Климатологът Антоанета Йотова: Трагедията е лоша комбинация от тежка метеорологична обстановка и несвършена работа

Климатологът Антоанета Йотова: Трагедията е лоша комбинация от тежка метеорологична обстановка и несвършена работа

© Юлия ЛазароваБедствената ситуация в Североизточна България, десетките човешки жертви и големите щети от кризата са причината да потърсим експерта Антоанета Йотова за коментар. Йотова е дългогодишен изследовател в областта на политиките за реагиране на промени в климата, един от първите индивидуални членове на "Колиция за климата" в България, като от създаването й през 2005 г. досега е от най-активните й членове. В момента Антоанета Йотова е един от основните експерти в проекта за зелени политики, в който проучва и анализира доколко политическите партии и коалиции в техните платформи за парламентарните избори 2013 г. и за евроизборите сега засягат проблемите и политиките, свързани с промените в климата.


Какви са причините за наводненията в цяла Североизточна България?


– Ситуацията като метеорологична обстановка в много голяма степен бе прогнозирана предвид на стациониращата вече няколко дни силно неустойчива и динамична въздушна маса в цялата страна и региона на Балканския полуостров.
Конкретно в Североизточна България обстановката бе допълнително усложнена по местни причини - както природни – релеф, състояние на реките и пр., така и антропогенни – състояние на инфраструктурата, подготвеност на населението.


Загубата на човешки живот и огромните материални щети са резултат на най-неблагоприятна комбинация: наистина тежка метеорологична обстановка - в рамките на броени часове се изсипват валежи по-големи от месечните норми, което има връзка с промените в климата, но има и много несвършена работа на национално, местно и индивидуално ниво.


Как се стигна до тази бедствена ситуация във Варна конкретно, при положение, че имаше прогнози за силни порои и наводнения от началото на седмицата?


– Това се случва след допускането на неправомерно изсичане на гора през последните 7-8 години именно над тази част на града и неправомерното урбанизиране в района на бедствието.


Как бихте обяснили глобалното затопляне в този момент?


– Повишаването на глобалните температури води до по-голяма динамика на атмосферните процеси, един от ефектите е увеличаване на екстремните прояви на времето навсякъде по света.


Конкретно за даден район и в даден момент, тези екстремни прояви на времето могат да бъдат различни: необичайно високи или ниски температури, продължителни засушавания, проливни валежи и наводнения, ураганни ветрове и др.


Възможно ли е прогнозирането на подобни ексцеси?


– Не е възможно да се очаква и прогнозира точно какво, къде и как ще се случи, но от доста години се провеждат и има резултати от научни изследвания, които доказват все по-голям риск и уязвимост по отношение на такива ексцеси.


Има ли в момента държавата ни готовност да реагира адекватно на такава бедствена ситуация?


В България и хората, и държавата като цяло, не са подготвени и не са в състояние да се справят с минимални щети от подобни ексцеси. 


Как трябва страната ни да е подготвена за подобни ситуации? Кое е най-спешно да се направи в момента?


– До дни трябва да се сформира Работна група с участие на най-широк кръг експерти от всички сфери на икономиката и обществения живот, която да обобщи наличните материали и изготви вариант на Национална стратегия за адаптиране към промените в климата, която да е един от първите въпроси в дневния ред на правителството и парламента на страната.


Паралелно с това, да се финализира възможно в най-кратък срок Споразумението за партньорство относно използване на средства от европейските фондове в периода 2014-2020 г. като в него и във всички оперативни програми за този период, трябва да има в максимална степен интегриране на мерки и действия от политика за реагиране на промени в климата. Изискване на Европейската комисия е поне 20% от средствата по оперативните програми да бъдат за такива мерки и действия. 


Защо се отлага толкова време приемането на тази стратегия за адаптиране към промените в климата?


Отлага се заради липса на разбиране на важността и спешната нужда от Национална стратегия и План за действие за адаптиране към промените в климата. Приетият през февруари 2014 г.


Законът за ограничаване на изменението на климата дори като наименование е неточен, но и не предвижда своевременно и задължително разработване на такава стратегия и план във възможно най-кратки срокове. 


Как трябва се действа на регионално, балканско ниво, след като попадаме в еднаква климатична зона?


– Действа се по линия на редица европейски и международни програми. Трябва час по-скоро сътрудничеството и съвместните действия - по отношение на ранни предупреждения за бедствия, както и реагиране на случили се такива, да станат най-важен приоритет на двустранните и регионални договорености.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Само дето е в обратен ред, първо несвършена работа, после лошо време.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 2. 2 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Едно време имаше метеоролози и синоптици. От къде изпълзяха всички тези "климатолози"?!

 3. 3 Профил на Michel
  Michel
  Рейтинг: 640 Неутрално

  "– Това се случва след допускането на неправомерно изсичане на гора през последните 7-8 години именно над тази част на града и неправомерното урбанизиране в района на бедствието."

  -- Нека в такъв случай да продължи бетонирането на Черноморието, изсичането на горите, презастрояването и унищожаването на природни паркове, направата на нови огромни голф-игрища, и прочее! В един момент, Природата ще ни отмъсти за цялата ни алчност и безотговорност! Ние сами копаем ямата...

 4. 4 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Причините са комплексни,но преди всичко е човешкото безхаберие.За мен това е непростимо-изсечените гори,затлачените корита на реки и канали,старата канализация и дори липсата на такава...И не е само проблемът във Варна,а и в много други градове,предполагам дори,че е навсякъде.Друг е въпросът,че Планетата почва да ни отмъщава за издевателствата над нея...

  Дневник-токсичният сайт
 5. 5 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Глобално затопляне, дрън дрън. Момата се изказва адекватно на много места но за глобалното затопляне трябва да си обнови данните като всеки друг учен в БГ де. А иначе е права че изсичането на дърветата и непочистването на канавките и канализациите е основния проблем в случая.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 6. 6 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 434 Гневно

  Всички горски стопанства да се дадат на ДПС!

 7. 7 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 594 Любопитно

  [quote#5:"turmion_katillot"]като всеки друг учен в БГ де[/quote]

  Ти къде си учен, че толкова авторитетно се изразяваш?

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 811 Любопитно

  Очевидно с Глобалното Затопляне нещата са "отиде коня в ряката".

  Трябва здрава подготовка за да не умрат много хора.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 10. 10 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#6:"V.Iliev"]Всички горски стопанства да се дадат на ДПС![/quote]
  ???

 11. 11 Профил на nikolaimi
  nikolaimi
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Искам да попитам "затоплистката",какъв процент въглероден
  диоксид изхвърлят вулканите от общото количество изхвърлен
  такъв?

  Гледай отвисоко падналия,само ако си се навел да му подадеш ръка!You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war
 12. 12 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#11] от "nikolaimi":

  Вулкани: от 65 до 319 милиона тона годишно.
  Човеци: 29 милиарда тона през 2007-а.

  В картинка, за лесно сравняване на размера:
  http://www.skepticalscience.com/pics/volcanicco2smaller.jpg

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 13. 13 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#5] от "turmion_katillot":
  [quote#5:"turmion_katillot"]Глобално затопляне, дрън дрън. [/quote]

  Така е. Ледниците се топят от глобално застудяване!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 14. 14 Профил на bgkacho
  bgkacho
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако не се работи по програмата ще има още много страшни неща. Хората забравят, че живеят в "околната среда", а не около нея. Баланса е много крехък, а последствията са много тежки за човека...

 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  [quote#5:"turmion_katillot"]А иначе е права че изсичането на дърветата и непочистването на канавките и канализациите е основния проблем в случая.[/quote]
  Ако трябва да ги подреждаме причините основният проблем е застрояването на едно дере което се явява естественият канал за оттичане на водосборна област с площ повече от 4.5 кв.км. Възможно най-неблагоприятната форма, широко в горната част и стесняващо се в долната.

  Изсечената гора не задържа водата във водосборната зона, тя бързо се оттича към дерето, в горната широката част са паянтови цигански коптори които потока бързо ги разрушава, склонни към размиване и обрушване брегове и всичко това се носи към долната част която е застроена с по-масивни сгради. Които насочват потока към тесни улици, направо като дюза на пожарникарски маркуч. При 120 л./кв.м. това са повече от 420 милиона литра за час, нищо не може да спре такъв поток.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на iu
  iu
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ...ХААРП,марп технологиите,нещо...поне да ги беше отрекла и заклеймила.Ей в "Дървеница" дъжда,силен,дошъл от нищото,няма грам предпоставки..."прогнозата за времето" е разтегливо понятие, и дава много поводи за тълкувание,не само конвекционални.

 17. 17 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#13] от "grand funk railroad":

  Ако се поинтересуваш малко ще видиш че ледената шапка се увеличава.

  Ето ти да се образоваш малко надявам се сайта да мине
  http://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 18. 18 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#17] от "turmion_katillot":

  Ако беше прочел, вместо само да гледаш картинки, щеше да ти стане ясно, че:

  1) нищо не се увеличава, има увеличение на площта на леда в сравнение с 2011-2012, години с рекордно ниска площ, заета от лед и
  2) обемът (т.е. количеството) на полярния лед вероятно продължава намалява, защото ледът на тая площ е още по-тънък.

  Ама "образоването" явно не ти е силната страна.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 19. 19 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#10] от "bi_u":

  Ако добавя - и всички язовири и водни стопанства, по ясно ли ще е?
  Нааистина, трагичните събития не предполагат сарказъм...

 20. 20 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#18] от "Darth Чебуратор":

  Именно че се увеличава, толкова ли е трудно да го разбереш. Обясни ми как според теб нивото на СО2 се увеличава и глобалното затопляне се увеличава а и ледената шапка се увеличава!!! Това ще ти е някой нов феномен нали. Това че до 2011 се е свивала не значи че няма да почне да се увеличава както и става де. Затова се говори за климатични промени но не и за глобално затопляне вече. Истината е че почва истинска ледникова епока и всичи дето правят пари от СО2 емисиите в един момент ще трябва да обясняват защо толкова са крали...

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 21. 21 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 594 Весело

  [quote#20:"turmion_katillot"] нивото на СО2 се увеличава и глобалното затопляне се увеличава а и ледената шапка се увеличава[/quote]

  Китай и Германия горят въглища, Япония и Щатите - газ - нивото на въглероден двуокис се увеличава.

  СО2 попива повече инфрачервено излъчване от повърхността и се нагрява, а от него с конвекция и топлообмен се грее цялата атмосфера.

  Компактния лед в шапките се топи, троши се и заема по-голяма площ (но по-малък обем).

  Пример като за твойта глава: кое можеш да разпръснеш по-нашироко: едно кубче лед или 2/3 от същото кубче, ама натрошено на дребно?

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 22. 22 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  До коментар [#12] от "Darth Чебуратор":
  като човешкото влияние е 0л0001 от всичкото СО2 в атмосферата
  Подобно количество е пренебрежимо за растителния свят който точно с СО2 се храни

 23. 23 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  До коментар [#2] от "lordcris":
  Метеоролог е
  От по бедните страни метеоролозите понякога правят компромиси с професионлизма си да изкарат някой лев отгоре да вържат двата края

 24. 24 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  То Европейски програми семинари по балканско сътрудничество политики и ишмедемета да гоним световния Михал
  Заради едно дере във Варна дето просто е трябвало да се разчисти от копторите

 25. 25 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 594 Весело

  [quote#22:"k_"]като човешкото влияние е 0л0001 от всичкото СО2 в атмосферата [/quote]

  И кво от това? Важно е колко се променя температурата от тази промяна, не колко е абсолютното количество.

  Четете повече, измисляйте си по-малко.

  [quote#24:"k_"]Заради едно дере във Варна д[/quote]

  И едно в Търново, и един площад в Добрич, и един проход в Стара Планина, и едни жеги в София, и едно безводие лятото, и...

  Опс, май бая се събра

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на pecheneg2014
  pecheneg2014
  Рейтинг: 221 Любопитно

  климатът се променя

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 28. 28 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#26] от "grand funk railroad":

  Нещо не схващаш графиката ли? Това не е причина да обиждаш. Тя ясно показва че леда се увеличава от 2011 насам. Аз просто попитах как ще обясните това с увеличаващия се СО2 в атмосферата, който уж причинява глобално затопляне.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 29. 29 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 455 Неутрално

  [quote#21:"Darth Чебуратор"]Компактния лед в шапките се топи, троши се и заема по-голяма площ (но по-малък обем). [/quote]

  Чакай малко, леда е състояние на водата при темепература по ниска от 0 градуса при идеални условия. Сега ти ми казваш че той се трансформира независимо от температурата така ли???? Тоест и при 100 градуса ще имаме лед но просто по тънък според твоите твърдения. Нещо не се вързва с физиката.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 30. 30 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  Извинявам се, но изречението:

  "...Ситуацията като метеорологична обстановка в много голяма степен бе прогнозирана предвид на стациониращата вече няколко дни силно неустойчива и динамична въздушна маса..."

  Звучи неуместно в устата на професионален метеоролог.
  По-скоро си имаме работа с "колежка" имитаторка от типа на една министърка дето си пада да употребява засукани термини, за да впечатли публиката.

 31. 31 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 594 Весело

  [quote#29:"turmion_katillot"]Сега ти ми казваш че той се трансформира независимо от температурата така ли???? [/quote]

  Казвам ти, че като се топи, ледът става по-тънък, натрошава се по-лесно, а веднъж натрошен, се разпростира на голяма площ, въпреки, че общият му обем е по-малък.

  Ice extent се мери в квадратни километри и описва заетата площ, а не обема на леда. Количеството лед зависи от обема, а не от заетата площ и засега продължава да намалява.

  Щото е по-топло и ледът се топи.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 32. 32 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  До коментар [#31] от "Darth Чебуратор":
  Сега остава да докажеш че преди години леда на полюсите е бил по-дебел и компактен отколкото тънък и широк.
  "Оценка на обема на ледените шапки през последните 100 години"
  Добре звучи темичката и като нищо ще изпраска някой грант за 100-200К евра.
  Добра сумичка за банаджийски "колектив" да изкара нещо да си платят парното зимъска. Може и професора анголски от НБУ да включат. Той сега шътка диаманти и кристали от Светулка, ама колко му е да удари едно рамо за 20-30% от сумата.

 33. 33 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#32] от "k_":

  Разгледай сайта на 17-ти, там даже статистика има. Аз се занимавам с друго и 200к евро не ме блазнят достатъчно.

  пп Какво е НБУ?

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 34. 34 Профил на blue79
  blue79
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Трагедията Е резултат от "братските евро-атланто-ически" психопатски и умопобъркани предсмъртни гърчове на световната кабала...Комбинация от 24/7 ПРЪСКАНЕ със СИЛНО ТОКСИЧНИ КОКТЕЙЛИ от непрестанно бучащите (И)над София "братски" самолетни флотилии и още "по-братското" последващо обработване с HAARP...

 35. 35 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#33] от "Darth Чебуратор":

  http://business.financialpost.com/2014/06/19/ipcc-climate-change-warming/

  Ето, какво се оказва че IPCC при най мрачните си прогнози които естественно са невярни, не могат да докарат някакъв наистина голям катаклизъм.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 36. 36 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#35] от "turmion_katillot":

  Да приема ли, че със смяната на темата признаваш, че приключихме темата за леда и че вече разбра, че не намалява?

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 37. 37 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Аз казвах че леда НЕ намалява. Давам ти примери защо не намалява. Защото няма глобално затопляне, даже обратното. Ти твърдеше че като цяло намалявал.

  Аз твърдя че се увеличава.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 38. 38 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 594 Весело

  [quote#37:"turmion_katillot"]Аз казвах че леда НЕ намалява.[/quote]

  А аз ти обясних, че намалява, защо намалява и защо ти си се объркал -- ти мислиш, че ice extent е същото като количество лед.

  Ледът намалява, тенденцията е устойчива и само невежи могат да вярват в обратното, при положение, че данните ги опровергават.

  Приятна вечер.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 39. 39 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Останал си в голяма заблуда за съжаление. Приятен ден поне при мен е ден.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 40. 40 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#22:"k_"]Подобно количество е пренебрежимо за растителния свят който точно с СО2 се храни[/quote]

  Айде сега да отчетеш и темпа на обезлесяване и на намаляване на фитопланктона.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 41. 41 Профил на fockwest
  fockwest
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А има ли метеорологичната обстановка нещо общо с химическите следи (chemtrails), на които често се радваме в небето над София? - особено през последните 2 години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK