Сдружение, близко до Цеко Минев, сезира прокуратурата и ДАНС за Антон Кутев

Сдружение, близко до Цеко Минев, сезира прокуратурата и ДАНС за Антон Кутев

© Юлия ЛазароваСигнал срещу депутата от БСП Антон Кутев са подали от гражданско сдружение "Природата за хората". От сдружението са сезирали прокуратурата и ДАНС като посочват, че Кутев е извършил престъпление против Република България, свързано с паричната и кредитна система на страната. Това пише в  съобщение, изпратено от Филип Цанов, член на управителния съвет на "Природата за хората".  


Бизнесменът Филип Цанов е и консултант на фирма "Витоша ски", свързана с концесионера на ски зона Банско "Юлен". И двете фирми се подкрепят от председателя на ски федерацията Цеко Минев, съакционер в Първа инвестиционна банка, който неофициално се сочи за главно действащо лице в ски проектите в парковете Пирин и Витоша. Сдружение "Природата за хората" е познато с организирането на контрапротести в отговор на протестите на екологичните неправителствени организации по казуси като Витоша, Банско, Странджа, Карадере, Рила. Обичайно те се активизират, когато природозащитниците протестират срещу застрояване на защитени територии, включват се редовно и в обществени обсъждания по тези проблеми.


Конкретният повод за сигнала е изявлението на Кутев: "Опитаха се да съборят една банка, някой се опитва да събори и следваща банка в момента, доколкото аз усещам." в ефира на Нова телевизия миналата сряда (25 юни 2014 г.).


От сдружението настояват в тази връзка да започне проверка на Главна прокуратура и ДАНС срещу депутата, както и за сваляне на депутатския му имунитет и за подвеждането му под наказателна отговорност. "Причината е създаването на масова психоза и паника в населението, свързана със спестяванията на гражданите. Съгласно Наказателния кодекс, за това престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години, а в особено тежки случаи, каквато е настоящата ситуация, от 5 до 15 години", пишат от "Природата за хората".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK