Около 20% ръст в броя на щъркеловите гнезда в България отчитат експерти

Бял щъркел

© С. Спасов, БДЗП

Бял щъркелОколо 20% ръст на гнездата с щъркели в сравнение с периода 2004-2005 г. отчитат експерти, като се позовават на първоначални данни от мащабно преброяване на белия щъркел в страната (между 15 юни и 15 юли в две поредни години - 2014 и 2015 г.). За това съобщава националният координатор на кампанията Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците.


Такъв тип преброяване се провежда на всеки десет години в цяла Европа. Предстои данните да бъдат подробно анализирани, но до момента природозащитниците забелязват и още интересни промени и тенденции в поведението и начина на живот на този вид птица. Ценното в случая с изследването и преброяването на белия щъркел е, че точно тази птица е добър индикатор за състоянието на околната среда, в която живеем нние хората, и ни засяга пряко.


Еколозите констатират още, че повечето гнезда извън населените места изчезват и на тяхно място се появяват нови в селищата. Рекорд в това отношение е с. Костиево, Пловдивско, в което преди десет години е имало две гнезда, а сега екипите са преброили 22.
Около 20% ръст в броя на щъркеловите гнезда в България отчитат експерти

© Георги Герджиков, БДЗП


Новите гнезда са главно върху електрически стълбове и част от щъркеловите домове, които при предишното преброяване са били върху сгради и комини, сега са преместени също върху стълбове.   
Средно щъркелите отглеждат по три малки, но има и многодетни с по четири щъркелчета, показват още текущите данни от преброяването.


Засега не са забелязани някакви сериозни заплахи за белите щъркели. Повечето от старите гнезда са обезопасени и качени на специални платформи, които предпазват птиците от токови удари, а гражданите – от спиране на тока.


Около 20% ръст в броя на щъркеловите гнезда в България отчитат експерти

© Николай Петков, БДЗП


Всеки желаеш може да се включи в голямото преброяване на щъркелите, напомнят природозащитниците от дружеството. На специално създадения от БДЗП сайт можете да въведете данните за гнездо, което сте открили, като опишете къде се намира то, колко малки има в него. Участието е лесно, трябва да попълните данните в рубриката "Въведи данни за гнездо". Можете да приложите и снимка и GPS координати. Гнездото се отбелязва автоматично на интерактивна карта на сайта. Така помагате за оценката на качеството на околната среда и опазването на биоразнообразието и ставате част от "науката за хората" – метод, при който обикновените хора участват в значими научни изследвания.


В края на кампанията през юли на случаен принцип ще бъдат изтеглени имената на 10 доброволци, които са се включили в преброяването и са попълнили електронна бланка в сайта www.shturkel.bg. Те ще получат като подарък книгата "Полеви определител на птиците", която е наричана още "Библията на орнитолозите".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK