Имаме сериозен напредък в "Околна среда", обяви новият екоминистър

Имаме сериозен напредък в "Околна среда", обяви новият екоминистър

© Цветелина Ангелова, КапиталВ момента се освобождават обеми от 22 комплексни и значими язовира. Редовно издаваме предписания и гледаме да поддържаме нива на язовирите, които могат да задоволят всякакви нужди, защото освен риск от наводнение, друг голям риск е и рискът от засушаване.


Това обясни министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов в предаването "Седмицата" по Дарик радио. Той напомни, че с настъпването на летния сезон се повишава потреблението на вода, най-вече заради поливното земеделие. Министърът подчерта, че наблюдението на язовирите по закон е възложено на областните управители и кметовете на общини.


Анастасов добави, че няма информация да има наводнения в момента някъде в страната. По думите му преливането на коритата на сухите реки е бил основният проблем на деретата в Добрич. Министърът обясни, че има регистър на потенциално опасните съоръжения и на тази база са издадени предписания за съответните категории язовири. "Друг въпрос е дали предписанията се спазват. Това е отговорност на собствениците", заяви Анастасов. Той призова всички собственици на язовири да не се оправдават с липса на средства за поддържане, защото последното бедствие ясно е показало, че мерките по спазване на предписанията са в пъти по-евтини от нанесените щети и от разходите за евакуация.
"В понеделник издадох заповед басейновите дирекции да направят картотека на сухите реки. Те досега не са оценени като риск. Събитията от Добрич показаха, че те бързо стават опасни при едни поройни валежи", каза екоминистърът.


За бедствието във варненския квартал "Аспарухово" той обясни, че след наводнението веднага е изпратен РИОСВ на място, които са установили запушени шахти и незаконни сметища. "Правим проверка дали е имало такива констатации и преди самото наводнение", заяви Анастасов.


Той информира, че е стартирал първият етап от изграждането на национален център за управление на водите в реално време и предупреждение при наводнение и засушаване. "Това е пилотен проект, става дума за център за управление на водите в басейна на река Искър, който е на стойност 6 млн.лв. и ще заработи до края на 2015 година. Чрез този проект искаме да направим проучване на възможностите, защото все още не сме убедени дали трябва да има единен център, или няколко регионални центъра", обясни Анастасов.


"Изменението на климата се отразява върху България. Увеличават се периодите на засушаване, както и количествата на валежите. Това има значение за цялата икономика. Трябва да продължим с анализ на националната стратегия за адаптация към климатичните промени и по-приоритетно да се изработят плановете за управление на риска от наводнения. Вече имаме идентификация на местата, които са потенциално опасни", каза министърът. Той добави, че в оперативната програма има предвидена ос за предотвратяване на риска от наводнения.


Според Анастасов е добре такса смет да се определя според количеството. "По този начин ще гарантираме разделното събиране на отпадъци и ще стимулираме по-отговорното поведение на самите граждани", обясни министърът. Той добави, че ще бъде изработена методика, чрез която общините да могат да оценят морфологията на отпадъците и да преценят какъв тип управление и таксуване да въведат. "ЕС ще ни задължи да въведем принципа, че замърсителят плаща, тоест колкото отпадъци произвеждаме, толкова да плащаме", каза Анастасов и добави, че към момента официално не е поискано удължаване на срока за въвеждане на този принцип.


"465 млн.лв. има спрени плащания от ЕК към общините и сме ползвали още 150 млн.лв. от национален фонд за авансови плащания. Имаме среща с директора на генерална дирекция "Регионална и урбанистична политика" следващата седмица. Имаме много сериозен напредък в оперативната програма и по – специално в системите за управление и контрол, Комисията отчита този напредък. Въпрос на време е тези средства да бъдат отключени", заяви министърът.


Той призова общините да не политизират въпроса, тъй като оперативните програми се управляват от няколко правителства и интересът е национален. "Усилията трябва да бъдат насочени към ясни сигнали, че в момента имаме нужда от тези пари, а не да търсим виновник. В противен случай аз бих бил в изгодна позиция, но това няма да реши проблема на общините", подчерта Анастасов.


Попитана дали е възможно възстановяването на плащанията да стене до края на юли, министърът заяви, че тогава ще бъде представен първият сертификат със съответните корекции на базата на установените грешки. "При напредъка, който сме направили в оперативната програма, изчистването на грешките, препоръките от Комисията – това е съвсем логично да се случи", добави Анастасов. Министърът обяви, че новата оперативна програма следва да заработи в края на тази или в началото на следващата година. "В приоритетна ос "Води" изцяло сменяме подхода. Ще се работи за интегрирани водни проекти. Идеята е да изградим една икономически ефективна инфраструктура", обясни екоминистърът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1016 Любопитно

  Според Анастасов е добре такса смет да се определя според количеството.
  --------------------
  Ъхъ. И по един служител на общината на кофа. С кантарче. Специализирано кантарче. Ще издава фискални бонове за боклук. Различни. За разделното събиране.
  Още по-добре е да се задължат гражданите да си купят по едно електронно кантарче. Да се самотаксуват. Фирмата, от която трябва да го закупят, ще я обявим допълнително.

 2. 2 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Каква е разликата между калинка и бръмбар!

  “““““““““““““““““
  Намери ли си оригиналът на дипломата министЕрчето?

  Да разлая троловете!!
 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 633 Весело

  По важен е напредъка по посока на оставката

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1142 Любопитно

  Кога стана министър, кога се почувства подобрението? Аман от празни приказки.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 5. 5 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 395 Весело

  министър за един ден - пурко

  zenrus.ru
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3131 Весело

  До коментар [#2] от "lone_wolf":

  Като тръгнеш след бръмбар ще те заведе до ла-но

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Това е откъс от филма“Тя танцува само едно лято“

 8. 8 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  това министърче ми прилича на нещо средно между незавършил адвокат, уебдизайнер и квартален хермафродит-емигрант.

  РЕФОРМИ !
 9. 9 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#4] от "AModoMio:

  "Кога стана министър, кога се почувства подобрението? Аман от празни приказки."
  Баба ми казваше: "Кога стана калайджия, кога му почерня д@пето?"
  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 10. 10 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Тоя за два дена оправи средата
  Ако го бяха сложили по-рано,вече и околностите да бяха оправени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK