За малката моруна Апостол и голямата надежда за есетрите в Дунав

За малката моруна Апостол и голямата надежда за есетрите в Дунав

© Стоян Михов, WWFЗапознайте се с Апостол. Той е на два месеца, тежи 46 г и е готов да покори света. Или поне Дунав и Черно море.


Преди броени дни малката моруна беше уловена в река Дунав. Апостол е живото доказателство, че има надежда за този рядък и изчезващ вид риба. Щастливата находка идва след двегодишни усилия на изследователския екип на природозащитната организация WWF в България.


Не бял кит, а есетра
Моруната е една от около 26 вида есетри по света и една от шестте, които са се срещали някога в Черно море и Дунав. Сега есетрите са на изчезване. Това семейство древни костни риби са живели още по времето на динозаврите, обаче за последните 200 години се виждат все по-рядко. Причините за това са няколко, но най-вече, защото са обект на бракониерските апетити, заради месото и хайвера им, които са изключително ценни и търсени.


Заедно с това човешката намеса в природата, като изриването на речното корито, което може да унищожи големи количества хайвер, и съоръженията, които спират естествената миграция на рибите - например хидровъзлите "Железни врата" при Сърбия и Румъния, правят размножаването на есетрата много трудна задача. Равносметката досега е, че от шестте вида есетри в Дунав - моруна, чига, пъструга, шип, руска и атлантическа - два са изчезнали напълно (шип и атлантическа), чигата е със статус "застрашена", а останалите са "критично застрашени".


Част от есетровите риби живеят в морето, но когато стане време за хвърляне на хайвер, се придвижват срещу течението по големите реки, докато стигнат подходящо място и температура. Преди построяването на "Железни врата" нерядко е съобщавано за риби от това семейство, достигнали по реката чак до Виена, но сега бетонната стена спира пътя им. Години наред там те са попадали в смъртоносна клопка. Любопитното е, че все пак в един момент са свикнали с препятствието и са се научили да се предпазват.


Процесът на размножаване е затруднен допълнително и от природата на самите есетри. Моруната например достига полова зрялост чак на 15 години. Малка част от тези редки риби изобщо имат шанса да достигнат тази възраст преди да бъдат заловени и изтъргувани на черния пазар. Иначе, ако бъде оставена на мира, моруната може да достигне стотици килограми и да живее над 100 години.  


Йордан Куцаров е ветеринарен лекар от Тутракан и основател на местна организация за туризъм и опазване на природата.

© Ангелина Генова

Йордан Куцаров е ветеринарен лекар от Тутракан и основател на местна организация за туризъм и опазване на природата.


От бряг до бряг


От десет години уловът на есетрови риби е забранен в Румъния, а в България - едва от четири. Това разминаване за природозащитниците е нелепо. "Не може да пазиш разнообразието на видовете по единия бряг на реката, но не и по другия", коментира ветеринарният лекар Данчо Куцаров докато разказва за есетровите неволи на група журналисти, затънали в кал по поречието на Дунав на 10 км. от Тутракан. 


Доколко се спазва забраната е условно, тъй като не може да се следи постоянно цялата огромна водна площ, но заплахата за солидна глоба поне я има. Местните рибари в Тутракан разказаха, че ако хванат есетра, винаги я връщат обратно в реката, макар че не им се случва често изобщо да се натъкнат на такива риби.


И докато честните рибари използват мрежи, които не нараняват рибите, бракониерите използват някои много варварски методи. Специално за моруната, която е дънна, опъват въжета с куки и тежести, в които рибата се заплита и умира по особено жесток начин. Целта е това да стане бързо, за да няма време да изхвърли хайвера си. През последните години обаче значително е намалял броят на сигналите за нелегална продажба на есетри от България, както и като цяло по Дунав, но това не е толкова показателно за контрола над бракониерите, колкото за отчайващо намалелия брой на тези видове. 


Бебето моруна Апостол е кръстено на член от екипа на WWF, който в деня на експедицията имал рожден ден. Иначе името е съвсем неофициално, истинското име на рибката прилича повече на баркод.

© Стоян Михов, WWF

Бебето моруна Апостол е кръстено на член от екипа на WWF, който в деня на експедицията имал рожден ден. Иначе името е съвсем неофициално, истинското име на рибката прилича повече на баркод.


Находка в лодка 


През 2012 г. започва проектът на WWF, посветен на опазването на есетровите риби в Дунав. Природозащитната организация работи с български и румънски специалисти, с "есетрови адвокати", както и с институциите на двете страни, които трябва да преследват бракониерите като гранична полиция и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Средствата по проекта - около 1.350 млн. лева - са от Европейския фонд за регионално развитие, а срокът за изпълнение - до март 2015 г. 


Успоредно върви и проект под мотото "Запази дунавското богатство" с 50% съфинансиране по програма Life на ЕС, по който WWF вече си сътрудничи с дунавски рибари, институции и бизнеса за производството на есетрови продукти, които да бъдат алтернатива на тези на черния пазар.


Фотогалерия: В търсене на диви есетри по Дунав >


Надеждата като цяло е в това да се подобрят съдържанието и прилагането на съществуващите нормативни документи, също и да се събере повече информация за състоянието на популацията на дивите есетри, тъй като в момента липсата на данни е един от най-големите проблеми. В Румъния има институт за изследване на водния свят със звено, посветено на есетрите, но в България вече няма нито един експерт, специализиран в тези редки риби. Вместо това WWF пита местните риболовни сдружения и директно рибарите, които знаят и чуват много повече за случаи на уловени застрашени видове и съдбата им в последствие, отколкото същинските експерти. 


Срещата с бебето моруна Апостол е при едно от многобройните теренни изследвания на природозащитната организация. Той е уловен малко след като калните журналисти пропътуваха с рибарските лодки обратно 10-те километра до Тутракан, без да им провърви в улова. Рибокът е измерен, претеглен, маркиран и пуснат обратно в реката.


Това е първата моруна, успешно заловена от екипа на WWF за тези две години, през които упорито и многократно са изпробвани различни риболовни методи и мрежи, но без резултат. "Това беше започнало да притеснява експертите ни", признава Екатерина Войнова от организацията. После прави и важната уговорка: "Тази находка доказва, че моруните все пак се размножават и има надежда!"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Браво!
  Есетрите са много интересни животни и дано да ги опазим и да не последват китайския речен делфин!

 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Радваме се за aдaптивносттa на млaдокa .
  Да е жив и здрав и да създaде голямо семейство

 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Дано да не е последната снимка на тази риба в Дунава. Хубаво начинание на румънските и българските специалисти. Успех!

 4. 4 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 473 Неутрално
 5. 5 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Я, отатък в галерията останах с други впечатления за Апостол...
  Оказа се, че е жив.

  Скоро ще го годяват май?

 6. 6 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 515 Неутрално

  За две години-първа рибка? Това е ужасно,значи не са съвсем изчезнали,но...почти ги няма!
  Помня в детството ми най-вкусната риба,която се сервираше вкъщи,беше чигата! Обичам всякакви риби,но тая не мога да сравня с никоя друга...

  Дневник-токсичният сайт
 7. 7 Профил на Mladen Varbanov
  Mladen Varbanov
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Последно видях огромна дунавска есетра в багажника на познат рибар от Видин, огромна риба, не се побираше вътре, главата и опашката й стръчаха навън, беше пълна с хайвер. Може би е било преди 10-на години. Най-големият враг на тази риба е меката й кожа. Не се храни докато си пуска хайвера и единственият начин да я уловиш е с навързани една за друга огромни куки по дъното. Минават и се зкачват за куките. Жестоко животно е човека. Чигата е наистина почти изчезнала, а в късния соц се намираше редовно при рибарите.

 8. 8 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#4] от "oIo":

  Много добро видео, благодарим

 9. 9 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 458 Неутрално

  уникална риба, можеш да я миеш цяла седмица, но все ще си остава слузеста

 10. 10 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#6] от "kashpirovska":

  Поздравления за добрия избор.
  Спомена ми е от преди около 60 г.Баща ми не беше изкусен рибар,но имаше слука-хубава чига.Беше пък изкусен кулинар и така я приготви,че спомена е неизличим.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK