорът на парк "Българка" е уволнен, назначен е Али Алиев

Директорът на парк "Българка" е уволнен, назначен е Али Алиев

© Велко АнгеловДнес са уволнили директора на Природен парк Българка Мая Радева.


Десет дни след като сигнализира в Агенцията по горите за катастрофални финансови злоупотреби на заместника си Али Алиев, този петък (6 юни) директорът на Природен парк "Българка" Мая Радева е уволнена без предизвестие с мотив "невъзможност да се справи със задълженията", потвърди пред "Дневник" самата Радева, а от понеделник поста й ще заеме отново Алиев, който вече е подписал трудовия си договор.


По време на тримесечния й болничен след автомобилна катастрофа (февруари, март и април), Али Алиев от ДПС ръководи парка временно. Той беше посрещнат с протест от природозащитници и местни граждани, тъй като освен лидер на партията в Севлиево, е и общински съветник. Алиев има и фирма в сферата на дърводобива, което е нарушение на Закона за администрацията, освен това стана ясно, че е бил агент на Държавна сигурност под името Виктор. Срещу назначението се обявиха и от БСП-Габрово.
През май Мая Радева – създател на парка, се върна на работа, но още в началото на юни е уволнена. "За три месеца Алиев е похарчил 15 хиляди лева, при положение, че има право на 5 хиляди лева разходи. Не се е разплатил и на подизпълнителите на услуги, които е поръчвал, и сега държавата е длъжник на тези фирми. Възможно е разходите да достигнат до огромни размери", алармира още Радева пред "Дневник".


Докато я е замествал, Алиев е назначил и доста хора с текст на молбите "Моля да бъда назначен, на което и да е място", които по думите на Радева, са некомпетентни. За всички тези нарушения тя е подала писмени сигнали към Изпълнителната агенция по горите и е провела лична среща с изпълнителния директор на ИАГ, на разговора от страна на ДПП "Българка"са били и ръководителят на единия проект и старата счетоводителка.


В отговор на сигналите на Радева, от агенцията са й отговорили, че тепърва ще проверяват дали изобщо има такива нарушения, а на опасенията й, че Дирекцията може да бъде закрита, е получила отговор: "Ако трябва, ще я закрием".


Парадоксът в случая е, че Мая Радева е отговорна като директор на Природен парк "Българка" за дейстрвията на заместника си. Това са й заявили от агенцията.


Парк "Българка" изпълнява четири европейски проекта за над 11 милиона лева. От Агенцията по горите съобщиха пред БНР, че ще коментират действията си в понеделник.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK