Хиляди причини да се легализира марихуаната

Юлиян Караджов (в дясно), доктор по биология и неправителствен експерт по наркотици говори за мита за вредата от марихуаната на първия български семинар за легализиране на канабиса.

© Liberty 420

Юлиян Караджов (в дясно), доктор по биология и неправителствен експерт по наркотици говори за мита за вредата от марихуаната на първия български семинар за легализиране на канабиса.Към марихуана се пристрастяваш по-малко отколкото към кафето и не носи толкова вреди на организма. Дори напротив - употребяващите канабис се нуждаят от по-малко лекарства и струват с около 30% по-евтино на здравната система. Самото растение коноп може да се използва за направата на общо около 50 хиляди продукта. То има приложения в строителната индустрия, с които могат да се пощадят огромни масиви дървета и да се повиши значително енергийната ефективност на сградите, а също и в текстилната индустрия, козметиката и медицината, в хранителната промишленост и в земеделието.


Световните икономически лидери вече предвкусват потенциала на инвестицията в конопа (или по-точно го преоткриват). Нови прогнози след раздвижването по идеята за легализирането му през последните години сочат, че до 2020 г. той ще е позволен за отглеждане и консумиране във всички щати на Америка, а Европейският съюз също ще е започнал да задрасква забраните.


Добра идея ли е да се легализира марихуаната? За участниците в първия български семинар по темата "Ко?Ноп: да поговорим за марихуаната", който се проведе в неделя (22 юни), отговорът на този въпрос е ясен и без съмнение положителен. По-съществените въпроси, които поставиха организаторите от Българското либертарианско общество Liberty 420, "Промена" и партия "Зелените", са кой има интерес да се поддържа митът за вредата от пушенето на канабис, какъв ще е икономическият ефект, ако той влезе официално на пазара и как да се образоват лекарите и здравните експерти за ползите от лечението с това растение. Гост-лекторите на конференцията - адвокати, икономисти, биолози, психолози и предприемачи, от своя страна, опитаха да отговорят.
Проблемът с един измислен проблем 


Проблемът с марихуаната не е съществувал преди да бъде изкуствено създаден заради личен интерес, разказа биологът и експерт по наркотици д-р Юлиян Караджов. Не става въпрос за световна конспирация, а за елементарна корупционна схема, заяви той.


През 30-те години в Щатите министърът на финансите - един банкер, решава да намери синекурна работа за племенника си и го прави шеф на Бюрото за борба с наркотиците, което по онова време е тихо държавно учреждение без много работа. По същото време вестникарският магнат Уилям Рандолф Хърст инвестира значителни средства, взети на кредит, в заводи за хартия. Едновременно с това в техническите издания започва упорито да се говори за възможностите на конопа като индустриална суровина, в Германия се появяват машини за обработката му. Но за Хърст има проблем от конопа да се прави хартия, защото това означава издигане на технологията на друго ниво, за което чисто новата му печатница не е подготвена. Осъзнавайки това, Хърст звъни на банкера си, който по случайност е финансовият министър, той пък звъни на племенника си и далаверата се задвижва.


Вестниците на Хърст започват да всяват паника срещу това мистично ново вещество марихуаната, което уж било внесено от Максико, като много внимават да не споменат, че става въпрос за конопа, от който са направени връзките на обувките и който по това време е поминък на голяма част от американските земеделци. Участниците в заверата до последно успяват да поддържат заблудата и едва когато законът за ограничение на производството на марихуана влиза за гласуване, обществото разбира какво точно се случва. Отглеждането на коноп не се забранява, но се въвежда непосилно висок акциз върху всяка унция, заради което в последствие са унищожени почти всички конопени ниви в САЩ.


Оттам нататък се ражда една нова гигантска индустрия - тази за борба с марихуаната, включваща фирмите за тестове за употреба, специалистите за превенция и лечение, отговорните власти и т.н. Техният интерес, както и този на нелегалните разпространители, в момента е единствената причина забраната все още да стои, убеден е Караджов.  


Морална, икономическа и правна гледна точка"Не можем да отричаме или забраняваме нищо, което съществува естествено и независимо от нас. Ако има вредна употреба, значи има и полезна, както е с абсолютно всички вещества, които хората приемат. Важно е как се използват", каза психиатърът Владимир Сотиров пред публиката на "Ко?Ноп".

Въпросът дали да се легализира марихуаната има няколко ключови аспекта, но по всички критерии тя побеждава, убеден е и професорът по икономика в Университета Нортууд, Мичиган Алекс Токарев. Според него няма логика в това държавата да възпрепятства търговските взаимоотношения между възрастните хора, които правят избора си съзнателно и доброволно. В правото не може да има престъпление без жертва, а жертвите на наркотиците са всъщност саможертви. Освен това опитът показва, че законът не се уважава, когато в него няма смисъл (за справка - сухият режим в САЩ). И това важи не само за марихуаната, а и за всички наркотици и услуги, които съществуват на черния пазар, убеден е икономистът.


Ако всички наркотици са легални това ще означава контрол върху качеството на продукта (което обикновено е причината например за свръхдозирането при зависимите от хероин), конкурентна цена (вместо сегашната висока цена, която не спира хората да си купуват, а тласка пристрастените към повече престъпления, за да си набавят парите), елиминиране на мафията (която съществува благодарение единствено на монопола си над нелегалните стоки). 


Декриминализация или легализация


Докато САЩ видимо върви към легализацията на канабиса, като това вече е факт в щатите Колорадо и Вашингтон, Европа по-скоро мисли за декриминализация. Разликата е, че легализацията е уредена с правила за притежание и отглеждане на растението, докато декриминализацията отменя преследването на притежателите на канабис, но остава в една сива, неясна зона, обясни адвокат Калин Ангелов, член на "Промена".


По думите му легализацията е за предпочитане и е по-щедра към икономиката на страната. В Колорадо например лицензът за отглеждане на канабис е около 2700 долара годишно. Така в бюджета на щата влизат огромни приходи. По закон е заложено, че 40 милиона от тях ще се отделят всяка година за поддържане на обществените училища.


В България може да има промени едва след като идеята се популяризира на европейско ниво, убеден е адвокатът. Има много неща да се уредят, на първо място - кой може да предложи такава проямана и в последствие - кой ще следи и контролира този пазар. В момента в страната ни има Национален съвет по наркотични вещества, който изглежда работи в "дълбока тайна", тъй като достъпът на граждани до него е изключително труден, но от него ще зависи предложението да стигне до Министерски съвет. След това отговорната институция може да е Агенцията за контрол по храните и звената на аграрното министерство, както е навън. 


Александър Червенков

© Liberty 420

Александър Червенков


За какво служи конопът


Индустриалният коноп, който е малко популярна култура, защото е жертва на мита за вредата от пушенето на марихуана, всъщност е изключително функционално растение, което може да намери приложение в около 50 хиляди продукта, обясни съпредседателят на партия "Зелените" Борислав Сандов. На практика растението е плевел, който допреди да бъде умишлено унищожаван е виреел свободно по цял свят. Сега той може да се отглежда след специално разрешение. 


От семената му се правят щадящи за природата бои и лакове, дори гориво, прилагат се и в производството на храни и на козметични продукти. От корените му се правят дерматологични кремове. От стеблото, което има много здрави и силни нишки - дрехи, въжета, мрежи, обувки, чанти, килими, калчища и др. Същите влакна, примесени със строителни материали могат да се използват в строителството и да заместят дървесината, а от един хектар засаден коноп се получава четири пъти повече суха маса отколкото от един хектар изсечени гори. Технологията за обработка и оформяне на тухлите от коноп вече съществува и се популяризира.


Франция е лидерът в отглеждането на коноп и производството на конопени продукти в Европа в момента, като държи около 90% от този пазар. По малък дял имат и Великобритания, където отглеждането на плевела се субсидира от държавата, също Полша, Унгария и Румъния.


В България сега има само двама човека, лицензирани да произвеждат индустриален коноп. Единият от тях - Александър Червенков - разказа пред аудиторията на "Ко?Ноп" колко трудно е всъщност да се вземе лиценза и всяка година да се подновява сертификата за засажданите семена, тъй като сроковете за това не са съобразени със сезонния характер на земеделието. Дълго преди началото на сеитбата той трябва да докаже, че ще произвежда коноп с по-ниско съдържание на тетрахидроканабинол (THC), от който зависи опияняващият ефект на растението. Срокът е до 10 февруари при положение, че семена за засаждане се появяват на пазара най-рано в края на месеца.


Въпреки това Александър се е заинатил, издействал си е отсрочка и се е сертифицирал за тази година. Насочил се е най-вече към производството на текстил, строителни материали и храни и смята, че това са трите направления, които най-много ще помогнат за задвижването на тази индустрия у нас. Предстои му да се сдобие с машини и да се свърже със заводи, които да могат да обработят реколтата му.


Канабис вместо лекарство


От няколко години канабисът е разрешен за медицинска употреба в Израел. Оттогава състоянието на пациентите показва 20% понижаване на необходимостта им от други медикаменти, което струва на държавата 30% по-малко пари, разказа Гил Люксембург, бивш председател на Асоциацията за медицински канабис в Израел и един от седем човека, притежаващи лиценз за отглеждане и снабдяване на пациенти с медицински коноп.


Марихуаната е приложима при тежки хронични заболявания, които трудно се повлияват на лечение, като болестта на Крон, от която страда самият лектор. Той обясни, че също като с традиционните медикаменти, тя има точно определена доза и час на приемане. Има и странични ефекти, които са познати на пробвалите - зачервени очи, сухота в устата, замайване, понижаване на кръвната захар. Около 80% от пациентите се повлияват на терапията и при тях се наблюдава цялостно подобрение на състоянието с по-здрав сън и намалена болка. Най-младият пациент на Люксембург, третиран с канабис, е на 2 години, а най-възрастният - на 102.


Все още обаче няма стандарт за медицинската марихуана, поне не и международен. Това е нещо, което също трябва да се избистри, но ще стане едва когато повече държави се образоват за ползите от конопа и превъзмогнат предразсъдъците си, убеден е израелецът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 897 Весело

  Още ли спорим за това? Можеха доста пари от данъци да се вземат. И да има много щастливи - и потребители, и продавачи. И хазната.

 2. 2 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Ето тема за референдум!

 3. 3 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Ако се легализира проституцията и леката дрога, то двата основни източници на приходи за организираната престъпност в страната ще пресъхнат, а приходите в държавния бюджет ще се увеличат. Това са две теми, за които си заслужава да се организира референдум.

 4. 4 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 604 Любопитно

  Има много други интереси и тука няма да го легализират лесно. По-добре е да се продава на черно на висока цена и някои хора да правят огромни печалби отколкото да е евтин и навсякъде...

 5. 5 Профил на don_horhe
  don_horhe
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Законите трябва да се пишат от експерти като д-р Караджов, а не от хванали паяжина лелки по министерствата.

 6. 6 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 890 Разстроено

  На квадратните тикви не може да се обяснява ... те си знаят КОЛКО Е ОПАСНО ДА ПУШИШ ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 7. 7 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 524 Весело

  Дойде време да преоткриете топлата вода!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 8. 8 Профил на svetopolk
  svetopolk
  Рейтинг: 378 Неутрално
 9. 9 Профил на urandom
  urandom
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ksharp":

  Да не говорим че освен с данъци, потребителите подпомагат и локалните магазини за хранителни стоки.

 10. 10 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Много интересна статия. Поздравления за авторката Ангелина Генова!

  А по същество и аз съм за легализацията на канабиса като в Холандия и САЩ. По този начин много ченгета ще бъдат уволнени, поради липса на измислени престъпници, които да преследват и ще им се наложи да работят за да си изкарват хляба. Осигурителната система ще се облекчи.

  Има ли живот след демокрацията ?
 11. 11 Профил на Васил Йорданов
  Васил Йорданов
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Идеята за референдум по темата наистина не е лоша. Поне ще има ефирно време и за експерти, които да обяснят това-онова за марихуаната.

 12. 12 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не вярвам да стане скоро в България, просто сме много назад в това отношение, но е радващо , че има такива действащи организации като Промена, гледам че и много подобни са изникнали и че се правят семинари и образоване на населението. Това ще ускори много този мъчителен процес

 13. 13 Профил на Excellgate
  Excellgate
  Рейтинг: 374 Весело

  "...Самото растение коноп може да се използва за направата на общо около 50 хиляди продукта. То има приложения в строителната индустрия,…”

  Това със стрителството няма да стане…всичко ще се изпушва…тоест само здравеопазването ще е на далавера, НЗОК ще си реши проблема с дефицита...

  "Колко? -Пет! -Какво пет?! - Ами какво колко?!"
 14. 14 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Весело

  Ами да я легализираме тревата и да поканим Чапо Гузман да стане министър на здравеопазването, тогава...
  Дилърите ще станат директно доктори - Джи-Пи-та ... ще решим и този проблем, сега викат, малко текучество и недостиг имало в сферата...
  Здравната Каса ще е винаги пълна с пари....
  Кибритената фабрика в Костенец и тя ще стане част от Здравната система...
  Булгартабак ще се преквалифицира и ще получи неочаквано широк пазар...
  Песен отвсякъде. Мечта!

  ПП: Преди това дали да не легализираме и всички видове цигански банди - крадци, измамници, изнасилвачи... все ще им се намери някакво "благовидно заглавие" на дейността....
  Тези май не са гледали "Робокоп".. там имаше подобна фабула...


  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 15. 15 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 584 Любопитно

  До коментар [#3] от "Само Левски":

  Свождането (сводничеството) е престъпление. Проституцията не е. В този смисъл не е нелегална.

  Това изречение от статията обаче е притеснително: "освен това законът по правило не се уважава, когато в него няма смисъл". Законът не е, за да се уважава. Законът е за да се спазва.
  Алекс Токарев ще ме прощава, но разсъждения от този тип и които като че ли имат действие извън темата за канабиса, са опасни. Те хората така или иначе се избиват, включително и по причини, свързани с пари (сиреч икономически) - що да наказваме убийците? Те са възрастни хора и щом пазарът го иска ...

 16. 16 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Доколкото се рaзбирa от писaнието основният aргумент е щом в Щaтите пушaт нaркотици, трябвa и у нaс дa е тaкa.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 17. 17 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#15] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  "когато в него няма смисъл"!

  Когато пази частната собственост, има смисъл. Когато регулира нещо, което няма нужда от регулация (повечето неща), тогава няма смисъл.

  В България сме много назад, мисля, че след 10-15 години активни семинари и информация като този може и да се обърне палачинката.

  Поздравления, че тия пичове не са някакви, които обясняват как тревата е натурална и лекува всичко, а съвсем сериозни!

 18. 18 Профил на kombainera
  kombainera
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Много хора не разбират, че проблемът с криминализацията на наркотиците не е толкова здравен, криминален, или морален, колкото е юридически. Въпреки това винаги когато се разисква темата за легализация на марихуаната (или друг незаконен наркотик), в разговора пламенно се впуска кой ли не - полицаи, доктори, философи, журналисти, актьори, спортисти. Но хората, които би следвало да имат най-тежка дума, са юристите. Те трябва да кажат дали е справедливо за употребата на наркотици в България да се ходи по дела и да се лежи в затвора. И ако да - защо по дяволите пушещите и пиещите алкохол и кафе са на свобода!!

 19. 19 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Преди време, един млад човек с биполярно разстройство сподели пред малка аудитория, че канабиса е важен за него като единствена алтернатива пред скъпоструващи, но действащи, с много странични ефекти, лекарства за болестта му. Каза също така, че е бил в странство, където този проблем (с канабиса) не съществувал.
  Заслужава си да се помисли по опцията "за" или "против", когато употребата ще бъде по медицински индикации.

 20. 20 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#16] от "Каишков - Гласът на Америка":
  Доколкото се рaзбирa от писaнието ти, основният ти aргумент е - щом Кремъл казва, че е страшен наркотик, значи е страшен наркотик и трябва да се води безпощадна война с проповядваната от запада наркомания, докато продължаваме да си лющим водка!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1362 Любопитно

  До коментар [#16] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Става дума за индустриален коноп основно.
  Ето те са ти го обяснили - 1 дка коноп ти дава 4 пъти повече суха маса за целулоза, от 1 дка гора.
  Конопа ти го дава това всяка година, а гората колко години трябва да я чакаш?

  Жената е покана за щастие
 23. 23 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1362 Любопитно

  До коментар [#21] от "lol":

  Това което са написали в статията за забраната на конопа си е вярно и известно на всички. Преди да го забранят изобщо не е ставало дума за пушене.

  Аз никога не съм пушила, нито наркотици съм употребявала, но съм за индустриално садене на конопа. Има невероятен потенциал.

  Жената е покана за щастие
 24. 24 Профил на Geo
  Geo
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Мда, някои писахме затова още преди вече близо 10 години:

  http://www.fenomenibg.com/modules/news/article.php?storyid=98
  http://www.fenomenibg.com/modules/news/article.php?storyid=156

  Оттогава досега света доста се "поосвести" и вразуми, но пустите му фашистки режими не пускат кокала толкова лесно Какво слагаш с в тялото си доброволно е твоя си работа. Всякакви ограничения(!) и акцизи(!) върху каквито и да е вещества отнемат фундаментални човешки права, които нито се дават, нито могат да се взимат от когото и да било, и да се претендира за морал.

  Истината ще ви освободи
 25. 25 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 584 Весело

  До коментар [#17] от "ungeheuer":

  Е, от статията става ясно, че за някого забраната е имала и продължава да има смисъл въобще има смисъл-няма смисъл е преценка, която не е оставена на адресата на закона, а на законотвореца.

  Като почнеш от пресичането на червено, "когато няма коли" и стигнеш до "креативното" счетоводство, извършването на преценка, дали правилото "има смисъл" е опасна...

 26. 26 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Когато един наркотик масово се употребява без никакви негативни социални и обществени последици е напълно нормално да се декриминализира/легализира.

 27. 27 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Докато четох статията и коментарите, имах чувството, че се намирам в кръчма със запалянковци, някъде около 01.30, след сериозен мач вечерта - всички пияни, но на ниво поне "национален селекционер" разбирачи...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 28. 28 Профил на vsjelev
  vsjelev
  Рейтинг: 426 Любопитно

  До коментар [#25] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  Забраната има смисъл единствено и само за нелегалните производители и разпространители на наркотици и на всички по корупционната верига надолу, разбира се - ти от кои си?

 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Никак не съм сигурен, че след като усетиш "сладостта" на леките наркотици няма да се посегне и към по-твърдите. Никога не съм употребявал наркотици от какъвто и да е вид и няма намерение да употребявам затова не мога да съм компетентен. Но според мен има разлика между пиенето на едно кафе за да се освежиш и цигарата марихуана за да се замоташ.

  Тревожно е че наркотиците имат толкова защитници. Както и гей браковете и всичко друго неестествено. И древен Рим първо е тръгнал по линията на разгула преди да пропадне.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 30. 30 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2770 Весело

  Конопа ,че вирее в България вирее !

  А храстчетата кока ?

  ПП. Питам ако има някои агроном ! Щото след време модата да се дъвчат листата и (тръгнала от индианците от Андите и популяризирана от президента Моралес) ще е хит сред обедняващото световно население !!!

 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Ама наистина голям майтап. Честно нямам идея все пак дали аз лично съм за или против, но подобна статия, с толкова аргументи ( говоря за брой, а не за доказателственост) не бях срещал.
  Иначе след като даваме субсидии за производителите на тютюн, винаги отричан в средствата за информация и медицинските среди, не виждам защо, при условие че няма да искат субсидии като производители на земеделска продукция, да не се вдигне забраната.
  Още повече, че в много места на страната, тя не е съвсем актуална).

 32. 32 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "мита за вредата от пушенето на марихуана"
  - да не сте полудели?
  http://www.who.int/substance_abuse/facts/cannabis/en/
  Може да има дебат за легализирането на наркотиците, но да лъжете така безсрамно, че марихуаната е безвредна, е много неетично.

 33. 33 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В тази държава има хора, които имат нужда от живото- спасяващи операции и лекарства и няма кой да им покрие разходите, а някои хора са тръгнали да правят кампании да си пробутват субстанциите.
  Да ви имам проблемите!

 34. 34 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#32] от "fatoumata":

  Едва ли на света има нещо напълно безвредно. Между другото същата тази СЗО, която цитираш поставя марихуаната наравно с хероина и кокаина. Очевидно има нещо гнило в цялата работа.

 35. 35 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Добре де .. аз съм ЗА легализацията на марихуаната по простата причина, че ако се изпълни добре (в което сииииилно се съмнявам) в тази държава ще се прекъсне един сериозен стълб в търговията с наркотици и ще влязат пари в хазната. ОБАЧЕ - това, че не била вредна и едва ли не е полезна - да ме прощава докторът, но не съм и няма как да се съглася. Повечето форумци тук вероятно са пробвали/употребявали марихуана било то за да пробват, било то по-продължително време. Употребявал съм като тийнейджър както и доста мои познати. От години не съм хващал такова нещо в ръка защото не ми действа добре - успива ме, забавя ме, прави ме тъп (т.е не мога да мисля, не мога да се концентрирам) което забелязах в училище. Способността ми да запомням намаля дарастично (или способността ми да забравям се увеличи ) От този момент спрях да пуша. Някои мои познати обаче и до сега си пушат 2-3 пъти в седмицата и в интерес на истината забелязвам при тях в много по-сериозна степен това което усетих преди време само, че при тях състоянието не е само непосредствено след пушене, а трае по-дълго. Разсеяни са, не мислят бързо, речникът им обеднява и не се изразяват и не формулират правилно изречения ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 36. 36 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#29] от "Fred":

  всичко опира до образованието в тази сфера. Знаеки вредата от сериозните наркотици никой нормален човек няма да посегне към тях, а за леките сам си преценява. А леките се броят на пръстите на едната ръка.

  Относно сравнението на влиянието на кафето и марихуаната - да разликата е огромна. Но в статията става въпрос за пристрастяването - кафето и цигарите може да имат много слабо психично влияние, но пък са супер пристрастяващи. Докато едва около 20% от ползващите марихуана придобиват зависимост към нея, и то тя е само психическа

  Всичко има негативи и позитиви, в това число и канабиса, отричането на негативите също е много грешна тактика

 37. 37 Профил на Rebelious11:11
  Rebelious11:11
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#30] от "SS":

  И да иска някой - няма как да стане - просто тя вирее само там (Южна Америка) и то по специално - По северо източните склонове на Андите.. правени са опити да се пренесе на други места Афганистан/Африка - неуспешни опити..

  Against all odds
 38. 38 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В статията тънко подминават неприятното обстоятелство, че т.нар. индустриален коноп не може да се пуши, защото не съдържа съответните развеселяващи вещества. Легализацията на индустриалния коноп е нещо, което трябва да се направи тозчас, но няма да се направи и това няма нищо общо с марихуаната, а с интереси на Дюпон енд ко химически компании, които са се наложили при забраняването му, за да си пробутват полимерите. Така че по-кротко със замазването на историята, аз самата съм учила по учебници в училище, в които се говореше за ползата от индустриалния коноп, който е отмрял при забележете, производството на полимерни съединения, които са заместили кълчищата и другите му производни. Почитателите на индийския коноп да не си измислят неща, които ги няма. Това с медицинските цели е благородно по принцип, но кажете ми честно-колко време ще трябва да се организира съответната схема за легално монополизиране на тоя сегмент от нашите, т.е. правилните хора при сегашните условия в България? Давам три месеца.

 39. 39 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#35] от "bludniq_sin":

  Аз пък ще цитирам сайта на Теменужка Любенова, най-големия враг на марихуаната у нас секция изповеди на зависими: "Когато пуша марихуана, без всякаква причина ми се струва, че ставам по-умен".

  В крайна сметка, дали съм по - умен или не, не зависи от марихуаната, а от хиляди съпътстващи фактори, като гени, социалната среда, училището, семейство, книги и т.н.

  Сблъсках се с тревата преди повече от 15 години и нямам никакво намерение да я откажа, защото съм доволен от развитието, което ми даде.

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 40. 40 Профил на Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Легализация и всеки да има право да отглежда по-едно, две растения! Но булгартабак ще фалира освен ако не се преквалифицира на булгарконоп! Аз съм за легализацията, както е в Холандия, доста от щатите, Перу, Португалия и ред други! Но лобито против, е много силно заради цигарената и фармацевтичната промишленост! А и докато комунистите са на власт това е немислимо!

  "Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е слънцето." - финландска поговорка.
 41. 41 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#34:"tlnet"]Едва ли на света има нещо напълно безвредно.[/quote]
  Както вече казах, дебатът за легализирането на дрогата е съвсем отделен въпрос, докато рекламирането на спорен продукт като особено полезен е най-малкото неетично.
  Имаме достатъчно проблеми с пияни шофьори, та сега да ги убеждаваме и да изпушат един канабис, преди да седнат зад волана.

 42. 42 Профил на Николет Стефанова
  Николет Стефанова
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Възхищавам се на д-р Караджов. Наблюдавам го от много години, вкл. как го правят на нищо по телевизионни предавания. Едва напоследък виждам пробив (спечеленото дело за употреба с медицински цели). Някой ден ще му направим паметник.

 43. 43 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#38] от "izumena":

  Може ли да ми посочите, къде в закона пише за индийски и съотв. не-индийски коноп?

  Благодаря!

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 44. 44 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#25] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  Да, правилникът за движение по пътищата има малко алтернатива, но да уважаваш закона, само защото е закон (по-скоро каприз на някой Кутев, Пеевски или Буруджиева) ми се струва смешно. То ако законите бяха умни нямаше да има нужда от Народно събрание.

 45. 45 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#29] от "Fred":

  По-тревожно е, че искаш да ограничаваш хората да правят свободния си избор, никой не ти прави на теб задължително да си гей или да пушиш трева, интересно ти защо ти мислиш, че имаш правото да забраниш на други хора да правят каквото си искат, без да ти вредят на теб?

  О, зад маската на "неестественото". Явно всички хора трябва да живеят като маймуни и да не правят нищо ново, което лично тях ги кефи.

 46. 46 Профил на Граф Дракула -SMS на 1466 за пострадалите
  *****
  Любопитно

  [quote#23:"bgpainter"]Това което са написали в статията за забраната на конопа си е вярно и известно на всички. Преди да го забранят изобщо не е ставало дума за пушене. [/quote]
  Частично е вярно!Не е спомената основната причина.
  Растението е забранено( в USA ) основно под лоби-натиска на памучните монополи!
  Причината е, че конопеното влакно е основен конкурент на памучното, тъканите и (най-вече)въжетата от коноп са по-здрави и дълготрайни от памучните, и в онези времена, когато производството на синтетични влакна е било в начален стадий( направо експериментален) въпросът е бил памук или коноп!
  Памучните монополи успяват да лобират много удачно в Конгреса на USA! В "играта" естествено се включват и другите "заинтересовани": целулозна индустрия, печатарска, полицейски структури и...барабанът се завърта с все-по нарастващо ускорение!
  Понастоящем ролята на памучните въжета не е съществена,основно се работи с капрон("найлон" и аналози(въпреки че Русия произвежда и продава по целия свят едни от най-добрите корабни въжета именно от Коноп).
  Но полицейските структури, които се занимават с проблема са толкова хипертрофирани, самоподдържащи се, консумиращи огромни средства от Бюджета, че са се превърнали на основна спирачка в момента!(Нещо като нашите бивши структури на бившия Комитет Държавна Сигурност - опразването им е нещо неимоверно трудно)!
  Представяте ли си, около 1/3 от USA полиция да се уволни?!!?
  Че те нищо друго не могат да правят, освен да се занимават с "лов на дребните наркоши" и да вземат рушвети от дилърите и Бароните!
  DEA е по-корумпирана от от нашите КАТ-аджии!
  Не са способни на креативен труд - затова са против!

 47. 47 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#16] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Не пушат. Наскоро разрешиха марихуаната в един щат след референдум и то при ограничения и наште върлодесни се хващат за това

 48. 48 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#18] от "kombainera":

  Колкото по-малко зависи от юристи, толкова по-адекватни решения ще се взимат.

 49. 49 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#43] от "Автор":

  В закона не пише нищо такова. Но не пречи законът да се промени. Нали горе съм написала, че производството на индустриален коноп трябва да се легализира, но няма да стане и това не е свързано с марихуаната, а с доста по-тлъсти интереси. Индустриалният коноп е добър източник на целулоза например и изсичането на гори за хартия може да се предотврати. Освен това, като си говорим за закони и т.нар. индийски коноп (не съм сигурна как беше латинското название, но детайли), никъде в изброените страни пушенето и продажбите на марихуана не са безконтролни, както си представят някои. Уругвай например ще произвежда растението за медицински цели (единствените разрешени в страната и от отскоро) под 100% държавен монопол, дори смятат да направят специфичен сорт, за да се различава от нелегално разпространяваните за немедицински цели, които си продължават. Не знам как е в тази страна, но ние не сме в състояние да осигурим такъв контрол, поне понастоящем и на всички им е ясно защо.

 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#35] от "bludniq_sin":

  Благодаря, казах че не съм употребявал и затова ми трябваше поглед отвътре.

  По принцип съм против всичко което не е естествено. Природата ни е създала такива и като се отдалечим от предназначението рискуваме. От друга страна и така доста сме се отдалечили, то няма нещо което да е 100% естествено.

  Затова е хубаво да спрем да излизаме от естествените си рамки и да се огледаме, по възможност да се върнем малко назад че е малко плашещо докъде стигнахме. Вместо това наблюдавам ентусиазъм в пропагандиране на неественото, а за мен всичките тези гей, наркотици и така нататък не са естествени.

  Както е тръгнало в скоро време ще изглеждаш ненормален ако имаш нормално семейство с деца и ако не се друсаш. Нали ги гледам политиците, те се чувстват задължени показно да се включат в някое гей шествие, Сool пък и избиратели са тези. И не се замислят накъде тикат обществото.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 51. 51 Профил на Граф Дракула -SMS на 1466 за пострадалите
  *****
  Любопитно

  [quote#23:"bgpainter"]Аз никога не съм пушила, нито наркотици съм употребявала, но съм за индустриално садене на конопа. Има невероятен потенциал. [/quote]
  Аз пък съм от тези 5 %, дето са слабо чувствителни.Пробвал съм за интерес - няма ефект(върху мен)!
  По принцип съм за индустриално садене, вкл. и от екологични съображения - количеството конопена суровина, от което се получава примерно 1 тон висококачествена хартия се възстановява за 1-2 години, докато адекватното количество дървесина - за 20 - 30!

 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  [quote#45:"ungeheuer"]По-тревожно е, че искаш да ограничаваш хората да правят свободния си избор[/quote]
  Ами да махнем светофарите те ограничават правото ти да пресичаш свободно. Едва ли ще се чувстваш щастлив ако детето ти умре от свръх доза твърд наркотик, това също е свободен избор. А, докато не съм забравил защо ограничаваш свободният избор на съседите си да си изхвърлят боклука си пред прозореца ти?

  Едно общество винаги налага ограничения и задължения за да се регулира.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 53. 53 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#49] от "izumena":

  Уругвай (и щата Колорадо и скоро Вашингтон) го произвежда не само с медицински цели, а и за свободна консумация като алкохола. Цените, производството, количеството и качеството се контролират изцяло от държавата. Просто внасям уточнение, защото ти спомена само медицинския

 54. 54 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#40:"Другари, дамските въшки са срам за комсомолките "]Аз съм за легализацията, както е в Холандия[/quote]
  В Холандия няма точно "легализация", а кофишоповете не са достъпни за туристи.
  Прочети решението за кофишоповете, интересно е, пък и е обяснено, че истинска легализация в ЕС в момента не е възможна (за щастие).
  http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf;jsessionid=9ea7d0f130de182f06a5970e499a9fa1cefb00e024bb.e34KaxiLc3eQc40LaxqMbN4OaNuRe0?text=&docid=79389&pageIndex=0&doclang=BG&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=147361

 55. 55 Профил на Граф Дракула -SMS на 1466 за пострадалите
  *****
  Весело

  [quote#50:"Fred"]По принцип съм против всичко което не е естествено. [/quote]
  Тогава, по твоята логика би трябвало да си толерантен към канабис, опиум и кока!
  Те са естествени продукти, произвеждани от растения, които Бог( или Природата, което е същото) е създал/а и включила в екологичното равновесие и в цялата съвкупност на релации м/у растения и животинки!
  Противоестествени и НАЙ-ВРЕДНИ са синтетичните и полусинтетични наркотици, получени чрез химична обработка и синтез!

 56. 56 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#53] от "zico2":

  Ок, може и да е така, за Уругвай съм чела само материали за медицинска легализация, но не съм проверявала изрично. Но и в двата случая контролът е неизбежен, а той е важният. Иначе тук не можем (не коментирам защо, коментирам резултата) да спрем търговците да продават алкохол и цигари на малолетни, а ако се легализира тревата...

 57. 57 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#56] от "izumena":

  А ако Ботев беше с каска, а ако Левски беше с маратонки...

  Аргумента "ама те ще продават на децата" е абсурден, тъй като в момента всяко дете може да се снабди с трева (както и всякакъв друг вид наркотик) точно за около 15 минути.

 58. 58 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#57] от "tlnet":

  Аргументът не е абсурден, защото с тютюнопушенето става същата простотия. Напънът за забрана на пушенето нощните заведения изглежда като в пиеса на Камю на фона на това че в близост до училище се продават цигари, а учениците пушат по дворовете. Нонсенсът се получава по серия причини, но най-вече поради тоталната липса на всякакъв контрол и работещи институционални механизми. Или смятате че само любовта на холандците към тревата е единствената причина тази европейска държава първа да отвори кофишопове? Много смешно. Отделно мога да посоча други примери на държавна импотентност в България, но се чудя трябва ли. Не е ли прозрачно ясно какво ще стане. Не ми пробутвайте аргумента за рибите и летенето. България не е страна, в която той върви. Справка-статиите за наводнението.

 59. 59 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#41] от "fatoumata":

  Абсолютно правилно. В първични и недоразвити общества, свободата бива обръщана свободията.

  Дебат по подобен проблем така и не се е състоял. Легализирането носи със сигурност и ползи и минуси, но в общество като нашето трябва да се има не едно и две наум.

 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  [quote#36:"zico2"]всичко опира до образованието в тази сфера. Знаеки вредата от сериозните наркотици никой нормален човек няма да посегне към тях, а за леките сам си преценява.[/quote]
  Дълбоко се съмнявам. Нали съм бил ученик и знам колко много подрастващите искат да приличат на възрастни. Всички знаят за вредата от цигарите ама на, да се изфукат. И като свикнат отърване няма.

  Аз понеже съм зодия Овен от чист инат не се повлякох да пропуша и сега съм добре. Иначе като гледам някои мои познати пушачи то гледката е ужасна, направо вече развалини.

  Защо да си слагаме още един проблем на главите, и без това вече са достатъчно. Ако се разреши свободно марихуаната ще започне една бясна реклама, нова пазарна ниша и сутрин ще гледаш тълпи надрусани по спирките. Кой работодател иска такива? Отпуши ли се веднъж бента, свикне ли се с мисълта че наркотиците не са нещо толкова ненормално край, връщане няма.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 61. 61 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#39] от "Автор":

  Това си е твое мнение и твое право А и не изключвам въздействието да е индивидуално. Аз усещах, че затъпявам .. ако ти се чувстваш от своя страна по-добре - пуши си Все пак възрастни хора сме и всеки отговаря лично за действията и постъпките си.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 62. 62 Профил на Граф Дракула -SMS на 1466 за пострадалите
  *****
  Весело

  [quote#40:"Другари, дамските въшки са срам за комсомолките "] Но булгартабак ще фалира освен ако не се преквалифицира на булгарконоп![/quote]
  Не е само Белгартабак за жалост!
  Тютюневи, алкохолни, кафеени и фармацевтични монополи от една страна!Това са производителите на "законни" релаксанти!Те ще бъдат ощетени, но да кажем, могат да развият нов клон от производството!
  Обаче с КОРУМПИРАНИТЕ митничари и полицаи, вземащи "данък" от дилърите "КО ПРАИМ СЯ"?:d
  А с политиците, лобиращи и вземащи тлъсти суми от монополите и имащи интерес да се поддържат огромни полицейски репресивни сили?
  Също така Бароните и дилърите на едро нямат интерес - ще трябвъа да плащат акциз!
  Интерес от легализацията на марихуаната имат само относително бедните начални производители и крайните консуматори.
  (Същото важи и за Коката, която е основен поблем на USA)

  P.S.Споменах само наркотичните(релаксационните) аспекти на проблема!
  Промишлените са не по-малки, но тях не ги изтъкват противниците на легализация, защото стават уязвими от принципите за защита на конкуренцията, възприети в цивилизования свят!

 63. 63 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  [quote#55:"Граф Дракула -SMS на 1466 за пострадалите"]Тогава, по твоята логика би трябвало да си толерантен към канабис, опиум и кока![/quote]
  Не, не съм толерантен защото не съм виждал маймуните да ги пасат, извинявам се за сравнението. Не съм виждал и кафе да пият но казах, че доста сме се отдалечили от нормалният живот. Аз лично пия само по едно кафе и то не всяка сутрин, примерно само когато закусвам баничка с мляко. Ако след това ме почерпят отказвам, чувствам че вече ми е много.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 64. 64 Профил на Граф Дракула -SMS на 1466 за пострадалите
  *****
  Весело

  [quote#37:"Rebelious11:11"] просто тя вирее само там (Южна Америка)[/quote]
  Хе - хе!
  А БАНАНИ къде виреят?
  Щото в кората на зрял банан се съдържа алкалоид, който като се почисти и изсуши правилно кората (и се пуши, естествено) е не по-лош релаксант( нарочно употребявам тази дума, а не наркотик) от канабиса!
  Ама над този "ефект" има ИНФОРМАЦИОННО ЗАТЪМНЕНИЕ, което е в интерес и на официалните власти(полицаи, митничари, политици) , и на Бароните - производители на Канабис и Кока!
  Щото производството на банани не могат да спрат с лобиране в Конгреса на USA, а кой какво ще прави с корите си е негова работа!

 65. 65 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 647 Неутрално

  За добро или за лошо съм пробвал веднъж, когато нямаше още забрана на еднократната доза. Не ми е направило впечатление да е нещо без което не мога.
  От друга страна, покрай работата ми се налага да следя изследванията върху рака и други тежки заболявания. Като оставим настрани успокояващия ефект от пушенето на цигарите с коноп, изследванията показват много добро влияние на канабоидите - включително и маслото от канабис върху туморните образования. Третирането на меланома с такова масло е довело до излекуване на някой пациенти, а при други е показало значително удължаване на живота. Има и други случай, при които има положително въздействие върху тумори и други доброкачествени и злокачествени образования.

  Мисля че, просто трябва да се урегулира производството и дистрибуцията му, за да може да се правят по задълбочени изследвания върху продукта, или да се използва за промишлени цели. При всички останали случай, единствения печеливш е организираната престъпност.

 66. 66 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1362 Любопитно

  До коментар [#46] от "Граф Дракула -SMS на 1466 за пострадалите":

  До коментар [#51] от "Граф Дракула -SMS на 1466 за пострадалите":

  Ееее аз не си падам и по алкохола.
  Тук от гледна точка на опиатите съм загубена кауза.

  Жената е покана за щастие
 67. 67 Профил на Граф Дракула -SMS на 1466 за пострадалите
  *****
  Весело

  [quote#63:"Fred"] Не съм виждал и кафе да пият но казах, че доста сме се отдалечили от нормалният живот.[/quote]
  Незнанието не е оправдание!
  Преди около 1000++ години на пастирите в област Кафра(някъде в Африка, мисля в днешна Етиопия) им направило впечатление, че козите пасат(зобат) с удоволствие дребните плодчета на някакво растение, след което ставали много жизнени и игриви!
  Хората опитали и те...после почнали да пекат и мелят тези плодчета,...да варят от тях питие... !
  Нарекли го по името на областта - Кафра -> КАФЕ!

  Аналогичен освежаващ ефект имат листата на кока!
  А когато узрява конопът и маслото му избива върху листата там се събират милиони насекоми - явно и те "зобат"!

 68. 68 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#61] от "bludniq_sin":

  Точно така! Големи хора сме, но мен мен държавата ме преследва, а вас-не. И аз искам като вас

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 69. 69 Профил на Граф Дракула -SMS на 1466 за пострадалите
  *****
  Любопитно

  [quote#66:"bgpainter"]Ееее аз не си падам и по алкохола.
  Тук от гледна точка на опиатите съм загубена кауза[/quote]
  Ама кафенце пийваш, нали?
  Момиче, не става въпрос дали ТИ си падаш по алкохол, дали АЗ съм нечувствителен към канабол и прочее!
  Въпросът е принципен!
  Доколкото нашата цивилизация е възникнала на базата на Елинско-Римската, където основна дрога е бил алкохолът, то той се допуска и счита за "законен" релаксант!
  Ако цивилизацията я бяха създали северните ДРУИДИ щеше да е "законно" това, което са правили те от БРЪШЛЯНА ИМЕЛ, дето расте по дъбовете - в техните гори е нямало лозя!
  Всичко е относително!

 70. 70 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#67] от "Граф Дракула -SMS на 1466 за пострадалите":

  "Област Кафра"? Ко? Нье! Кафа (или Каффа, но на български двойните съгласни май не се пишат?) се казва нЯщУтУ и не е област, а средновековна държава. Но иначе мястото наистина е в днешна Етиопия...

 71. 71 Профил на Граф Дракула -SMS на 1466 за пострадалите
  *****
  Весело

  ХА-ХА-ХА!
  Сетих се нещо - сякаш е символично това!
  Обсъждаме най-коментираната "билка" в Света - КОНОПА именно в Деня на Билките - ЕНЬОВДЕН!

  Това дали е случайно, или "Божа Промисъл"?!?

 72. 72 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#54] от "fatoumata":

  Изкарвате решението на съда от контекст. То касае единствено въпроса дали решението на Маастрихската община, да задължи кофишоповете си да допускат само хора живеещи в тази община, нарушава свободата на движение на стоки и хора в ЕС, както са дефинирани в Договора за функционирана на ЕС.
  Освен това не казва, че легализацията в ЕС е невъзможна, а само че това е самостоятелно решение на държавите членки.

  И най-накрая, докато течеше делото Маастрихската община отмени това си решение и въведе ново, с което задължи кофишоповете си да бъдат извън центъра на града. Междувременно базирано на решението на съда на ЕС, холандското правителство се опита да прокара закон задължаващ кофишоповете в цялата страна да допускат само холандски граждани, което разбира се беше посрещнато на нож от Амстердам. Законът трябваше да влезе в сила от 1 януари 2013, но се даде възможност общините да почнат да го прилагат и предварително.
  Тилбург, където живях, приложи този закон още през март 2012, септември месец кмета обяви, че това е глупост, която създава само проблеми и се присъедини към мнението на Амстердам и доста други кметове, че няма да прилага закона.

  Преди да дойде янураи 2013 правителството падна (крепеше се малко като правителството на Орешарски, с гласовете на Херт Вилдерс - в крайна сметка закона беше насочен най-вече срещу арабите, които държат голяма част от кофишоповете) и днес този закон не се изпълнява - поне в повечето холадски градове

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 74. 74 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#49] от "izumena":

  Уругвай легализира не само за медицински цели а за рекреативни (т.е. както го наричате вие "за целите на любителите на индийския коноп). Освен това това държавното производство е само една от възможностите за снабдяване със законен коноп - освен нея има още три описани в закона - собствено производство (до шест растения, от които до 3 цъфтящи); кооперативно производство, приятелска размяна. Но е факт, че всеки потребител, ще трябва да заяви към кой точно вид ще се придържа.

  Една от лекциите на семинара беше точно за това.

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 75. 75 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#73] от "lechevalier":

  Да изведнъж се оказваме едно все по-голямо и все по-активно - мнозинство

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 76. 76 Профил на Граф Дракула -SMS на 1466 за пострадалите
  *****
  Весело

  [quote#70:"minusm"] Кафа (или Каффа, но на български двойните съгласни май не се пишат?) се казва нЯщУтУ и не е област, а средновековна държава. Но иначе мястото наистина е в днешна Етиопия... [/quote]
  Няма да спорим за точното название!
  Още повече, че даденото от теб се припокрива по-добре с името КАФФЕ.
  И Родината на кафето наистина е там, а не Южна Америка, както мислят някои.
  А дали е област или държава...в средновековието понятието "държава" е било толкова определено, колкото... да кажем понятието "демокрация" в наши дни!
  Щом искаш, нека е държава! Ако щеш и (Абисинска)"Конфедерация" го наречи, ако повече ти харесва

 77. 77 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Миналите поколения са отглеждали, обработвали и използвали конопа ( гръсти), верно на никой не му е идвало на ум да го пуши ( индустриален коноп). Че се отразява негативно при многократна употреба от млади хора и е нежелателно да се използва при много професии във високо рискова среда, също е вярно. Трябва обаче да се реши въпроса с един спокоен, умен и честни подход. Та тук и проблема, от каде да намерим умни и честни политици?!

  chavo64
 78. 78 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  [quote#68:"Автор"]Точно така! Големи хора сме, но мен мен държавата ме преследва, а вас-не. И аз искам като вас [/quote]
  Факт - за това и казах - за момента всеки отговаря лично за действията и постъпките си. НК се променя на базата на обществените отношения и когато(ако) обществените нагласи достигнат момента в който ще се приеме, че държането/притежаването на марихуана не е престъпление ще спрат да ви преследват. За сега вие сте в положение подобно на сухия режим - това което искате е сравнително достъпно и евтино, но е незаконно и в същото време се употребява от много хора, но нито полицията се е засилила прекалено много да лови точно вас потребителите, нито вие потребителите много сте се стреснали от факта, че полицията уж гони за това

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 79. 79 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#72:"Автор"]Освен това не казва, че легализацията в ЕС е невъзможна, а само че това е самостоятелно решение на държавите членки. [/quote]
  Благодаря за допълнителната информация.
  За "легализирането" цитирам решението:
  "Що се отнася по-конкретно до правото на Съюза, член 2, параграф 1, буква a) от Рамково решение 2004/757 предвижда, че всяка държава членка предприема необходимите мерки, за да гарантира, че е наказуемо предлагането, пускането на пазара, разпространението, продажбата, доставянето, независимо при какви условия, и дилърството на наркотици, когато тези деяния са извършени умишлено и неправомерно. По смисъла на параграф 2 от посочения член не се включват в приложното поле на това рамково решение описаните в параграф 1 деяния, когато са извършени изключително за лична облага на извършителите, така както е определена в националното законодателство. Член 1, точка 1 от този акт уточнява, че понятието „наркотици“ включва всички вещества, посочени в Единната конвенция и в Конвенцията на Организацията на обединените нации за психотропните вещества, сключена във Виена на 21 февруари 1971 г."

  При това положение "легализиране" може да означава нещо подобно на кофишоп, но не и свободна продажба подобно на алкохола и цигарите.

 80. 80 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Истината е, че канабиса е толкова залегнал в американската култура ( и в други) колкото са алкохола, цигарите и кафето у нас, защото там това се употребява поколения наред вече, а в БГ дрогите си навлезнаха след комунизма реално. И въпреки това все още в повечето щати (и страни) е нелегално. Смятайте за какъв отпор става въпрос от страна на чужди интереси и за съжаление това ме прави песимист за скорошно легализиране по нашите геграфски ширини, но пък защо не

 81. 81 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#75] от "Автор":

  Т.е. потвърждение на лафа "луд умора няма"?

 82. 82 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 455 Гневно

  Нямам нищо против пушенето на марихуана, ала изречението "Към марихуана се пристрастяваш по-малко отколкото към кафето и не носи толкова вреди на организма" просто не е вярно.

  1-во: вредите от кафето минимални:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee#Health_risks

  Сравнете ги с канабиса:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Long-term_effects_of_cannabis

  Разликата е чудовищна! За какво изобщо говорим!

  2-ро: канабисът е пристрастяващ и то много повече от кафето и с по-вредни последствия. Прочетете по линковете по-горе.

  3-то: за тези, които виждат в марихуаната някаква панацея. Доказаните ползи от марихуаната са само като болкоуспокояващо.
  http://www.iflscience.com/health-and-medicine/cannabis-cannabinoids-and-cancer-%E2%80%93-evidence-so-far

  От друга страна, кафето носи множество ползи на организма и това е доказано (включително донякъде предпазва от алцхаймер, деменция и дори увеличава шансовете от изхвърляне на хепатит ц):
  http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee#Health_benefits


  Хайде спрете се накрая с тези митове колко прекрасна била марихуаната и за лошите заговорници против нея! Знаете ли че ако пушите марихуана преди 18, затъпявате IQ-то си с 8 точки перманентно?

  И пак повтарям, пушете си марихуаната, и аз пуша от време на време, ала спрете с малоумните си лъжи!

  I had a dream, Joe
 83. 83 Профил на Граф Дракула -SMS на 1466 за пострадалите
  *****
  Весело

  [quote#80:"zico2"]Истината е, че канабиса е толкова залегнал в американската култура ( и в други) колкото са алкохола, цигарите и кафето у нас,[/quote]
  А в непалската и афганската култури - още от преди съществуването на USA!
  В Кабул бабите на пазаря продаваха китки коноп както у нас джоджен и мерудия!
  При една акция за събиране войската(местните) напълнили цял камион("Молотовка"!
  Те го изземват, бабите ги ругаят и кълнат - въобще може да се скъсаш от смях!
  После го запалиха накрай града!
  Това беше преди около четвърт век - сега не знам как е, ама едва ли е по-различно!(Може би само камионите са други!)

 84. 84 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#52] от "Fred":

  ?!! Очевидно, когато нарушаваш чуждата свобода, ще търпиш и последствията, това е красотата на свободата. Има си договори и уреждане на отношения. Държавата да ти ги спуска отгоре е смешно, има сфери, в които е наложително, но са твърде малко.

 85. 85 Профил на iu
  iu
  Рейтинг: 374 Неутрално

  След тази статия..."Дневник" официално да попитам, в духа на статията,от тук натам,колко е далеч времето когато открито ще започнете да лобирате за ползите от кокаина и хероина....при индианците и те са вид билки...

 86. 86 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#81] от "lechevalier":

  В какъв смисъл?

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 87. 87 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#82] от "Ослик, суслик, паукан":
  https://en.wikipedia.org/wiki/LSD#mediaviewer/File:Drug_danger_and_dependence.svg

  Ето ти го в табличен вид. Вертикалата е в "Потенциал за пристрастяване", а хоризонаталата "активна/летална доза". Както е видно имат почти еднакъв риск. Точно на една линия са относно пристрастяването, а по хоризонталата канабиса печели, защото може да изпушиш 100 джойнта наведнъж и няма да има физически последствия, а ако пробваш да изпиеш над 10 кафета вече става опасно

 88. 88 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#79] от "fatoumata":

  Чакай да ги видим, тези рамкови решения докога ще са валидни и с какво ще ги заменим. Между 2004 - 2014 света се промени сериозно по темата за канабиса просто пушещото поколение стана на по 40

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 89. 89 Профил на dichou
  dichou
  Рейтинг: 217 Неутрално
  До коментар [#87] от "zico2": Точно така. Канабисът няма смъртоносна доза, кафето има...и е лесно постижима.
  LSD, псилоцибин, кетамин са почти невъзможни за достигане на смъртоносна доза. Алкохолът - много лесно.


 90. 90 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#87] от "zico2":

  Свръхдозите не са толкова важни при употребата на кафе и канабис, защото никой няма да го направи съзнателно. За предозиране може да се говори при наркотици като хероин, защото е извън контрола на потребяващия и се случва често.

  И като оставим това настрана, дългосрочните щети при нормална употреба при марихуаната са в пъти повече и най-разнообразни, включителни и психически.

  I had a dream, Joe
 91. 91 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 455 Неутрално

  [quote#89:"dichou"]Канабисът няма смъртоносна доза, кафето има...и е лесно постижима. [/quote]

  Какво ще кажеш за свръхдоза с аспирин?

  Иначе - лесно ли ти се струва да изпиеш 100 кафета?

  I had a dream, Joe
 92. 92 Профил на dichou
  dichou
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#91] от "Ослик, суслик, паукан":

  Има екстракт от кафе (бял прашец), който се продава свободно и легално в цял свят и две лъжички от него могат съвсем успешно да те пратят на другия

 93. 93 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#90] от "Ослик, суслик, паукан":

  Какви са щетите при дългосрочна употреба на коноп и струват ли се те моето вкарване в затвора?

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 94. 94 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 455 Неутрално

  [quote#93:"Автор"]Какви са щетите при дългосрочна употреба на коноп и струват ли се те моето вкарване в затвора? [/quote]

  За ефектите можеш да прочетеш по линковете.

  Ако ти смяташ за несправедливо вкарването ти в затвора за пушене, защо смяташ за справедливо разпространението на лъжовни мантри и защо си мислиш, че те с нещо ще подпомогнат положението ти?

  I had a dream, Joe
 95. 95 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  [quote#73:"lechevalier"]Много канабисозависими имало тука... Ужас.[/quote]
  Те ако пуснат статия за обратните да видиш какво ще стане. Като се подстригвах фризьорката младо момиче ми се оплака, че не може да се омъжи, всичките които познава били обратни, повръщаше и се от лигавото им поведение. Не беше нещо особено не не и чак за изхвърляне така че не беше в нея причината.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 96. 96 Профил на kombainera
  kombainera
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#48] от "agl52316780":

  Ясно е, че решението трябва да се вземе от гласоподавателите. Но те си мислят, че тревата е отрова и т.н. Виж, ако им предложиш да се криминализира употребата на алкохол - защото и той е отрова - веднага ще скочат "Ама вие луди ли сте!?!". Въпросът е: докато населението се информира за това какво реално е марихуаната и какви са реалните рискове, свързани с употребата й, кой ще определя дали тревата трябва да е незаконна или не? Иначе няма никакво съмнение, че употребата носи рискове за здравето. Но това основание ли е да се превръща в криминално престъпление?

 97. 97 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 455 Неутрално

  [quote#92:"dichou"]Има екстракт от кафе (бял прашец), който се продава свободно и легално в цял свят и две лъжички от него могат съвсем успешно да те пратят на другия[/quote]

  По целия свят във всеки един град има едни магазини, наречени аптеки, в които се продават свободно и легално бели и разноцветни прахчета, две лъжички от които също могат да те пратя на другя свят.

  Иначе, безсмислено е да дебатираме. Линковете, които сложих още в първия си коментар, доказват неверността на "тезата" (мантрата), с която започва статията. Но е по-трудно да се четат статии, отколкото да се повтарят мантри.

  I had a dream, Joe
 98. 98 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#94] от "Ослик, суслик, паукан":

  Много линкове се из пуснаха, та не знам кой да погледна! Моля, покажете ми линкът, който според вас е най-убедителен за моето вкарване в затвора!

  Моля!

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 99. 99 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#86] от "Автор":

  В недобър.

 100. 100 Профил на Граф Дракула -SMS на 1466 за пострадалите
  *****
  Любопитно

  [quote#85:"iu"]колко е далеч времето когато открито ще започнете да лобирате за ползите от кокаина и хероина....при индианците и те са вид билки... [/quote]
  Пѝшете, без да сте наясно с нещата!
  Индианците наистина дъвчат листа от кока, но не шмъркат кокаинов хидрохлорид!
  Разликата е колкото да пиеш светла бира или 97 % етанол!
  При това листата кока съдържат огромен процент аскорбинава киселина(вит.С), фолиева киселина и въобще бол-бюлюк полезни вещества!
  Ефектът от дъвкане на листа е малко по силен от този на нашето сутрешно кафе и няма нищо общо със шмъркането на "бело"!
  Относно хероина: Това е продукт, разработен от "Байер" малко след "асперин"-а чрез ацетизиране на опиум!Няма допирни точки с индианците!
  Доколкото е доказано най-добрият анастетик(обезболител) се е продавал свободно до края на 19. век под название "Суперасперин"!
  Моля, преди да коментирате, не е лошо да прочетете малко популярна литература!Всичко, което съм написал е от там!
  Ако почна да пиша "специализирано" ще стана досаден и трудно разбираем!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK