Увеличаване на горите до 2023 г. цели Стратегия за развитие на горския сектор

Увеличаване на горите до 2023 г. цели Стратегия за развитие на горския сектор

© Юлия ЛазароваУвеличаване на горските площи чрез усвояване на незалесени територии, насърчаване на сдружаването на собствениците на гори, въвеждане на електронна система за документи за сеч и транспорт на дървесина, развитие на ловен туризъм, устойчиво производство на биомаса за електричество – това са някои от основните цели, заложени в проект за стратегически план за развитие на горския сектор до 2023 г., публикуван за обществено обсъждане от земеделското министерство, съобщава "Капитал Дейли".


От тази сряда (18 юни) с кръгла маса в Добрич започват и серия от регионални дебати, на които документът ще бъде основна тема, съобщава "Дарик радио". Поканени са представители на областната и общинската администрация, на регионалните структури на Изпълнителна агенция по горите и специализираните звена, на бизнеса, неправителствените организации и научни институти.


Документът се изработва като следствие на приетата през миналата година стратегия за горския отрасъл, но няма изготвен финансов план. В следващите седмици могат да бъдат изпращани коментари по него, след което той ще бъде внесен и в окончателен вариант на заседание на правителството. 
За нови гори


Увеличаване на горските масиви в страната е един от акцентите в стратегията. То трябва да се случи чрез усвояване на незалесени площи, включително изоставени земеделски земи, горски територии, подходящи за залесяване, застрашени от ерозия площи извън градовете, увеличаване на градските паркове и др. За целта ще се търси основно финансиране от бъдещата програма за развитие на селските райони, където е предвидена схема за създаване на нови гори, както и средства от държавния бюджет или други програми.


Планира се залесяването на 30 хил. дка държавни територии и 35 хил. дка територии на други собственици. Собствениците на гори пък ще бъдат насърчавани да се сдружават чрез проекти от европейски и други донорски програми.


За енергия от биомаса


Насърчаването на устойчивото производство и потребление на биомаса за електричество е друг приоритет на стратегията. В документа се посочва, че трябва да бъдат създадени условия за изпълнение на енергийната стратегия на страната и достигане на 16% дял на енергията от възобновяеми източници в потреблението след 2020 г.


За целта се предвижда да се изготви национална схема за производство и потребление на дървесна биомаса за енергийни нужди, която да съдържа критерии за устойчивост. Трябва да бъде изработен и документ с добри практики за създаване на интензивни горски култури за добив на биомаса, както и да се определят нормативно нормите за остатъците след сеч, които да се ползват за такова производство, се посочва в плана.


За ловния туризъм


Развитие на ловния туризъм е друга цел, посочена в документа, предстои да бъде изготвена отделна стратегия и за него. Данните на земеделското министерство показват, че през последните години има увеличение на посетителите в ловните стопанства.

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 958 Любопитно

  Али Алиев ли я писа стратегията?

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 2. 2 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Не знам за тази стратегия, но в момента и то не от сега има стратегия за масово изсичане на горите и далавери с дървения материал.

  Миша
 3. 3 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Ами да, след изсичането ще залесяваме, но не ми се вярва. Вече няма ученически и студентски бригади. Ще се плаща на ромите и то пак от нашия джоб за да си организират целогодишен пикник, и да о--рат околната среда

 4. 4 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тия които се нагрухаха от сечта, ще се нагрухат и от залесяване. Дано им приседне.

 5. 5 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  А кой ще ги сече?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 6. 6 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Увеличаване на горите до 2023 г. цели Стратегия за развитие на горския сектор

  Увеличаването на горите ще е възможно само ако кадрите на ДПС са държани по-надалече от горите. Незнайно защо, те много обичат дървения материал.

 7. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Залесяване трябва да има непрекъснато при тази сеч,която освен че изяде горския фонд,доведе до бързо влошаване на климата на България.

  Tony
 8. 8 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Българските гори се възобновяват много добре естествено.
  Залесяването е още една схема за точене на пари...
  Първо сечеш, после залесяваш...
  Аз бих искал временен мораториум върху сечите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK